Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Η δική μας, αληθινή Ελλάδα

Του Ν. Σ. Χριστοδουλακη*

Ηταν Παρασκευή και 13. Ιανουάριος του 2012. Ολοι μαζί, στοιβαγμένοι σε μια αίθουσα, ξεκινήσαμε μετ' εμποδίων την παράδοση του μαθήματος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Βλέπετε, ο σύλλογος των φοιτητών, δηλαδή οι κομματικοί εγκάθετοι, μας είχαν πετάξει έξω από το αμφιθέατρο, χωρίς να μας ρωτήσουν. Επρεπε, λέει, να κάνουν συνέλευση προκειμένου να προετοιμαστούν για την παναττική απεργία της 17ης Ιανουαρίου και φυσικά βρήκαν να την κάνουν την ώρα των μαθημάτων. Δημοκρατικές διαδικασίες.

Διωγμένοι λοιπόν εμείς, αναζητήσαμε μια αίθουσα σεμιναρίων και τη γεμίσαμε. Είναι συγκλονιστικό να διαπιστώνει κανείς πόσο μακριά βρίσκονται οι περισσότεροι φοιτητές από την αθλιότητα που χαρακτηρίζει τα πανεπιστήμια τις τελευταίες δεκαετίες. Hρθαν στο μάθημα.

Βρήκα ευκαιρία να τους δείξω ένα άρθρο από το τελευταίο τεύχος του πολύ γνωστού επιστημονικού περιοδικού Nature. Ο τίτλος ήταν «Οι 40 κορυφαίες χώρες του κόσμου στην έρευνα». Η Ελλάδα, σύμφωνα με το πολύ αυστηρό αυτό αγγλικό περιοδικό, κατέχει την 21η θέση. Ακριβώς από πάνω είναι η Ισπανία. Μία θέση πιο πάνω η Γαλλία και, στη 18η θέση, οι Ηνωμένες Πολιτείες. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ελβετία και ακολουθούν όλες οι σκανδιναβικές χώρες.

Ολοι στην αίθουσα γνωρίζαμε ότι η Πολιτεία, προσποιούμενη ότι ενδιαφέρεται, χρηματοδοτεί την έρευνα πολύ λιγότερο απ' ό,τι χρηματοδοτεί τα κόμματα για να κοροϊδεύουν την κοινωνία. Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν κι εγώ βρήκα την ευκαιρία να τους πω ότι «αυτή είναι η δική μου Ελλάδα». Ευχήθηκα να γίνει και δική τους και ξεκινήσαμε το μάθημα.

Δεν πέρασαν πέντε λεπτά, η πόρτα άνοιξε χωρίς κάποιος να χτυπήσει, και εισέβαλαν στην αίθουσα οι συνδικαλιστές. Με τη γνωστή εφημερίδα υπό μάλης άρχισαν: «Συνάδελφοι, αυτή την ώρα έπρεπε να είστε στη γενική συνέλευση όπου έχουμε να συζητήσουμε πολύ σοβαρά θέματα και όχι να κάνετε μάθημα. Αν αυτός σας εκβιάζει…», και συνέχισαν προπηλακίζοντας εμένα για τον οποίον γνωρίζουν καλά ποια συμφέροντα εξυπηρετεί, για να καταλήξουν «…σηκωθείτε τώρα να κατεβείτε στη συνέλευση»

Η αντίδραση των φοιτητών ήταν ακαριαία. Τουλάχιστον τριάντα άτομα σηκώθηκαν όρθια φωνάζοντας: «Αντε τσακιστείτε από εδώ πέρα», «Δεν θα μας υποδείξετε εσείς τι θα κάνουμε», «Γιατί κάνετε τη συνέλευση την ώρα των μαθημάτων, αφού υπάρχει ειδική ώρα στο πρόγραμμα για τον σκοπό αυτό;». Αντεξαν δέκα λεπτά οι εισβολείς, παίζοντας την κασέτα τους, και εξαφανίστηκαν καθυβρίζοντας εμένα και τους υπόλοιπους αντιδραστικούς…

Ανταλλάξαμε μερικές κουβέντες με τα παιδιά που ξέρουν καλά ότι και τις κινητοποιήσεις τους μπορούν να κάνουν αλλά και στις υποχρεώσεις τους να είναι συνεπείς, και προσπαθήσαμε να ξεκινήσουμε ξανά το μάθημα.

Τότε συνέβη αυτό που θέλω να μοιραστώ μαζί σας. Μια φοιτήτρια σήκωσε το χέρι της και ζήτησε τον λόγο. Αρχισε να μιλάει:

«Είναι αλήθεια ότι όλοι ζούμε δύσκολες στιγμές σ' αυτόν τον τόπο. Εμείς οι νέοι το καταλαβαίνουμε περισσότερο. Περάσαμε μερικά χρόνια που δεν βλέπαμε τον ήλιο προετοιμάζοντας τον εαυτό μας για να μπούμε στο πανεπιστήμιο. Βρισκόμαστε τώρα εδώ για να σπουδάσουμε και έχουμε όλους αυτούς να βάζουν συνεχώς εμπόδια μπροστά μας. Πώς θα πάει μπροστά αυτός ο τόπος όταν εγώ που θέλω να τον κάνω καλύτερο υποφέρω για να μάθω δυο γράμματα; Συγχωρέστε με για τη συγκίνησή μου αλλά δεν αντέχω άλλο». Αυτά είπε η κοπέλα και ξέσπασε σε λυγμούς.

«Δεν μπορώ να σε συγχωρήσω», της απάντησα, «από το βάθος της καρδιάς μου όμως, θέλω να σε ευχαριστήσω γι' αυτό που μας προσέφερες. Προσέθεσες στη δική μου Ελλάδα κάτι πολύ σπουδαίο. Να είσαι καλά».

Και συνεχίσαμε το μάθημα.

Αυτά συνέβησαν στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών την Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου του 2012.

Τα δάκρυα αυτής της κοπέλας και η συμπεριφορά των συμφοιτητών της μέσα στην αίθουσα με έπεισαν ότι η δική μου Ελλάδα, η αληθινή Ελλάδα, είναι ζωντανή και θα καταφέρει να ξεπεράσει τα προβλήματα που άφρονες, λιποβαρείς και απάτριδες πολιτικοί τής δημιούργησαν. Θα ξεπεράσει την παγκόσμια χλεύη στην οποία την εξέθεσαν και θα βρεθεί επικεφαλής όχι με τη βοήθεια των αρχαίων της προγόνων μόνο, αλλά με τη δύναμη και την ειλικρίνεια των νέων παιδιών που είχα μπροστά μου εκείνη την Παρασκευή. Να είναι όλα τους καλά.

* Ο δρ Ν. Σ. Χριστοδουλάκης είναι αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Παράθυρο» για μείωση του ΦΠΑ και του φόρου εισοδήματος

Φορολογικές ανατροπές με ανοιχτό το ενδεχόμενο για μείωση των συντελεστών ΦΠΑ και των επιχειρηματικών κερδών, αλλά και ενοποίηση όλων των φόρων ακινήτων, κατάργηση φοροαπαλλαγών και καθολικό ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες» σχεδιάζουν τα τρία κόμματα ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία και ΛΑΟΣ που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου εν όψει της κατάρτισης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Σήμερα ανοίγει ο κοινωνικός διάλογος μεταξύ των εκπροσώπων των τριών κομμάτων, οι οποίοι θα πρέπει μέσα στο προσεχές διάστημα να καταλήξουν στις νέες ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο.

Με την τρόικα να έχει ξεκαθαρίσει ότι όποια μείωση φόρου αποφασιστεί θα πρέπει να συνοδεύεται από άλλο μέτρο με ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, στο τραπέζι των συζητήσεων του τρικομματικού διαλόγου βρίσκονται:

  • Συντελεστές ΦΠΑ: Θα εξετασθεί η δυνατότητα μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ, με τη Νέα Δημοκρατία να προτείνει τη μείωση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ στο 19% από 23%, του μεσαίου στο 9% από 13% και του χαμηλού συντελεστή στο 5%.
  • Ενας φόρος στα ακίνητα: Το σχέδιο προβλέπει ενοποίηση του ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών το οποίο εισπράττεται σήμερα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και του φόρου ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ). Θα εξετασθεί το ενδεχόμενο επιβολής φόρου «κατοχής» και στα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια.
  • Φορολογία επιχειρήσεων. Τα κόμματα θα εξετάσουν το ενδεχόμενο μείωσης του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις που ανέρχεται στο 20%.
  • ΝΔ προτείνει ενιαίο φορολογικό συντελεστή 15% σε όλα τα νομικά πρόσωπα, παρακράτηση 15% στα διανεμόμενα κέρδη και εξάντληση της φορολόγησης των μετόχων ή εταίρων, καθώς και την κατάργηση των έκτακτων εισφορών.
  • Φοροαπαλλαγές. Στο θέμα των φοροαπαλλαγών, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ φαίνεται να έχουν ταυτόσημες απόψεις. Και από τις δύο πλευρές προτείνεται η θέσπιση φοροαπαλλαγών με βάση εισοδηματικά, κοινωνικά και δημογραφικά κριτήρια.
  • Αλλαγή στον τρόπο απόδοσης και είσπραξης του ΦΠΑ.
  • Κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και αναμόρφωση του φορολογικού ποινολογίου.

Ελεγχος σε 14 επιχειρήσεις για παράνομα εργαζόμενους

Eλεγχο σε 14 επιχειρήσεις που απασχολούν κυρίως αλλοδαπούς εργαζόμενους πραγματοποίησε η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής. Στις εταιρίες μεταποίησης ενδυμάτων, σιδηρικών, αποθήκευσης και διανομής υλικού π ου εξετάστηκαν σε Αθήνα, Ασπρόπυργο, Μάνδρα και Παλλήνη οι αστυνομικοί αναζητούσαν όχι μόνο παράνομα εργαζόμενους, αλλά και τους επιχειρηματίες που απασχολούν υπαλλήλους χωρίς νόμιμα έγγραφα.

Σκοπός της εκτεταμένης αστυνομικής επιχείρησης ήταν ο εντοπισμός ατόμων που διαμένουν και εργάζονται παράνομα στη χώρα μας, αλλά και ο έλεγχος της ύπαρξης ή μη των προϋποθέσεων που προβλέπονται για την εργασία του προσωπικού (καταστάσεις εργασίας, βιβλιάρια υγείας, άδειες εργασίας κ.λπ.)

Από τους 71 εργαζόμενους που έλεγξαν οι αξιωματικοί, προσήχθησαν 19 άτομα και τελικά συνελήφθησαν 9, ένας Ελληνας και 8 αλλοδαποί. Από αυτούς, δύο (ο Ελληνας και ένας από τους αλλοδαπούς) συνελήφθησαν για απασχόληση αλλοδαπών εργαζομένων, που δεν διέθεταν νόμιμα έγγραφα για την είσοδο και παραμονή τους στη χώρα. Οι υπόλοιποι 7, τρεις υπήκοοι Πακιστάν, 3 υπήκοοι Μπανγκλαντές και ένας Φιλιππίνων, συνελήφθησαν γιατί δεν είχαν νομιμοποιητικά έγγραφα εισόδου και διαμονής στη χώρα.

Για τα αποτελέσματα της επιχείρησης ενημερώθηκαν το ΣΔΟΕ, το ΙΚΑ, οι αρμόδιες Διευθύνσεις Εργασίας Νομαρχιών και οι αρμόδιες ΔΟΥ, προκειμένου να επιληφθούν θεμάτων της δικής τους αρμοδιότητας.

Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Τέλος στην εποχή των φορολογικών παραδείσων

Να φορολογηθούν οι καταθέσεις των Ελλήνων σε όλες τις χώρες στο εξωτερικό και ο φόρος να αποδίδεται στο ελληνικό κράτος ζητεί ο πρωθυπουργός του Λιχτενστάιν. Την ίδια ώρα παρατηρείται «εμπλοκή» στη συμφωνία Ελλάδας - Ελβετίας για τις καταθέσεις Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες, το ύψος των οποίων υπολογίζεται στα 286 δισ. ευρώ, που με φορολόγηση 25% η Ελλάδα θα εισέπραττε πάνω από 70 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός του Λιχτενστάιν Κλάους Τσίτσερ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Die Presse», σημειώνει πως η κυβέρνησή του επεξεργάζεται το ενδεχόμενο συμφωνίας με την Ελλάδα για τη φορολόγηση των καταθέσεων που έχουν Ελληνες σε τράπεζες του Λιχτενστάιν ως μια βοήθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης, αφού η χώρα του δεν μπορεί να προσφέρει άμεση οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, καθώς ο προϋπολογισμός της δεν ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

Μάλιστα ο κ. Τσίτσερ προτείνει «όλες οι χώρες να συνάψουν σχετικές συμφωνίες με την Ελλάδα προκειμένου να φορολογηθούν οι καταθέσεις των Ελλήνων στο εξωτερικό και ο φόρος να αποδοθεί στο ελληνικό κράτος». Οπως είπε, δεν γνωρίζει το ύψος των ελληνικών καταθέσεων σε τράπεζες του Λιχτενστάιν, ωστόσο εκτιμά ότι δεν είναι τόσο πολλές ώστε να λύσουν το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας.

Στο μεταξύ, η σύναψη συμφωνίας με την Ελβετία «για τις καταθέσεις εύπορων Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες αποδεικνύεται πιο περίπλοκη απ' ό,τι παρουσιαζόταν από την ελληνική πλευρά, καθώς παραμένει αμφίβολο αν η Ελβετία θα προχωρήσει σε συμφωνία κατά το πρότυπο της συμφωνίας που επιχειρείται με τη Γερμανία», αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Der Standard».

Ας σημειωθεί ότι η συμφωνία με τη Γερμανία προβλέπει επιβολή φόρου 25% στις καταθέσεις Γερμανών στις ελβετικές τράπεζες που θα αποδοθεί στο γερμανικό κράτος και οι καταθέτες θα μπορούν να διατηρήσουν τα χρήματά τους στις ελβετικές τράπεζες.

Εκτός... ρεύματος λόγω οφειλών

Επιστρέφουν στη ΔΕΗ από τα μεσάνυχτα οι 200.000 πελάτες των εταιρειών Energa και Hellas Power που τέθηκαν εκτός συστήματος ηλεκτρισμού μετά την απόφαση του ΔΕΣΜΗΕ να καταγγείλει τις συμβάσεις με τις δύο εταιρείες και να τις διαγράψει από το μητρώο προμηθευτών.

Η ΡΑΕ και ο ΔΕΣΜΗΕ ανακοίνωσαν από κοινού χθες το μεσημέρι ότι ο ΔΕΣΜΗΕ κατήγγειλε τις συμφωνίες και διέγραψε τις εταιρείες προμήθειας «Εnerga» και «Ηellas Power» από το Μητρώο Συμμετεχόντων της αγοράς, λόγω της μη εκπλήρωσης των οικονομικών οφειλών τους. Σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο οι δύο εταιρείες δεν μπορούν πλέον να προμηθεύσουν με ηλεκτρική ενέργεια τους πελάτες τους.

Η ΔΕΗ αναλαμβάνει την ηλεκτροδότηση των πελατών των δύο εταιρειών, ενώ σε σχετική ανακοίνωσή της ενημερώνει τους πελάτες των δύο εταιρειών για τα εξής:

  • Η ΔΕΗ, σύμφωνα με τον ν. 4001/2011 άρθρο 57, αναλαμβάνει από ώρα 00:01 της Τετάρτης 25/1/2012 την προμήθεια των καταναλωτών αυτών με ηλεκτρική ενέργεια, ως Προμηθευτής Τελευταίου Καταφυγίου.
  • Οι καταναλωτές αυτοί θα συνεχίσουν να έχουν αδιάλειπτη τροφοδότηση με ηλεκτρικό ρεύμα και δεν κινδυνεύουν με διακοπή της ηλεκτροδότησης.
  • Επίσης, δεν χρειάζεται να προβούν άμεσα σε οποιαδήποτε ενέργεια.
  • Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν. 4001/2011, παρέχεται χρονικό διάστημα μέχρι τρεις μήνες, προκειμένου οι καταναλωτές αυτοί να επιλέξουν τον Προμηθευτή της αρεσκείας τους, συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΗ, και να προβούν σε σύναψη σχετικής σύμβασης.
  • Για το παραπάνω διάστημα, οι υπόψη καταναλωτές τιμολογούνται όπως ορίζει ο νόμος, με τα αντίστοιχα δημοσιευμένα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Ειδική γραμμή
Για την εξυπηρέτηση αυτών των πελατών η ΔΕΗ έθεσε από χθες σε λειτουργία ειδική τηλεφωνική γραμμή: 214-214-2000 (Δευτέρα- Κυριακή 08.00-20.00).

Η Energa και η Hellas Power από την πλευρά τους ετοιμάζονται να κινηθούν νομικά, αμφισβητώντας το ύψος της οφειλής, ενώ τη Δευτέρα έχουν κληθεί σε ακρόαση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την ανάκληση της άδειάς τους.

Η Worldwide Energy Limited, στην οποία ανήκουν οι δύο εταιρείες, είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι δεν πλήρωσε τη δόση λόγω της δέσμευσης των λογαριασμών και υπογραμμίζει πως οι δύο εταιρείες έχουν καταθέσει εδώ και καιρό καταγγελίες στη ΡΑΕ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ενέργειας και Ανταγωνισμού, καθώς και αγωγές και μηνύσεις κατά της διοίκησης του ΔΕΣΜΗΕ -η εκδίκαση των οποίων εκκρεμεί- για τις στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας. Ακόμα υποστηρίζουν ότι οι συνολικές οφειλές των ΔΕΗ και ΔΕΣΜΗΕ προς αυτές ανέρχονται στα 207 εκατ. ευρώ

Οι δύο εταιρείες διαψεύδουν ότι έχει γίνει έλεγχος του ΣΔΟΕ στα γραφεία της Hellas Power. Την περασμένη Τρίτη είχε προηγηθεί η αθέτηση πληρωμής προς τον ΔΕΣΜΗΕ, ο οποίος όμως δεν είχε εγγράψει στα Μητρώα την Energa Retail, τη νέα εταιρεία που είχε δημιουργηθεί μετά την εξαγορά από το fund για την προμήθεια ηλεκτρισμού στην εγχώρια αγορά.

Πάντως έρευνα για τυχόν αδικήματα έχει ήδη διατάξει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

«Καμπανάκι» για την παγκόσμια οικονομία

«Σήμα κινδύνου» για την παγκόσμια οικονομία εκπέμπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τονίζοντας ότι οι τριγμοί στην Ευρωζώνη απειλούν ολόκληρο τον πλανήτη. Στην αναθεωρημένη έκθεσή του το ΔΝΤ υποβαθμίζει την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη διεθνώς το 2012 στο 3,5% από 4% τον Σεπτέμβριο.

Η υποβάθμιση αντανακλά την εκτίμηση για ήπια ύφεση στην Ευρωζώνη, εξαιτίας της αύξησης των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, των επιπτώσεων της απομόχλευσης των τραπεζών στην πραγματική οικονομία και του αντικτύπου της δημοσιονομικής προσαρμογής. Η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος κατά 0,5%, ενώ γα το 2013 εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί κατά 0,8%. Ωστόσο, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι χωρίς συντονισμένη δράση για την επίλυση της κρίσης χρέους, η ζώνη του ευρώ μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με ύφεση της τάξης του 4%. Οι υπόλοιπες ανεπτυγμένες οικονομίες θα σημειώσουν οριακή ανάπτυξη, καθώς θα επηρεαστούν σημαντικά από τις αρνητικές επιπτώσεις της ευρωπαϊκής κρίσης. Εξαίρεση θα αποτελέσουν οι ΗΠΑ, όπου η ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης αναμένεται να απορροφήσει τους ευρωπαϊκούς κραδασμούς.

Το ΠΑΜΕ "ξύπνησε" την τρόικα

Συγκέντρωση πραγματοποιούν νωρίς το πρωί της Τετάρτης μέλη του ΠΑΜΕ έξω από το ξενοδοχείο Χίλτον στη Βασιλίσσης Σοφίας, όπου διαμένουν τα μέλη της τρόικας, στον απόηχο των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση.

Η συγκέντρωση πραγματοποιείται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για "εκείνους που λεηλατούν το εισόδημά μας, εναντίον όσων καταδικάζουν εμάς και τα παιδιά μας στην πείνα και την ανεργία", διευκρινίζουν τα μέλη του ΠΑΜΕ που συγκεντρώθηκαν εκεί λίγο μετά τις έξι το πρωί της Τετάρτης.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των απαιτήσεων, η τρόικα ζητά τη μείωση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, τις περικοπές στις ΔΕΚΟ και σειρά αλλαγών στην εργατική νομοθεσία, γεγονός που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στους κοινωνικούς εταίρους.

Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ αναφέρει ότι η κινητοποίηση πραγματοποιείται "για να διατρανωθεί η οργή και η αγανάκτηση εναντίον όσων καταδυναστεύουν τη ζωή μας, εναντίον όσων λεηλατούν το εισόδημά μας, εναντίον όσων καταδικάζουν εμάς και τα παιδιά μας στην πείνα και την ανεργία".

Στο πανό των μελών του ΠΑΜΕ αναγράφεται "Τρόικα, πήγαινε σπίτι σου" και "Έξω η τρόικα από την Ελλάδα".

Μέχρι στιγμής, από την κινητοποίηση δεν έχουν δημιουργηθεί κυκλοφοριακά προβλήματα.

Παγκόσμια συγκίνηση για τον θάνατο του Θ. Αγγελόπουλου

Το γύρο του κόσμου κάνει από τα ξημερώματα η είδηση του απρόσμενου θανάτου του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή μετά από γύρισμα σε κεντρικό δρόμο της Δραπετσώνας.

Το πρακτορείο reuters αναφέρεται στο θέμα συνδέοντας την είδηση του θανάτου του μεγάλου δημιουργού με την οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα, καθώς τα οικονομικά προβλήματα ήταν το αντικείμενο της ταινίας που γύριζε την στιγμή που τον παρέσυρε η μοτοσυκλέτα.

"Γνωστός για το αργό και ονειρώδες σκηνοθετικό του στιλ, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, σκοτώθηκε σε τροχαίο την ώρα που δούλευε την τελευταία του ταινία", αναφέρει το associated press, το οποίο κατέταξε την είδηση στις πρώτες και τις σημαντικότερες.



Θεόδωρος Αγγελόπουλος - Το ταξίδι στα Κύθηρα από Miss-Jessy-Lays

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)