Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Σκληραίνουν τα μέτωπα, πιέσεις από κερδοσκόπους

Στη διακοπή των διαπραγματεύσεων του PSI μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ιδιωτών πιστωτών, οι οποίες αναμένεται να ξαναρχίσουν εντός της εβδομάδας, αναφέρονται δημοσιεύματα του γαλλικού και του γερμανικού Τύπου.

«Η Ελλάδα, που βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης, κινδυνεύει να χρεοκοπήσει μέσα στον Μάρτιο εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές τις επόμενες ημέρες» γράφει η γαλλική Le Monde, ενώ η La Tribune υπογραμμίζει ότι στην Ελλάδα η κατάσταση περιπλέκεται, αφού η Αθήνα και οι πιστωτές της δεν καταφέρνουν να συμφωνήσουν.

Με τίτλο «Το χρέος στην καρδιά της ελληνικής εβδομάδας», η Liberation γράφει ότι τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα βρίσκονται σε νεκρό σημείο, η τρόικα φθάνει στην Αθήνα. «Τα κερδοσκοπικά κεφάλαια ελπίζουν ότι θα αποφύγουν την αναδιάρθρωση του χρέους. Ομως ο χρόνος πιέζει: εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία έως τα μέσα Φεβρουαρίου, η Αθήνα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τα ομόλογα αξίας 14,5 δισ. ευρώ, τα οποία λήγουν στις 20 Μαρτίου» υπογραμμίζει η εφημερίδα.

«Κάνουν τα πάντα»
«Μπλοκάρισμα στην Αθήνα σχετικά με τη μείωση του χρέους» τιτλοφορεί το δικό της άρθρο η La Croix, η οποία μεταφέρει δηλώσεις τραπεζίτη από την Αθήνα, ο οποίος εξηγεί τα προβλήματα που προκαλούν τα επενδυτικά κεφάλαια. «Ορισμένα εξ αυτών», λέει, «κάνουν τα πάντα για να γλιτώσουν το «κούρεμα» που γίνεται σε εθελοντική βάση και να αφήσουν τους άλλους επενδυτές να επωμιστούν τις απώλειες».

Με τίτλους όπως «Οι τράπεζες προετοιμάζονται για μια χρεοκοπία της Ελλάδας» (FTD) και «Κίνδυνος για το ελληνικό χρέος» (Handelsblatt), ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει τις δύσκολες διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους ιδιώτες πιστωτές.

Στόχος
Η γερμανική έκδοση των Financial Times παρατηρεί: «Πολλοί επενδυτές θεωρούν δεδομένο εδώ και καιρό ότι η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει. Ομως οι χώρες της Ευρωζώνης και οι ιδιώτες πιστωτές καταβάλλουν προσπάθειες να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών με τη βοήθεια ενός δεύτερου πακέτου οικονομικής βοήθειας. Στόχος ένα ''κούρεμα'' 50%».

Η Handelsblatt σημειώνει: «Σκληραίνουν τα μέτωπα μεταξύ ιδιωτών πιστωτών και ελληνικής κυβέρνησης. Την Τετάρτη θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις που διακόπηκαν χωρίς αποτέλεσμα την περασμένη Παρασκευή. Ιδίως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άσκησε παρασκηνιακά πιέσεις για χαμηλότερα επιτόκια στα νέα ομόλογα, αναφέρουν πληροφορίες από Αθήνα και Βερολίνο. Λέγεται μάλιστα ότι το Βερολίνο τάσσεται υπέρ ενός επιτοκίου κάτω από 3%, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Στην Ελλάδα αναφέρεται και το Der Spiegel: «Τι βοηθούν νέα δάνεια και «κούρεμα» όταν το κράτος στο σύνολό του δεν λειτουργεί πια;».

ΑΝΑΛΥΤΗΣ
«Σύντομα χρεοκοπία»

Χρεοκοπία της Ελλάδας, και μάλιστα αμέσως, βλέπει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Standard & Poor's, Μόριτς Κρέμερ, ο οποίος προειδοποίησε επίσης χθες ότι τελειώνει ο χρόνος των πιστωτών της χώρας μας αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για το PSI.

«Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει πολύ σύντομα. Το αν θα υπάρξει λύση στο τέλος των ταραγμένων διαπραγματεύσεων δεν μπορώ να το πω» δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg, προσθέτοντας πως «υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες μπροστά μας και μια άτακτη πτώχευση θα έχει επιπτώσεις σε άλλες χώρες, αλλά πιστεύω ότι οι πολιτικοί θέλουν να το αποφύγουν... Το παιχνίδι εξακολουθεί να παίζεται».

«Η Ελλάδα οδεύει προς τη χρεοκοπία» εκτίμησε και ο Μπιλ Γκρος, επικεφαλής της PIMCO, του μεγαλύτερου fund που διαχειρίζεται ομόλογα παγκοσμίως.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, τόνισε από την πλευρά του ότι η συνεχής αβεβαιότητα για το πώς η Ελλάδα θα πετύχει την απομείωση του χρέους του ιδιωτικού τομέα αποτελεί μεγαλύτερη πηγή αστάθειας για την Ευρωζώνη, ακόμη και από τις υποβαθμίσεις της S&P.

Υποβάθμιση και του EFSF

Νέα... τορπίλη στην Ευρώπη από τη Standard & Poor's. Ο οίκος, μετά την απόφασή του να «ψαλιδίσει» την αξιολόγηση εννέα κρατών της Ευρωζώνης, υποβάθμισε χθες και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. «Γαλλία και Αυστρία είναι εγγυητές του και εφόσον υποβαθμίστηκαν σε ΑΑ+, το EFSF δεν μπορεί να διαθέτει την άριστη αξιολόγηση ΑΑΑ» αναφέρει η ανακοίνωση, βάσει της οποίας αν διαπιστωθεί ότι τα ομόλογα που θα εκδώσει μακροπρόθεσμα το Ταμείο υποστηρίζονται πλήρως από τις εγγυήσεις των κρατών-μελών που επωφελούνται από το τριπλό Α, θα μπορούσε να επανέλθει το ΑΑΑ.

Στο άκουσμα της είδησης ο επικεφαλής του Ταμείου, Κλάους Ρέγκλινγκ, σχολίασε πως η υποβάθμιση αυτή δεν συνιστά μείωση της δανειοδοτικής ικανότητας του μηχανισμού. «Το EFSF διαθέτει επαρκή μέσα για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του» υπογράμμισε. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, τάχθηκε πάντως «υπέρ» της αύξησης των πόρων του λέγοντας πως η κρίση έχει επιδεινωθεί σε σχέση με τον Οκτώβριο. Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε επίσης από όλους «να μάθουν να αγνοούν» τους οίκους αξιολόγησης ή, τουλάχιστον, να τους θεωρούν ως «μία παράμετρο μεταξύ πολλών άλλων». Ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το PSI, τονίζοντας μόνο ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της πρέπει να φτάσουν σε ρεαλιστική συμφωνία. Επισήμανε δε για ακόμη μία φορά ότι ο απώτερος σκοπός των συζητήσεων με την Ελλάδα πρέπει να είναι το χρέος το 2020 να διαμορφωθεί στο 120% του ΑΕΠ.

Νωρίτερα χθες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ολιβιέ Μπαγί, σχολιάζοντας τις υποβαθμίσεις από τη S&P αναφέρθηκε σε «λανθασμένη αντίληψη» που επικρατεί στους οίκους αξιολόγησης σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή στρατηγική για έξοδο από την κρίση.

Εως 40% κάτω οι αμοιβές των συμβολαιογράφων

Ψαλιδίζονται οι αμοιβές των συμβολαιογράφων έως και 40%. Σύμφωνα με κοινή απόφαση που υπογράφουν οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης, οι αμοιβές που θα εισπράττουν στο εξής οι συμβολαιογράφοι κατά τη σύνταξη συμβολαίων μειώνονται από 30% έως και 40% για συμβόλαια αξίας άνω των 120.000 ευρώ.

Η μείωση του κόστους σύνταξης συμβολαίων έρχεται με την πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος, ενώ έχει ήδη προηγηθεί η αύξηση των θέσεων συμβολαιογράφων ανά τη χώρα κατά 400 (σήμερα λειτουργούν 3.300 συμβολαιογραφικά γραφεία).

Παράλληλα, με διάταξη του πολυνομοσχεδίου το οποίο συζητείται στη Βουλή, καταργείται το κριτήριο της ιθαγένειας για τους συμβολαιογράφους.

Με την κοινή υπουργική απόφαση ορίζεται ότι για την κατάρτιση των πράξεων, o συμβολαιογράφος εισπράττει πάγια αμοιβή 20 ευρώ και αναλογική αμοιβή η οποία υπολογίζεται με βάση τη συνολική αξία που δηλώνεται στο συμβόλαιο ή τη μεγαλύτερη αξία που καθορίζεται από την αρμόδια αρχή, προσωρινά ή οριστικά. Το ποσοστό της αμοιβής αυτής, ανάλογα με το ύψος της αξίας του αντικειμένου της συναλλαγής, καθορίζεται ως εξής:

Για ποσό έως 120.000,00 ευρώ σε ποσοστό 1%.

Για ποσό από 120.000,01 έως 380.000,00 σε ποσοστό 0,70% (από 1%).

Για ποσό από 380.000,01 έως 2.000.000,00 ευρώ σε ποσοστό 0,65% (από 0,95% για ποσό από 380.000,01 έως 1.000.000 ευρώ και 0,90% από 1.000.001,00 ευρώ έως 2.000.000,00 ευρώ).

Για ποσό από 2.000.000,01 έως 5.000.000,00 ευρώ σε ποσοστό 0,55% (από 0,80%).

Για ποσό από 5.000.000,01 έως 8.000.000,00 ευρώ σε ποσοστό 0,50% (από 0,70%).

Για ποσό από 8.000.000,01 έως 10.000.000,00 ευρώ σε ποσοστό 0,40% (από 0,60%).

Για ποσό από 10.000.000,01 έως 12.000.000,00 ευρώ σε ποσοστό 0,30% (από 0,50%).

Για ποσό από 12.000.000,01 έως 20.000.000,00 ευρώ σε ποσοστό 0,25%.

Για ποσό από 20.000.000,01 και άνω σε ποσοστό 0,10%.

Για το ποσό των συμβάσεων που υπερβαίνει την αξία των 20.000.000,01 ευρώ, επιτρέπεται, με έγγραφη συμφωνία μεταξύ του συμβολαιογράφου και του παρέχοντος την εντολή προς σύνταξη συμβολαίου, να συμφωνηθεί αμοιβή μικρότερη του ποσοστού του 0,10%.

Κόστος φύλλων
Για κάθε πρόσθετο φύλλο των συμβολαιογραφικών πράξεων, για τις οποίες η αναλογική αμοιβή προσδιορίζεται σύμφωνα με τα ανωτέρω κλιμάκια, το κόστος είναι 5 ευρώ (μείωση κατά 1 ευρώ), ενώ για κάθε φύλλο αντιγράφων το κόστος είναι 4 ευρώ.

Παράλληλα, η αναλογική αμοιβή του συμβολαιογράφου για τις κατωτέρω αναφερόμενες πράξεις καθορίζεται ως εξής:

Για κάθε ενέργεια πλειστηριασμού η αναλογική αμοιβή, που καταβάλλεται από τον τελευταίο υπερθεματιστή, δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 12 ευρώ ούτε μεγαλύτερη των 120 ευρώ.

Σε περίπτωση κατακυρώσεως με την ίδια έκθεση πλειστηριασμού διαφόρων ακινήτων σε περισσότερους από έναν υπερθεματιστές καταβάλλεται από τον καθένα χωριστή αμοιβή, που υπολογίζεται με βάση το οικείο πλειστηρίασμα.

Για κάθε πράξη κατάρτισης καταστατικού Ανώνυμης Εταιρείας η αναλογική αμοιβή δεν μπορεί να είναι ανώτερη από 480 ευρώ,το ήμισυ της οποίας αποδίδεται ως εισφορά στο Ε.Τ.Α.Α. (κλάδος ΤΑ.Ν).

Για τα προσύμφωνα με αρραβώνα ή με καταβολή τιμήματος μέχρι την υπογραφή του οριστικού συμβολαίου, η αναλογική αμοιβή υπολογίζεται με βάση το ποσό που καταβλήθηκε κατά την υπογραφή του προσυμφώνου και το ποσό που θα καταβληθεί μέχρι την υπογραφή του οριστικού συμβολαίου. Η αναλογική αυτή αμοιβή συμψηφίζεται κατά την κατάρτιση του οριστικού συμβολαίου, εφόσον αυτό συντάσσεται εμπρόθεσμα σε εκτέλεση του προσυμφώνου.

Οχι διακοπή ρεύματος σε όποιον δεν μπορεί να πληρώσει

Δεν θα διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε κανέναν που πραγματικά δεν μπορεί να πληρώσει το ειδικό τέλος ακινήτων, διαβεβαιώνει ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος, μετά τον θόρυβο που έχει προκληθεί από τις 50.000 εντολές αποκοπής ηλεκτροδότησης που εξέδωσε η ΔΕΗ, κάνει γνωστό ότι ο ρυθμός εξόφλησης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος με το ειδικό τέλος είναι ίδιος με εκείνον πριν από την επιβολή του, δηλαδή 85%.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως, σύμφωνα με πληροφορίες, στη γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και τις Δ.Ο.Υ. έχουν υποβληθεί 50.000 αιτήσεις εξαίρεσης από την πληρωμή του ειδικού τέλους.

Οπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του: οι καταστάσεις όλων όσοι έχουν ζητήσει είτε από τη γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ηλεκτρονικά, είτε από τις ΔΟΥ, εξαίρεση, μείωση ή ρύθμιση σε σχέση με το ειδικό τέλος, έχουν διαβιβαστεί στη ΔΕΗ και σε κανέναν που περιλαμβάνεται στις καταστάσεις αυτές δεν πρόκειται να διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, έως ότου αποφανθούν, όπως προβλέπει ο νόμος, τα αρμόδια όργανα.

Οι σχετικές αποφάσεις των προϊσταμένων των ΔΟΥ, εφόσον υπάρχουν αντιρρήσεις του ενδιαφερομένου, θα εξετάζονται σε δεύτερο βαθμό από τριμελείς επιτροπές υψηλόβαθμων στελεχών της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών απαντά επίσης εμμέσως πλην σαφώς και στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ: «Παραβιάζουν ανοιχτές θύρες όσοι δείχνουν να ενδιαφέρονται μη τυχόν και διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά που βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής ή σε κατάσταση ανάγκης. Καμία τέτοια διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος δεν πρόκειται να γίνει. Οι οδηγίες που έχουν δοθεί από τον υπουργό των Οικονομικών στη διοίκηση της ΔΕΗ είναι αυστηρές και σαφείς».

Και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών καταλήγει στην ανακοίνωσή της, επαναλαμβάνοντας τη διαβεβαίωση:

«Κανένα νοικοκυριό δεν πρέπει να θεωρήσει ότι διατρέχει κίνδυνο να διακοπεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας επειδή δεν κατεβλήθη το ειδικό τέλος, εφόσον έχει ζητήσει να υπαχθεί σε καθεστώς εξαίρεσης, μείωσης ή ρύθμισης και εφόσον συντρέχει πραγματική και αποδεδειγμένη αδυναμία καταβολής».

ΔΕΗ
Οι εντολές αφορούν παλιές οφειλές

Να κατευνάσει τα πνεύματα... επιδίωξε και η ΔΕΗ, μετά το υπουργείο Οικονομικών, αναφορικά με τις 50.000 εντολές διακοπής ηλεκτροδότησης. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιχείρησης, Κίμων Στεργιώτης, σε δηλώσεις του είπε αναφορικά με τις εντολές: «Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται λογαριασμοί ρεύματος με πολλές συσσωρευμένες παλιές οφειλές, κλειστά καταστήματα, ενοικιαστές που έφυγαν χωρίς να πληρώσουν το ρεύμα, αλλά και οφειλέτες του ειδικού τέλους ακινήτων». Σε ό,τι αφορά το ειδικό τέλος είπε πως «θα εξεταστούν οι περιπτώσεις εκείνες των οφειλετών του ειδικού τέλους, λαμβάνοντας υπόψη τις εξαιρέσεις, τις καιρικές συνθήκες, αλλά πάντα σε πρώτη φάση οι αποκοπές θα ξεκινήσουν από περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.500 ευρώ ανά τ.μ.».

Η "σκληρή" χρεοκοπία τρομοκρατεί τους Ευρωπαίους

Μία ακόμα φορά που έρχεται να ηχήσει για τα καλά στα αυτιά μας η λέξη χρεοκοπία που φαίνεται πια πως έχει συνδέσει άρρηκτα τη… μοίρα της με την Ελλάδα.

Εκτός από την έντονη ανησυχία σε εγχώριο επίπεδο μετά τις προειδοποιήσεις αξιωματούχων της Standard and Poor’s για χρεοκοπία της χώρας και μάλιστα σύντομα, κρύος ιδρώτας έχει λούσει και τους Ευρωπαίους.

Ενδεχόμενο πιστωτικό επεισόδιο στην Ελλάδα θα σημάνει ανεξέλεγκτες επιπτώσεις για άλλες ευρωπαϊκές χώρες και για τον λόγο αυτό μάχονται να προλάβουν τις εξελίξεις σε ένα "παιχνίδι" με τον χρόνο για γερά νεύρα.

Φυσικά και δεν τους πήρε ξαφνικά ο πόνος για την Ελλάδα. Το θέμα, όπως σημειώνει η Wall Street Journal, είναι λιγότερο να βοηθήσουν τη χώρα και περισσότερο να αποφύγουν μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία που μπορεί να απειλήσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την Ελλάδα και τα σενάρια χρεοκοπίας βρίσκονται εκ νέου στο προσκήνιο. Ο διευθύνων σύμβουλος του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s, Moritz Kraemer, εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει σύντομα, ασκώντας δριμεία κριτική στην πολιτική των Ευρωπαίων που, όπως ανέφερε, δεν έχουν ακόμα επιλύσει τα δομικά προβλήματα της κρίσης.

Αξιωματούχοι της τρόικας θεωρούν, όπως σημειώνουν οι New York Times, πως η Ελλάδα δεν έχει ούτε την ικανότητα ούτε τη θέληση να εκτελέσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί σε αντάλλαγμα της βοήθειας.

Μάλιστα, εμφανίζονται πρόθυμοι ακόμα και να μην εγκρίνουν την επόμενη δόση του Μαρτίου, τη στιγμή που οι οικονομικοί αναλυτές φοβούνται το ενδεχόμενο να σκεπάσει τον κόσμο η σκιά της ύφεσης όπως και το 2008 με τη χρεοκοπία της Lehman Brothers.

H Telegraph έρχεται να παράσχει και το χρονοδιάγραμμα του… τέλους, δίνοντας στην Ελλάδα 46 εργάσιμες ημέρες προκειμένου να αποφύγει μία 'σκληρή' χρεοκοπία. Τα βήματα που πρέπει να γίνουν έως την εξόφληση ομολόγων στις 20 Μαρτίου είναι πολλά, τεχνικά, δύσκολα και μεγάλα.

Σε περίπτωση μάλιστα που δεν επιτευχθεί η επιθυμητή αναδιάρθρωση έως τότε, θα οδηγηθούμε σε άτακτη χρεοκοπία, με τον συντάκτη του άρθρου να επισημαίνει ότι από σήμερα και έως τις 19 Μαρτίου πολλά είναι εκείνα που μπορούν να πάνε στραβά.

Ας εικάσουμε ότι δεν θα παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα μέσα σε αυτό το διάστημα και πως όλα βαίνουν κατ’ ευχή και βάσει προγράμματος για την πολυπόθητη αναδιάρθρωση.

Όσο και αν προσπαθούμε ακόμα και τις πιο δύσκολες στιγμές να δούμε μισογεμάτο το ποτήρι, το δημοσίευμα έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι αυτό που θα έχει απλά επιτευχθεί είναι η αποφυγή της 'σκληρής' χρεοκοπίας. Σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θα έχει διασωθεί ή ότι το χρέος βαδίζει στον δρόμο της βιωσιμότητας…

Ξανά στην Αθήνα κλιμάκιο της τρόικας

Με την αναμενόμενη άφιξη την Τρίτη στην Ελλάδα του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας, αρχίζουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, με διακύβευμα την αποδέσμευση του νέου πακέτου των 89 δισ. ευρώ, το οποίο συμφωνήθηκε για την Ελλάδα στο τέλος του περασμένου Οκτωβρίου.

Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένονται στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα- αναλόγως και των εξελίξεων στις συζητήσεις με το IIF για το PSI («κούρεμα» και ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων). Το ύψος του «κουρέματος» των ομολόγων, αλλά και τα μεγέθη της ύφεσης και της ανεργίας, θα αποτελέσουν βασικές παραμέτρους για τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν, προκειμένου να επανέλθει εντός στόχων η προσπάθεια περιορισμού του ελλείμματος.

Κρίσιμη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον

Την, Τετάρτη, εξάλλου, αναμένεται να βρεθούν στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς, και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Πέτρος Χριστοδούλου, προκειμένου να ενημερώσουν το ΔΝΤ για την πορεία του PSI και του «προσωρινού μνημονίου» (prior actions- προμνημόνιο).

Το εν λόγω κείμενο θα περιλαμβάνει κυρίως τα μέτρα με δημοσιονομικό αντίκτυπο, ενώ οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις πιθανόν να «αναβληθούν» για το τελικό κείμενο του Μνημονίου, που θα περιλαμβάνει το σύνολο των μέτρων έως και το 2014.

Τι περιλαμβάνει η ατζέντα της τρόικας

Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, εκτός των εργασιακών θεμάτων (κατώτατος μισθός, 13ος και 14ος μισθός), θα βρεθεί το γενικότερο μέρος των δημοσίων δαπανών. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, η τρόικα θα ζητήσει μέτρα (σε αντικατάσταση της εφεδρείας, η οποία, σύμφωνα με τον Δημήτρη Ρέππα, «έκλεισε τον κύκλο της»), προκειμένου να μειωθούν άμεσα κατά 150.000 άτομα οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα (συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και του έκτακτου προσωπικού).

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν, επίσης, άμεση εφαρμογή του νόμου για την περικοπή των επικουρικών συντάξεων, ενώ θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει νέα αξιολόγηση του ασφαλιστικού συστήματος μετά το PSI και με τα νέα δεδομένα για βαθύτερη ύφεση και υψηλότερη ανεργία. Εκ των πραγμάτων, στο «τραπέζι» θα τεθούν και τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα και οι συντάξεις, αλλά και οι γενικότερες δαπάνες υγείας.

Για τον δημόσιο τομέα, η τρόικα ζητεί να υπάρξουν δεσμεύσεις για την κατάργηση- συρρίκνωση ΔΕΚΟ και φορέων του Δημοσίου, καθώς και για τη μείωση κατά 30% συνολικά των κρατικών υπηρεσιών. Όσον αφορά, τέλος, στο μισθολογικό σκέλος, η έμφαση αναμένεται να δοθεί στα ειδικά μισθολόγια (γιατροί ΕΣΥ, Ένοπλες Δυνάμεις, κ.λπ.), τα οποία πρέπει να προσαρμοστούν στο νέο ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου.

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα

Τα Εργατικά Κέντρα Αττικής, έχουν εξαγγείλει για σήμερα Τρίτη εικοσιτετράωρη παναττική απεργία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα της κυβέρνησης με επίκεντρο τα εργασιακά ζητήματα.

Συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11.00 στην Πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ την ίδια ώρα, συγκέντρωση θα πραγματοποιήσει το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

Έκκληση για συμμετοχή στην απεργία έχει απευθύνει η ΓΣΕΕ.

Τη στήριξή της στην απεργιακή κινητοποίηση εκφράζει η ΟΜΕ-ΟΤΕ, καλώντας τα σωματεία - μέλη της με αποφάσεις τους να συμμετέχουν τόσο στην απεργία όσο και στη συγκέντρωση.

Στην απεργία θα συμμετέχουν οι Νοσοκομειακοί γιατροί, η ΟΜΕ - ΟΤΕ, και οι δικηγόροι.

Ειδικά

Τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ θα «τραβήξουν χειρόφρενο» από τις 05:00 το πρωί έως τις 07:30 και από τις 22:00 ως τη λήξη της βάρδιας.

Από τις 07:00 το πρωί έως τις 22:00 θα κυκλοφορούν τα τρόλεϊ και από τις 09:00 έως τις 22:00 το τραμ.

Ο ΗΣΑΠ θα λειτουργήσει μόνο από τις 09:00 το πρωί έως τις 21:00, ενώ το Μετρό θα πραγματοποιήσει 24ωρη απεργία.

Ακινητοποιημένος θα παραμείνει και ο προαστιακός από τις 05:00 έως τις 07:00, από τις 10:00 έως τις 13:00 και από τις 22:00 έως τα μεσάνυχτα.

Δυσκολίες θα προκύψουν και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Προβλήματα αναμένεται να υπάρξουν στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, καθώς στην απεργία, θα συμμετέχουν πέντε ναυτεργατικά σωματεία, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Τα ναυτεργατικά σωματεία που θα συμμετέχουν στην κινητοποίηση είναι αυτά της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, της Πανελλήνιας Ένωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Ο Στέφενσων», της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Μαγείρων Ναυτικού (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ρυμουλκών- Ναυαγοσωστικών και της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ.

Απεργούν ακόμη δημοσιογράφοι και δικηγόροι

Σαρανταοκτάωρη απεργία θα ισχύει για όλα τα ιδιωτικά και δημόσια έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, από την Τρίτη στις 06.00 μέχρι και την Πέμπτη στις 06.00 σύμφωνα με την προκήρυξη των ομοσπονδιών των ΜΜΕ (ΠΟΕΣΥ, ΠΟΣΠΕΡΤ, ΠΟΕΠΤΥΜ).

Οι δικηγόροι της Αθήνας συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, καθώς αποφάσισαν να επεκτείνουν την αποχή τους μέχρι την Πέμπτη.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)