Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Εθνικη Συνδιασκεψη ΠΑΣΟΚ

Εχετε δει καπου τον παπαγαλο?

Τι ζητεί η τρόικα για να εγκρίνει τη δόση

Τρόικα και κυβέρνηση συγκλίνουν στο ότι το έλλειμμα για φέτος θα κινηθεί στο 8,5% του ΑΕΠ.

Μπροστά στον «εφιάλτη» της λήψης νέων εισπρακτικών μέτρων, άμεσων απολύσεων σε στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα 20.000 υπαλλήλων και της θέσης σε εργασιακή εφεδρεία 20.000 - 40.000 εργαζομένων, αλλά και στο «ξεπούλημα» ΔΕΚΟ για να επιτευχθεί ο στόχος των αποκρατικοποιήσεων, βρέθηκε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, πριν από δύο 24ωρα, και αναγκάστηκε να «βυθίσει» τις συνομιλίες με την τρόικα.

Η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη καθώς όλα τα μεγέθη κινούνται εκτός πορείας, ενώ όσο η οικονομία βυθίζεται στην ύφεση η αντιστροφή του κλίματος φαντάζει πλέον με «όνειρο θερινής νυχτός», γεγονός που οδήγησε στη «μετάθεση» των διαπραγματεύσεων για τις 14 Σεπτεμβρίου, με ένα όμως κοινό συμπέρασμα ότι ο στόχος του ελλείμματος δεν θα επιτευχθεί.

Η διαπίστωση μάλιστα ήταν κοινή από τις δυο πλευρές, όμως κρύβει μια δυσάρεστη και αναπόφευκτη, αλλά και μια δυσοίωνη και μη ανακοινώσιμη -προς το παρόν τουλάχιστον- πρόβλεψη για την πορεία του ελλείμματος.

Με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, οι δυο πλευρές φαίνεται ότι συγκλίνουν στο ότι το έλλειμμα για φέτος θα κινηθεί στο 8,5% του ΑΕΠ, αν και δεν αποκλείουν λόγω των προβλημάτων της πραγματικής οικονομίας να βρεθεί και λίγο πάνω από το 9%, από 7,6% που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

Σε κάθε περίπτωση οι δημοσιονομικές αποκλίσεις θα πρέπει να καλυφθούν με νέα μέτρα, τα οποία θα κατανεμηθούν ισόποσα στα επόμενα χρόνια, αλλά όχι όμως φέτος.

Τα επιχειρήματα

Επειδή, όπως ήταν φυσικό, ο πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε το προσεχές Σαββατοκύριακο από το βήμα της ΔΕΘ να εξαγγείλει νέο «πακέτο» επιβαρύνσεων, η κυβέρνηση έκλεισε κάθε «παράθυρο» στους δανειστές μας να ληφθούν πρόσθετα μέτρα φέτος, με τη δικαιολογία μάλιστα ότι σε μια οικονομία που βυθίζεται στην ύφεση δεν μπορούν να ληφθούν μέτρα που διογκώνουν το πρόβλημα.

Ενα δεύτερο επιχείρημα που χρησιμοποίησε το οικονομικό επιτελείο, για να αποφύγει τις πιέσεις της τρόικας, είναι ότι οι προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου δεν αποδεικνύονται αισιόδοξες μόνο για την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και για την ίδια την τρόικα, η οποία τις επικύρωσε ύστερα από ένα μήνα σκληρών διαπραγματεύσεων στις αρχές του καλοκαιρού.

Οι επικεφαλής της τρόικας αποδέχονται, σύμφωνα και με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, εν μέρει τις ευθύνες τους, όμως για το λόγο αυτό εντείνουν τις πιέσεις τους προς άλλους τομείς της οικονομίας πέραν των δημοσιονομικών μεγεθών.

Ετσι, έχουν συντάξει ήδη ένα μακρύ κατάλογο με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται, οι οποίες όμως λόγω των πολιτικών παρεμβάσεων σε ευρωπαϊκό πλέον επίπεδο δεν θα αποτελέσουν πρόβλημα για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου.

Αλλωστε η Ευρώπη απεύχεται το ενδεχόμενο να ανακύψουν νέοι «σκόπελοι» στη χρηματοδότηση της Ελλάδας, τη στιγμή που ακόμη είναι στον «αέρα» η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου.

Οι απαιτήσεις

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι με την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα οι επικεφαλής της θα απαιτήσουν την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που αφορούν:

* Τον τομέα της υγείας όπου οι δαπάνες κινούνται εκτός ελέγχου, όσον αφορά όμως τους κλάδους υγείας των ασφαλιστικών Ταμείων.

Θα πρέπει ειδικότερα να διευκρινιστεί ότι στις συζητήσεις με την τρόικα αναλύεται ο δημόσιος τομέας υγείας συνολικά, διαχωρίζεται όμως στους κλάδους υγείας των ασφαλιστικών Ταμείων από τη μία πλευρά και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ από την άλλη. Σε ό,τι αφορά την πορεία των δαπανών του ΕΣΥ, των νοσοκομείων δηλαδή, αυτό που αποδείχθηκε στη διάρκεια των συζητήσεων είναι ότι κινούνται με ασφάλεια εντός των συμφωνημένων στόχων.

Πιο αναλυτικά η κατάσταση έχει ως εξής: Το υπουργείο Υγείας είχε αναλάβει τη δέσμευση για εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων (λειτουργικές δαπάνες και προμήθειες). Σύμφωνα με τα στοιχεία του α' εξαμήνου η πορεία των σχετικών δαπανών κινείται με πτώση 12% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και οι προβολές για το έτος δείχνουν με ασφάλεια πως η συνολική κάμψη θα κυμανθεί πάνω από το 10%. Αυτό σημαίνει πως ο στόχος των 300 εκατ. ευρώ επιτυγχάνεται ασφαλώς. Μάλιστα το υπουργείο παρουσίασε αναλυτικούς πίνακες που δίνουν εύρος οφέλους μεταξύ 275-320 εκατ. ευρώ και με τους οποίους συμφώνησαν οι εκπρόσωποι της τρόικας.

* Το Ασφαλιστικό με μείωση των επικουρικών συντάξεων και υιοθέτηση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών.

* Την άμεση εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, με αποσαφήνιση της διαδικασίας της «προσωπικής διαφοράς» που πρέπει να αποτυπωθεί δημοσιονομικά στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

* Την πλήρη «απελευθέρωση» των εργασιακών σχέσεων με κατάργηση ακόμη και των κλαδικών συμβάσεων.

* Την άμεση υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων, αφού εντός του τρέχοντος μηνός η κυβέρνηση με βάση τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει θα πρέπει να βάλει στα δημόσια ταμεία 1,3 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά έως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν μπει 4,7 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

* Τη μείωση του προσωπικού των ΔΕΚΟ, αφού θεωρείται ακόμη απίθανο να καταφέρουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς έως το τέλος του 2012, αλλά και την επέκταση του ενιαίου μισθολογίου σε αυτές.

* Τη θέση σε ισχύ άμεσα της εργασιακής εφεδρεία και στο στενό δημόσιο τομέα για περίπου 20.000 - 40.000 υπαλλήλους.

Πιέσεις για συγχωνεύσεις και απολύσεις

Η τρόικα ασκεί πάντως και «αφόρητες», σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, πιέσεις και για το κλείσιμο ή συγχώνευση επιπλέον 10 μεγάλων Οργανισμών, με την άμεση απόλυση των εργαζομένων σε αυτές. Πρόκειται για τις εταιρείες ΚΕΔ (Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου), ETA Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα , ΟΔΔΥ Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού , Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας, EOΜMEX (Ελληνικός Οργανισμός Μικρών-Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας) και ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) [κατάργηση], OΣΚ (Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων), ΔΕΠANOM (Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων), THEMIS, ΕΘΙΑΓΕ (Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας, ΔΗΜΗΤΡΑ [συγχώνευση].

Επισημαίνεται ότι ο σχετικός νόμος έχει περάσει αλλά δεν ορίζει τα μέτρα, αφού προβλέπει την έκδοση αποφάσεων από τα υπουργεία οι οποίες αναμένονται με στόχο τα λουκέτα - συγχωνεύσεις να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

50.000 στην έξοδο για σύνταξη, με το μάτι στην εγκύκλιο

•ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΡΕΥΜΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΝΟΨΕΙ ΝΕΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ • ΑΠΟΣΑΦΗΝΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

Πρόωρη συνταξιοδότηση υπό το φόβο της εργασιακής εφεδρείας, ή ακόμη και των απολύσεων, φαίνεται να επιλέγουν οι υπάλληλοι του Δημοσίου.

Φέτος, οι άντρες δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 25 χρόνια στο 56ο έτος, όπως εξάλλου και οι γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι Φέτος, οι άντρες δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 25 χρόνια στο 56ο έτος, όπως εξάλλου και οι γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι Το κλίμα αυτό πυροδοτεί και η κυβέρνηση, υπό το φόβο του πολιτικού κόστους που συνεπάγονται οι απολύσεις και η εργασιακή εφεδρεία στο Δημόσιο, η οποία με συνεχείς νομοθετικές διατάξεις στη Βουλή προωθεί τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, ώστε να μειωθεί και το μισθολογικό κόστος.

Ως το πιο αποτελεσματικό τρικ για την πρόωρη συνταξιοδότηση αναδεικνύονται τα πλασματικά έτη. Ειδικά για τα παιδιά, καθώς στο Δημόσιο δεν προσμετρώνται στα λοιπά πλασματικά από σπουδές, ανεργία, στρατό κ.ά. (4 έτη φέτος και έως 7 έτη το 2014), όπως συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.λπ., αλλά υπολογίζονται επιπλέον. Ετσι οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου μπορούν να αναγνωρίσουν έως και 12 πλασματικά έτη.

Ηδη φέτος αναμένεται να σημειωθεί ρεκόρ αιτήσεων «εξόδου» από το Δημόσιο, καθώς οι συνολικές αιτήσεις συνταξιοδότησης υπολογίζεται να φτάσουν τις 50.000. Ολοι όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα εξόδου, ακόμη και οι υπάλληλοι που δεν έχουν συμπληρώσει την απαιτούμενη ηλικία (π.χ. το 58ο για πλήρη σύνταξη κ.ά. ή το 50ό για συνταξιοδότηση με ανήλικο) έχουν απευθύνει σχετικό διερευνητικό ερώτημα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Πλασματική διευκόλυνση

Μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, η σύνταξη να μην είναι ικανοποιητική, αλλά σίγουρα (και μαζί με τα επικουρικά) διαμορφώνεται σε υψηλότερο επίπεδο από την... εργασιακή εφεδρεία, ενώ και οι μισθοί των εν ενεργεία μάλλον θα μειωθούν παρά θα αυξηθούν (ενιαίο μισθολόγιο). Τα δεδομένα διαμορφώνονται ως εξής:

* Την (πρόωρη) έξοδο από το Δημόσιο διευκολύνει ο περσινός ασφαλιστικός νόμος (3865/10), που αφ' ενός δίνει τη δυνατότητα στον δημόσιο υπάλληλο να συμπληρώσει τα σχετικά όρια με πλασματικά έτη και αφ' ετέρου παρέχει τη δυνατότητα και στους άνδρες να συνταξιοδοτηθούν με ανήλικο ή ως τρίτεκνοι στο 52ο έτος (με 25 και 21 έτη αντιστοίχως, μαζί με 7 ή 9 -για τους τρίτεκνους- πλασματικά έτη).

Να σημειωθεί ότι για το πρώτο παιδί και οι δύο γονείς μπορούν να αναγνωρίσουν από ένα πλασματικό έτος, για το δεύτερο δύο έτη και για το τρίτο παιδί μπορούν -και οι δύο γονείς- να αναγνωρίσουν έως 5 έτη ασφάλισης. Και αυτά, στο Δημόσιο, πέραν των λοιπών πλασματικών.

**Παράλληλα οι ασφαλισμένοι, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 25ετία (άνδρες και γυναίκες) εφόσον έχουν ανάπηρο τέκνο (67%), σύζυγο ή αδερφή/ό (80%).

* Οι άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν φέτος να συνταξιοδοτηθούν με 25ετία στο 56ο έτος (από το 60ό το 2010), όπως εξάλλου και οι γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι (στο 55ο πέρυσι).

* Πέραν όλων αυτών, τις επόμενες ημέρες αναμένεται και νέα εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών με την οποία θα αποσαφηνίζονται οι νέες ευεργετικές (για τους δημόσιους υπαλλήλους) διατάξεις του πρόσφατου (4 Αυγούστου) νόμου (4002/11).

Εκεί περιλαμβάνονται πρόσθετα μέτρα και διευκολύνσεις για περισσότερες πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, προκειμένου να μειωθεί το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο, στη θέση των απολύσεων και της εργασιακής εφεδρείας η οποία δεν φαίνεται να αποδίδει όσα επιθυμεί η τρόικα.

Με την εν λόγω διάταξη προβλέπεται σαφώς το δικαίωμα αναγνώρισης πλασματικών ετών από παιδιά και για τους παλαιούς ασφαλισμένους, οι οποίοι -με την αναγνώριση- θεμελίωναν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2010.

Μπορούν δηλαδή να αναγνωρίσουν πλασματικά έτη και, ταυτόχρονα, να συνταξιοδοτηθούν με τα παλαιά ευνοϊκά όρια ηλικίας (με ανήλικο 25 έτη ασφάλισης -μαζί με τα πλασματικά- και συνταξιοδότηση στο 50ό έτος και για τους τρίτεκνους 20 έτη ασφάλισης και συνταξιοδότηση στο 50ό έτος). *

Μειώσεις ΦΠΑ - συντελεστών παίζουν στο «καλάθι» της ΔΕΘ

Υπό τη σκιά της έντασης η οποία δημιουργήθηκε στις σχέσεις κυβέρνησης - τρόικας και οδήγησε στην αποχώρηση των ελεγκτών από την Αθήνα, το οικονομικό επιτελείο βάζει τις επόμενες ημέρες τις τελευταίες «πινελιές» στο σχέδιο ομιλίας του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

«Προχωράμε ασυμβίβαστα», τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ

Μια ΔΕΘ η οποία θα γίνει σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα, λόγω των επώδυνων μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί, αλλά και αυτών που έπονται λόγω των πιέσεων που ασκεί ήδη η τρόικα, αφού όλες οι διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις έχουν «βαλτώσει», οι αποκρατικοποιήσεις έχουν «παγώσει», ενώ το «χάσμα» μεταξύ των δυο πλευρών έχει μεγαλώσει από τη «μαύρη τρύπα» του 1,7 δισ. ευρώ που υπάρχει στον προϋπολογισμό, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία καθώς σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς οι αποκλίσεις ξεπερνούν τα 3,5 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό η πιο «φτωχή» ΔΕΘ της Μεταπολίτευσης δεν θα κρύβει εκπλήξεις, πέρα από κάποιες υποσχέσεις ίσως για ελαφρύνσεις στις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού, αφού στην ομιλία του ο πρωθυπουργός θα δώσει έμφαση στην ανάπτυξη και σε μέτρα καταπολέμησης της ανεργίας.

Για το λόγο άλλωστε αυτό και τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, όπως επεσήμανε στη «Ν» κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, φέρονται αποφασισμένα να μην υποχωρήσουν σε διεκδικήσεις που θα αποτελέσουν τροχοπέδη στη δημοσιονομική εξυγίανση και την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η πολιτική των μεταρρυθμίσεων είναι η μόνη υπεύθυνη πολιτική για την αντιμετώπιση όλων των προκλήσεων. Δεν σταματάμε και δεν ενδίδουμε στις πιέσεις κοντόφθαλμων πολιτικών σκοπιμοτήτων».

Δεν ήταν τυχαία άλλωστε η αναφορά του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, «προχωράμε ασυμβίβαστα».

Στο πλαίσιο αυτό τα κυβερνητικά σχέδια ουσιαστικά δεν περιλαμβάνουν «πακέτο» παροχών καθώς, όπως υποστηρίζουν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, οι αντοχές της οικονομίας δεν το επιτρέπουν και υπάρχουν δεσμεύσεις έναντι της Ε.Ε. που πρέπει να υλοποιηθούν, όπως η μείωση του ελλείμματος και του χρέους, αλλά πρώτα απ' όλα η επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών που είναι μια από τις βασικές παραμέτρους για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε δράσεις που θα συμβάλουν στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, πρωτίστως όμως στη μείωση της ανεργίας που τείνει να γίνει το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κοινωνία.

Παρεμβάσεις στη φορολογία

Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί και στις παρεμβάσεις που θα γίνουν τόσο στην άμεση, όσο και στην έμμεση φορολογία, μέσω του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος, το σχέδιο του οποίου θα κατατεθεί στη Βουλή μαζί με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2012.

Οι αλλαγές θα είναι ριζικές αφενός μεν στη φορολογία εισοδήματος νομικών και φυσικών προσώπων, αφετέρου δε στη φορολογία κεφαλαίου, ενώ το «πακέτο» θα περιλαμβάνει μέτρα κατά της φοροδιαφυγής.

Οι μεταρρυθμίσεις ωστόσο που σχεδιάζονται περιλαμβάνουν και νέες περικοπές στις φοροαπαλλαγές νομικών και φυσικών προσώπων που πλέον δεν έχουν κοινωνικό και οικονομικό αντίκρισμα, αλλά επίσης και τη μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρηματικών κερδών από το 20% στο 15%, χωρίς να αποκλείεται και μείωση των συντελεστών των φυσικών προσώπων για την ενίσχυση χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, καθώς και την επαναφορά του αφορολογήτου στις 12.000 ευρώ, αλλά και τη μείωση του ΦΠΑ στο 19%, ενώ θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση όλες οι επιβαρύνσεις στη φορολογία των ακινήτων.

Εισόδημα ελεύθερων επαγγελματιών

Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι ακόμη η καθιέρωση νέων αντικειμενικών κριτηρίων και τεκμηρίων για τον προσδιορισμό του εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κλείσιμο των παραθύρων στο «πόθεν έσχες», ενώ θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα συγχώνευσης ή και κατάργησης των περισσοτέρων ΔΟΥ αφού το σχέδιο προβλέπει να καταργηθούν οι περισσότερες από τις 289 που υπάρχουν σήμερα, με στόχο την «εξοικονόμηση» περίπου 3.000 υπαλλήλων και την αξιοποίησή τους στο ελεγκτικό έργο.

Επανεξετάζεται η φορολογία στα ακίνητα και την οικοδομή

Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει μέτρα για την «τόνωση» της κτηματαγοράς.

Ο υπουργός Οικονομικών έχει ήδη δώσει εντολή προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, που έχουν αναλάβει να καταρτίσουν το πλαίσιο για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, να εξετάσουν από μηδενική βάση το θέμα όλων των φόρων γύρω από την οικοδομή, όπως του φόρου μεταβίβασης (ΦΜΑ), του ΦΠΑ αλλά και του ΦΠΑ των υλικών, με στόχο να δοθούν κίνητρα ώστε να ανακάμψει ο κλάδος.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι όσον αφορά το Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτων, οι συντελεστές που σήμερα επιβάλλονται στην Ελλάδα είναι 8% και 10%, ενώ επί του φόρου επιβάλλεται και πρόσθετο τέλος 3%, με στόχο την οικονομική ενίσχυση των δήμων.

Αυτό φυσικά έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε τους μεγαλύτερους συντελεστές στην Ευρωπαϊκή Ενωση (το Βέλγιο έχει 5% - 12,5% και η Ιταλία 10%), ενώ αντίθετα, στην Αυστρία ο φόρος μεταβίβασης είναι 3,5%, στην Πορτογαλία 1% - 6%, στην Ιρλανδία 1% - 2% και στη Νορβηγία και στη Βουλγαρία 2,5%.

Στο «μικροσκόπιο» θα μπει και ο ΦΠΑ στα ακίνητα, ακολουθώντας τη συνολική παρέμβαση στο μέτωπο του ΦΠΑ, αφού συντελεστής 23% δεν συναντάται πουθενά αλλού, ενώ όσες από τις χώρες αποφάσισαν να εντάξουν τις αγοραπωλησίες ακινήτων στο καθεστώς ΦΠΑ φρόντισαν να διατηρήσουν χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές για τις ανακαινίσεις.

«Φακέλωμα» και για τις καταθέσεις εξωτερικού

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στη ΔΕΘ δεν θα παραλείψει να αναφερθεί στον «αγώνα» που κάνει το οικονομικό επιτελείο να περιορίσει τη φοροδιαφυγή και ότι με το νέο καθεστώς θα εμπλουτίζεται το υπάρχον «οπλοστάσιο».

Η πολιτική άλλωστε ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σχεδιάζει το «φακέλωμα» της εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης όλων των φορολογουμένων, επέκταση της χρήσης των ταμιακών μηχανών σε όλους τους επιτηδευματίες και κατάρτιση περιουσιολογίου για όλα τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν ΑΦΜ.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί και στην ανταλλαγή πληροφοριών με άλλα κράτη και τη συλλογή των αναγκαίων στοιχείων για τον εντοπισμό των καταθέσεων Ελλήνων στο εξωτερικό προκειμένου να ελεγχθεί η πηγή προέλευσης των εισοδημάτων.

Επίσης θα εφαρμοστούν στοχευμένοι έλεγχοι σε επιχειρήσεις με βάση ανάλυση κινδύνου που στηρίζεται σε ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως η νομική μορφή, η κατηγορία των τηρουμένων βιβλίων και στοιχείων και οι δαπάνες.

Από την άλλη πλευρά σχεδιάζεται όπως ειδικό σώμα αναλάβει τον έλεγχο των φυσικών προσώπων και επωνύμων με μεγάλη εισοδηματική και περιουσιακή επιφάνεια και πολυτελή τρόπο διαβίωσης.

Οι στόχοι του ΄12

Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, όπως αναμένεται να επισημάνει και ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, όπου θα δώσει το στίγμα της οικονομικής πολιτικής του επομένου έτους, θα έχει ξεκάθαρους στόχους οι οποίοι είναι οι εξής:

1. Δημοσιονομική εξυγίανση

2. Προώθηση μεταρρυθμίσεων

3. Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας

4. Ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας

5. Ενίσχυση της απασχόλησης

6. Ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής.

Προσέγγιση Ελλάδας-Ισραήλ με το βλέμμα στην Τουρκία

Την ώρα που η Τουρκία προκαλεί εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και απειλεί ενόψει των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ, Ελλάδα και Ισραήλ έρχονται πιο κοντά. Ιστορική επίσκεψη Μπεγλίτη και υπογραφή μνημονίου συνεργασίας

Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ υπέγραψε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης με τον ομόλογό του , Εχούντ Μπαράκ, με τον οποίο συναντήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην Ιερουσαλήμ ξεκινώντας την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στο Ισραήλ.

Ο Έλληνας υπουργός να έσπευσε να διευκρινίσει ότι η επίσκεψή του αφορά αποκλειστικά τις διμερείς σχέσεις με το κράτος του Ισραήλ και δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά με άλλες χώρες της περιοχής.

"Οι σχέσεις μας με το Ισραήλ δεν ετεροπροσδιορίζονται, δεν επηρεάζονται από την όποια συγκυρία. Θέλουμε να αναπτύξουμε σχέσεις κοιτώντας στο μέλλον", υπογράμμισε.

Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τη χρονική συγκυρία της επίσκεψης.

Οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ βρίσκονται στο ναδίρ. Η Άγκυρα προχώρησε στην απέλαση του πρεσβευτή του Ισραήλ, μετά την άρνηση των ισραηλινών να απολογηθούν για την επίθεση κομάντος στον Στολίσκο Ελευθερίας τον Μάιο του 2010. Η επίθεση είχε στοιχίσει τη ζωή σε 8 Τούρκους και έναν Αμερικανό τουρκικής καταγωγής.

"Δεν χρειάζεται να απολογηθούμε για τον τρόπο που οι στρατιώτες μας υπερασπίστηκαν τον εαυτό τους" δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Παράλληλα η Τουρκία εκτόξευσε απειλές κατά της Κύπρου, καθώς πλησιάζει η ώρα της γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ, ανεβάζοντας στα ύψη το θερμόμετρο στη Μεσόγειο.

Οι κινήσεις της Τουρκίας, έχουν φέρει κοντά τον τελευταίο χρόνο Ελλάδα και Ισραήλ, που πρόσφατα αποφάσισαν να αναβάλουν κοινή στρατιωτική άσκηση, λόγω της έντασης που επικρατεί στην περιοχή.

Συνεργασία με μέλλον

Η επίσκεψη Μπεγλίτη, είναι η πρώτη Έλληνα υπουργού Άμυνας στο Ισραήλ και αι εντάσσεται στο μνημόνιο συνεργασίας, που συμφωνήθηκε πέρσι ανάμεσα στον Γιώργο Παπανδρέου και τον ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου.

Όπως δήλωσε ο κ. Μπεγλίτης "έρχομαι ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας της χώρας μου για να δηλώσω την πολιτική μας βούληση ως Κυβέρνηση, αλλά και ως πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, ότι θέλουμε να εργασθούμε ειλικρινά οι δύο χώρες, οι δύο κυβερνήσεις, οι δύο λαοί, ώστε να αναπτύξουμε περαιτέρω και να εμβαθύνουμε τις διμερείς μας σχέσεις σε όλους τους τομείς αμοιβαίου συμφέροντος και ενδιαφέροντος".

Τόνισε, επιπλέον, ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες γύρω από την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ και το νόμιμο δικαίωμά του που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο στην αυτοάμυνα, καταδικάζοντας όλες εκείνες τις τρομοκρατικές ενέργειες από οργανώσεις που δρουν από τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη εναντίον πολιτών του Κράτους του Ισραήλ.

Μπαράκ: "Επιθυμούμε εμβάθυνση των σχέσεών μας"

Με θετικά λόγια για την αναβάθμιση της στρατιωτικής και αμυντικής συνεργιασίας των δυο χωρών μίλησε και ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ε. Μπαράκ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την επίσκεψη του Έλληνα ομολόγου του.

"Βλέπουμε με ικανοποίηση την εμβάθυνση και διεύρυνση των σχέσεων μεταξύ ημών και των Ελλήνων σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα ασφαλείας και επιθυμούμε να δούμε την εμβάθυνση και την διεύρυνση της συνεργασίας αυτής μεταξύ των κυβερνήσεων, μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας και μεταξύ των λαών μας", είπε ο κ. Μπάρακ.

Ο Πάνος Μπεγλίτης συναντήθηκε επίσης με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Αντιστράτηγο κ. Μπένι Γκαντζ.

Τη Δευτέρα θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Σιμόν Πέρεζ και θα συναντηθεί με τον Iσραηλινό Πρωθυπουργό, κ. Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ενώ θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Άβιντγκορ Λίμπερμαν.

Ζήσε το μύθο σου στις δημοτικές επιχειρήσεις

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία της απογραφής μισθολογικού κόστους των δημοτικών επιχειρήσεων. Οι εντυπωσιακές αμοιβές και οι δήμοι που απέφυγαν να ενημερώσουν

Ένα σημαντικό δείγμα αποτύπωσης του μισθολογικού κόστους για τους υπαλλήλους των δημοτικών επιχειρήσεων, έχει για πρώτη φορά στα "χέρια" του το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Μετά από πρωτοβουλία του υφυπουργού Ντίνου Ρόβλια, έγινε απογραφή του ετήσιου μισθολογικού κόστους των δημοτικών επιχειρήσεων και τα στοιχεία που προέκυψαν έχουν ενδιαφέρον.

Εν όψει των ρυθμίσεων του νέου βαθμολογίου - μισθολογίου ζητήθηκαν για πρώτη φορά από τους Δήμους και συγκεντρώθηκαν στοιχεία για το κόστος μισθοδοσίας του τακτικού προσωπικού (μόνιμοι υπάλληλοι και αορίστου χρόνου) των δημοτικών επιχειρήσεων.

Στα επανειλημμένα έγγραφα του υπουργείου ανταποκρίθηκαν μέχρι σήμερα 230 από τους 325 Δήμους. Από τους 230 Δήμους που ανταποκρίθηκαν, οι 12 δεν διέθεταν δημοτικές επιχειρήσεις το έτος 2010 και οι 9 είχαν επιχειρήσεις χωρίς τακτικό προσωπικό. Επίσης απ΄αυτούς οι 44 Δήμοι δεν έστειλαν τα απαιτούμενα στοιχεία σύμφωνα με το υπόδειγμα της εγκυκλίου.

Από το ασφαλές δείγμα (άνω του 50%) προκύπτουν τα εξής στοιχεία σχετικά με τις ετήσιες ακαθάριστες αποδοχές των υπαλλήλων των δημοτικών επιχειρήσεων:

*Άνω του 60% των υπαλλήλων του κλάδου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) των δημοτικών επιχειρήσεων έχει ετήσιες αποδοχές μεγαλύτερες από τον αντίστοιχο μέσο όρο των δημοσίων υπαλλήλων ΠΕ.

*Ανω του 53% των υπαλλήλων του κλάδου Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) των δημοτικών επιχειρήσεων έχει ετήσιες αποδοχές μεγαλύτερες από τον αντίστοιχο μέσο όρο των δημοσίων υπαλλήλων ΤΕ.

*Άνω του 55% των υπαλλήλων του κλάδου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) των δημοτικών επιχειρήσεων έχει ετήσιες αποδοχές μεγαλύτερες από τον αντίστοιχο μέσο όρο των δημοσίων υπαλλήλων ΔΕ.

*Άνω του 62% των υπαλλήλων του κλάδου Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) των δημοτικών επιχειρήσεων έχει ετήσιες αποδοχές μεγαλύτερες από τον αντίστοιχο μέσο όρο των δημοσίων υπαλλήλων ΥΕ.

Μηχανικός με ετήσιο μισθό πάνω από 87.000 ευρώ

Επίσης, παρατηρούνται πολλές ατομικές περιπτώσεις υπερβολικά υψηλών ετήσιων αποδοχών και μάλιστα σε Δήμους με κακό δείκτη οικονομικής κατάστασης.

Από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που εντοπίστηκαν σε Δημοτικές Επιχειρήσεις είναι :

Κορινθίας ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ: 87.325,00

Πιερίας ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ: 83.767,13

Έβρου ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ: 83.442,59

Ηρακλείου ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ: 82.624,47

Ιωαννίνων ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ: 80.719,16

Κερκύρας ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: 78.947,70

Έβρου ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ: 76.709,22

Θεσπρωτίας ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ: 76.495,96

Αιτωλοακαρνανίας ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ: 75.948,61

Πιερίας ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ: 75.843,44

Μαγνησίας ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ: 56.619,89

Έβρου ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΕ: 55.138,75

Λέσβου ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ: 54.393,14

Ξάνθης ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ: 54.070,00

Ιωαννίνων ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: 53.322,00

Ευβοίας ΣΥΝΤΗΡΗΤΗΣ: 45.268,04

Μεσσηνίας ΟΔΗΓΟΣ: 44.663,18

Μεσσηνίας ΟΔΗΓΟΣ: 44.591,14

Μεσσηνίας ΗΛΕΚΤΡΟΣΥΓΚΟΛΗΤΗΣ: 44.298,85

Ηρακλείου ΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΟΥ: 43.149,18

Κοζάνης ΕΡΓΑΤΗΣ: 43.088,65

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών , οι Δήμοι που δεν έστειλαν στοιχεία είναι :

Αγίου Ευστρατίου, Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Αγράφων, Άκτιου-Βόνιτσας, Αλμυρού, Αμάριου, Αμοργού, Αμφίκλειας-Ελάτειας, Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, Άνδρου, Αντιπάρου, Αργιθέας, Αριστοτέλη, Αρριανών, Αρταίων, Βέλου-Βόχας, Βισαλτίας, Βορείων Τζουμέρκων, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Γαύδου, Γεωργίου Καραϊσκάκη, Γορτυνίας, Δέλτα, Δελφών, Διονύσου, Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας, Δυτικής Αχαΐας, Ελευσίνας, Εορδαίας, Ερυμάνθου, Ευρώτα, Ζαγοράς-Μουρεσίου, Ζωγράφου, Θάσου, Θερμαϊκού, Θέρμου, Ιάσμου, Ιητών, Ιθάκης, Ιστιαίας-Αιδηψού, Καισαριανής, Καντάνου-Σέλινου, Καρπενησίου, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Κηφισιάς, Κιμώλου, Κόνιτσας, Κορυδαλλού, Κύμης-Αλιβερίου, Κω, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Μεγίστης, Μετσόβου, Μυκόνου, Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, Ναυπλιέων, Νέας Σμύρνης, Νέστου, Νικολάου Σκουφά, Νότιας Κυνουρίας, Νοτίου Πηλίου, Παλαιού Φαλήρου, Παλλήνης, Παξών, Παπάγου-Χολαργού, Πάργας, Περάματος, Περιστερίου, Πύλης, Πύργου, Πωγωνίου, Ραφήνας-Πικερμίου, Ρήγα Φερραίου, Σαλαμίνας, Σερβίων-Βελβεντού, Σερίφου, Σίφνου, Σκιάθου, Σκύρου, Στυλίδας, Σύμης, Τανάγρας, Τρικκαίων, Φαρκαδόνας, Φιλαδελφείας-Χαλκηδόνος, Φλώρινας, Φυλής, Χαλκηδόνος, Χάλκης, Χίου, Ωραιοκάστρου, Ωρωπού.

Τα στοιχεία θα διαβιβαστούν στο υπουργείο Οικονομικών και στο υπουργείο Εσωτερικών, με το οποίο θα υπάρξει και συνεννόηση για το θέμα των Δήμων που δεν απέστειλαν.

Αρχίζει η φοροεπιδρομή

Όλες οι έκτακτες εισφορές συμπεριλαμβάνονται στο εκκαθαριστικό, που θα αρχίσει να αποστέλλεται στους πολίτες από τη Δευτέρα. Διαβάστε ποιους αφορά. Τα ποσά και οι εξαιρέσεις

Ξεκινά η αποστολή του πολυεκκαθαριστικού στους φορολογούμενους, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν τις έκτακτες εισφορές που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο. Το μέσο νοικοκυριό θα επιβαρυνθεί με περίπου ένα μισθό.

Σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Π. Οικονόμου, οι έκτακτες εισφορές θα συμπεριληφθούν σε ένα εκκαθαριστικό σημείωμα.

Πρόκειται για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, την έκτακτη εισφορά για Ι.Χ., πισίνες κλπ, καθώς και το τέλος επιτηδεύματος και αφορούν σε 3 εκατομμύρια φορολογούμενους.

Αφορά όσους το 2010, το συνολικό εισόδημά τους από όλες τις πηγές ξεπερνούσε τα 12.000 ευρώ, όλους τους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως αν πέρυσι δεν είχαν εισόδημα, καθώς και όσους είχαν στην κατοχή τους αυτοκίνητα άνω των 1.929 κυβικών, πισίνες και σκάφη αναψυχής.

Για την επιβολή της εισφοράς αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα λαμβάνεται υπόψη το ετήσιο συνολικό καθαρό ατομικό εισόδημα, πραγματικό, τεκμαρτό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο.

Τα ποσά και η έκπτωση

Οι πολίτες θα κληθούν να εξοφλήσουν τις εισφορές σε έξι δόσεις με ελάχιστο ποσό κάθε δόσης τα 300 ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού, αν η εισφορά βεβαιωθεί μέσα στον Αύγουστο, η πρώτη δόση θα καταβληθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, η δεύτερη μέχρι τις 31 Οκτωβρίου κοκ.

Επίσης, στην απόφαση προβλέπεται και έκπτωση, εφόσον το συνολικό ποσό καταβληθεί εφάπαξ και εντός της προθεσμίας της πρώτης δόσης. Η έκπτωση ανέρχεται στο 5%.

Αν το συνολικό ποσό του εκκαθαριστικού δεν υπερβαίνει τα 27 ευρώ αθροιστικά, τότε δεν θα καταβάλλεται.

Ποιοι απαλλάσσονται

Εξαιρούνται μόνο μισθοί, συντάξεις και πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε πρόσωπα που είναι ολικώς τυφλοί και σε όσους παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες σε ποσοστό πάνω από 80%, τα εφάπαξ από τα ασφαλιστικά ταμεία και οι αποζημιώσεις για απολύσεις,

Επίσης, απαλλάσσονται από την εισφορά και οι μακροχρόνιοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ άνεργοι, στους οποίους όμως θα αποσταλούν ειδοποιητήρια για την καταβολή της εισφοράς λόγω αδυναμίας εντοπισμού τους και στη συνέχεια θα πρέπει να προσέλθουν στην εφορία με τα αναγκαία παραστατικά για να διαγράψουν την εισφορά.

Τέλος, υπουργοί, υφυπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί, γενικοί γραμματείς, βουλευτές, δήμαρχοι, περιφερειάρχες και ευρωβουλευτές θα καταβάλουν αυξημένη εισφορά με συντελεστή 5% επί του συνολικού ποσού εισοδήματός τους, εφόσον είχαν την παραπάνω ιδιότητα την περασμένη χρονιά.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)