Τα κινητά τηλέφωνα «ευθύνονται» για τις αϋπνίες
Δεν κοιμάστε καλά το βράδυ  Φταίει πιθανότατα το κινητό σας γιατί «ξεγελά» τον εγκέφαλο να μείνει ξύπνιος, υποστηρίζει καθηγητής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
Οι οθόνες των συσκευών τεχνολογίας όπως smartphone, laptop και κινητών τηλεφώνων εκπέμπουν τεχνητό φως αποσυντονίζοντας τον ανθρώπινο εγκέφαλο . Σύμφωνα με τον Αμερικανό καθηγητή, οι οθόνες των κινητών διαταράσσουν το βιολογικό ρολόι επηρεάζοντας την διαδικασία του ύπνου.
Στη Βρετανία, για παράδειγμα, δεν είναι τυχαίο ότι οι πολίτες εκτίθενται στο τεχνητό φως τέσσερις φορές περισσότερο από τη δεκαετία του ‘ 50, γράφει η βρετανική ταμπλόιντ “Daily Mail”.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η ποιότητα του ύπνου είναι σημαντική για την κατάσταση της υγείας του ανθρώπου καθώς ο φτωχός ύπνος ευθύνεται για μία σειρά από σοβαρές παθήσεις, όπως διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα, κατάθλιψη και παχυσαρκία.
Σε συνέντευξή του στην επιθεώρηση “Nature”, ο καθηγητής Τσαρλς Τσάισλερ, εξηγεί πως “όταν είμαστε ώρες πάνω από το κινητό τηλέφωνο και τον υπολογιστή , κατά την διάρκεια της νύχτας ο εγκέφαλος αποπροσανατολίζεται και σπρώχνει τα άτομα να κάνουν χρήση διεγερτικών ουσιών όπως καφεΐνη για να μείνουν ξύπνια.