Στον τετραγωνισμό του… κύκλου παραπέμπει η προσπάθεια που καταβάλλει εναγωνίως τις τελευταίες ημέρες ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας, κ. Χρήστος Κίττας να κλείσει τα μέτωπα –αλλά και τις ουκ ολίγες… μαύρες τρύπες- στον χώρο της Υγείας. Έτσι, αφού εξασφάλισε τα ογκολογικά φάρμακα των Ελλήνων ασθενών για τουλάχιστον έναν μήνα ο κ. Κίττας τώρα προσπαθεί να αποτρέψει το εμπάργκο των προμηθευτών και των κλινικαρχών.
Μετά την συμφωνία που επετεύχθη με προσωπική παρέμβαση του καθηγητή, κ. Κίττα, με τις τρεις φαρμακευτικές εταιρίες που έχουν τη μερίδα του λέοντος στα λεγόμενα ακριβά φάρμακα –όσα προορίζονται για τους ασθενείς με σοβαρές παθήσεις- ώστε να αποκατασταθεί η τροφοδοσία της αγοράς, ο υπουργός Υγείας επικεντρώνεται στον κλάδο των φαρμακοποιών, των προμηθευτών ιατρικού υλικού και των ιδιοκτητών ιδιωτικών κλινικών στους οποίους είναι… μεγαλοφειλέτης το ΕΣΥ και ο ΕΟΠΥΥ.
Εκταμίευση χωρίς αποτέλεσμα στους φαρμακοποιούς
Από την Τρίτη 22 Μαΐου οι φαρμακοποιοί έχουν διακόψει την πίστωση στους 9,5 εκατ. ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και δίνουν τα φάρμακα, μόνο εφόσον πληρώνονται τοις μετρητοίς από τους ασθενείς, οι οποίοι στη συνέχεια καλούνται να διεκδικήσουν τα χρήματα από το ταμείο τους.
Η εκταμίευση των 200 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Υγείας –παρά την ισχνή οικονομική κατάσταση της χώρας- δεν έκαμψε το… αγωνιστικό φρόνημα των φαρμακοποιών. Το ίδιο συνέβη με τις δραματικές εκκλήσεις της υπηρεσιακής κυβέρνησης προς τον κλάδο να στηρίξουν πρωτίστως τους ασθενείς, που έπεφταν στο κενό.
Το πρωί της Τρίτης, και με δραματικό φόντο τους εκατοντάδες καρκινοπαθείς και άλλους χρονίως πάσχοντες που αναζητούσαν από φαρμακείο σε φαρμακείο τη θεραπεία τους για δεύτερη εβδομάδα, ανακοινώθηκε νέα εκταμίευση προς τους φαρμακοποιούς, ύψους 70 εκατ. ευρώ, για το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου, υπό τον όρο όμως ότι θα αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους ως ένδειξη καλής θέλησης και υποχώρησης.
Μάλιστα, ενώ αρχικά ανακοινώθηκε ότι το ποσό των 210 εκατ. ευρώ που είναι η δαπάνη για τα φάρμακα του Απριλίου θα ενταλματοποιηθεί από την επόμενη κυβέρνηση, αργά το απόγευμα της Τρίτης δίδονταν διαβεβαιώσεις στους φαρμακοποιούς ότι θα είναι διαθέσιμα μέχρι τις εκλογές τα 110 εκατ. ευρώ.
Κατά πληροφορίες, οι φαρμακοποιοί έχουν αποδεχθεί ότι δεν θα γίνει στην παρούσα φάση από την υπηρεσιακή κυβέρνηση η αποπληρωμή των οφειλών του έτους 2011 και παρακολουθούν επιφυλακτικοί τις κινήσεις του υπηρεσιακού υπουργού Υγείας σε ό,τι αφορά την καταβολή των χρεών του ΕΣΥ για το τρέχον έτος.
Πληρωμές και στους προμηθευτές
Ανοικτό παραμένει το μέτωπο με τους προμηθευτές παρά τις προσπάθειες του υπουργού Υγείας να «σπάσει» το εμπάργκο στην παράδοση ιατρικού υλικού.
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Προμηθευτών Ιατρικού Υλικού (ΠΑΣΥΠΙΕ) είχε ανακοινώσει ότι θα διακόψει την τροφοδοσία των νοσοκομείων από την Τρίτη 5 Ιουνίου –αρχής γενομένης από τον Ευαγγελισμό, το Αττικόν και το Γεννηματάς- αλλά αμέσως μόλις δέχθηκαν την πρόσκληση του κ. Κίττα, έσπευσαν μα διευκρινίσουν ότι το εμπάργκο δεν είναι εκβιαστικό, αλλά αναγκαστικό, λόγω έλλειψης ρευστότητας στην αγορά.
Πάντως στο υπ. Υγείας γνωρίζουν ότι ακόμη και αν συνεχιστεί το εμπάργκο σε γάζες, σύριγγες και άλλα υγειονομικά υλικά τα δημόσια νοσοκομεία διαθέτουν στοκ για τουλάχιστον ακόμη ένα μήνα.
Έλαβαν τις διαβεβαιώσεις ότι θα τους καταβληθούν 40 εκατ. ευρώ που αφορούν τμήμα των χρεών για το πρώτο δίμηνο του έτους και αναμένουν πλέον την έγκριση των ενταλμάτων πληρωμής από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Με υποσχέσεις για καταβολή 40 εκατ. ευρώ «έφυγαν» και οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών από το υπουργείο Υγείας. Σε συνάντηση που είχε ο κ. Κίττας, παρουσία και του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, κ. Γεράσιμου Βουδούρη, με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Κλινικών, κ. Γρηγόρη Σαραφιανό δεσμεύτηκε ότι θα τους δώσει 40 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 1/ 15 του συνολικού χρέους προς τις κλινικές για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.
Από το πρωί της Τετάρτης, πάντως, ατελείωτες ουρές σχηματίζονται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, καθώς ξεκίνησε η διάθεση σκευασμάτων υψηλού κόστους ειδικών