Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Το κόστος της απόφασης της ΕΚΤ για την Ελλάδα



Η ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι σταματάει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας προς τις τράπεζες αιφνιδίασε. Και αυτό γιατί έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για τη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους εταίρους της, με τις πιέσεις, κυρίως από το γερμανικό στρατόπεδο, να αυξάνονται. Από αυτή την άποψη πρόκειται κυρίως για μια «πολιτική» απόφαση και ένα σαφές μήνυμα του Μάριο Ντράγκι στην Αθήνα ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνουν γρήγορα και σε ευρωπαϊκό πλαίσιο. Όπως αναφέρει η ΕΚΤ στη ανακοίνωση που εξέδωσε, η απόφαση της να μην αποδέχεται κατ΄ εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα ευθυγραμμίζεται με τους υφιστάμενους κανόνες του ευρωσυστήματος, καθώς στην παρούσα φάση δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί μια επιτυχής ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο του Προγράμματος προσαρμογής.

Με απλά λόγια η κεντρική τράπεζα μας αναφέρει ότι ή πρέπει να ακολουθήσουμε το υπάρχον πρόγραμμα ή να να καταλήξουμε σε μια νέα συμφωνία, αποδεκτή όμως από τους εταίρους μας και γρήγορα… Όπως αναφέρει το Reuters, η κίνηση της ΕΚΤ δείχνει εκτεταμένη δυσαρέσκεια μεταξύ των κρατών – μελών της ευρωζώνης αναφορικά με τα σχέδια της νέας ελληνικής κυβέρνησης.
Ως προ το οικονομικό σκέλος της απόφασης, η ανακοίνωση της ΕΚΤ σημαίνει πως η ρευστότητα προς τις τράπεζες θα διοχετεύεται αποκλειστικά μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ανάγκης (ELA) της Τραπέζης της Ελλάδος. Δηλαδή η ΕΚΤ αυξάνει τη πίεση στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, άρα και στη κυβέρνηση, αλλά δεν αίρει τη στήριξη της στις ελληνικές τράπεζες.
Τι ίσχυε μέχρι τώρα
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ είχε αποφασίσει να δέχεται κατ΄ εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση στις πράξεις αναχρηματοδότησης παρόλο που αυτά δεν πληρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μάριο Ντράγκι έχει επισημάνει προς το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα ότι εάν η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα στήριξης, η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να δέχεται ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα εφόσον έχουν αξιολόγηση χαμηλότεροι του «ΒΒΒ-».
Οι εγγυήσεις αποτελούν ομόλογα που εκδίδουν οι τράπεζες, τα εγγυάται το Δημόσιο και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο ως ενέχυρο για άντληση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή τον ELA. Η έκδοσή τους προβλέπεται από το νόμο Αλογοσκούφη (πυλώνας ΙΙ για ενίσχυση της ρευστότητας) και αποτελεί έκτακτη κρατική βοήθεια.

Μόνο προεκλογικά οι ελληνικές τράπεζες, στο διάστημα μεταξύ 1η με 23 Ιανουαρίου, εξέδωσαν νέα ομόλογα με εγγύηση Δημοσίου ονομαστικής αξίας 12,38 δισ. ευρώ. Το ποσό ανεβαίνει στα 23 δισ. ευρώ, αν συνυπολογισθούν και οι εκδόσεις Δεκεμβρίου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη προσφυγή σε κρατική βοήθεια τα τελευταία δύο τουλάχιστον χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι ότι στις 30/9 οι τέσσερις τράπεζες είχαν ομόλογα με εγγύηση Δημοσίου αξίας 26,9 δισ. ευρώ και στις 23 Ιανουαρίου το ύψος τους έφθασε στα 50,94 δισ. ευρώ. Πρακτικά στο δίμηνο Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου σχεδόν διπλασιάστηκε το μέγεθος των εγγυήσεων.
Ακριβότερος ο δανεισμός από τον ELA
Πλέον οι ελληνικές τράπεζες θα δανείζονται αποκλειστικά από τον ELA, τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας της ΤτΕ. Όμως και τα περίπου 50 δισ. ευρώ που έχουν ήδη δανειστεί από την ΕΚΤ, θα πρέπει να μεταφερθούν στον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας , ανεβάζοντας το κόστος χρήματος από το 0,05% στο 1,55%.
Επίσης ερώτημα παραμένει το κατά πόσο οι τράπεζες θα μπορούν πλέον να αγοράζουν έντοκα γραμμάτια, άρα να δανείζουν το ελληνικό δημόσιο, κάτι που αποτελεί «ανάσα» ρευστότητας για την Ελλάδα στη παρούσα κατάσταση, από τη στιγμή που οι ξένοι επενδυτές έχουν αποφασίσει να απέχουν από τις εκδόσεις γραμματίων λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας.
Διευκρινίζεται ότι η απόφαση αυτή δεν έχει άμεση επίπτωση στην κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, καθώς αυτές θα καλύπτονται από την Τράπεζα της Ελλάδος στο πλαίσιο των κανόνων του ευρωσυστήματος. Όπως επισημαίνει το Bloomberg, συνολικά η κίνηση της ΕΚΤ θα έχει λογικά πολύ μικρό αντίκτυπο στις ελληνικές τράπεζες -υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα χαθεί εντελώς η εμπιστοσύνη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα τις επόμενες ημέρες- και θα πρέπει να τη δούμε ως εξής: η ΕΚΤ ασκεί πίεση στην ελληνική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν στηρίζεται ιδιαίτερα στο ελληνικό δημόσιο χρέος ως ενέχυρο για την εξασφάλιση ρευστότητας. Επιπρόσθετα, το χρέος αυτό υφίσταται «κούρεμα» έως και 40% όταν χρησιμοποιείται από την ΕΚΤ ως εγγύηση.
Το οικονομικό κόστος της απόφασης της ΕΚΤΣύμφωνα με υπολογισμούς του www.analitis.gr το τελικό κόστος για τις τράπεζες από την κίνηση της ΕΚΤ θα είναι 530 εκ σε ετήσια βάση, δηλαδή 44,1 εκ ευρώ το μήνα παραπάνω κόστος απ’ ότι πριν την απόφαση της ΕΚΤ. Αν θεωρήσουμε ότι η χρηματοδότηση από τον ELA θα κρατήσει μέχρι να γίνει μία συμφωνία με την Τρόικα και το αργότερο μέχρι τον Ιούλιο του 2015, τότε μιλάμε για μέγιστο διάστημα πέντε μηνών  και μέγιστο συνολικό κόστος για την Ελλάδα 220,5 εκ ευρώ (* αναλυτικά οι υπολογισμοί με σύνδεσμο στον ισολογισμό της Τράπεζας της Ελλάδας στο τέλος του άρθρου).
Αν υπάρξουν και άλλες εκροές καταθέσεων;
Αν υπάρξουν και άλλες εκροές από τις ελληνικές τράπεζες το ποσό αυτό θα αυξηθεί αναλόγως πάντα μέσα στα πλαίσια της παραπάνω λογικής και τελικά ποτέ σε βαθμό που να απειλήσει την Ελλάδα, δεδομένου ότι στο ζενίθ της κρίσης η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ELA είχε ανέλθει μέχρι και στα 124 δις ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο των τρεχουσών χρηματοδοτικών τους αναγκών.

Κόστος στην πραγματική οικονομία

Το κόστος στην πραγματική οικονομία συνδέεται με τη γενικότερη δυσχέρεια των ελληνικών τραπεζών να παράσχουν δάνεια, κατάσταση η οποία επιδεινώθηκε κατά την προεκλογική περίοδο και η οποία παρατείνεται επιδεινούμενη όσο  διαρκεί η διαπραγμάτευση της νέας κυβέρνησης με την Τρόικα και εν προκειμένω και από τη συγκεκριμένη απόφαση της ΕΚΤ. Σε γενικές γραμμές μιλούμε για την παράταση μίας ήδη γνωστής και προεξοφλημένης κατάστασης και όχι για κάποια δραματική αλλαγή. Πάντα, ωστόσο, όλα συνδέονται με το ύψος των εκροών από τις τράπεζες και ως γνωστό αν υπάρξει υπερβολή ή και πανικός τότε θα υπάρξει κίνδυνος ελληνικού «αυτοτραμαυτισμού».
Υπάρχει κίνδυνος διακοπής χρηματοδότησης από τον ELA – Νομικά ζητήματα
Όπως γράφτηκε σε προηγούμενη ανάλυση στις αρχές Ιανουαρίου, «αν και η εθνική κεντρική τράπεζα, δηλαδή, εν προκειμένω η Τράπεζα της Ελλάδας έχει μεν την υποχρέωση να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις άλλες εθνικές κεντρικές τράπεζες για την πρόθεσή της να παραχωρήσει ELA σε εγχώριες τράπεζες αλλά χωρίς να χρειάζεται την έγκριση τους,  σύμφωνα με το  άρθρο 14.4 του καταστατικού της ΕΚΤ, εάν μια άλλη κεντρική τράπεζα ή η ΕΚΤ, έχουν ένσταση, τότε το θέμα τίθεται σε ψηφοφορία σε συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ,  όπου η θέση υπέρ ή κατά του ELA περνά με ειδική πλειοψηφία δύο τρίτων. Σε κάθε περίπτωση η «επανέγκριση» του ELA από την ΕΚΤ γίνεται ανά δύο εβδομάδες σε μία, κατά κανόνα, τυπική διαδικασία.
Επιπλέον, δεδομένου ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τους εταίρους της για μία νέα συμφωνία αλλά και εξαιτίας του πανευρωπαϊκού και διεθνούς ενδιαφέροντος για την εξεύρεση μίας λύσης, η πιθανότητα να προκύψει τέτοιο ζήτημα είτε είναι μηδέν είτε τείνει στο μηδέν και επομένως η υπόθεση εργασίας με πιθανότητες 99,9% είναι πως δεν πρόκειται να υπάρξει τέτοιο θέμα.

Χρονικός περιορισμός του ELA
Όπως γράφτηκε σε προηγούμενη ανάλυση «τα χρονικά περιθώρια που προκύπτουν  από το άρθρο 101, κανονισμός 3603/93 της Συνθήκης εγκαθίδρυσης της ΕΕ, το οποίο αποκλείει τη νομισματική χρηματοδότηση, δηλαδή τη χρηματοδότηση κρατικού προϋπολογισμού μέσω της νομισματικής πολιτικής,  …  μετουσιώνονται στην απόφαση της ΕΚΤ για τη δυνατότητα χρήσης του ELA για διάστημα έως έξι μηνών».
Εφόσον τα χρονικά περιθώρια που έχουν τεθεί για την επίτευξη συμφωνίας τελειώνουν τον Ιούλιο, το διάστημα των έξι μηνών καλύπτει την Ελλάδα.
 *Υπολογισμός του κόστους της απόφασης της ΕΚΤ

Λαμβάνοντας υπόψην ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά στη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών σε μία κρίσιμη στιγμή για τη χώρα και καθώς γράφονται και ακούγονται σχετικά με αυτό πολλά, ο υπολογισμός του οικονομικού κόστους της απόφασης της ΕΚΤ γίνεται αναλυτικά παρακάτω  σε διακριτά βήματα, με την παροχή του σχετικού συνδέσμου από τον ισολογισμό της Τράπεζας της Ελλάδας. ώστε ο αναγνώστης να μπορεί να ελέγξει μόνος του την ορθότητα του.
Βήματα για τον υπολογισμό του κόστους της απόφασης της ΕΚΤ
  • Πηγαίνοντας στον ακόλουθο σύνδεμο θα βρείτε τον Ισολογισμό της Τράπεζας της Ελλάδας.
  • Επιλέγοντας την καρτέλα «liabilities»(υποχρεώσεις) θα διαπιστώσετε ότι το Δεκέμβριο του 2014 οι ελληνικές τράπεζες χρωστούσαν στο ευρωσύστημα 56 δις ευρώ.
  • Επιλέγοντας την καρτέλα «assets» (περιουσιακά στοιχεία) θα δείτε ότι κατέχουν ελληνικούς κρατικούς τίτλους ύψους 12 δις ευρώ, από τα οποία 7,4 δις ευρώ είναι έντοκοι τίτλοι του δημοσίου
  • Για να διαπιστώσετε πόσα από αυτά χρησιμοποιούνται ως εγγυήσεις για την άντληση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπολογίστε ότι η ΕΚΤ έχει ήδη όριο στους έντοκους τίτλους του δημοσίου που δέχεται τα 3,5 δις ευρώ και επομένως οι συνολικές εγγυήσεις των τραπεζών είναι 12 –(7,4 – 3,5) = 8,1 δις ευρώ, τα οποία γίνονται δεκτά με κούρεμα 40%  και αντιστοιχούν σε ρευστότητα ύψους 3,24 δις ευρώ.
  • Στο παραπάνω ποσό προσθέστε τα ομόλογα ύψους 25 δις ευρώ που έχουν οι ελληνικές τράπεζες στους ισολογισμούς τους και τα οποία εξέδωσαν οι ίδιες και τα εγγυήθηκε το ελληνικό δημόσιο (Pillar II και Pillar III) και τα οποία γίνονται επίσης δεκτά με 40% κούρεμα, οπότε συνολικά οι τράπεζες αντλούν μέσω της χρήσης εγγυήσεων συνδεδεμένων με το ελ ληνικό δημόσιο: 25Χ40% + 3,24 = 13,24 δις.
  • Στο παραπάνω ποσό προσθέστε τη ρευστότητα που άντλησαν, ήδη, τις τελευταίες ημέρες οι ελληνικές τράπεζες από τον ELA και τις εκροές καταθέσεων Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου και των πρώτων ημερών του Φεβρουαρίου, δηλαδή σύνολο 21 δις ευρώ και το τελικό, επιπλέον, ποσό ρευστότητας που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες από τον ELA διαμορφώνεται στα 34,24 δις ευρώ
  • Πατώντας εδώ θα βρείτε έναν υπολογιστή επιτοκίου και λαμβάνοντας υπόψη ότι το κόστος χρηματοδότησης από τον ELA είναι 1,55% ενώ από την ΕΚΤ 0,05% θα διαπιστώσετε πως το τελικό κόστος για τις τράπεζες από την κίνηση της ΕΚΤ θα είναι 530 εκ σε ετήσια βάση, δηλαδή, περίπου, 44,1 εκ ευρώ το μήνα παραπάνω κόστος απ’ ότι πριν την απόφαση της ΕΚΤ.
  • Αν θεωρήσουμε ότι η χρηματοδότηση από τον ELA θα κρατήσει μέχρι να γίνει μία συμφωνία με την Τρόικα και το αργότερο μέχρι τον Ιούλιο του 2015, τότε μιλάμε για μέγιστο διάστημα πέντε μηνών και μέγιστο συνολικό κόστος για την Ελλάδα 220,5 εκ ευρώ.
Αν υπάρξουν και άλλες εκροές από τις ελληνικές τράπεζες το ποσό αυτό θα αυξηθεί αναλόγως πάντα μέσα στα πλαίσια της παραπάνω λογικής και τελικά ποτέ σε βαθμό που να απειλήσει την Ελλάδα, εκτός από την περίπτωση εκτεταμένου πανικού, ο οποίος ούτως ή άλλως είναι από μόνος του αρκετός να προκαλέσει προβλήματα.

Ανοιχτή επιστολή και πρόσκληση στην Άνγκελα Μέρκελ

Άνγελα Μέρκελ
Αγαπητή Άνγκελα, δεν μου είσαι καθόλου αγαπητή αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μου. Άνγκελα, καταλαβαίνω πως δεν σου άρεσε καθόλου το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα αλλά σκέφτομαι πως θα μπορούσαμε να το διορθώσουμε.
Είναι ολοφάνερο πως δεν σε συγκινούν καθόλου οι εκλογές.
Είναι ολοφάνερο πως δεν σε συγκινεί η Δημοκρατία.

Η στάση σου απέναντι στην πρόσφατα εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση στρώνει τον δρόμο για τους φασίστες της Ευρώπης.

Άνγκελα, εγώ θα πρότεινα να ψηφίζουν μόνοι οι Γερμανοί στην Ευρώπη.
Εμένα μου αρέσει το Δ” Ράιχ. Μου αρέσει γιατί ξέρω πως θα έχει την τύχη του Γ΄ Ράιχ.

Πάντως, μπράβο σου που κατάφερες να μετατρέψεις την Ευρωπαϊκή Ένωση σε Δ΄ Ράιχ.

Άνγκελα, έχεις καταφέρει να κάνεις ξανά τους Γερμανούς τον πιο μισητό λαό της Ευρώπης.


Αυτό μπορεί να σου το συγχωρήσουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι -φάνηκαν μεγαλόκαρδοι και στο παρελθόν- αλλά δεν θα σου το συγχωρήσουν οι Γερμανοί.

Βέβαια, ένα πιόνι κι εσύ, αλλά εσύ το επέλεξες να γίνεις πιόνι· δεν σε υποχρέωσε κανείς.

Άνγκελα, θέλω να σε προσκαλέσω στην Ελλάδα.

Η νέα κυβέρνηση δεν έχει κάνει ακόμα προγραμματικές δηλώσεις, οπότε σκέφτηκα πως μπορείς να τις κάνεις εσύ.

Αφού δεν έχει καμία σημασία ποιο κόμμα ψηφίζουν οι Έλληνες, έλα εσύ να ανακοινώσεις το πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση.

Επίσης, να επιλέξεις και τον νέο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Δεν θέλω να σε επηρεάσω αλλά, αν θεωρείς πολύ προχωρημένο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας να είναι Γερμανός, σου έχω μια πρόταση:

Να κάνεις Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Μιχάλη Χριστοφοράκο.

Άνγκελα, το πειραματόζωο της Ευρώπης δεν είναι η Ελλάδα, ούτε οι Έλληνες.

Το πειραματόζωο της Ευρώπης είναι η Γερμανία. Και οι Γερμανοί.

Το τέλος των πειραμάτων σε ανθρώπους το ξέρεις. Από την πρόσφατη ιστορία της χώρας σου.

Καλή τύχη!

(Το κείμενο είναι αφιερωμένο στον Γερμανό δημοσιογράφο -μεγάλης εφημερίδας- που μου ζήτησε συνέντευξη πριν από δυο μέρες. Του ζήτησα 5 χιλιάδες ευρώ, για να του δώσω συνέντευξη, λέγοντάς του πως τα χρειάζομαι για να αγοράσω γαλλικές σαμπάνιες. Δεν θα μας τρελάνετε εσείς. Θα σας τρελάνουμε εμείς.)

pitsirikos 

Ούρσουλα Uber Alles! Η γερμανίδα υπουργός Άμυνας μας θέλει κι εκτός NATO!

Image
H Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν είναι η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας. Επίδοξη διάδοχος της Μέρκελ λένε οι πληροφορίες. Και όπως και η Άνγκελα έτσι και η Ούρσουλα είναι σαφές ότι έχει πολλά νεύρα με την Ελλάδα αυτές τις ημέρες. Τα οποία ποτέ δεν είναι καλός σύμβουλος.
Η γερμανίδα υπουργός Άμυνας λοιπόν ήρθε να προστεθεί σ΄ όσους από το Βερολίνο απειλούν την Ελλάδα. Η έξοδος από το ευρώ “πασπαλίζεται” και με λίγα …υποννοούμενα για έξοδό μας από το NATO; Τα ΄χει μπερδέψει λίγο η κυρία Φον Ντερ Λάιεν.
Για να της τα βάλουμε σε μια σειρά:

• Μας είπε ότι ρισκάρουμε την θέση μας στο NATO λόγω της προσέγγισης προς τη Ρωσία. “Κουμάντο” στο NATO δεν κάνει η Γερμανία ευτυχώς. Όσο για την προσέγγιση της Ελλάδας με τη Ρωσία; Θα πρέπει να καταλάβουν οι Γερμανοί ότι δεν υπάρχει μόνο η βιομηχανία τους και η οικονομία τους στον πλανήτη γη. Αν εκείνοι επιθυμούν “νέες αγορές” στην Ουκρανία -άσχετα αν κάποιοι από την κυβέρνησή της χαιρετούν ναζιστικά- εμείς επιθυμούμε να ανακτήσουμε την χαμένη αγορά προώθησης των αγροτικών μας προϊόντων και το “κύμα” ρώσων τουριστών που τα τελευταία χρόνια είχαμε. Κι εμείς έχουμε πολύ μεγαλύτερη ανάγκη από την “κραταιά” Γερμανία.

Επίσης είναι απαράιτητο να συντηρήσουμε τα οπλικά συστήματα που έχουμε προμηθευτεί από την Ρωσία. Τα οποία λειτουργούν μια χαρά παρεπιμπτόντως σε αντίθεση με αρκετά που προμηθευτήκαμε από την "ποιοτική" Γερμανία.

• «Όποιος ζητά αλληλεγγύη, πρέπει και να φέρεται αλληλέγγυα»,δήλωσε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν! Αλληλεγγύη από το NATO δεν έχουμε ζητήσει εξ΄ όσων γνωρίζουμε! Όποτε ζητήσαμε είναι γνωστό τι…εισπράξαμε. Συνεπώς η κυρία υπουργός είναι καλό να μην μπερδεύει ΕΕ, ευρωζώνη και NATO . Είναι διαφορετικά πράγματα. Και πολύ σοβαρά για να κάνει τόσο πρόχειρες δηλώσεις.

•«Παρ’ όλες τις διαφωνίες για οικονομικά και κοινωνικά θέματα, η Ελλάδα δεν επιτρέπεται να διακινδυνεύσει την εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία της σε ό,τι αφορά τα θέματα ασφάλειας, η οποία αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια δεκαετιών». Σοβαρά; Πότε και που διακινδύνευσε η Ελλάδα όλα αυτά που μας λέει η γερμανίδα υπουργός Άμυνας; Κι αν εμείς το κάναμε επειδή ζητήσαμε να μας ρωτάνε τουλάχιστον πριν βγάλουν μια απόφαση για την Ρωσία -κι όχι μόνο- η Τουρκία που κατηγορείται ανοιχτά πλέον από την Δύση για “παιχνίδι” με τους τζιχαντιστές τι κάνει; Δεν έχει ακούσει κάτι σχετικό η κυρία Φον Ντερ Λάιεν; Ασφαλώς έχει. Αλλά είναι κι αυτά τα υποβρύχια τύπου 214 ,σαν τα δικά μας που έχει αναλάβει η Γερμανία να ναυπηγήσει για την Τουρκία! Και είναι πολλά τα λεφτά για να ασχοληθεί με τέτοια θέματα.

Δεν είμαστε υπέρ των “ηρωϊσμών” και όσων υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα είναι “το κέντρο του κόσμου” και άρα μπορεί να τα βγάζει πέρα μόνη της. Κάθε άλλο. Δεν μπορούμε όμως και να πιστέψουμε ότι μια μεγάλη χώρα όπως η Γερμανία που θέλει να παριστάνει την ηγέτιδα ευρωπαϊκή δύναμη ,μπορεί να ισχυρίζεται ότι μια χώρα μέλος του NATO δεν μπορεί να έχει άποψη και θέση.

Καλό θα είναι να ηρεμήσει η Ούρσουλα. Η έλλειψη ψυχραιμίας δεν μπορεί να χαρακτηρίζει μια κυρία. Ειδικά όταν είναι και υπουργός ΄Αμυνας.
onalert.gr

"Ουρές" για δωρεάν ίντερνετ και τάμπλετ

Με μεγάλο ενδιαφέρον από τους πολίτες, δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος, ξεκίνησε την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015, η εξαργύρωση του κουπονιού «Ψηφιακής Αλληλεγγύης».

Η δυνατότητα εξαργύρωσης αφορά στους 290.000 περίπου πολίτες, δημότες των 8 Περιφερειών αμιγούς σύγκλισης που καλύπτει το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση», στο πλαίσιο του οποίου υλοποιείται η συγκεκριμένη δράση, με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Μέχρι και την 30η Ιουνίου 2015 οι Δικαιούχοι πολίτες θα μπορούν να εξαργυρώσουν το κουπόνι της «Ψηφιακής Αλληλεγγύης»Πρόκειται για τις περιφέρειες Ανατολική Μακεδονία Θράκη, Θεσσαλία, Ήπειρος, Δυτική Ελλάδα, Ιόνιοι νήσοι, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη.

Εκτυπώνοντας το κουπόνι της «Ψηφιακής Αλληλεγγύης» από το site www.e-inclusion.gr, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν ένα από τα εγκεκριμένα καταστήματα της δράσης και να αποκτήσουν:

- Επιδότηση 12 ευρώ τον μήνα στη συνδρομή ευρυζωνικής σύνδεσης (κινητή ή σταθερή)

- Ηλεκτρονικό υπολογιστή τύπου tablet ή φορητό υπολογιστή τύπου netbook ή laptop, αξίας μέχρι 230 ευρώ

- Υπηρεσίες υποστήριξης - κατάρτισης σε χρήση ΤΠΕ κατ' οίκον, όπως πρόσβαση σε email, internet,e-gov υπηρεσίες, κλπ

Τα αποτελέσματα που προέκυψαν την Τετάρτη, πρώτη μέρα ενεργοποίησης της δράσης είναι τα εξής:

- 30.615 πολίτες, δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος, ανταποκρίθηκαν στη δράση με την έκδοση των αντίστοιχων κουπονιών ψηφιακής αλληλεγγύης

- 94 Πάροχοι/Προμηθευτές έχουν ενταχθεί πλήρως στην δράση (7 Τηλεπικοινωνιακοί Πάροχοι, 57 Franchises Τηλεπικοινωνιακών Παρόχων, 30 Εμπορικές επιχειρήσεις πωλήσεων υπολογιστικού εξοπλισμού με δικαίωμα σύναψης τηλεπικοινωνιακού συμβολαίου)

- 378 Πάροχοι/Προμηθευτές αναμένεται να ενταχθούν, μετά την αποστολή των συμπληρωματικών στοιχείων για την συμπλήρωση του φυσικού τους φακέλου, η οποία προς το παρόν εκκρεμεί για την ολοκλήρωση ένταξής τους στην δράση

Την Παρασκευή ξεκινάει η 2η φάση εγγραφής Παρόχων/Προμηθευτών στη δράση, με δυνατότητα εγγραφής - συμμετοχής τους μέχρι τις 30/4/2015.

Από τις 4 Φεβρουαρίου μέχρι και την 30η Ιουνίου 2015 οι Δικαιούχοι πολίτες θα μπορούν να εξαργυρώσουν το κουπόνι της «Ψηφιακής Αλληλεγγύης» σε ένα από τα εγκεκριμένα καταστήματα.

Σαν σήμερα: οι Έλληνες φυλακίζουν τον Κολοκοτρώνη!


1515
πεθαίνει ο Άλδος Μανούτιος, Ιταλός τυπογράφος, που διέσωσε μεγάλο μέρος της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. (Γεν. 1449)
1564
γεννιέται ο Άγγλος θεατρικός συγγραφέας Κρίστοφερ Μάρλοου, σύγχρονος του Γουίλιαμ Σαίξπηρ (άλλες πηγές δίνουν ως ημερομηνία 26/2).
1665
γεννιέται η βασίλισσα Άννα της Αγγλίας, που βασίλεψε από το 1702 έως και το θάνατό της το 1714.
1685
πεθαίνει ο βασιλιάς της Αγγλίας Κάρολος Β'.
1748
γεννιέται ο Γιόχαν Άνταμ Βάισχαουπτ, γερμανός φιλόσοφος και ιδρυτής της μυστικής σέχτας των Ιλουμινάτι (Πεφωτισμένοι). (Θαν. 18/11/1830)
1778
γεννιέται στη Ζάκυνθο ο Ιταλός ποιητής Ούγκο Φόσκολο. Πεθαίνει το 1827 στην Αγγλία σε ηλικία 49 ετών.
1825
καταδικάζεται και φυλακίζεται ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ως ηγέτης της αντικυβερνητικής παράταξης, μεσούσης της Ελληνικής Επανάστασης. (Β' Εμφύλιος Πόλεμος).
1833
ο Όθωνας γίνεται ο πρώτος σύγχρονος βασιλιάς της Ελλάδας.
1885
η κυβέρνηση του Χαρίλαου Τρικούπη καταρρέει, εξαιτίας του επεισοδίου Νίκολσον και της βαριάς φορολογίας.
1891
σημειώνεται η πρώτη μεγάλη ληστεία τρένου από τη συμμορία των Ντάλτον.
1899
η αμερικανική Γερουσία επικυρώνει τη συνθήκη ειρήνης μεταξύ Ισπανίας και ΗΠΑ.
1900
ιδρύεται το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.
1903
γεννιέται ο Αμερικανός πιανίστας, χιλιανής καταγωγής, Κλαούντιο Αράου.
1906
η Γαλλίδα συγγραφέας Κολέτ κάνει το θεατρικό της ντεμπούτο στο Παρίσι.
1910
ο Πάπας Πίος αρνείται ακρόαση στον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τσαρλς Φέρμπανκς, επειδή είναι μεθοδιστής.
1911
η Ρολς Ρόυς υιοθετεί το "Spirit of Ecstasy", το κόσμημα με τα ασημένια φτερά, που κοσμεί το καπό των πολυτελέστατων αυτοκινήτων της, αποτελώντας το σύμβολο της.
1912
γεννιέται η ερωμένη του Χίτλερ, Εύα Μπράουν. Αυτοκτονεί το 1945 στο Βερολίνο μαζί με το Χίλτερ, παίρνοντας δηλητήριο.
1916
πεθαίνει ο Νικαραγουανός συγγραφέας, ποιητής και διπλωμάτης Ρούμπεν Ντάριο σε ηλικία 49 ετών.
1919
πραγματοποιείται η πρώτη εμπορική πτήση στην Ευρώπη, όταν ένα εμπορικό αεροπλάνο, με το όνομα "Γολιάθ" ολοκληρώνει το πρώτο μετ επιστροφής ταξίδι του μεταξύ Παρισιού και Λονδίνου.
1922
τερματίζει στην Ουάσινγκτον τις εργασίες της η Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό μεταξύ ΗΠΑ, Γαλλίας, Ιαπωνίας, Ιταλίας και Βρετανίας, κατά την οποία συμφωνήθηκε ο περιορισμός της χρήσης δηλητηριωδών αερίων και υποβρυχίων συγκρούσεων.
1922
κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας Ελεύθερο Βήμα (σήμερα Το Βήμα), που πρόσκειται στο κόμμα των Φιλελευθέρων (Βενιζελική παράταξη). Μεταξύ των ιδρυτών της, ο Δημήτριος Λαμπράκης.
1923
οι Σέρβοι ζητούν μέρος του λιμανιού της Θεσσαλονίκης για το εμπόριο τους, χωρίς να θίγεται η ελληνική κυριαρχία.
1930
η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων των ΗΠΑ προτείνει μερικές μεταρρυθμίσεις στην Αϊτή, ενώ παράλληλα ανακοινώνει, ότι υποστηρίζει την εκλογή του Στένιο Βίνσεντ για το αξίωμα του Προέδρου.
1930
η Αλίκη Διπλαράκου εκπροσωπεί τη χώρα μας στον διαγωνισμό ομορφιάς «Μις Ευρώπη», που διεξάγεται στο Παρίσι. Επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά, αναδεικνύεται η ομορφότερη γυναίκα της Ευρώπης για το 1930.
1933
στη Γερμανία, το Γ Ράιχ αρχίζει να λογοκρίνει τον Τύπο.
1934
αιματηρές αντικυβερνητικές ταραχές με 16 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες σημειώνονται στη Γαλλία.
1935
στην ΕΣΣΔ, το 7ο Συνέδριο των Σοβιέτ επιδοκιμάζει την πολιτική του Στάλιν, με την επανεκλογή του στην προεδρία της Κεντρικής Επιτροπής για πέμπτη φορά.
1939
130.000 πρόσφυγες περνούν τα σύνορα από την Ισπανία προς τη Γαλλία.
1943
ο Αμερικανός στρατηγός και μετέπειτα Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, διορίζεται αρχιστράτηγος των Επιχειρησιακών Δυνάμεων στη Βόρεια Αφρική.
1943
ο οικονομικός πληρεξούσιος του Ράιχ στην Ελλάδα Νέστλερ, σε έγγραφό του προς την Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρει μεταξύ άλλων: «Από τα κατά τον μήνα Φεβρουάριο 1943 εμβασθέντα 6.000.000.000 δραχμές, αναλογούν 3.000.000.000 δραχμές εις τον Γενικόν Λογαριασμόν (δηλαδή έξοδα κατοχής) και 3.000.000.000 εις τον Ειδικόν Λογαριασμόν (δηλαδή πιστώσεις)». Αυτή η επισήμανση καταδεικνύει ότι οι αρχές Κατοχής «δανείζονταν» χρήματα από την Ελλάδα.

1945
στις Φιλιππίνες, ο Αμερικανός στρατηγός Ντάγκλας ΜακΆρθουρ, που είχε εισβάλει μια μέρα πριν στη Μανίλα, αναγγέλλει την πτώση της πόλης και την απελευθέρωση 5.000 αιχμαλώτων.
1949
το ΚΚΕ προχωρεί στην εκκαθάριση πολλών ηγετικών στελεχών του, μεταξύ των οποίων βρίσκεται ο αρχηγός του Δημοκρατικού Στρατού Μάρκος Βαφειάδης και το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Χρύσα Χατζηβασιλείου.
1952
πεθαίνει ο βασιλιάς της Αγγλία Γεώργιος ΣΤ. Τη θέση του παίρνει η κόρη του, Ελισάβετ Β'.
1954
η Συνέλευση του κρατιδίου του Κασμίρ αποδέχεται την επανένωση με την Ινδία.
1958
21 νεκροί, 7 ποδοσφαιριστές, 3 παράγοντες, 8 δημοσιογράφοι και 4 μέλη του πληρώματος, της αποστολής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι ο τραγικός απολογισμός, όταν το αεροπλάνο, που μεταφέρει την ομάδα από το Βελιγράδι, μετά τον αγώνα εναντίον του Ερυθρού Αστέρα (3-3) και έχοντας κερδίσει την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης, επιχειρεί αναγκαστική προσγείωση στο χιονισμένο Μόναχο. Ανάμεσα στους 23 τυχερούς επιζώντες ο Μπόμπι Τσάρλτον και ο προπονητής Ματ Μπάσμπι.
1961
ανησυχητική έκταση λαμβάνει η μετανάστευση Ελλήνων στο εξωτερικό, ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι, "ο θόρυβος είναι αδικαιολόγητος".
1964
η Κούβα μπλοκάρει την τροφοδοσία νερού στην αμερικανική ναυτική βάση του Γκουαντάναμο ως αντίποινα για τη σύλληψη τεσσάρων κουβανικών αλιευτικών από τις ΗΠΑ.
1969
το Περού ανακοινώνει την κατάσχεση όλων των μετοχών της Διεθνούς Εταιρίας Πετρελαίου.
1970
οι Ισραηλινοί βυθίζουν αιγυπτιακό ναρκοθετικό πλοίο 700 τόνων, σε αντίποινα της βύθισης δύο πλοίων τους στο Ελάθ.
1975
στην Ιταλία, τρεις πίνακες, ένας του Ραφαήλ και δυο του Πιέρο ντελά Φραντσέσκα, "κάνουν φτερά" από την Εθνική Πινακοθήκη του Ουρμπίνο.
1982
το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας καταργεί τις ποδιές των μαθητών στα σχολεία.
1989
σκοτώνεται ο τελευταίος Ανατολικογερμανός που επιχειρεί να περάσει το Τείχος του Βερολίνο. Πρόκειται για τον 20χρονο Chris Gueffroy, που πέφτει νεκρός από πυροβολισμούς συνοριακών φρουρών.
1990
η ΕΟΚ αποκλείει τη δυνατότητα εισόδου της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Αγορά.
1991
στη Γερμανία, πολιτική ηγεσία και κοινή γνώμη ταλανίζονται από τύψεις, όσον αφορά την ευθύνη της χώρας στον εξοπλισμό του Ιράκ.
1992
στην Ισπανία, τέσσερα άτομα σκοτώνονται, όταν βόμβα της αυτονομιστικής οργάνωσης των Βάσκων ΕΤΑ, εκρήγνυται στο κέντρο της Μαδρίτης.
1995
ο υπουργός Πολιτισμού Θάνος Μικρούτσικος δηλώνει ότι δεν προκύπτει από πουθενά ότι ανακαλύφθηκε ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μετά από ενημέρωση της επιστημονικής ομάδας η οποία επισκέφθηκε την όαση της Σίβας. Ωστόσο, η αρχαιολόγος Λένα Σουβαλτζή επιμένει ότι πρόκειται για τον τάφο του Μακεδόνα Στρατηλάτη.
1996
ένα Μπόινγκ 757 των τουρκικών αερογραμμών συντρίβεται στον Ατλαντικό Ωκεανό στοιχίζοντας τη ζωή σε 189 άτομα.
1997
καταστρέφονται στη Ρωσία, από πυρκαγιά 3.000 σπάνια βιβλία του 16ου και 19ου αιώνα, τα οποία βρίσκονταν στη βιβλιοθήκη του αστεροσκοπείου Πούλκβορ, στην Αγία Πετρούπολη.
http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=41&art_id=22272

Την πρόσληψη των συζύγων των δύο νεκρών πιλότων στην Ισπανία αποφάσισε το ΓΕΑ

Ο Αρχηγός Αντιπτέραρχος (Ι) Ευ.Τουρνάς εισηγήθηκε και ο Π.Καμμένος την αποδέχτηκε

Την πρόσληψη ως πολιτικών υπαλλήλων της Πολεμικής Αεροπορίας των συζύγων των δύο πιλότων της ΠΑ, των Σμηναγών (Ι) Παναγιώτη Λάσκαρη και Αθανασίου Ζάγκα, οι οποίοι στις 26 Ιανουαρίου έχασαν τη ζωή τους εν ώρα υπηρεσίας στη διάρκεια διατεταγμένης εκπαιδευτικής αποστολής στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ στην Ισπανία...
αποφάσισε το ΓΕΑ, μετά από σχετική πρόταση του Αρχηγού Αντιπτεράρχου (Ι) Ευάγγελου Τουρνά.
Για την ενέργεια αυτή, που προβλέπεται από το ισχύον νομικό καθεστώς για τις χήρες στελεχών της ΠΑ που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, ενημερώθηκε σχετικώς και ο νέος ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος, ο οποίος και την ενέκρινε αμέσως.
Επίσης έχουν ήδη ξεκινήσει και οι σχετικές γραφειοκρατικές μεν, αλλά απαραίτητες διαδικασίες για την έκδοση και απόδοση στους δικαιούχους των συντάξεων και του μερίσματος που δικαιούνται.
Ας σημειωθεί ότι καμία από τις συζύγους δεν εργάζεται ενώ και οι δύο οικογένειες έχουν συνολικώς τρία ανήλικα παιδάκια, από τα οποία το μικρότερο είναι μόλις 50 ημερών!

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)