Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Πώς θα γίνουν οι περικοπές των συντάξεων από 1η Νοεμβρίου

Εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας προς όλα τα Ταμεία
Πώς θα γίνουν οι περικοπές των συντάξεων από 1η Νοεμβρίου



Διευκρινίσεις για τις περικοπές των συντάξεων κατά 40% και 20% από την 1η Νοεμβρίου 2011 δίδονται με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας προς όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.
Κατά 20% μειώνεται το ποσό των συντάξεων άνω των 1.200 ευρώ, ενώ κατά 40% το ποσό των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ για όσους συνταξιούχους δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους.
Σημειωτέον ότι από τις περικοπές δεν εξαιρούνται οι μητέρες ανηλίκων που κάνουν χρήση του δικαιώματος συνταξιοδότησης. Εξαιρούνται μόνο οι ανάπηροι, τα θύματα τρομοκρατικών ενεργειών, όσοι συνταξιοδοτήθηκαν με καθεστώς υπερβαρέων επαγγελμάτων, όσοι έκαναν χρήση της 35ετίας ή 37ετίας και οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ.
Αναλυτικά η εγκύκλιος προβλέπει τα εξης:

ΘΕΜΑ: «Γνωστοποίηση διατάξεων των παρ 1 και 2 του άρθρου 2 του ν. 4024/2011»

Σας γνωρίζουμε ότι στο ΦΕΚ 226 Α 27/10/2011 δημοσιεύτηκε ο νόμος 4024/2011 «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο - βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012 - 2015».

Στο άρθρο 2 του ανωτέρω νόμου θεσπίζονται περικοπές επί του ποσού των κύριων συντάξεων, που χορηγούνται από το NAT και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, εφόσον αυτές υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο ποσό, λόγω των εξαιρετικά επειγουσών δημοσιονομικών αναγκών της χώρας και της δεινής οικονομικής κατάστασης συγκεκριμένων ασφαλιστικών φορέων.

Για την εφαρμογή των επιμέρους ρυθμίσεων παρέχουμε τις ακόλουθες οδηγίες.

Παράγραφος 1

Με τις διατάξεις της παραγράφου αυτής προβλέπεται μείωση κατά 40%, από 1.11.2011, στο ποσό της μηνιαίας κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000,00 € για τους συνταξιούχους των φορέων κύριας ασφάλισης, αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει το 55° έτος της ηλικίας.
Για την ανωτέρω μείωση λαμβάνεται υπόψη το ακαθάριστο ποσό της κύριας σύνταξης που εναπομένει μετά την παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (άρθρο 38 του ν. 3863/2010 (ΦΕΚ 115, Α'), όπως ισχύει) και της επιπλέον εισφοράς της παρ. 1 1 άρθρου 44 του ν. 3986/2011 (ΦΕΚ 152, Α').

Σημειώνεται ότι, η εν λόγω μείωση γίνεται σε κάθε κύρια σύνταξη, που λαμβάνει ο συνταξιούχος που δεν έχει συμπληρώσει το 55° έτος της ηλικίας, η οποία υπερβαίνει το ποσό των 1.000,00 € και δεν υπολογίζεται επί του αθροίσματος των ποσών δυο ή περισσοτέρων κύριων συντάξεων που τυχόν λαμβάνει ο συνταξιούχος.

Η κατά τα ανωτέρω μείωση διακόπτεται από την πρώτη του επόμενου μήνα από εκείνον κατά τον οποίο συμπληρώνεται το 55° έτος της ηλικίας.

Από την ανωτέρω μείωση εξαιρούνται:

1. οι συνταξιούχοι αναπηρίας ή γήρατος, που λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα ή το επίδομα απολύτου αναπηρίας του άρθρου 42 του ν. 1140/1981 (ΦΕΚ 68, Α') και του άρθρου 30 του ν. 2084/1992 (ΦΕΚ 165, Α')

2. τα θύματα τρομοκρατικών ενεργειών ή βίαιων συμβάντων και οι ορφανικές οικογένειες αυτών

3. οι συνταξιούχοι του ν. 3185/2003 (Φ.Ε.Κ. 229, Α') και συγκεκριμένα όσοι εμπίπτουν στο άρθρο 27 του ανωτέρω νόμου.

4. οι συνταξιούχοι του άρθρου 5 του ν. 3232/2004 (Φ.Ε.Κ. 48, Α'), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και της παρ. 3 του άρθρου 16 του ν. 2227/1994 (Φ.Ε.Κ. 129, Α'), δηλαδή οι αιμορροφιλικοί, μεταμοσχευόμενοι από συμπαγή όργανα, οι πάσχοντες από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, μεσογειακή αναιμία που λαμβάνουν σύνταξη με βάση τον ν. 612/77, οι συνταξιούχοι που παίρνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα και πάσχουν από μυασθένεια, ακρωτηριασμό, φωκομέλεια, σκλήρυνση κατά πλάκας, οι συνταξιούχοι γονείς, αδέλφια και οι σύζυγοι ανάπηρων καθώς και τα συνταξιούχα ορφανά και από τους δύο γονείς παιδιά που πάσχουν από νοητική υστέρηση, αυτισμό ή πολλαπλές βαριές αναπηρίες

5. όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί με το καθεστώς των υπερβαρέων επαγγελμάτων, δηλαδή συνταξιούχοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με τις ειδικές προϋποθέσεις λόγω απασχόλησης σε μεταλλεία - λιγνιτωρυχεία- υποθαλάσσιες εργασίες για τους οποίους έχει καταβληθεί το ειδικό πρόσθετο αυξημένο επασφάλιστρο καθώς και οι συνταξιούχοι του ΤΑΠ-ΔΕΗ με τις ειδικές προϋποθέσεις λόγω απασχόλησης σε ορυχεία, σταθμούς παραγωγής και δίκτυα και για τους οποίους έχει καταβληθεί το ειδικό αυξημένο πρόσθετο επασφάλιστρο.

6. όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί με τριάντα πέντε (35) τουλάχιστον έτη πραγματικής ασφάλισης , άρα και όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί με τις διατάξεις περί 37ετίας όπου δεν απαιτείτο η συμπλήρωση ορίου ηλικίας

7. οι συνταξιούχοι του NAT.

Παράγραφος 2

Με τις διατάξεις της παραγράφου αυτής μειώνεται, από 1.11.2011, κατά 20% το ποσό της μηνιαίας κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.200,00 € των συνταξιούχων του NAT και των φορέων κύριας ασφάλισης, αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίοι δεν εμπίπτουν στη μείωση της προηγούμενης παραγράφου,
Για την ανωτέρω μείωση λαμβάνεται υπόψη το ακαθάριστο ποσό της κύριας σύνταξης που εναπομένει μετά την παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (άρθρο 38 του ν. 3863/2010 (ΦΕΚ 115, Α'), όπως ισχύει) και της επιπλέον εισφοράς της παρ. 11 τοτ άρθρου 44 του ν. 3986/2011 (ΦΕΚ 152, Α').

Σημειώνεται ότι, η εν λόγω μείωση γίνεται σε κάθε κύρια σύνταξη, που λαμβάνει ο συνταξιούχος, η οποία υπερβαίνει το ποσό των 1.200,00€ και δεν υπολογίζεται επί του αθροίσματος των ποσών δυο ή περισσοτέρων κύριων συντάξεων που τυχόν λαμβάνει ο συνταξιούχος.

Από την ανωτέρω μείωση εξαιρούνται μόνο:

1. οι συνταξιούχοι αναπηρίας ή γήρατος, που λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα ή το επίδομα απολύτου αναπηρίας του άρθρου 42 του ν. 1140/1981 (ΦΕΚ 68, Α') και του άρθρου 30 του ν. 2084/1992 (ΦΕΚ 165, Α')

2. τα θύματα τρομοκρατικών ενεργειών ή βίαιων συμβάντων και οι ορφανικές οικογένειες αυτών

3. οι συνταξιούχοι του άρθρου 5 του ν. 3232/2004, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, και της παρ. 3 του άρθρου 16 του ν. 2227/1994, οι οποίες αναφέρθηκαν αναλυτικά στην παράγραφο 1.

Τα ποσά που προέρχονται από την μείωση των συντάξεων των παρ. 1 και 2 του άρθρου 2 του ν. 4024/2011 αποτελούν έσοδα του οικείου φορέα στον οποίο ανήκει ο συνταξιούχος.

Με δεδομένο ότι οι κοινοποιούμενες διατάξεις ισχύουν από 1.11.2011, παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες αρμοδιότητάς σας.

"Αυτοκτόνησαν"...την ελπίδα!

Γράφει ο οικονομολόγος, Γεώργιος Ντόνας
Το μεγαλύτερο έγκλημα που διέπραξε η ''πολυκλαδική'' Ηγεσία του τόπου μας, τις... τελευταίες δεκαετίες, είναι η δολοφονία της ελπίδας και της διάθεσης για ζωή! Κι αυτό δεν αποτελεί ούτε υπερβολή ούτε λεκτική κορώνα. Δυστυχώς, αποτυπώνει την τραγική πραγματικότητα, όπως την βιώνουμε στην αβάσταχτη καθημερινότητα.!

Το ακόμη εγκληματικότερο είναι ότι, σ' αυτό το κακούργημα πρωτοστάτησε και συνεχίζει να πρωτοστατεί η λεγόμενη ή καλύτερα αυτοαποκαλούμενη (κομπάζοντας) ''πνευματική'' ηγεσία.!

Και επειδή καθένας κρίνεται από τα αποτελέσματα, ο σημερινός εφιάλτης, αποτελεί το αμάχητο τεκμήριο της ολοκληρωτικής κατάρρευσης των επιλογών της Ηγεσίας μας (που γι' αυτό ανεπιφύλακτα τις χαρακτηρίζουμε κακουργηματικές !!!) και της πλήρους αποτυχίας της ..!

Και για να διασαφηνίσουμε τα πράγματα:

Ποιός πριν από μισό αιώνα φανταζόταν ότι, μιά οικονομική κρίση θα χαρακτηριζόταν ως η μεγαλύτερη καταστροφή που βρήκε ποτέ αυτόν τον τόπο και το λαό ;;;

Ποιός πριν από λίγες δεκαετίες θα διανοείτο να ισχυρισθεί ότι finito Grecia, επειδή θα κινδύνευαν οι καταθέσεις, οι μισθοί και οι συντάξεις ;;;

Ποιός τις δεκαετίες του 1940 και του 1950 θα έθετε ως θέμα Εθνικής επιβίωσης και ύψιστη προτεραιότητα, την πρόοδο της τότεπαντελώς ανύπαρκτης Ελληνικής Οικονομίας ;;;

Ασφαλώς ΟΥΔΕΙΣ !!! Απλούστατα διότι τότε, μπορεί οι τρύπιες τσέπες να μην είχαν ούτε καν πεντάρες και δεκάρες, αλλά οι καρδιές ήταν γεμάτες με Αρχές, με Αξίες και πλούσια αισθήματα και συναισθήματα ! Τότε, ο πάμπτωχος ήρωας τους Έπους του '40 και ο γιός του, παρ' ότι τα Κρατικά Ταμεία ήσαν άδεια γιατί τα κατέστρεψαν και τα κατέκλεψαν οι ορδές του Γερμανοναζισμού κι οι συνακόλουθοί τους, χαμογελούσαν κι έλεγαν: '' Έχει ο Θεός, χίλιες Του Δόξες'' ! Τότε, παρ' ότι για μια ολόκληρη δεκαετία θέρισε το δρεπάνι του Χάρου κυριολεκτικά τον ανθό της Ελληνικής Κοινωνίας, οι αλάνες ήταν γεμάτες από χαρούμενες φωνές παιδιών ξυπόλυτων, που τα ευλογούσαν οι χαρακωμένες μανάδες τους, τους γέμιζαν την ψυχούλα τους με πίστη και παρ' ότι ορφανά και πεινασμένα, είχαν πλήρη την ελπίδα τους, για ένα καλύτερο αύριο!

Κάντε μια σύγκριση με το σήμερα ... Τι κατάφερε η ανερμάτιστη διανόηση, αντικαθιστώντας τον Θεό με τα λεφτά, την πίστη με την απιστία, την φιλοπατρία με τις διεθνιστικές αντιλήψεις, την παραδοσιακή οικογένεια με την σεξουαλική απελευθέρωση και τα μονογονεϊκά πρότυπα;;; Τι πέτυχε ο ''πνευματικός'' κόσμος, θέτοντας στη θέση της Βίβλου και των διδάχων του Γένους μας, τις θεωρίες των Μάρξ και Έγκελς και τα βιβλιαράκια των κάθε λογής ''πατερούληδων'';;; Τι κέρδισε σε πρόοδο και αναγέννηση ο λαός μας, με την κατασυκοφάντηση της καθαρεύουσας και την βίαιη επιβολή της κατασκευασμένης Δημοτικής; Ποιό το όφελος, από την αντικατάσταση του Παπαδιαμάντη και του Παλαμά, με τους γνωστούς αντίποδές τους παληότερους και σύγχρονους;

Να μας οδηγήσει σ' αυτό το τέλμα, σ' αυτή την ασέληνη νύχτα, σ' αυτή την αποκαρδιωτική κατάντια, σ' αυτό το απελπιστικό αδιέξοδο ..! Να μας καταχρεώσει στα αρπακτικά θηρία ντόπια και ξένα και να σκλαβώσει τις θλιβερές υπάρξεις μας στα αλλότρια συμφέροντα των δεδηλωμένων (ιστορικά) εχθρών και άφιλων ''συμμάχων'' μας ..! Να μας κατεβάζει στους δρόμους και τις πλατείες, για να αναζητούμε τα χαμένα σκύβαλα και ξυλοκέρατα της χοιροβοσκής μας και όχι την επάνοδό μας στις Προαιώνιες Αξίες και τα Ιδανικά της φυλής μας ..! Να μας σπρώχνει, στον κατήφορο της απόγνωσης με κατάληξη την αυτοκτονία τόσων Συνελλήνων αδελφών μας ..! Να δεχώμαστε μοιρολατρικά, ως τελική πράξη της οικονομικής μας δυσπραγίας, την Εθνική μας κατάρρευση και την τελική μας οριστική και αμετάκλητη υποδούλωση ..!

Κι όχι μόνο μυαλό δεν βάζουν, όλοι αυτοί οι ''πνευματικοί'' ταγοί (!), αλλά τα εκτελεστικά τους όργανα, ακόμα και ΤΩΡΑ,μεθοδικά γκρεμίζουν ότι απέμεινε ..! Με τις σειρήνες τους ενοχοποιούν για το χάλι και την κατάντια μας την ... Θρησκεία ..!Νομοθετούν, ενώ καταρρέουν μέσα στα οικονομικά τους ανομήματα, κατά των τελευταίων λειψάνων της Ελληνορθόδοξης Οικογένειας ..! Εξαλείφουν ότι, απέμεινε, όχι μόνο επί της ουσίας, αλλά και ως απεικόνιση και ψιλός τίτλος, από τον όρο ''Εθνικός'' ..! Γεμίζουν, ανέλεγκτα, με νέες ορδές αλλόφυλων και αλλόπιστων, την ήδη ασφυκτικά γεμάτη Πατρίδα μας ..! Ακόμη και τον Αγιασμό στην έναρξη του Σχολικού έτους λοιδορούν και οδηγούν στην κατάργηση ..! Μέχρι και την Λειτουργία της Κυριακής από την ΕΡΤ, την ελπίδα των αρρώστων και των Γερόντων, κατάργησε όχι ο Συνταγματάρχης της Δικτατορίας, αλλά ο κ. Ταγματάρχης της Δημοκρατίας, γιατί η Λειτουργία έφταιγε για όλα ..!

Και μετά απ' αυτά τι μας απέμεινε; Πράγματι, χάθηκε κάθε ελπίδα; Όντως, η κατάστασή μας είναι ανίατη; Κάποιοι θα το ήθελαν πολύ και το επιδιώκουν διακαώς ..! Aν όμως εμείς αποδείξουμε ότι δεν το θέλουμε, ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΠΟΤΕ !!! Δεν μας εξαφάνισε η τετρακοσάχρονη σκλαβιά και η Γερμανική μπότα της Κατοχής, θα μας εξαλείψει η πνευματική υποκολτούρα και τα φερέφωνά της ;;; ΠΟΤΕ! ΠΟΤΕ! ΠΟΤΕ! Όσοι ''ζωντανοί'', δώστε ελπίδα, αναστήστε τις αθάνατες ιδέες, ΟΡΓΑΝΩΘΕΙΤΕ σε μια ειρηνική αντεπίθεση και η ΝΙΚΗ είναι δική μας !

Δημοψήφισμα για το ευρώ στις 4 Δεκεμβρίου

Τελεσίγραφο απηύθυνε ο γαλλογερμανικός άξονας στην ελληνική κυβέρνηση. Μέρκελ και Σαρκοζί ζήτησαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με συνοπτικές διαδικασίες. Εθεσαν το δίλημμα "ευρώ ή δραχμή". Υπουργοί και βουλευτές ζητούν πρωτοβουλίες για υπέρβαση

Ο Γ. Παπανδρέου απαντάει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά το τέλος της συνάντησής του με την Α. Μέρκελ και τον Ν. Σαρκοζί
Ο Γ. Παπανδρέου απαντάει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά το τέλος της συνάντησής του με την Α. Μέρκελ και τον Ν. Σαρκοζί

Δραματικό τελεσίγραφο απηύθυναν λίγο μετά τα μεσάνυχτα προς τον Ελληνα πρωθυπουργό η Ανγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί.

Οι δύο ηγέτες διεμήνυσαν κατ' αρχάς στον Γ. Παπανδρέου πως το "πράσινο φως" για την εκταμίευση της 6ης δόσης θα δοθεί μόνον εφόσον εγκριθεί στο σύνολό της η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου. Στη συνέχεια ξεκαθάρισαν πως το δημοψήφισμα μπορεί να έχει ένα μόνο ερώτημα: "Ναι ή όχι στο ευρώ".

Εστειλαν, παράλληλα, ξεκάθαρο μήνυμα για πολιτική συναίνεση με κύριο αποδέκτη τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά.

Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, που ακολούθησε το μακρύ δείπνο που είχαν χθες στις Κάνες με τον πρωθυπουργό, κοινοτικούς αξιωματούχους και τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Σαρκοζί, χωρίς να κρύψουν την ενόχλησή τους για την αιφνιδιαστική απόφαση του Γ. Παπανδρέου, υπογράμμισαν πολλές φορές πως η συμφωνία θα πρέπει να γίνει αποδεκτή στο σύνολό της και να μην αμφισβητηθεί κανένα σημείο της. Και αυτό αφορά όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά και την αντιπολίτευση.

Οπως εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος, στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία και στην Ισπανία τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής λειτουργούν καθώς τα μεγάλα κόμματα κάθισαν και συμφώνησαν στις βασικές παραμέτρους και προχώρησαν σύμφωνα με το πλάνο που είχε τεθεί.

"Δεν είχαμε ενημέρωση"

Δημοψήφισμα για το ευρώ στις 4 Δεκεμβρίου
Η κ. Μέρκελ, από την πλευρά της, ούτε μία ούτε δύο αλλά τρεις φορές εξέφρασε την ενόχλησή της για τη μονομερή, όπως τη χαρακτήρισε, απόφαση της Ελλάδας σχετικά με τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την οποία δεν είχαν καμία προηγούμενη ενημέρωση ούτε η ίδια ούτε οι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες. Αυτό άλλαξε το ψυχολογικό πλαίσιο, είπε, για την εφαρμογή της συμφωνίας και τώρα οι Ελληνες πολίτες θα πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε πως ο Ελληνας πρωθυπουργός "έχει κάθε διάθεση να συνεργαστεί με όλες τις πολιτικές δυνάμεις", ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι το δημοψήφισμα θα είναι θετικό.

"Θέλουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά πάνω απ' όλα πρέπει να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα του ευρώ", κατέληξε.

Ο κ. Σαρκοζί προσέθεσε ότι το δημοψήφισμα είναι καθ' όλα νόμιμο αλλά "δεν μπορούμε να παραμείνουμε σε περίοδο παρατεταμένης αβεβαιότητας. Το δημοψήφισμα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν, είπαμε στις 4 Δεκεμβρίου. Η Ελλάδα θέλουμε να μείνει στην Ευρωζώνη και θα κάνουμε τα πάντα γι' αυτό. Οι Ελληνες πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να συνεχίσουν την περιπέτειά τους μαζί μας ή όχι".

Τόνισε ακόμη πως η ΕΕ μπορεί να είναι αποτελεσματική μόνο αν όλοι συμφωνούν να παίζουν σωστά. "Πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη Δεν θα αποφασίσουμε αν θα υπάρξει δημοψήφισμα, αλλά θέλουμε να ξέρουμε πού πάνε τα χρήματα του Ευρωπαίου φορολογούμενου. Ούτε η Ευρώπη ούτε το ΔΝΤ θα ξοδέψουν κάτι αν δεν υπάρξει σεβασμός. Ο ελληνικός λαός είναι υπεύθυνος για την επιλογή του".

Τέλος, ο Νικολά Σαρκοζί σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την επανάσταση των λαών εναντίον του γαλλογερμανικού διευθυντηρίου, είπε πως "δεν υπάρχει πρόβλημα υπερβολικής ηγεσίας, αλλά ελλειμματικής ηγεσίας".

Μίνι Σύνοδος
Μίνι Σύνοδος Κορυφής για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους πραγματοποιείται σήμερα το πρωί (11.30) στις Κάνες στο περιθώριο της G20. Οπως ανακοίνωσε το γραφείο του Νικολά Σαρκοζί, στη συνάντηση θα πάρουν μέρος οι ηγέτες της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας. Παρόντες θα είναι και εκπρόσωποι της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ μπορεί να παρευρεθεί και εκπρόσωπος του ΔΝΤ. Από την ανακοίνωση που εξέδωσε η γαλλική προεδρία συνάγεται ότι στη συνάντηση δεν θα μετέχει η ελληνική πλευρά.

ΚΡ. ΛΑΓΚΑΡΝΤ
Εκτη δόση μόνο με "ναι" στο δημοψήφισμα

Την ελπίδα ότι η εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου εξέφρασε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό. Βασική προϋπόθεση, πρόσθεσε, είναι να ψηφίσουν οι Ελληνες "ναι" στο δημοψήφισμα. Χαιρέτισε, επίσης, την αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων ηγετών να τηρήσουν στο ακέραιο τις αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου.

Το αυστηρό μήνυμα ότι η Ευρωζώνη δεν θα ανεχτεί την υπαναχώρηση οποιουδήποτε κράτους-μέλους από τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, έστειλε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Αμετάβλητη η νομισματική πολιτική της Fed


Αμετάβλητη διατήρησε τη νομισματική της πολιτική η Federal Reserve, δίνοντας μια κάπως καλύτερη εικόνα για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας. Ωστόσο, αναφέρθηκε σε κινδύνους για την ανάπτυξη, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω χαλάρωσή της νομισματικής πολιτικής.

Στην ανακοίνωσή της μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασής της η αμερικανική κεντρική τράπεζα σημειώνει πως «η οικονομική ανάπτυξη ενισχύθηκε κάπως το τρίτο τρίμηνο», επισημαίνοντας πάντως πως «υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι για την προοπτική της αμερικανικής οικονομίας, μεταξύ αυτών εντάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές».

«Ανοιχτοί» οι προϋπολογισμοί 2011 - 2012

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών υπό τον κ. Βενιζέλο πιέζει τις υπηρεσίες του για να επιταχύνουν την εφαρμογή των τελευταίων μέτρων, ώστε να αυξηθούν τα έσοδα του Δημοσίου.

Το ποσό των 12 δισ. ευρώ αναζητεί το υπουργείο Οικονομικών στο τελευταίο δίμηνο του έτους, προκειμένου να κλείσει εντός των στόχων ο προϋπολογισμός του 2011, μέσα σε συνθήκες απόλυτης αβεβαιότητας και με τις δαπάνες να αυξάνονται πάνω από τους στόχους, λόγω των έκτακτων ενισχύσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ωστόσο το κλίμα ρευστότητας, που έχει δημιουργηθεί, προκαλεί ανησυχίες, αφού οι πολιτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες, και το ενδεχόμενο των εκλογών, που, εφόσον γίνουν, θα αναδιαμορφώσουν την οικονομική πολιτική, δεν έχει αποκλειστεί.

Αβεβαιότητα

Την ίδια στιγμή, αβεβαιότητα επικρατεί και για την εκταμίευση της 6ης δόσης των 8 δισ. ευρώ, μετά από αντικρουόμενες δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων κρατών - μελών της Ευρωζώνης. Το ποσό της δόσης, που καθυστερεί από το Σεπτέμβριο, αναμένει το υπουργείο Οικονομικών μέχρι 15 Νοεμβρίου, διαφορετικά θα έχει πρόβλημα πληρωμών.

Στο πλαίσιο αυτό, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών πιέζει τις υπηρεσίες για να επιταχύνουν την εφαρμογή των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, αλλά και των τελευταίων μέτρων που έχουν επιβληθεί, όπως είναι η εισφορά στα ακίνητα και οι μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Ωστόσο, διάχυτη είναι η ανησυχία ότι το πολιτικό κλίμα δεν ευνοεί την άντληση εσόδων, καθώς φοβούνται ότι αρκετοί φορολογούμενοι, θα αναβάλουν πληρωμές προς το Δημόσιο, σε μια κρίσιμη περίοδο.

Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου, το έλλειμμα του προϋπολογισμού ανήλθε σε 19,1 δισ. ευρώ και, στο σύνολο του έτους, δεν θα πρέπει να υπερβεί το ποσό των 22,5 δισ. ευρώ, που σημαίνει πως το περιθώριο που υπάρχει για την αύξηση του ελλείμματος είναι 3,4 δισ. ευρώ, για το τρίμηνο, ενώ το ποσό της αύξησης του ελλείμματος, το τελευταίο δίμηνο του έτους, περιορίζεται σε 1,8 δισ. ευρώ.

Προκειμένου να διευκολυνθεί η επίτευξη του στόχου των εσόδων, το οικονομικό έτος του 2011 παρατείνεται μέχρι και το Φεβρουάριο, ώστε έσοδα που θα βεβαιωθούν εντός του 2011 και θα εισπραχθούν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, να εγγραφούν στο 2011.

Νέα «τρύπα»

Οποιαδήποτε νέα αποτυχία στην προσέγγιση των στόχων θα δημιουργήσει νέα «τρύπα» στον προϋπολογισμό του 2011, που θα κλείσει αναγκαστικά με νέα μέτρα στον προϋπολογισμό του 2012. Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου, τα έσοδα υστερούν 1,8 δισ. ευρώ έναντι του τελευταίου στόχου, που τέθηκε στον Οκτώβριο του 2011, με το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Σημαντικά προβλήματα υπάρχουν και στον τομέα των δαπανών, με αιχμή τις πρόσθετες ανάγκες που δημιουργεί η κάθετη πτώση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και η ανάγκη για πρόσθετη χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μόνο η επιχορήγηση προς το ΙΚΑ θα αυξηθεί φέτος κατά 800 εκατ. ευρώ, ενώ με 100 εκατ. ευρώ θα επιχορηγηθεί ο ΟΑΕΕ

Το ΙΚΑ έχει ήδη απορροφήσει (μέχρι το Σεπτέμβριο) ποσό ύψους 3,1 δισ. ευρώ, με «οροφή» για το σύνολο του έτους το ποσό των 3,7 δισ. ευρώ, ενώ ο ΟΑΕΕ απορρόφησε 870 εκατ. ευρώ, και για το τελευταίο τρίμηνο του έτους απομένουν μόνο 21 εκατ. ευρώ, για την επιχορήγησή του, ποσό που προφανώς δεν επαρκεί.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι δαπάνες επιβαρύνονται και από την αύξηση των πληρωμών για τόκους, που θα υπερβούν την αρχική πρόβλεψη κατά 300 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των αυξημένων εκδόσεων εντόκων γραμματίων.

Αδιέξοδα

Για αδιέξοδα και λανθασμένο μείγμα οικονομικής πολιτικής έκανε λόγο ο αναπληρωτής του τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Ν.Δ., Χρήστος Σταϊκούρας.

Για αδιέξοδα που οφείλονται τόσο στο λανθασμένο μείγμα της οικονομικής πολιτικής όσο και στην εκτελεστική αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, έκαναν λόγο, χθες, σε κοινή δήλωσή τους οι αναπληρωτές υπεύθυνοι του τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας και Ιωάννης Βρούτσης.

Οπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, «η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού επιβεβαιώνει τα πολλά, μεγάλα και αυξανόμενα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο κύκλος της κυβέρνησης έχει ήδη κλείσει».

Προβλέψεις που παραμένουν υπό αίρεση

Υπό αναθεώρηση, πριν καλά - καλά ολοκληρωθεί η σύνταξή του, θα βρίσκεται το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2012, αφού όλες οι προβλέψεις που θα περιλαμβάνει, θα βρίσκονται υπό αίρεση, μέχρι την οριστικοποίηση της τελευταίας συμφωνίας από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Το πρώτο που θα πρέπει να ξεκαθαρίσει στις λεπτομέρειές του είναι το νέο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας που συμφωνήθηκε σε ό,τι αφορά τη ροή των δόσεων των δανείων (του παλιού και του καινούργιου) από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ Θα πρέπει δηλαδή οι συντάκτες του προϋπολογισμού να έχουν στα χέρια τους για το σχέδιο προϋπολογισμού τις παλιές και τις νέες χρηματοροές από το δάνειο ύψους 110 δισ., που συμφωνήθηκε το Μάιο του 2010, αλλά και το νέο δάνειο των 100 δισ. ευρώ, που συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Τα χρήματα αυτά θα κατευθυνθούν μόνο για την εξυπηρέτηση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, δηλαδή την κάλυψη τόκων και χρεολυσίων του παλιού χρέους. Το έλλειμμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τους πόρους του προϋπολογισμού, αφού, σύμφωνα με την τρόικα, την επόμενη χρονιά η Ελλάδα θα περάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα. Με βάση τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος αναμένεται ότι θα φτάσει το 1,8% του ΑΕΠ για τον επόμενο χρόνο και θα αυξηθεί πάνω από το 3% του ΑΕΠ από το 2013 και μετά.

Πριν όμως να οριστικοποιηθούν οι προβλέψεις για τον επόμενο χρόνο, θα πρέπει να υπάρξουν τελικές εκτιμήσεις για νέα και παλιά μέτρα δημοσιονομική πολιτικής που θα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2011. Για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να υπάρξει σαφέστερη εικόνα σχετικά με το κλείσιμο του 2011, κάτι που προϋποθέτει την ολοκλήρωση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους τηρούν στάση αναμονής σε ό,τι αφορά την αποτύπωση της εξέλιξης εσόδων και δαπανών. Το τμήμα αυτό των δημοσιονομικών προβλέψεων θα κλείσει τις επόμενες μέρες.

Χειρότερη από αυτή που έγινε στο προσχέδιο του προηγούμενου μήνα θα είναι η πρόβλεψη για το έλλειμμα του 2011. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών, προσαρμόζοντας τις προβλέψεις του σε αυτές που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες μέρες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να βλέπει το έλλειμμα του 2011, ως ποσοστό του ΑΕΠ, στο 8,8%, από 8,5% που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού και 7,6% που ήταν η αρχική πρόβλεψη για φέτος.

Με όλα αυτά τα δεδομένα, παρά το αρχικά σφικτό χρονοδιάγραμμα που είχε δοθεί από την τρόικα, οι υπηρεσίες του υπουργείου αναμένουν ακόμη εντολές για να ξεκινήσουν τη σύνταξη του τελικού κειμένου του επόμενου πολυετούς προϋπολογισμού.

Ταμιακά διαθέσιμα έως το Δεκέμβριο

Μέχρι το Δεκέμβριο επαρκούν τα ταμιακά διαθέσιμα του Δημοσίου, σύμφωνα με στέλεχος της κυβέρνησης, με αφορμή την αβεβαιότητα που υπάρχει για την καταβολή της 6ης δόσης από το μηχανισμό στήριξης.

«Η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει αρκετά μετρητά για να καλύψει τις λειτουργικές της ανάγκες μέχρι το Δεκέμβριο», δηλώνει υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης στο Dow Jones [.DJI] Σχετικά άρθρα Newswires. Η ίδια πηγή δήλωσε ότι τα έσοδα ενισχύθηκαν από τους νέους φόρους που πρόσφατα εισήγαγε η κυβέρνηση, όπως η ειδική εισφορά και το τέλος στα ακίνητα.

Ακόμα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε επίσης να στραφεί στα ανενεργά κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που προορίζονται για τη στήριξη των τραπεζών και τα οποία δεν χρησιμοποιούνται προς το παρόν.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι, ακόμα και με την αύξηση των εσόδων, η ταμιακή θέση της κυβέρνησης παραμένει σφιχτή, προσθέτοντας ότι, «για να κυλήσουν τα πράγματα ομαλά, θα πρέπει να έχουμε τα χρήματα αυτό το μήνα».

Η εικόνα μπορεί να αλλάξει συνολικά μέσα στις επόμενες μέρες, με δεδομένο ότι ακόμη και η βασική συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου μπορεί να υποστεί νέες αλλαγές, πριν καλά - καλά εφαρμοστεί. Κρίσιμο σημείο, σε κάθε περίπτωση, θα αποτελέσει και η κατάληξη των διαπραγματεύσεων για τη συμμετοχή των ιδιωτών στη διαγραφή κατά 50% του ελληνικού χρέους που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

«Αποφασίστε αν θέλετε να μείνετε στο ευρώ»

«Θέλουμε η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα ... αλλά αν η ο ελληνικός λαός πει δεν το θέλουμε θα το σεβαστούμε, όμως δεν θα εγκαταλείψουμε το ευρώ» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ σε κοινές της δηλώσεις με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Αν υπάρξει δημοψήφισμα στην Ελλάδα θα πρέπει να γίνει μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου και το ερώτημα θα πρέπει να είναι «ναι ή όχι» στην Ευρωζώνη, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, στις κοινές της δηλώσεις με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στις Κάννες.

Οι τόνοι που χρησιμοποίησαν και οι δύο ηγέτες ήταν αυστηροί, καθώς διεμήνυσαν πως οι Ελληνες θα πρέπει να αποφασίσουν οι ίδιοι αν θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ, το οποίο μάλιστα, όπως σημείωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, «δεν θα εγκαλείψουμε» όποια και αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Μάλιστα, τόσο ο κ. Σαρκοζί όσο και η κ. Μέρκελ διεμήνυσαν πως η καταβολή της έκτης δόσης στην Ελλάδα θα γίνει μόνο αν η χώρα μας κυρώσει το σύνολο των αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου.

Η κ. Μέρκελ συγκεκριμένα σημείωσε πως οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας είναι ορθές και πρέπει να υλοποιηθούν γρήγορα και επισήμανε πως πως η απόφαση του κ. Παπανδρέου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος αλλάζει το περίγραμμα μέσα στο οποίο κινούμαστε. Στη συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό μείναμε με την εντύπωση πως θα γίνει δημοψήφισμα, συνέχισε, τονίζοντας πως «θέλουμε η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ ... αλλά αν η ο ελληνικός λαός πει δεν το θέλουμε θα το σεβαστούμε, όμως δεν θα εγκαταλείψουμε το ευρώ».

Σε ανάλογο ύφος ήταν και οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, ο οποίος τόνισε πως ο ελληνικός λαός είναι ανεξάρτητος, επισημαίνοντας όμως πως υπάρχουν κανόνες για τις 17 χώρες της Ευρωζώνης και «δεν μπορούμε να δεχθούμε παραβίαση των κανονων αυτών από καμία χώρα».

«Κάνουμε το παν για να καταστήσουμε δυνατό το ευρώ» συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας πως «οι Ελληνες πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να συνεχίσουν την περιπέτειά τους μαζί μας ή όχι».

Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, ο κ. Σαρκοζί έδειξε ξεκάθαρα τη δυσφορία του για την έλλειψη συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα, αντιπαραβάλλοντας μάλιστα τη στάση της αντιπολίτευσης στην Ισπανία.

Κ. Λαγκάρντ: Μετά το δημοψήφισμα οι αποφάσεις για την 6η δόση

Με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος συνέδεσε και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ τη συνέχιση του δανεισμού της Ελλάδας.

«Οταν ολοκληρωθεί το δημοψήφισμα και αρθούν όλες οι αβεβαιότητες θα κάνω την εισήγησή μου στο διοικητικό συμβούλιο για την έκτη δόση του δανείου στήριξης του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας», αναφέρει η κ. Λαγκάρντ σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ουάσινγκτον, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών στις Κάννες.

Πάντως, η επικεφαλής του ΔΝΤ εκφράζει την ικανοποίησή της για τις διευκρινίσεις του Ελληνα πρωθυπουργού σχετικά με το δημοψήφισμα. «Χαιρετίζω την δήλωση του πρωθυπουργού ότι το δημοψήφισμα που ανακοίνωσε θα διεξαχθεί το συντομότερο δυνατόν ώστε να μπορέσουν να εφαρμοστούν οι συμφωνίες της 27ης Οκτωβρίου», σημειώνει η κ. Λαγκάρντ.

Γ. Παπανδρέου: Ο ελληνικός λαός μπορεί να λάβει τη σωστή απόφαση

Αμέσως μετά τις κοινές δηλώσεις Μέρκελ και Σαρκοζί, δηλώσεις έκανε και ο κ. Γιώργος Παπανδρέου. Ο Πρωθυπουργός εξήγησε τους λόγους τις απόφασής του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σημειώνοντας ήταν αρκετοί αυτοί που αμφισβήτησαν τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής και γι' αυτό έκρινε πως ο ελληνικός λαός πρέπει να αποφασίσει.

«Είμαστε μέλος της Ευρωζώνης ... έχουμε δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις ... Είναι σημαντικό θα δείξουμε στον κόσμο πως μπορούμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας και αυτό είναι σημαντικό για τη μελλοντική συμμετοχή μας στην ευρωζώνη» συνέχισε.

Επί του διαδικαστικού, έκανε γνωστό πως ενημέρωσε τους εταίρους της Ελλάδας πως το δημοψήφισμα θα μπορούσε να γίνει το ταχυτερο δυνατό, πιθανόν τις 4 Δεκεμβρίου.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση πως «ο ελληνικός λαός είναι ικανός να λάβει τη σωστή απόφαση», ενώ απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις σημείωσε πως «πρέπει να έχουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση γιατί το πρόγραμμα που καλούμαστε να εφαρμοσουμε είναι δύσκολο». Πρόσθεσε μάλιστα πως «δεν πρόκειται για ένα πρόγραμμα απλώς που πρέπει να εφαρμόσουμε αλλά για το αν θέλουμε ή όχι να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη».

Σε ερώτηση για την αναβολή της εκταμίευσης της έκτης δόσης του δανειακής βοήθειας, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, καθώς «αν όλα πάνε καλά, και πιστεύω πως όλα θα πάνε καλά με το δημοψήφισμα, θα καταβληθεί λίγο προτού χρειαστεί να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις».

Ερωτηθείς αν η κυβέρνησή του θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης την Παρασκευή από την ελληνική Βουλή απάντησε: «Το ελπίζω, αλλά αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από τη δημοκρατιή διαδικασία».

Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα, νωρίτερα το βράδυ ο υφυπουργός παρά των Πρωθυπουργώ Αγγελος Τόλκας δήλωσε πως το δημοψήφισμα που πρότεινε ο Πρωθυπουργός θα αφορά το νέο σχέδιο για τη διάσωση της Ελλάδας και όχι το εάν η χώρα θα παραμείνει ή όχι στην ευρωζώνη. Όμως, άλλη κυβερνητική πηγή την οποία επικαλούνταν το Reuters σημείωσε πως το αντικείμενο του δημοψηφίσματος και ο χρόνος διεξαγωγής του θα αποφασιστούν μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού από τις Κάννες.

Ευ. Βενιζέλος: Ιστορική κατάκτηση η συμμετοχή στο ευρώ

Αντίθετος σε δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δηλώσεις του μετά την επιστροφή του, τα ξημερώματα, από τις Κάννες.

«Η θέση της Ελλάδας μέσα στο ευρώ είναι μια ιστορική κατάκτηση της χώρας που δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Το κεκτημένο αυτό του ελληνικού λαού δεν μπορεί να εξαρτηθεί από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος», τόνισε.

Υπογράμμισε παράλληλα την ανάγκη άμεσης εφαρμογής της απόφαση της 26ης Οκτωβρίου «υπό συνθήκες εθνικής ενότητας και πολιτικής σοβαρότητας και συναίνεσης», αν θέλουμε, όπως είπε, «να προστατεύσουμε τη χώρα».

Απευθυνόμενος μάλιστα προς τη ΝΔ επισήμανε ότι «όλα όσα γίνονται και λέγονται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αφορούν εξίσου και την αντιπολίτευση, ιδίως την αξιωματική, που είναι αποδέκτης των ίδιων ισχυρών μηνυμάτων από τις Κάννες και η στάση της οποίας, εάν ήταν θετική, θα λειτουργούσε ως εγγύηση για τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας, ενώ όταν είναι αρνητική θίγει καίρια την αξιοπιστία αυτή με σοβαρό κόστος για τον Έλληνα πολίτη».

«Το ζήτημα δεν είναι οι πολιτικοί συσχετισμοί στο εσωτερικό της χώρας και το μέλλον προσώπων και κομμάτων, αλλά η σωτηρία και η ανόρθωση της χώρας μέσα από τη μόνη εφικτή διαδικασία που περιλαμβάνεται στην απόφαση της 26ης Οκτωβρίου», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)