Η περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ να βρεθεί στην εξουσία είναι πιο κοντά από ποτέ στην ιστορία του. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών καθώς και τα δημοσκοπικά ευρήματα δίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά, και ο Αλέξης Τσίπρας ως εν δυνάμει πρωθυπουργός επεξεργάζεται στο μυαλό του το πιθανό κυβερνητικό σχήμα. 
 
Το newpost.gr τολμά να «μπει» στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα και να σας αποκαλύψει τις πιθανότερες επιλογές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μια πιθανή κυβέρνησή του. 
 
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο κ. Τσίπρας θα προτείνει για πρόεδρο της Βουλής τον Γιάννη Δραγασάκη
 
Και αν και δεν έχει ξεκαθαρίσει εαν θα συνεχίσει να υπάρχει Αντιπρόεδρος σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ποιος θα μπορούσε να είναι αυτός... κάποιοι λένε πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ισχυρές πιθανότητες... ειδικά σε περίπτωση συνεργασίας των δύο κομμάτων. 
 
Στο υπουργείο Εξωτερικών δεν αποκλείεται να δούμε τη Νάντια Βαλαβάνη, στο Οικονομικών τον Γιώργο Σταθάκη με αναπληρωτή τον Γιάννη Μηλιό. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως οι δυο τους έχουν αναλάβει όλες τις επαφές με τα ξένα επενδυτικά και τραπεζικά fund. 
 
Το Εθνικής Άμυνας διεκδικεί με αξιώσεις ο Κώστας Ήσυχος με υφυπουργό τον Γιώργο Βαρεμένο, ενώ πολύ κοντά στο Εσωτερικών είναι ο Νίκος Βούτσης. 
 
Ο Αλέξης Τσίπρας μελετά να τοποθετήσει στο Ανάπτυξης τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και στο Παιδείας την καθηγήτρια Θεανώ Φωτίου
 
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δύσκολα θα τοποθετηθεί σε παραγωγικό υπουργείο με το Πολιτισμού να θεωρείται ως το καταλληλότερο χαρτοφυλάκιο για την εσωτερική αντιπολίτευση του κ. Τσίπρα. 
 
Στο υπουργείο Υγείας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείεται να τοποθετήσει κάποιον καθηγητή ιατρικής ενώ δεν αποκλείεται να αναλάβει χαρτοφυλάκιο και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. Ο Αλέξης Μητρόπουλος είναι από τους επικρατέστερους στο Εργασίας με αναπληρωτή τον Δημήτρη Στρατούλη, ενώ πολύ κοντά στο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ο Γιάννης Μπαλάφας
 
Με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας  και Κλιματικής Αλλαγής φλερτάρει ο Δημήτρης Γάκης αλλά και ο Ευάγγελος Αποστόλου, ενώ το πιο δυνατό χαρτι που φέρεται να έχει στα χέρια του ο κ. Τσίπρας για το Δικαιοσύνης είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου με υφυπουργό τον Σταύρο Κοντονή
 
Στο Δημόσιας Τάξης δεν αποκλείεται να δούμε τον Δημήτρη Τσουκαλά ενώ το Επικρατείας μάλλον δεν θα τον δυσκολέψει καθώς γαι εκεί φαίνεται να προορίζεται ο σημερινός διευθυντής του πολιτικού του γραφείου Νίκος Παππάς. Τέλος ο άνθρωπος που έχει καθιερώσει εδώ και περίπου ένα μήνα το briefing της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Πάνος Σκουρλέτης φαίνεται να αναλαμβάνει υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Μέσων Ενημέρωσης και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. 
 

Αναλυτικά το πιθανό κυβερνητικό σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ: 

 
Πρωθυπουργός
Αλέξης Τσίπρας 
 
Υπουργός Εξωτερικών 
Νάντια Βαλαβάνη
 
Υπουργείο Οικονομικών
Γιώργος Σταθάκης 
Υφυπουργός: Γιάννης Μηλιός
 
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Υπουργός: Κώστας Ήσυχος
Υφυπουργός: Γιώργος Βαρεμένος
 
Υπουργείο Εσωτερικών  
Υπουργός: Νίκος Βούτσης
 
Υπουργείο Ανάπτυξης και  Ανταγωνιστικότητας  
Υπουργός: Ευκλείδης Τσακαλώτος
 
Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων
Υπουργός: Θεανώ Φωτίου
 
Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Υπουργός: Παναγιώτης Λαφαζάνης
 
Υπουργείο Υγείας  
Υπουργός: Παναγιώτης Κουρουμπλής 
 
Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
Υπουργός:  Αλέξης Μητρόπουλος
Αναπληρωτής: Δημήτρης Στρατούλης
 
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υπουργός: Γιάννης Μπαλάφας 
 
Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας  και Κλιματικής Αλλαγής
Υπουργός: Δημήτρης Γάκης
Υφυπουργός: Ευάγγελος Αποστόλου
 
Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Υπουργός: Ζωή Κωνσταντοπούλου
Υφυπουργός: Σταύρος Κοντονής
 
Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
Υπουργός: Δημήτρης Τσουκαλάς
 
Υπουργός Επικρατείας
Νίκος Παππάς 
 
Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Μέσων Ενημέρωσης και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
Πάνος Σκουρλέτης