Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Τα εκκαθαριστικά και στις τράπεζες

Να δηλώνουν τα εισοδήματά τους και στην τράπεζα με την οποία συνεργάζονται είναι πλέον υποχρεωμένοι όλοι ανεξαιρέτως οι πελάτες των πιστωτικών ιδρυμάτων. Και θα πρέπει να προσκομίζουν το πρωτότυπο του εκκαθαριστικού της Εφορίας. Ο στόχος είναι ένας, να «μπλοκάρονται» εκείνοι που φοροδιαφεύγουν.

Μάλιστα, η Ελληνική Ενωση Τραπεζών, που δέχεται καθημερινά πλήθος ερωτημάτων από πελάτες των τραπεζών-μελών της, ενημερώνει ότι από τον Μάρτιο 2012, σύμφωνα με ρητή διάταξη της Τράπεζας Ελλάδος (2652/2012 Πράξη Διοικητή) θα πρέπει:

Τα εισοδήματα του πελάτη-φυσικού προσώπου να δηλώνονται στην τράπεζα με την επίδειξη του εκκαθαριστικού σημειώματος φορολογίας εισοδήματος (πρέπει να προσκομιστεί το πρωτότυπο).

Τα εισοδήματα του πελάτη-νομικού προσώπου/επιτηδευματία, με την επίδειξη του πρωτοτύπου της υποβληθείσας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, με επιβεβαιωμένη την υποβολή της και το σημείωμα πληρωμής φόρου. Οσοι τώρα δεν είναι υπόχρεοι από τον νόμο να υποβάλλουν φορολογική δήλωση, θα πρέπει να συμπληρώνουν υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 στην αρμόδια ΔΟΥ και να λαμβάνουν υπογεγραμμένο αντίγραφο προκειμένου να το προσκομίζουν στην τράπεζα.

Η δήλωση του εισοδήματος αφορά όλους ανεξαιρέτως τους πελάτες των τραπεζών, είτε δηλαδή έχουν από το παρελθόν σχέση με την τράπεζα είτε είναι νέοι πελάτες, ακόμα και εκείνους που θα χρειασθεί να κάνουν έστω μία και μοναδική συναλλαγή μέσω τράπεζας.

Παράλληλα, οι τράπεζες θα πρέπει να επαληθεύουν τα εισοδήματα των φυσικών ή νομικών προσώπων, να τα αντιπαραβάλλουν με τις φορολογικές δηλώσεις και να κρατούν αρχείο. Ας σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την ΤτΕ, στην κατηγορία «υψηλού κινδύνου» για να φοροδιαφύγουν περιλαμβάνονται:

  • Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που διατηρούν ή είναι πραγματικοί δικαιούχοι λογαριασμών στους οποίους πιστώθηκαν κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ποσά άνω των 200.000 ευρώ και
  • Τα νομικά πρόσωπα στους λογαριασμούς των οποίων οι συνολικές καταθέσεις ή αναλήψεις μετρητών κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος υπερέβησαν τις 300.000 ευρώ.

Οπως ρητά αναφέρει η Πράξη Διοικητή, οι τράπεζες θα πρέπει να αναφέρουν στις αρμόδιες αρχές κάθε «ασυνήθη ή ύποπτη συναλλαγή που παρέχει ενδείξεις ή υπόνοιες διάπραξης φοροδιαφυγής ή νομιμοποίησης του εξ αυτής περιουσιακού οφέλους».

Χρέη 1,2 δισ. € από καταναλωτές

Οι οφειλές, που κυμαίνονται μόνο για τους καταναλωτές χαμηλής τάσης στα 629 με 763 εκ. ευρώ και στο 1 με 1,2 δισ. ευρώ για όλους τους πελάτες της εταιρείας, αποτελούν μία νάρκη στη βιωσιμότητα των εταιρειών παραγωγής ρεύματος αλλά και στην ευστάθεια του συστήματος παροχής

Ωσεί παρόν είναι το... μπλακ- άουτ στην ηλεκτροδότηση, λόγω των ανεξόφλητων λογαριασμών ρεύματος της ΔΕΗ που αγγίζουν το 1,2 δισ. ευρώ.

Οι οφειλές αυτές έχουν ως αποτέλεσμα στο σύνολο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας να έχει προκληθεί έλλειμμα της τάξης των 320 με 400 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά χρωστά ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) στους ιδιώτες παραγωγούς ρεύματος και στους παραγωγούς από ΑΠΕ. Τα 194 εκατ. ευρώ προέρχονται από την καθυστερημένη είσπραξη του Τέλους υπέρ ΑΠΕ (χρεώνεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ).

Επιπλέον, το Τέλος αυτό δεν ανταποκρίνεται και στις πραγματικές τιμές πώλησης ρεύματος από τους παραγωγούς ΑΠΕ. Στα 172 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές των ιδιωτικών εταιρειών προμήθειας ρεύματος Energa και Hellas Power, οι οποίες πτώχευσαν.

Τα ποσά αυτά έχει δεσμεύσει η Δικαιοσύνη, αλλά δεν τα έχει αποδώσει ακόμη στο ΛΑΓΗΕ. Ταυτόχρονα ο ΛΑΓΗΕ εμφανίζει ανείσπρακτες επιστροφές ΦΠΑ 30 εκατ. ευρώ και ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) ανείσπρακτες οφειλές 52 εκατ. ευρώ.

Παρά τις προσπάθειες της υπηρεσιακής κυβέρνησης για την τακτοποίηση του ελλείμματος στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, τα τεράστια ποσά των ανεξόφλητων λογαριασμών της ΔΕΗ, που κυμαίνονται μόνο για τους καταναλωτές χαμηλής τάσης ανάμεσα στα 629 με 763 εκατ. ευρώ και στο 1 με 1,2 δισ. ευρώ για όλους τους πελάτες της εταιρείας, αποτελούν μία νάρκη στη βιωσιμότητα των εταιρειών παραγωγής ρεύματος αλλά και στην ευστάθεια του συστήματος παροχής.

Αυτές τις μέρες ο Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) ξεκινά τις διαδικασίες για την υποβολή αίτησης δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, κατόπιν και των σχετικών αποφάσεων που έλαβε την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς σε σύσκεψη με τους εμπλεκόμενους στην αγορά ενέργειας, ώστε να αντιμετωπιστεί το καυτό ζήτημα της ρευστότητας.

Ταυτόχρονα η ΔΕΠΑ, στην οποία οφείλεται ένα ποσό της τάξης των 187 εκατ. ευρώ από τους ιδιώτες παραγωγούς ρεύματος, προχωρεί σε εναλλακτικό σχέδιο, στην περίπτωση που δεν περπατήσει... το δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Συγκεκριμένα, είναι κοντά στο να συνάψει τραπεζικό κυλιόμενο δάνειο. Δηλαδή η τράπεζα να πληρώσει ποσό που θα δανειστεί η ΔΕΠΑ απευθείας στους προμηθευτές της.

Διακοπή αερίου
Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΠΑ είχε προειδοποιήσει πως αν δεν εισπράξει το ποσό των 187 εκ. ευρώ από τους ιδιώτες παραγωγούς ρεύματος, θα αναγκαστεί να προχωρήσει στη διακοπή παροχής αερίου. Το αποτέλεσμα θα είναι να εκλείψει από το σύστημα ηλεκτροδότησης ποσοστό παραγωγής ρεύματος 21% και η ΔΕΗ να μην μπορεί να καλύψει εξ ολοκλήρου τις ανάγκες της ζήτησης. Ετσι θα ωθηθεί σε ελεγχόμενες διακοπές ρεύματος.

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών ζητά την ανάγκη του ορθού και δίκαιου επιμερισμού του ελλείμματος των 320 εκατ. ευρώ.

Το βάρος αυτό το επωμίζονται άδικα οι ιδιώτες παραγωγοί και οι παραγωγοί ρεύματος από ΑΠΕ, αφού οι οφειλές της ΔΕΗ Παραγωγή με τη ΔΕΗ Προμήθεια συμψηφίζονται.

Ο ΕΣΑΗ λέει πως θα πρέπει να μη δίνεται αυτή η δυνατότητα στη ΔΕΗ, αφού έχει το 73,6% της παραγωγής και σχεδόν το 100% της τελικής προμήθειας ρεύματος.

Προσφυγές κατά ΛΑΓΗΕ από παραγωγούς ρεύματος από φωτοβολταϊκά

Προσφυγές σε βάρος του ΛΑΓΗΕ ξεκινούν και εταιρείες παραγωγής ρεύματος από φωτοβολταϊκά. Οπως κάνει γνωστό ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), εταιρείες - μέλη του θα καταθέσουν προσφυγές ενώπιον της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, καθώς ο ΛΑΓΗΕ έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμών. Οι οφειλές είναι 100 εκατ. ευρώ.

«Το σεληνιακό τοπίο της εξόδου από το ευρώ»

Καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στο κατώφλι μίας δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, εταιρείες και πολίτες αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο η χώρα να αναγκαστεί να επιστρέψει στην δραχμή, έντεκα χρόνια μετά την είσοδό της στην ευρωζώνη, επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg.

«Το σεληνιακό τοπίο της εξόδου από το ευρώ»

Σύμφωνα με αναλυτές, μία Ελλάδα μετά το ευρώ, μία χώρα που η οικονομία της είναι ίση σε μέγεθος με εκείνη του Μέριλαντ των ΗΠΑ, μπορεί να αντιμετωπίσει φαινόμενα όπως νεκρές τράπεζες, κατάρρευση επιχειρήσεων, εκτόξευση τιμών στις εισαγωγές, ραγδαία αύξηση του εθνικού χρέους, έλλειψη τροφίμων και βίαιες διαδηλώσεις, προσθέτει το Bloomberg.

«Εάν βγούμε από το ευρώ, θα έχουμε ένα ασταθές περιβάλλον στην Ελλάδα. Είμαι σίγουρος για αυτό», επεσήμανε στο πρακτορείο ο γενικός διευθυντής της Intelli Solutions ΑΕ, Παύλος Τζιόρκας από τα γραφεία της εταιρείας στο κέντρο της Αθήνας. «Μία έξοδος της Ελλάδας ίσως αναγκάσει την εταιρεία να εγκαταλείψει την χώρα», πρόσθεσε.

«Ενα σενάριο σεληνιακού τοπίου, όπου οτιδήποτε κινούμενο φεύγει, είναι βέβαίως κάτι που μπρεί κανείς να προβλέψει», ανέφερε ο νομπελίστας οικονομολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Στερν της Νέας Υόρκης, Μάικλ Σπενς, σε συνέντευξή του στο Μιλάνο.

Ενώ μία νέα δραχμή πιθανώς να ώθηση στις εξαγωγές και την βιομηχανία του τουρισμού, η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αργεντινής μία δεκαετία από την χρεοκοπία και την υποτίμηση, στον δρόμο προς την επιστροφή στην ανάπτυξη. Ακόμη και αφότου πέτυχε το μεγαλύτερο «κούρεμα» του χρέους σαν μέρος της παράτασης της οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ και το ΔΝΤ έως το 2014, η Ελλάδα ίσως δεν πετύχει μελλοντικές πληρωμές χωρίς εξωτερική βοήθεια, προσθέτει το πρακτορειο.

Αυτό που είναι βέβαιο, λένε τραπεζίτες, οικονομολόγοι και αναλυτές, είναι ότι οποιαδήποτε έξοδος από το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, θα δημιουργήσει μεγάλη οικονομική αποδιοργάνωση.

«Θα υπάρχει έλλειψη καταθέσεων και οι τράπεζες θα μείνουν μόνο με συνάλλαγμα», λέει ο Γκιγιέρμο Νίλσεν, που διορίστηκε υπουργός Οικονομικών το 2002, λίγους μήνες μετά την χρεοκοπία της Αργεντινής. «Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μεγαλύτερες οι διαφορές στα εισοδήματα, μεταξύ αυτών δηλαδή που θα έχουν χρήματα και αυτών που δεν θα έχουν. Θα γίνει μία τριτοκοσμική χώρα», πρόσθεσε.

Ο Γκι Βέρχοφστατ, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός του Βελγίου όταν η Ελλάδα μπήκε στο ευρώ το 2001, δήλωσε ότι «παραμένοντας μέλος της ευρωζώνης θα ενθαρρύνει την αναμόρφωση ενός συστήματος που έχει χαρακτηριστεί από την αποδιοργάνωση, τις κλειστές αγορές και ένα υπερμεγέθη δημόσιο τομέα που απασχολεί τουλάχιστον έναν στους πέντε εργαζομένους. Μία επιστροφή στην δραχμή θα ενισχύσει πολτικές παραδόσεις»

«Θα γυρίσουν πίσω στο χρόνο», ανέφερε ο Βέρχοφστατ.

«Μάχη» της κυβέρνησης να τετραγωνίσει τον... κύκλο στην Υγεία

Στον τετραγωνισμό του… κύκλου παραπέμπει η προσπάθεια που καταβάλλει εναγωνίως τις τελευταίες ημέρες ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας, κ. Χρήστος Κίττας να κλείσει τα μέτωπα –αλλά και τις ουκ ολίγες… μαύρες τρύπες- στον χώρο της Υγείας. Έτσι, αφού εξασφάλισε τα ογκολογικά φάρμακα των Ελλήνων ασθενών για τουλάχιστον έναν μήνα ο κ. Κίττας τώρα προσπαθεί να αποτρέψει το εμπάργκο των προμηθευτών και των κλινικαρχών.

Μετά την συμφωνία που επετεύχθη με προσωπική παρέμβαση του καθηγητή, κ. Κίττα, με τις τρεις φαρμακευτικές εταιρίες που έχουν τη μερίδα του λέοντος στα λεγόμενα ακριβά φάρμακα –όσα προορίζονται για τους ασθενείς με σοβαρές παθήσεις- ώστε να αποκατασταθεί η τροφοδοσία της αγοράς, ο υπουργός Υγείας επικεντρώνεται στον κλάδο των φαρμακοποιών, των προμηθευτών ιατρικού υλικού και των ιδιοκτητών ιδιωτικών κλινικών στους οποίους είναι… μεγαλοφειλέτης το ΕΣΥ και ο ΕΟΠΥΥ.

Εκταμίευση χωρίς αποτέλεσμα στους φαρμακοποιούς

Από την Τρίτη 22 Μαΐου οι φαρμακοποιοί έχουν διακόψει την πίστωση στους 9,5 εκατ. ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και δίνουν τα φάρμακα, μόνο εφόσον πληρώνονται τοις μετρητοίς από τους ασθενείς, οι οποίοι στη συνέχεια καλούνται να διεκδικήσουν τα χρήματα από το ταμείο τους.

Η εκταμίευση των 200 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Υγείας –παρά την ισχνή οικονομική κατάσταση της χώρας- δεν έκαμψε το… αγωνιστικό φρόνημα των φαρμακοποιών. Το ίδιο συνέβη με τις δραματικές εκκλήσεις της υπηρεσιακής κυβέρνησης προς τον κλάδο να στηρίξουν πρωτίστως τους ασθενείς, που έπεφταν στο κενό.

Το πρωί της Τρίτης, και με δραματικό φόντο τους εκατοντάδες καρκινοπαθείς και άλλους χρονίως πάσχοντες που αναζητούσαν από φαρμακείο σε φαρμακείο τη θεραπεία τους για δεύτερη εβδομάδα, ανακοινώθηκε νέα εκταμίευση προς τους φαρμακοποιούς, ύψους 70 εκατ. ευρώ, για το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου, υπό τον όρο όμως ότι θα αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους ως ένδειξη καλής θέλησης και υποχώρησης.

Μάλιστα, ενώ αρχικά ανακοινώθηκε ότι το ποσό των 210 εκατ. ευρώ που είναι η δαπάνη για τα φάρμακα του Απριλίου θα ενταλματοποιηθεί από την επόμενη κυβέρνηση, αργά το απόγευμα της Τρίτης δίδονταν διαβεβαιώσεις στους φαρμακοποιούς ότι θα είναι διαθέσιμα μέχρι τις εκλογές τα 110 εκατ. ευρώ.

Κατά πληροφορίες, οι φαρμακοποιοί έχουν αποδεχθεί ότι δεν θα γίνει στην παρούσα φάση από την υπηρεσιακή κυβέρνηση η αποπληρωμή των οφειλών του έτους 2011 και παρακολουθούν επιφυλακτικοί τις κινήσεις του υπηρεσιακού υπουργού Υγείας σε ό,τι αφορά την καταβολή των χρεών του ΕΣΥ για το τρέχον έτος.

Πληρωμές και στους προμηθευτές

Ανοικτό παραμένει το μέτωπο με τους προμηθευτές παρά τις προσπάθειες του υπουργού Υγείας να «σπάσει» το εμπάργκο στην παράδοση ιατρικού υλικού.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Προμηθευτών Ιατρικού Υλικού (ΠΑΣΥΠΙΕ) είχε ανακοινώσει ότι θα διακόψει την τροφοδοσία των νοσοκομείων από την Τρίτη 5 Ιουνίου –αρχής γενομένης από τον Ευαγγελισμό, το Αττικόν και το Γεννηματάς- αλλά αμέσως μόλις δέχθηκαν την πρόσκληση του κ. Κίττα, έσπευσαν μα διευκρινίσουν ότι το εμπάργκο δεν είναι εκβιαστικό, αλλά αναγκαστικό, λόγω έλλειψης ρευστότητας στην αγορά.

Πάντως στο υπ. Υγείας γνωρίζουν ότι ακόμη και αν συνεχιστεί το εμπάργκο σε γάζες, σύριγγες και άλλα υγειονομικά υλικά τα δημόσια νοσοκομεία διαθέτουν στοκ για τουλάχιστον ακόμη ένα μήνα.

Έλαβαν τις διαβεβαιώσεις ότι θα τους καταβληθούν 40 εκατ. ευρώ που αφορούν τμήμα των χρεών για το πρώτο δίμηνο του έτους και αναμένουν πλέον την έγκριση των ενταλμάτων πληρωμής από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Με υποσχέσεις για καταβολή 40 εκατ. ευρώ «έφυγαν» και οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών από το υπουργείο Υγείας. Σε συνάντηση που είχε ο κ. Κίττας, παρουσία και του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, κ. Γεράσιμου Βουδούρη, με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Κλινικών, κ. Γρηγόρη Σαραφιανό δεσμεύτηκε ότι θα τους δώσει 40 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 1/ 15 του συνολικού χρέους προς τις κλινικές για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Από το πρωί της Τετάρτης, πάντως, ατελείωτες ουρές σχηματίζονται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, καθώς ξεκίνησε η διάθεση σκευασμάτων υψηλού κόστους ειδικών

Τα τρία σενάρια για το εφάπαξ στο Δημόσιο

Νέα μείωση στο εφάπαξ, επιβολή πρόσθετων εισφορών, ακόμα και αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης, περιλαμβάνει το σχέδιο για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, που θα συζητηθεί μετά τις εκλογές.

Ως ''αντάλλαγμα'' θα υπάρξει ένταξη των εφάπαξ που εκκρεμούν στο πρόγραμμα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, ώστε να ξεμπλοκάρει η καταβολή του βοηθήματος.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να συγκεντρωθεί ένα κονδύλι της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ, ποσό που αρκεί για τη σταδιακή καταβολή περίπου 33.000 βοηθημάτων.

Ωστόσο, για την καταβολή αυτών των χρημάτων θα απαιτηθεί η λήψη πρόσθετων μέτρων, προκειμένου να μην συνεχιστούν τα ελλείμματα σύμφωνα μα δημοσίευμα του Έθνους.

Αναλυτικά τα τρία σενάρια

*Τη νέα περικοπή του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων από 15% έως 22%. Το ''αισιόδοξο'' σενάριο προβλέπει μείωση του βοηθήματος κατά 15%, εφόσον ληφθούν και πρόσθετα μέτρα. Σε περίπτωση που δεν συνοδευτεί η μείωση και με άλλες παρεμβάσεις, τότε το ''μαχαίρι'' μπορεί να φτάσει το 22%.

*Την εξεύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης του Ταμείου Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων. Στο πλαίσιο αυτό θα εξεταστούν μια σειρά προτάσεων όπως είναι: η επιβολή νέας εισφοράς, η παρακράτηση μέρους της εισφοράς αλληλεγγύης και η καταβολή 50 ευρώ υπέρ του ταμείου για τις υποβαλλόμενες ενστάσεις και προσφυγές. Επιπλέον, θα... αναζητηθούν νέοι ασφαλισμένοι, που θα καταβάλουν εισφορές στο Ταμείο Πρόνοιας.

*Την αύξησης των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για την καταβολή του βοηθήματος. Δηλαδή το εφάπαξ να καταβάλλεται σε όσους έχουν 25 έτη ασφάλισης. Για όσους έχουν 12 έως 25 έτη το σχέδιο προβλέπει να επιστρέφονται εντόκως οι εισφορές, για ασφάλιση από 6 μέχρι 12 έτη άτοκη επιστροφή των εισφορών και μια παροχή για όσους έχουν κάτω από 6 έτη ασφάλισης.

Με τα μέτρα αυτά εκτιμάται πως θα συγκεντρωθεί ένα ποσό της τάξης των 300 εκατομμυρίων ευρώ. Τα χρήματα αυτά σε συνδυασμό με τα 400 εκατομμύρια ευρώ που εισπράττονται από τις καταβαλλόμενες εισφορές θα συμβάλουν στην ομαλή καταβολή του βοηθήματος.

Πρώτη στις περικοπές μισθών των εκπαιδευτικών η Ελλάδα

Αβέβαιο μοιάζει το μέλλον της χώρας μας, από τη στιγμή που είμαστε όχι μόνο πρώτοι στις περικοπές μισθών των εκπαιδευτικών σε όλη την ΕΕ αλλά και τέταρτοι στις περικοπές για τη δαπάνη στην παιδεία.

Ποιοί μας περνάνε; Η Λετονία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία.

Τα στοιχεία έφερε στο φως ή έρευνα των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην εκπαίδευση στις χώρες της Ευρώπης.

Το σημαντικό στοιχείο είναι πως όλες αυτές οι χώρες, δηλαδή λετονία, Ουγγαρία και Ρουμανία, μοιράζονται ένα κοινό.

Όλες γνώρισαν τα... οφέλη του ΔΝΤ.

Σε 25 χώρες υπήρξαν μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση από το 2008 ως σήμερα, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και σε μόλις 14 δεν υπήρξαν.

Μεταξύ αυτών των χωρών που έγιναν μεταρρυθμίσεις βρίσκονται η Ελλάδα, αλλά και η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία κλπ., ενώ μεταξύ των χωρών που δεν έγιναν βρίσκονται η Αλβανία, η Αρμενία, το Ισραήλ κλπ.

Παράλληλα, παρατηρείται αύξηση των ιδιωτικοποιήσεων σε 14 χώρες, ενώ σε 23 δεν υπάρχουν ιδιωτικοποιήσεις.

Ωστόσο, η μορφή των ιδιωτικοποιήσεων ποικίλει.

Έτσι, για παράδειγμα, στην Πολωνία οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν πραγματοποιηθεί στην προσχολική και πρωτοβάθμια εκπαίδευση, στην Ιρλανδία σε σχολές για δασκάλους και νηπιαγωγούς, ενώ στην Ολλανδία έχουν γίνει στα προγράμματα Δία Βίου μάθησης.

Να σημειωθεί ότι περικοπές σε μισθούς, επιδόματα και συντάξεις έχουν γίνει σε χώρες όπως Κροατία, Κύπρος, Ελλάδα, Ισλανδία, Ιρλανδία Λετονία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ρουμανία κλπ.

Στον γκρεμό το ΧΑΑ, με οδηγό τις τράπεζες

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων συνεχίζουν να βρίσκονται οι τιμές των μετοχών, λόγω της πολιτικής αστάθειας και των σεναρίων για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, που φουντώνουν μέρα με τη μέρα.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 15:58, βρισκόταν στις 479,47 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό -4,47%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 34,91 εκατ. ευρώ.

Από τους επιμέρους δείκτες άνοδο καταγράφουν μόνον οι δείκτες των Ταξιδιών (+2,99%) και των Κατασκευών (+2,09%).

Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι δείκτες των πρώτων Υλών (-6,97%), του Πετρελαίου (-6,23%) και της Υγείας (-6,03%).

Από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Τιτάν (+3,16%), του ΟΠΑΠ (+2,75%) και της Βιοχάλκο (+0,63%).

Αποκαρδιωτική εικόνα στις τράπεζες

Όσον αφορά τις τράπεζες, τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν oι μετοχές της Eurobank (-8,70%), της Alpha Bank (-7,93%), της Μυτιληναίος (-7,24%) και των ΕΛΠΕ (-6,56%).

Ενδεικτικό της κατάστασης, είναι το γεγονός ότι η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαπραγματεύεται πλέον στα 0,95 ευρώ, με πτώση πάνω από 4%.

Η κεφαλαιοποίηση της ΕΤΕ διαμορφώνεται κάτω από το 1 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα στα 917 εκατ. ευρώ.

Reuters: Απόρρητο έγγραφο για διάσωση της ευρωζώνης από... του χρόνου

Στη συνάντηση των επτά πλουσιότερων βιομηχανικών χωρών G7 και τις έκτακτες συνομιλίες για τη διαχείριση της κρίσης χρέους στη ευρωζώνη, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι δεν είναι διατεθειμένες να συνεισφέρουν περισσότερα χρήματα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου να υποστηρίξουν τη ζώνη του ευρώ, ενώ σύμφωνα με έγγραφα που διοχετεύτηκαν στο πρακτορείο Reuters, ελάχιστες είναι οι προοπτικές για την παγκόσμια κοινότητα που ενεργεί ως άμυνα απέναντι στην κρίση.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ίδιο αποκαλυπτικό έγγραφο, η Γερμανία δεν αναμένει ότι η Ευρώπη θα λάβει τελικές αποφάσεις για την ενίσχυση του συντονισμού της οικονομικής πολιτικής μεταξύ των κρατών - μελών, όχι τουλάχιστον πριν από την άνοιξη του 2013.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαντ Βαν Ρομπέι δήλωσε ότι θα παρουσιάσει χάρτη πορείας κατά τη Σύνοδο Κορυφής για οικονομική ένωση μέχρι το τέλος του 2012, συμπεριλαμβανομένων και των προτάσεων της τραπεζικής ενοποίησης.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, το έγγραφο των οκτώ σελίδων, το οποίο τιτλοφορείται "Περισσότερη ανάπτυξη για την Ευρώπη - Απασχόληση, Επενδύσεις, Καινοτομία", θέτει ένα χρονοδιάγραμμα για την στενότερη δημοσιονομική ενοποίηση, ένα βήμα που η Γερμανίδα καγκελάριος πιστεύει ότι είναι ζωτικής σημασίας, για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών.

Ωστόσο, τα σχέδια αυτά μπορεί να ανησυχήσουν τους επενδυτές, αντί να τους καθησυχάσουν, διότι το Βερολίνο αναμένει να περάσει σχεδόν ένας χρόνος διαβουλεύσεων και συζητήσεων, προτού οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για την επωνομαζόμενη "δημοσιονομική ένωση".

Το έγγραφο, το οποίο αξιωματούχοι δηλώνουν ότι εγκρίθηκε από την Καγκελαρία, το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εξωτερικών την περασμένη Παρασκευή, αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκής Επιτροπή και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι πιθανό να βρουν απτές προτάσεις για τον στενότερο συντονισμό της πολιτικής πριν τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., τον Δεκέμβριο.

Από την άλλη, επισημάνθηκε ότι η Γερμανία, επιθυμεί πλέον να περιορίσει τις υποχρεώσεις της για τους φορολογούμενους της ως ο μεγαλύτερος συνεισφέρων σε κεφάλαια διάσωσης της ζώνης και μέχρι στιγμής έχει απορρίψει τις προτάσεις για ένωση τραπεζών με κοινή εγγύηση των καταθέσεων.

Η χλιδή αξίζει …1,5 τρισ. δολάρια

Το συγκλονιστικό ποσό των 1,5 τρις δολαρίων θα διατεθεί για ...χλιδή την ώρα που εκατομμύρια Ευρωπαίοι βασανίζονται από την οικονομική λιτότητα γράφουν οι Financial Times.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο : Η χλιδή αξίζει …1,5 τρισ. δολάρια

''Η αγορά πολυτελών αγαθών και υπηρεσιών, όπως τα γιώτ, τα ακριβά φορέματα και τα σαφάρι, προβλέπεται να «χτυπήσει» τα 1,5 τρισ. δολάρια φέτος, σχεδόν όσο το συνολικό ΑΕΠ της Ισπανίας ή της Αυστραλίας, καθώς η ψαλίδα της εισοδηματικής ανισότητας διευρύνεται σε όλο τον πλανήτη.

Η αγορά πολυτέλειας έχει αποτελέσει ένα σπάνιο φωτεινό σημείο στα καταναλωτικά αγαθά, καθώς οι αριθμοί των πλούσιων αυξάνονται, ειδικά σε αναδυόμενες αγορές όπως η Κίνα και η Βραζιλία.

Ωστόσο όλο και περισσότερα χρήματα κατευθύνονται πλέον σε πολυτελείς εμπειρίες, όπως τα σπα και τα σαφάρι, αντί για πολυτελή αγαθά. Οι δαπάνες σε πολυτελείς εμπειρίες αυξήθηκαν 50% ταχύτερα απ’όσο οι δαπάνες για αγαθά πέρσι, σύμφωνα με την Boston Consulting Group.

Η συμβουλευτική εταιρία προβλέπει ότι συνολικά η αγορά πολυτελών αγαθών και υπηρεσιών θα διευρυνθεί 7% φέτος, με επιβράδυνση από το +12% των δύο τελευταίων χρόνων, αλλά και πάλι άνετα περισσότερο από την παγκόσμια οικονομική παραγωγή.

«Η ψαλίδα της εισοδηματικής ανισότητας διευρύνεται, κι αυτό είναι θλιβερό, όμως το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται όλο περισσότεροι εκατομμυριούχοι κάθε χρόνο,» σημειώνει ο κ. Jean-Marc Bellaiche της BCG, που αναφέρει ότι οι εκατομμυριούχοι καταλαμβάνουν το 45% της εν λόγω αγοράς.

Αρκετοί αναλυτές αναρωτιούνται για πόσο μπορεί να συνεχιστεί η ακατάπαυστη αύξηση της χλιδής, την ώρα που εκατομμύρια Ευρωπαίοι βασανίζονται από την οικονομική λιτότητα και παράλληλα η αμερικανική οικονομία παραμένει εύθραυστη.

Ακόμη και στην Κίνα, που καταλαμβάνει το 10% της εγχώριας αγοράς πολυτελών ειδών και υπηρεσιών και ένα πρόσθετο 12% μέσω αγορών στο εξωτερικό, η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται.

Πάντως ο κ. Bellaiche εκτιμά ότι οι νεόπλουτοι θα συνεχίσουν να αυξάνονται στην Κίνα και πιστεύει οτι εως το 2020, ο αριθμός των μελών της μεσαίας τάξης με ετήσια έσοδα άνω των 9.400 δολ. θα τριπλασιαστεί στους 140 εκατομμύρια.

Από την έκθεση φαίνεται επίσης η αυξανόμενη τάση υπέρ των πολυτελών εμπειριών, όπως οι εξωτικές διακοπές και οι δημοπρασίες Τέχνης, μιας αγοράς που κατέλαβε τα 770 δισ. δολ. του συνόλου και αυξάνεται ταχύτατα. Αυτό ισχύει και στις «νεόπλουτες» χώρες.

Πάντως η πολυτέλεια είναι φωτεινό σημείο και για την Ευρώπη, που εκπροσωπεί το 70% της διεθνούς μεταποίησης πολυτελών ειδών, μεταξύ των οποίων γκουρμέ τρόφιμα και ποτά και απασχολεί άμεσα και έμμεσα 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους''.

Απίστευτο, φορολογούνται και οι άστεγοι!

Πολλοί από εμάς δεν έχουν καταλάβει το παρανοϊκό οθωμανικό φορολογικό σύστημα που μας έχει επιβληθεί, και το οποίο φορολογεί ακόμα και τους αστέγους και φυσικά τους καθιστά αυτόματα πια φοροφυγάδες, αφού ερήμην τους θα έχουν φόρο να πληρώνουν κάθε χρόνο.Ας υποθέσουμε πως κάποιος άστεγος θέλει να κάνει φορολογική δήλωση το 2012 (μηδενική εννοείται). Είναι κάτι που στην TV κανείς δεν έθιξε.

Όσο για τα τεκμήρια συνήθως αναφέρονται σε ανθρώπους που έχουν τρία σπίτια, δύο αυτοκίνητα, ελικόπτερα, και γαλέρα με κουπιά, για να μην καταλάβουν οι υπόλοιποι τι τους περιμένει με ένα διαμερισματάκι, και ένα αυτοκινητάκι.Για να δούμε τι θα πάθει….κάποιος που δεν έχει στον ήλιο μοίρα.


Έχουμε και λέμε:
Εισόδημα 2012 – 0 €
Τεκμήριο διαβίωσης 2012 – 3.000 €
Απαιτούμενες αποδείξεις 2012 – 750 € (τις οποίες δεν έχει, αφού οι κάδοι σκουπιδιών από όπου τρώει δεν εκδίδουν αποδείξεις)
Έλλειμμα αποδείξεων 2012 – 750 €
Πέναλτυ για το έλλειμμα αυτό – 750 € * 10% – 75 €
Προκαταβολή φόρου για το 2013 – 75 € * 55% – 41,25 €
ΣΥΝΟΛΟ ΦΟΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2012 – 75 € + 41,25 € – 116,25 €
Κι όμως το είδαμε και αυτό!

Άστεγος ή μακροχρόνια άνεργος λοιπόν, χωρίς ίχνος περιουσιακού στοιχείου στην κατοχή του, θα κληθεί να πληρώσει 116,25 € , αν τολμήσει να υποβάλει ΜΗΔΕΝΙΚΗ φορολογική δήλωση και δεν έχει συλλεξει αποδείξεις δαπανών…

Αυτό έχει και συνέχεια, ας υποθέσουμε ότι ο David Rocfeller uέλει να κάνει δωρεά ένα σπίτι σε κάποιον άστεγο, τότε μόλις το σπίτι μπει στο όνομά του,αυτόματα η εφορία θα το βάλλει προς κατάσχεση αφού ο άστεγος θα έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές το πολύ σε τρία χρόνια άνω των 300 ευρώ.

Δηλαδή με απλές κουβέντες η απίστευτη φορολογική μας "φυλακή" (που πολλοί θα την κατανοήσουν δυστυχώς όταν έρθουν τα εκκαθαριστικά, καθότι αδυνατούν να τα υπολογίσουν μόνοι τους και ας τους τα έχουν πει) εξασφαλίζει την άμεση φτωχοποίησή μας και έξωση από το σπίτι μας, αλλά και σιγουρεύει ότι ποτέ δε θα έχουμε τη δυνατότητα της ζωής να ρεφάρουμε.

Στο μεταξύ οι τραπεζίτες θα συνεχίσουν να ζουν με χρήμα που παράγουν από το "τίποτα", και εσείς θα ζείτε με το ΤΙΠΟΤΑ.

Πιστεύετε ακόμα ότι κυνηγούν τους φοροφυγάδες;

Τμήμα ειδήσεων defenecenet.gr

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)