Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Στόχος η άντληση 15 δισ. ευρώ έως το 2015 από αποκρατικοποιήσεις

Σε διαγωνιστικό στάδιο βρίσκονται 6 αποκρατικοποιήσεις και 9 σε στάδιο προχωρημένης προετοιμασίας

Εφικτός είναι ο στόχος άντλησης εσόδων από αποκρατικοποιήσεις ύψους 15 δισ. ευρώ έως το 2015, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι θετικές οι αγορές, τόνισε στην ομιλία του στο συνέδριο του «Economist» ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, Κώστας Μητρόπουλος.

«Δεν έχουμε άλλο χρόνο, πρέπει να εκτελέσουμε τα υπεσχημένα προς τους ίδιους τους εαυτούς μας», προσέθεσε. Ανέφερε δε ότι σε διαγωνιστικό στάδιο βρίσκονται έξι αποκρατικοποιήσεις (Κρατικά Λαχεία, Ελληνικό, ΔΕΠΑ / ΔΕΣΦΑ, IBC Κασσιώπη, Αφάντου), ενώ σε στάδιο προχωρημένης προετοιμασίας βρίσκονται εννέα αποκρατικοποιήσεις (28 ακίνητα, ΕΥΑΘ, Εγνατία, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ, ΟΠΑΠ, ΛΑΡΚΟ, ΟΔΙΕ), οι οποίες θα ξεκινήσουν άμεσα.

Αναφερόμενος στους λόγους καθυστέρησης των αποκρατικοποιήσεων, για τις οποίες έχει δεσμευτεί η χώρα απέναντι στους δανειστές της, μίλησε για επιπτώσεις από τις διαδοχικές εκλογικές διαδικασίες στη δυνατότητα συνεδρίασης του ΔΣ του Ταμείου.

Παράλληλα, στάθηκε στον αποκλεισμό της χώρας από τις αγορές και στην αξίωση των επενδυτών για «περισσότερη ορατότητα» γύρω από το μέλλον της χώρας πριν από οποιαδήποτε πρωτοβουλία, στη δυσκολία χρηματοδότησης των επενδυτών από το τραπεζικό σύστημα, αλλά και στις εκκρεμείς 72 νομικές και διοικητικές ενέργειες -αρμοδιότητα της κυβέρνησης- που χρειάζεται να υλοποιηθούν για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων.

Ο κ. Μητρόπουλος επισήμανε ότι οι προωθούμενες αποκρατικοποιήσεις -σε δεύτερο χρόνο- θα οδηγήσουν επιπλέον σε υποδομές ύψους 8 δισ. και ακίνητη περιουσία ύψους 18 δισ. Επισήμανε δε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, οι αποκρατικοποιήσεις μπορούν να συνδράμουν με 3% του ΑΕΠ και 150.000 θέσεις εργασίας.

Ο ίδιος επικαλέστηκε έρευνες σύμφωνα με τις οποίες η πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού τάσσεται υπέρ των αποκρατικοποιήσεων. Επιπλέον, διαπίστωσε ότι σήμερα υπάρχει η τάση προτίμησης επενδύσεων σε ελληνικά ομόλογα (τα οποία βρίσκονται σε έκπτωση της τάξης του 85%) παρά σε φυσικές επενδύσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, 11 μήνες μετά τη δημιουργία του Ταμείου, «το οποίο ξεκίνησε χωρίς καμία υποδομή», υλοποιήθηκαν 4 πράξεις και συγκεντρώθηκαν 1,56 δισ. ευρώ.

Κάμερον: Θα κλείσουμε τα σύνορα στους Ελληνες σε ενδεχόμενο Grexit

Με κλείσιμο των βρετανικών συνόρων στους Ελληνες μετανάστες σε περίπτωση που η Ελλαδα εγκαταλείψει την ευρωζώνη προειδοποίησε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον.

Κάμερον: Θα κλείσουμε τα σύνορα στους Ελληνες σε ενδεχόμενο Grexit

Μιλώντας στο κοινοβούλιο, ο Κάμερον ανέφερε ότι οι υπουργοί έχουν εξετάσει ένα σχέδιο που θα επιτρέπει στην Βρετανία να στερεί από τους Ελληνες πολίτες το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης στην ΕΕ, εάν η κρίση στην ευρωζώνη οδηγήσει σε «πιέσεις και παραμορφώσεις»

Σε εμφάνισή του πριν το υπουργικό συμβούλιο, ο βρετανός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τα έκτακτα σχεδια για «οποιοδήποτε ενδεχόμενο».

Το χειρότερο σενάριο είναι το πώς θα καλυφθεί μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, το οποίο θα πυροδοτήσει μία κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο χιλιάδων πολιτών της, που πιθανότατα θα αναζητήσουν καταφύγιο σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Ο Κάμερον δήλωσε ότι η Βρετανία ετοιμάζεται να πάρει μέτρα για να αποτρέψει μία εισροή Ελλήνων στην χώρα. «Θα είμαι έτοιμος να κάνω οτιδήποτε χρειάζεται για να είναι η χώρα ασφαλής, για να διατηρήσουμε ισχυρό το τραπεζκό μας σύστημα και την οικονομία μας εύρωστη. Ως πρωθυπουργός, σας λέω ότι αυτό είναι το πρωταρχικό σας καθήκον», τόνισε ο Κάμερον.

Σε ερώτηση του Κιθ Βαζ, Εργατικού επικεφαλής της επιτροπής εσωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων, για το αν θα περιορίσει τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών να ταξιδέψουν στην Βρετανία, ο Κάμερον απάντησε ότι θα είναι έτοιμος να εφαρμόσει ένα τέτοιο μέτρο.

«Ελπίζω ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο», δήλωσε. «Αλλά, όπως αντιλαμβάνομαι, οι νόμοι είναι διαθέσιμοι, εάν υπάρξουν τετοιες ειδικές περιπτώσεις. Πρέπει να υπάρχει σχέδιο, να λαμβάνονται υπόψη τα ενδεχόμενα, να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα - υπάρχει τόσο μεγάλη αβεβαιότητα στον κόσμο μας. Αλλά ελπίζω όλα αυτά να μην χρειαστούν», κατέληξε ο Κάμερον

Ράιχενμπαχ σε Στουρνάρα: "Αποπληρώστε τους ιδιώτες""Η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες για να βελτιωθεί η χρημα

"Η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες για να βελτιωθεί η χρηματοδότηση της οικονομίας, αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση για το υπουργείο Οικονομικών", δήλωσε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης, Χόρστ Ράιχενμπαχ, μετά τη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών, με τον νέο υπουργό, Γιάννη Στουρνάρα.

Ερωτηθείς για την κατάσταση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού τους τελευταίους μήνες, ο κ. Ράιχενμπαχ απάντησε:

"Προσφέραμε σημαντική βοήθεια στις φορολογικές αρχές και βλέπουμε ότι υπάρχει βελτίωση και είμαστε στο σωστό δρόμο. Δεν υπάρχει τεχνική βοήθεια για το πρόβλημα της ρευστότητας".

Σύμφωνα, επίσης, με τον κ. Ράιχενμπαχ, δεν είναι αρμοδιότητα της Ομάδας Δράσης η διαπραγμάτευση με την τρόικα, ενώ χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα "εποικοδομητική", καθώς συμφωνήθηκαν τα επόμενα βήματα της συνεργασίας τους.

Από την πλευρά τους, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών έκαναν, επίσης, λόγο για εποικοδομητική συνάντηση.

Σε αυτή, ανέφεραν, τέθηκαν θέματα δημοσιονομικής προσαρμογής και ανάπτυξης, και υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για την αντιμετώπιση δυσλειτουργιών, κυρίως στο θέμα του μηχανισμού συλλογής εσόδων και της φορολογικής μεταρρύθμισης, καθώς για τον καλύτερο έλεγχο των δαπανών της γενικής κυβέρνησης. Από ελληνικής πλευράς,

Παρόντες στη συνάντηση ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης.

Η κρίση άλλαξε την καταναλωτική συμπεριφορά των Ελλήνων

Η οικονομική κρίση που συρρίκνωσε τους μισθούς και έσπρωξε στην ανεργία εκατομμύρια Έλληνες μετέτρεψε σημαντικά την καταναλωτική συμπεριφορά στην Ελλάδα, με τις τιμές σε πολλά προϊόντα να παραμένουν ακόμα και σήμερα σε υψηλά επίπεδα.

"Όταν συρρικνώνονται τα εισοδήματα αλλάζουν και τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς μας ως καταναλωτές", δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), Γιώργος Λεχουρίτης, αναφέροντας μία σειρά από παραδείγματα που αποδεικνύουν αυτή τη στροφή σε σχέση με το πολύ πρόσφατο παρελθόν.

"Η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες σε σκουπίδια σε τρόφιμα. Σήμερα, τα δεδομένα έχουν αλλάξει και οι ποσότητες των τροφίμων ή του μαγειρεμένου φαγητού που καταλήγουν στα σκουπίδια έχουν μειωθεί σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό.

Αυτό δείχνει ότι ο Έλληνας καταναλωτής πλέον δεν αγοράζει όπως στο παρελθόν, για παράδειγμα πέντε κιλά ντομάτες ή δύο κιλά κολοκυθάκια. Αγοράζει συγκεκριμένα πράγματα ώστε να μην έχει απώλειες επειδή τα τρόφιμα λήγουν ή σαπίζουν.

Ακόμα και τα μαγειρεμένα φαγητά τα οποία μπορεί να περισσέψουν οι νοικοκυρές τα μεταβάλλουν σε ένα διαφορετικό πιάτο για την επόμενη μέρα", σημειώνει.

Εκπτώσεις και στην ποιότητα

Αλλαγές όμως δεν έχει επιφέρει η οικονομική κρίση μόνο στην ποσότητα των προϊόντων που φτάνουν στο σπίτι αλλά και στην ποιότητα η οποία σε πολλές περιπτώσεις μπαίνει στο περιθώριο για χάρη βέβαια της μείωσης των δαπανών. Όπως επισημαίνει ο Γιώργος Λεχουρίτης έχει μειωθεί πανελλαδικά η κατανάλωση κρέατος και ψαριών.

"Επειδή το κρέας και τα ψάρια πωλούνται σε υψηλές τιμές, ο καταναλωτής έπρεπε να επιλέξει χαμηλότερης αξίας προϊόντα, όπως είναι το κοτόπουλο και τα ζυμαρικά, που μπορεί και αυτά να είναι ακριβά, αλλά σε σύγκριση με τα άλλα προϊόντα είναι φτηνότερα. Επίσης, αντί να αγοράσει φέτα με 8,5 ευρώ θα προτιμήσει ένα λευκό τυρί με 4 ευρώ το κιλό", επισημαίνει.

Οι γυναίκες αποφασίζουν

Σε μία επιπλέον παράμετρο της νέας καταναλωτικής κουλτούρας που διαμορφώνεται στα ελληνικά νοικοκυριά, αυτής της καταλυτικής σημασίας του ρόλου της γυναίκας, ρίχνει φως έρευνα που διενεργήθηκε από το Κέντρο Ερευνών, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΑΚ) του Mediterranean College, με τη συνδρομή μεταπτυχιακών φοιτητών της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων και του Τμήματος Ψυχολογίας του Mediterranean.

Η πλειοψηφία των γυναικών που έλαβαν μέρος στην έρευνα, σε ποσοστό 66%, απαντά πως είναι αυτές που αποφασίζουν για την κάλυψη των καταναλωτικών δαπανών του νοικοκυριού, ενώ ο σύζυγος καθορίζει μόνον το γενικό πλαίσιο της κατανάλωσης εντός της οικογένειας.

Σχεδόν οι μισές βλέπουν την αποτελεσματικότερη κάλυψη των οικογενειακών καταναλωτικών αναγκών σε περίοδο κρίσης ως μία νέα ευθύνη στην οποία χρειάζεται να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο.

Οι απαντήσεις των γυναικών στη συγκεκριμένη έρευνα επιβεβαιώνουν τις αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά που διαπιστώνονται από το Ινστιτούτο Καταναλωτών, καθώς το 89% μειώνει τις καταναλωτικές του δαπάνες σε επίπεδο νοικοκυριού, το 83% αναζητούν καλύτερες τιμές και προσφορές, για παράδειγμα κάνοντας σύγκριση των τιμών, αναζητώντας εκπτωτικά κουπόνια, προτιμώντας τις τοπικές αγορές και όχι τα μεγάλα εμπορικά κέντρα.

Οι αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά έχουν και τη θετική τους πλευρά, αφού ένα σημαντικό ποσοστό των ερωτώμενων, πάνω από το 50%, φροντίζει να μην πετά τρόφιμα και μαγειρεμένα φαγητά, αφιερώνει περισσότερο χρόνο πλέον στην οικογένεια και εντός σπιτιού, ενώ αυτοσχεδιάζει στην κουζίνα με σκοπό την οικονομία.

Παράλληλα, οι τρεις πρώτες αξίες σε σχέση με το νοικοκυριό για τις ερωτώμενες γυναίκες διαμορφώνονται ως εξής: Η αποταμίευση (44%), το Value for Money (41%) και η οικογενειακή ηρεμία (38%).

Τεχνικά κλιμάκια και σαρωτικοί έλεγχοι σε όλα τα υπουργεία

Ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζει τα επιχειρήματα πάνω στα οποία θα στηρίξει τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, τα τεχνικά κλιμάκια, άρχισαν ελέγχους στα υπουργεία, για την εξέταση της πορείας υλοποίησης των επιμέρους τομέων της οικονομίας.

Σημεία αιχμής στις συζητήσεις, που θα έχουν οι επικεφαλής της τρόικας με την πολιτική ηγεσία της χώρας, αναμένεται, μεταξύ άλλων, να αποτελέσουν, η υλοποίηση του προϋπολογισμού, οι αποκρατικοποιήσεις, τα εργασιακά και η μείωση του δημόσιου τομέα, μέσω της απόλυσης προσωπικού και του κλεισίματος μη παραγωγικών Οργανισμών.

Συγκεκριμένα, ειδική εξέταση για τις γκρίζες ζώνες του προϋπολογισμού, δηλαδή τα χρέη ύψους 6,3 δισ. ευρώ του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ύψους 45 δισ. ευρώ, είχαν στο πρόγραμμα, κατά την πρώτη ημέρα της αξιολόγησής τους, τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.

Είναι η πρώτη φορά που η επίσημη πρώτη ημέρα των ελέγχων δεν ξεκινά με τη γενική αποτίμηση των μεγεθών του προϋπολογισμού, αλλά από επιμέρους θέματα, τα οποία όμως έχουν απασχολήσει επανειλημμένα τις συναντήσεις των στελεχών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και των στελεχών της ελληνικής κυβέρνησης.

Δύο από τα συνολικά 36 μέλη της ομάδας τεχνικού ελέγχου που βρίσκονται στην Ελλάδα βρέθηκαν το πρωί στη διεύθυνση μακροοικονομικής του υπουργείου Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ).

Από τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών ζήτησαν τις νεώτερες εκτιμήσεις για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ξεπεράσει το 6% του ΑΕΠ, αλλά και τους παράγοντες στους οποίους οδήγησαν στην ύφεση αυτή, με την έννοια της παρακολούθησης της πορείας για κάθε ένα από τους βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το θέμα ήταν η πορεία των δαπανών, αλλά και η εξόφληση των υποχρεώσεων του Δημοσίου. Οι ξένοι εμπειρογνώμονες ζήτησαν να μάθουν αν οι πληρωμές που έγιναν από το ελληνικό Δημόσιο έγιναν έγκαιρα ή αν -λόγω της ταμιακής στενότητας- υπήρχαν και πληρωμές οι οποίες μεταχρονολογήθηκαν για το χρόνο εκταμίευσης της επόμενης δόσης, καθώς και για τις απαιτούμενες ταμιακές ροές έως το τέλος του χρόνου.

Η ειδική εξέταση ξεκίνησε μετά το μεσημέρι, όταν τρία από τα πέντε κλιμάκια της τρόικας μετέβησαν στο ΓΛΚ για να ελέγξουν δύο βασικά στοιχεία, τα οποία δημιουργούν συνέχεια αποκλίσεις στα δημοσιονομικά στοιχεία. Το πρώτο ήταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες από τα 30 δισ. ευρώ το 2010 έχουν φτάσει πλέον τα 45 δισ. ευρώ.

Οι ξένοι ειδικοί ζήτησαν μια αναλυτική αποτύπωση των εκτιμήσεων της ελληνικής πλευράς για την πορεία είσπραξης των ποσών αυτών μέχρι και το τέλος του χρόνου. Με βάση αυτό θα εισηγηθούν στους ανωτέρους τους και για τη διευκόλυνση αποπληρωμής των φετινών αυξημένων φόρων για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Επίσης ένα μεγάλο θέμα που συζητήθηκε μέχρι και το βράδυ ήταν και τα χρέη προς τους ιδιώτες, τα οποία υποτίθεται ότι θα αρχίσουν να αποπληρώνονται σταδιακά μέσα στο 2012, με συνδρομή ισόποσης δόσης από το δάνειο των 130 δισ. ευρώ.

Τα τεχνικά κλιμάκια ζήτησαν να μάθουν την αιτία της καθυστέρησης πέραν των 90 ημερών, την κατανομή των οφειλών (δηλαδή σε ποιους χρωστάει το Δημόσιο τα χρήματα αυτά), αλλά και τις κατηγορίες των οφειλών, οι οποίες καθυστερούν γενικώς περισσότερο από άλλες.

Αύριο οι επικεφαλής

Τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεχίσουν τη συλλογή στοιχείων και σήμερα, αναμένοντας την άφιξη της ηγεσίας των ελεγκτών, η οποία αναμένεται αύριο, όταν θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Ο υπουργός οικονομικών με δηλώσεις του τόνισε ότι πιο κρίσιμη από όλες θα είναι η διαπραγμάτευση του Αυγούστου, αφού θα γίνει με σχεδόν άδεια δημόσια ταμεία, και θα έχει στόχο η Ελλάδα να πάρει προκαταβολή από την επόμενη δόση, ώστε να μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.

Κυβέρνηση: πρώτα εκτελούμε μετά διεκδικούμε

Πρώτα εκτελούμε, μετά διεκδικούμε είναι το σχέδιο με το οποίο κινείται η κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και δανειστές.

Στην γραμμή αυτή έχει καταλήξει η κυβέρνηση με την σύμφωνη γνώμη και των τριών κομμάτων που συμμετέχουν. Παράλληλα έχει εγκαταλείψει την συνολική διαπραγμάτευση και έχει προκρίνει την τακτική step by step. Στο σχέδιο «εκτελούμε τα συμφωνηθέντα» περιλαμβάνεται η επιτάχυνση των διαδικασιών για τις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών μεταξύ των οποίων ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ, θυγατρικές Αγροτικής, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και γενικότερα ότι μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον εγχώριων και ξένων επενδυτών. Επίσης προβλέπεται «αξιοποίηση» δημόσιας περιουσίας με πρώτα τα λιμάνια που συζήτησε ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Κώστας Μουσουρούλης με τον κ. Ράιχενμπαχ και θα ακολουθήσουν τα αεροδρόμια και τα ακίνητα του δημοσίου. Για αυτά υπάρχει συμφωνία και με την Τρόικα η οποία πάντως ζητά χειροπιαστά αποτελέσματα μέσα στον Ιούλιο. Σαν αντάλλαγμα στο πλαίσιο της βήμα-βήμα διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση ζητά να μην επιμείνει η Τρόικα στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και στις περαιτέρω μειώσεις στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό είναι και το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί ο κ. Σαμαράς κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης: ιδιωτικοποιήσεις, κλείσιμο και συγχώνευση υπηρεσιών και «διαρθρωτικές αλλαγές» για να καθησυχάσει τους δανειστές και «κόκκινες γραμμές» στα εργασιακά.

Η γενικότερη διαπραγμάτευση του Μνημονίου παραπέμπεται για αργότερα, για τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της επόμενης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τότε θα συζητηθεί η επιμήκυνση του προγράμματος σταθερότητας η κατανομή των 12 δις ευρώ και τα νέα μέτρα που θα την συνοδεύσουν οπότε θα τεθούν ξανά και οι απολύσεις στο δημόσιο και τα εργασιακά.

Οι βασικές γραμμές των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης πάντως ακόμη δεν έχουν χαραχθεί αφού εκκρεμεί η συνάντηση του πρωθυπουργού με την Τρόικα. Ο κ. Σαμαράς θα δεχθεί το κλιμάκιο την Πέμπτη στη 1.00 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου μαζί με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα. Θα έχει προηγηθεί την ίδια ημέρα η συνάντηση του κ. Στουρνάρα με την Τρόικα. Στην συνέχεια κατά πάσα πιθανότητα θα έχει συνάντηση με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς κ.κ. Βαγγέλη Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη. Η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων θα αρχίσει την Παρασκευή μετά την ορκωμοσία των βουλευτών, που δεν είχαν ορκιστεί στις 7.00 το απόγευμα.

Ενώ οι πολιτικοί αρχηγοί τα έχουν βρει στις γενικές γραμμές για την οικονομία και την διαπραγμάτευση με την Τρόικα εξακολουθούν να υπάρχουν αγκάθια στα άλλα θέματα κυρίως στην εξωτερική πολιτική και στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Ειδικά στο τελευταίο αυτό θέμα υπάρχει κάθετη αντίθεση της ΔΗΜΑΡ στην κατάργηση του νόμου Ραγκούση, στην «ανακατάληψη των πόλεων» και γενικότερα στην «ατζέντα νόμου και τάξης» της ΝΔ που περιλαμβάνει αυστηροποίηση του πλαισίου για τις κοινωνικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Όσο για την εξωτερική πολιτική τα πράγματα θα παραμείνουν ως έχουν μέχρις ότου υπάρξει συμφωνία των πολιτικών αρχηγών.

Έρχεται στην Ελλάδα ο... άνθρωπος του Όλι Ρεν

Τοποτηρητή ετοιμάζεται να στείλει στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βαδίζοντας στα χνάρια του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

Η απόφαση έχει ληφθεί εδώ και πέντε μήνες αλλά καθυστέρησε εξαιτίας και της προεκλογικής περιόδου. Ο τεχνοκράτης που θα ορίσει ο αρμόδιος επίτροπος, Όλι Ρεν θα έχει έδρα στην Αθήνα και... αποστολή να συντονίζει των υπηρεσιών της Task Force (του Ράιχενμπαχ) και της Κομισιόν.

Ο τεχνοκράτης θα συνεργάζεται με τον επικεφαλής της ομάδας των υπαλλήλων της Επιτροπής στην τρόικα Ματίας Μορς και θα ανήκει στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υποθέσεων της Επιτροπής, της οποίας προΐσταται ο Ολι Ρεν, γράφουν Τα Νέα.

Αποστολή των εγκατεστημένων στην Αθήνα ευρωκρατών είναι η διαρκής ενημέρωσή τους για τον τρόπο με τον οποίο υλοποιείται το Μνημόνιο, ούτως ώστε, μεταξύ άλλων, να τεθεί τέλος στο ανά τρίμηνο θρίλερ επισκέψεων της τρόικας στην Ελλάδα.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)