Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης
Ενώ βρίσκονταν σε τραγική κατάσταση τα Ναυπηγεία Σύρου με τους εργαζόμενους εκεί να είναι σε απόγνωση μην έχοντας αντικείμενο εργασίας , ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνεννόηση με τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη πήραν την απόφαση να σταλούν στο Νεώριο για γενική επισκευή δύο μεγάλες πλωτές δεξαμενές του Πολεμικού Ναυτικού, μήκους 150 μέτρων .
Ήδη η πρώτη που έφυγε από το ναύσταθμο της Σαλαμίνας ,από τον περασμένο Δεκέμβριο, βρίσκεται στα ναυπηγεία του Νεωρίου Σύρου για ελασματουργικές εργασίες και όχι μόνο. Αναμένεται να ολοκληρωθούν οι επισκευές σε αυτή σύντομα. Αμέσως μετά θα επιστρέψει στη βάση της.
Η δεύτερη πλωτή δεξαμενή θα μεταφερθεί στη συνέχεια από το ναύσταθμο της ​Κρήτης στη Σύρο γενική επισκευή.
Και οι δύο επισκευές θα στοιχίσουν περίπου 10.000.000 ευρώ στο Πολεμικό Ναυτικό.
Οι εργαζόμενοι στο Νεώριο , με το πρόγραμμα αυτό, θα έχουν συνολικά εργασία για δέκα μήνες.
Αποτελούν μεγάλο εργαλείο οι συγκεκριμένες πλωτές δεξαμενές για το ναύσταθμο της Σαλαμίνας καθώς σε αυτές μπορούν να επισκευάσουν μέχρι και φρεγάτες.
Οι συντηρητές βάζουν στις δεξαμενές αυτές από φρεγάτες και κανονιοφόρους μέχρι αρματαγωγά και πυραυλάκατους. Στη συνέχεια μπορούν να καθαρίσουν τα πλοία , να επιθεωρήσουν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται και να επέμβουν όπου χρειαστεί.
Την κρίσιμη αυτή ώρα για τους εργαζομένους στα ναυπηγεία (Νεώριο και Σκαραμαγκά) το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δίνει δουλειά προκειμένου να κρατηθούν στη ζωή .
Οι εργασίες αυτές τόσο στα τέσσερα υποβρύχια όσο και στο Νεώριο με τις πλωτές δεξαμενές ήταν αναγκαίες να γίνουν αλλά ταυτόχρονα βοηθούνται και οι εργαζόμενοι σε αυτά που ήταν χωρίς δουλειά.
Η Ελλάδα για εθνικούς λόγους και όχι μόνο χρειάζεται να έχει ναυπηγεία. Σίγουρα το να συντηρούνται τα ναυπηγεία μόνο από κρατικές δουλειές δεν αποτελεί βιώσιμη λύση.
Στην παρούσα φάση εκείνο που ενδιαφέρει είναι να κρατηθούν «ζωντανά» και στη συνέχεια να εξετασθούν οι τρόποι να μπορούν να βρίσκονται και μη κρατικές δουλειές γι αυτά.