Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

EΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ Ο ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΑΚΗΣ

...ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΗΘΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΛΕΕΙ ...
    Εγκαταλείπει τη γερμανική πολιτική ο ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτής της Γερμανίας, Γιώργος Χατζημαρκάκης. Όπως δήλωσε ο ίδιος ''επέλεξα να μην ξαναβάλω...υποψηφιότητα στη Γερμανία, γιατί δε μπορώ. Είναι δύσκολο να συνεργάζεσαι με ανθρώπους οι οποίοι άρχισαν μιαν εκστρατεία κατά της Ελλάδας, η οποία πονάει πάρα πολύ, ειδικά στο δικό μου κόμμα, των Φιλελευθέρων, στη Γερμανία, καθώς έχουν βγει ιδέες, όπως το ''πουλήστε τα νησιά σας και την Ακρόπολη'', οι οποίες ήταν τόσο ακραίες, που δεν άντεξα να πάω στα συνέδρια του κόμματος. Άρα ακόμα κι αν θα ήταν εφικτό δε θα ήθελα.
    «Είναι πολύ δύσκολο να περάσει κανείς μηνύματα που δεν μπαίνουν στα στερεότυπα, τα οποία επηρεάζουν τον πολιτικό χώρο της Γερμανίας, τα οποία θέλουν τον Έλληνα τεμπέλη και τον Κύπριο γκάνγκστερ, που πρέπει να τιμωρηθεί», πρόσθεσε...
    «Ανέκαθεν με ενδιέφερε η Ελλάδα, ως εκλεγμένο Γερμανό ευρωβουλευτή, αλλά τα τελευταία τρία χρόνια, αφότου ξέσπασε η δημοσιονομική κρίση, άλλαξαν τα πράγματα, άλλαξε κι ο αγώνας τον οποίο δίνει κανείς ως πολιτικός στο πλαίσιο της ΕΕ», σημείωσε ο κ. Χατζημαρκάκης, τονίζοντας ότι «οι Γερμανοί δεν κατάλαβαν τον ρόλο τους, καθώς έχουν πρόβλημα να πάρουν μία ηγεμονική θέση, πράγμα που γίνεται αισθητό τώρα σε όλη την Ευρώπη. Πρώτα χτυπήθηκε η Ελλάδα, τώρα χτυπήθηκε κι ένα άλλο μέτωπο του ελληνισμού, ίσως και πιο έντονα, η Κύπρος».
    Ο ευρωβουλευτής σημείωσε επίσης ότι «ο χαρακτήρας του Γερμανού πολιτικού δουλεύει με στερεότυπα. Τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση, άρχισε μία δυσφήμηση κατά της Ελλάδας, η οποία έφθασε ως και τη συκοφαντία. Και βέβαια, το χρεώνεσαι αυτό πάρα πολύ, ως πολιτικός με ελληνικό όνομα. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να περάσει κανείς μηνύματα, τα οποία δεν μπαίνουν σ' αυτό το στερεότυπο, όπως ότι εργάζονται πάρα πολύ και πολύ σκληρά οι Έλληνες, ότι εργάζονται παραπάνω από τους Γερμανούς. Αυτό δεν μπαίνει στο μυαλό του Γερμανού. Θέλει τον τεμπέλη Έλληνα ως στερεότυπο, θέλει τους Κύπριους γκάνγκστερς, χώρα και λαό, ο οποίος πρέπει να τιμωρηθεί κι εκεί χρειάζεται μία φωνή του ελληνισμού. Αλλά ομολογώ ότι είναι πολύ δύσκολο αυτό, επειδή τα στερεότυπα ακόμα επηρεάζουν πολύ τον πολιτικό χώρο της Γερμανίας».
    «Ο πολιτικός», κατέληξε, «πρέπει να είναι αυθεντικός. Κι από τη στιγμή που αισθάνομαι πιο πολύ Έλληνας, από ό,τι Γερμανός, δεν μπορώ να είμαι αυθεντικός πολιτικός στη Γερμανία. Δεν μπορώ. Η ψυχή μου, το πνεύμα μου, δεν μου το επιτρέπει και γι' αυτό επέλεξα να μην το σκεφτώ καν να βάλω υποψηφιότητα».

«Οικονομικό ΝΑΤΟ»: η λύση στην αμερικανική κρίση εις βάρος της Ευρώπης

Συνέντευξη Τύπου των John Kerry και Guido Westerwelle, Βερολίνο, 26 Φεβρουαρίου 2013.

Η σημειολογία μιλάει από μόνη της. Oι πρώτες επαφές του νέου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, John Kerry, δεν είχαν σχέση ούτε με την σημαντική κίνηση της μεταφοράς βάσεων και ενόπλων δυνάμεων στην Άπω Ανατολή, ούτε με τα σχέδια κατακερματισμού και αλλαγής συνόρων στη Μέση Ανατολή. Αφορούσαν στη δημιουργία ενός «οικονομικού ΝΑΤΟ», γεγονός που, όλως παραδόξως για μερικούς, δεν έδειξε να ανησυχεί στο ελάχιστο τους Ευρωπαίους εταίρους των ΗΠΑ. Και όμως, εάν το σχέδιο αυτό εφαρμοστεί άμεσα, θα δώσει μεν λύση στο οξύ πρόβλημα της οικονομικής κρίσης των ΗΠΑ, αλλά εις βάρος των χωρών της Ευρώπης.

Του Thierry Meyssan 
21 Απριλίου 2013 

Στα πλαίσια της τελετής ανάληψης της προεδρίας του (και το καθιερωμένο «Διάγγελμα προς το Έθνος») στις 12 Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος Obama ανακοίνωσε μονομερώς την έναρξη των διαπραγματεύσεων για μια Διατλαντική Oικονομική Ένωση ΗΠΑ – ΕΕ. Λίγες ώρες αργότερα, η εξαγγελία αυτή, που άφησε αρκετούς πολίτες εμβρόντητους, επιβεβαιώθηκε με κοινή δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ, του Προέδρου του Συμβουλίου της Ευρώπης, Herman van Rompuy, και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, José Manuel Barroso.
To εγχείρημα της δημιουργίας μιας «διατλαντικής εμπορικής ζώνης ελεύθερων συναλλαγών» εγκαινιάστηκε επίσημα το 1992, στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων για τη Βορειοαμερικανική Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών (NAFTA). Μετά από μια διαδικασία ανάπτυξης, η Ουάσιγκτονθέλησε να επεκτείνει αυτή την περιοχή, ώστενα συμπεριλάβει και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, εκείνη τη χρονική στιγμή, δεν ήταν λίγες οι φωνές στις Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες εναντιώθηκαν στο εγχείρημα της σύντηξης ΗΠΑ και ΕΕ, προβάλλοντας την άποψη ότι καλό θα ήταν να αναβληθεί έως την ίδρυση και την ισχυροποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Υπήρχε ο φόβος ότι τα δύο αυτά εγχειρήματα, αν προχωρήσουν συγχρόνως, αντί να ενισχύσει το ένα το άλλο, ίσως να αλληλοσυγκρουστούν.
Η δημιουργία μιας διατλαντικής αγοράς συνιστά μόνο ένα μέρος ενός μεγαλύτερου εγχειρήματος, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία μιας πραγματικής κυβέρνησης αλλά και ενός υπερ-θεσμικού Διατλαντικού Οικονομικού Συμβουλίου, ενός Διατλαντικού Συμβουλίου Χάραξης Πολιτικήςκαι ενός Διατλαντικού Κοινοβουλευτικού Σώματος. Αυτοί οι τρεις φορείς έχουν δημιουργηθεί ήδηκαι βρίσκονται σε «εμβρυϊκή» μορφή, ενώ γύρω από το θέμα τηρείται άκρα μυστικότητα. 
Η αρχιτεκτονική δομή των φορέων αυτών βασίζεται σε ένα πολύ παλαιότερο σχέδιο δημιουργίας ενός μεγάλου καπιταλιστικού μπλοκ, το οποίο θα αποτελούνταν από όλα τα κράτη και θα τελούσε υπό αγγλοαμερικανική επιρροή. Στοιχεία αυτού του σχεδίου βρίσκει κανείς στις μυστικές ρήτρες του Σχεδίου Μάρσαλ και ιδιαίτερα στο Άρθρο 2 της Συνθήκης του Βορειοατλαντικού Συμφώνου(ΝΑΤΟ). Γι ‘αυτό δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, από τους ίδιους τους εμπνευστές του σημερινού εγχειρήματος δεν γίνεται καμία διάκριση, αλλά αντίθετα ταυτίζονται οι όροι «Διατλαντική Ένωση» και «Οικονομικό ΝΑΤΟ». Από την άποψη αυτή, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, από την πλευρά των ΗΠΑ, το σχέδιο αυτό δεν τελεί υπό την επιτήρηση του Υπουργείου Εμπορίου, αλλά από το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας. 
Για να αντιληφθούμε τον τρόπο λειτουργίας της «Διατλαντικής Ένωσης», αρκεί να παρατηρήσουμε πώς επιλύθηκαν κάποιες διαφωνίες που αφορούσαν στην παρακολούθηση και ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων. Οι Ευρωπαίοι έχουν συγκριτικά πιο απαιτητικές προδιαγραφές για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, ενώ η αμερικανική γραφειοκρατία έχει την ευχέρεια να κάνει ό,τι θέλει στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Μετά από μερικές συναντήσεις και διαπραγματεύσεις μεταξύ τους, βλέπουμε τους Ευρωπαίους να έχουν υποχωρήσει, ενώ οι Αμερικανοί έχουν επιβάλει με το «έτσι θέλω» το μη αμφισβητήσιμο μοντέλο τους: οι Αμερικανοί είναι σε θέση να αντιγράφουν ευρωπαϊκά δεδομένα, ενώ οι Ευρωπαίοι δεν έχουν πρόσβαση στα δεδομένα των ΗΠΑ.
Όσον αφορά στα οικονομικά θέματα, σκοπός είναι να καταργηθούν τα δασμολογικά και μη δασμολογικά εμπόδια, δηλαδή τα τοπικά πρότυπα που καθιστούν αδύνατη την εισαγωγή ορισμένων ειδών. Η Ουάσινγκτον επιδιώκει να συνεχιστεί, αθόρυβα και χωρίς αντίσταση, η εξαγωγή μεταλλαγμένων προϊόντων στην Ευρώπη, αλλά και η εξαγωγή πουλερικών στα οποία βρίσκει κανείς ίχνη χλωρίου, και βοδινού κρέατος με ορμόνες. Θέλει, παράλληλα, όπως ήδη επισημάναμε, να συνεχίσει ανενόχλητη να αντλεί δεδομένα από το Facebook και το Google κλπ. χωρίς να εμποδίζεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία η οποία διέπει την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Σε αυτή τη μακροπρόθεσμη στρατηγική συμπεριλαμβάνονται και μεσοπρόθεσμες τακτικές.Στο διάστημα 2009-2010, ο Barack Obama είχε δώσει εντολή να συσταθεί η Επιτροπή Οικονομικών Συμβούλων υπό την προεδρία της Christina Romer, οικονομολόγου και ιστορικού στο πανεπιστήμιο Berkeley. Η συγκεκριμένη ακαδημαϊκός και ειδικός στην ιστορία της Μεγάλης Ύφεσης του 1929, είχε αναπτύξει την ιδέα ότι η μόνη λύση στην τρέχουσα κρίση που μαστίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες θα ήτανμια διαδικασία μετατόπισης των ευρωπαϊκών κεφαλαίων προς την Wall Street. Για το σκοπό αυτό, η Ουάσιγκτον, αφού κήρυξε τον πόλεμο εναντίον όλων των μη αγγλοαμερικανικών «φορολογικών παράδεισων», στη συνέχεια άρχισε να «παίζει» με το ευρώ. Αυτό, ωστόσο, είχε ως αποτέλεσμα, οι καπιταλιστές που αναζητούσαν την σταθερότητα να αντιμετωπίζουν δυσκολίες όσον αφορά τη μεταφορά των χρημάτων τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όλα, όμως, αυτά τα ζητήματα θα λυθούν με την δημιουργία του «Οικονομικού ΝΑΤΟ». Οι ΗΠΑ θα σώσουν την οικονομία τους με την προσέλκυση ευρωπαϊκών κεφαλαίων, και όλα αυτά εις βάρος των Ευρωπαίων. 
Πέρα από την άνιση φύση του εγχειρήματος αυτού και την παγίδα που αντιπροσωπεύει στο άμεσο μέλλον, το πιο σημαντικό είναι ότι τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και εκείνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πραγματικότητα αποκλίνουν. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εκ παραδόσεως ναυτικές δυνάμεις που έχουν αναπτύξει έντονη δραστηριότητα και ενδιαφέρον γύρω από το διατλαντικό εμπόριο. Αυτό αποτυπώνονταν ως κύριος στόχος τους ήδη στο Ατλαντικό Σύμφωνο που υπέγραψαν κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.


Σε αντίθεση, οι ευρωπαϊκές χώρες εκτός της Βρετανίας έχουν κοινά συμφέροντα με τη Ρωσία, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας. Αν εξακολουθήσουν να υπακούν στις προσταγές της Ουάσιγκτον, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι Βρυξέλλες θα υποσκάψουν τα συμφέροντα των χωρών οι οποίες εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ψάχνουν όσους επαναπάτρισαν χρήματα οι οικονομικοί εισαγγελείς

Καταγγελίες για ευνοϊκή μεταχείριση επιχειρηματιών της λίστας Λαγκάρντ
Ψάχνουν όσους επαναπάτρισαν χρήματα οι οικονομικοί εισαγγελείς
Οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης (Δ) και Σπύρος Μουζακίτης (Α) φεύγουν στον Άρειο Πάγο. Οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης κατέθεσαν στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Φώτη Μακρή, Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012. 
Τη διενέργεια παράλληλης έρευνας για τους επιχειρηματίες - καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ που επαναπάτρισαν τα χρήματα τους στη χώρα μας με ευνοϊκές ρυθμίσεις που καθιέρωσε το υπουργείο Οικονομικών επί υπουργίας Γ. Παπακωνσταντίνου διέταξαν οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης.

Η έρευνα διατάχθηκε με αφορμή τις καταγγελίες των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Α. Γεωργίαδη και Γ. Βλάχου ότι όσο η λίστα κρυβόταν στα συρτάρια του τότε υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου εκείνος φρόντισε να νομοθετήσει προς την κατεύθυνση απαλλαγής ορισμένων καταθετών.

Οι εισαγγελείς τώρα θα αναζητήσουν όσους επαναπάτρισαν τα χρήματα τους με ευνοϊκούς όρους εξασφαλίζοντας και την ατιμωρησία τους.

Λήγει η θητεία των Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ

Λήγει η θητεία των Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη
Λήγει η θητεία των οικονομικών εισαγγελέων Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη. Γι' αυτό από το υπουργείο Δικαιοσύνης διαβιβάστηκε στον Άρειο Πάγο έγγραφο για την κάλυψη από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (ΑΔΣ) των θέσεων των δυο οικονομικών εισαγγελέων.
Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχουν ενδείξεις εάν το ΑΔΣ του Αρείου Πάγου θα αποφασίσει την παράταση της θητείας των δυο οικονομικών εισαγγελέων ή αν θα τους αντικαταστήσει.

Στοιχεία ΙΚΑ: Στο 40,5% οι ανασφάλιστοι - Στα ύψη η αδήλωτη εργασία

«Υπάρχουν και άλλες Μανωλάδες στην Ελλάδα» τόνισαν οι εκπρόσωποι των υπαλλήλων και της ειδικής υπηρεσίας ελέγχου και ασφάλισης του ΙΚΑ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα, παραθέτοντας στοιχεία που δείχνουν ότι το 40,5% των εργαζομένων είναι ανασφάλιστοι, ενώ το 52% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα απασχολούν ανασφάλιστο ή αδήλωτο προσωπικό.

Στοιχεία ΙΚΑ: Στο 40,5% οι ανασφάλιστοι - Στα ύψη η αδήλωτη εργασία
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου και Ασφάλισης του ΙΚΑ (ΕΥΠΕΑ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) μόνο το Μάρτιο, από τις 1.891 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, οι 979 απασχολούσαν ανασφάλιστους εργαζόμενους και από τους 7.959 εργαζόμενους που απασχολούνταν στις επιχειρήσεις αυτές οι 2.295 ήταν ανασφάλιστοι.
' + '' + '' + '
Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τα πρόσφατα γεγονότα της Μανωλάδας, ο διευθυντής της ΕΥΠΕΑ, Μάρκος Τούντας, ανέφερε ότι επανειλημμένα έχουν γίνει έλεγχοι στη συγκεκριμένη περιοχή και έχουν επιβληθεί διοικητικές κυρώσεις, υπογράμμισε όμως ότι το φαινόμενο δεν περιορίζεται τοπικά, αλλά απλώνεται σε όλη τη χώρα.
«Όλη η Ελλάδα είναι μια Μανωλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της ΕΥΠΕΑ και υπογράμμισε τις περιορισμένες δυνατότητες των ελεγκτικών μηχανισμών, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και μέσων.
Ο ελεγκτικός μηχανισμός του Ιδρύματος, περιορίζεται σε 25 ελεγκτές πανελλαδικά, που υπηρετούν στα τμήματα της ΕΥΠΕΑ στην Αθήνα, τα Γιάννενα και τη Θεσσαλονίκη.
Ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, Γιώργος Κυριακόπουλος (κέντρο), ο Αντώνης Νικολόπουλος, Α' αντιπρόεδρος και η Ιωάννα Τσιαμπαρίκου, μέλος του ΔΣ στη συνέντευξης τύπου, στα γραφεία της Ομοσπονδίας
Ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, Γιώργος Κυριακόπουλος (κέντρο), ο Αντώνης Νικολόπουλος, Α' αντιπρόεδρος και η Ιωάννα Τσιαμπαρίκου, μέλος του ΔΣ στη συνέντευξης τύπου, στα γραφεία της Ομοσπονδίας
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ Γιώργο Κυριακόπουλο, για να ελέγξουν το σύνολο των περίπου 400.000 ενεργών επιχειρήσεων θα πρέπει ο κάθε ένας να διενεργήσει περισσότερους από 16.000 ελέγχους το χρόνο.
Αλλά και οι έλεγχοι που έπρεπε να πραγματοποιούνται από τα κατά τόπους καταστήματα του ΙΚΑ, έχουν ατονήσει εντυπωσιακά. Από 107.115 το 2009, μειώθηκαν στους 46.370 το 2012. Αντίστοιχα μειώθηκε και ο αριθμός των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν: από 48.583 το 2009, περιορίστηκαν σε 18.086 το 2012.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο ΙΚΑ, αιτία για τη μείωση των ελέγχων δεν είναι μόνο η έλλειψη προσωπικού, αλλά και η άρνηση του υπουργείου Εργασίας να χορηγήσει τα έξοδα κίνησης, με αποτέλεσμα οι ελεγκτές να εργάζονται με τα δικά τους ιδιωτικά μέσα και αναλαμβάνοντας οι ίδιοι τα έξοδα.
Οι εκπρόσωποι της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ εκτιμούν ότι τόσο το μέγεθος της ανασφάλιστης εργασίας, όσο και οι απώλειες από εισφορές, δεν μπορούν να προσδιοριστούν με ακρίβεια σε πραγματικούς αριθμούς.
Ζητώντας λύση στα προβλήματα της υποστελέχωσης κρίσιμων υπηρεσιών του Ιδρύματος, οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ έχουν εξαγγείλει προειδοποιητική στάση εργασίας τη Μεγάλη Δευτέρα, από 7.30 έως τις 10.30 το πρωί.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, προβλήματα σαν αυτά που ανέκυψαν στη Μανωλάδα δεν οφείλονται μόνο στην έλλειψη προσωπικού, αλλά και σε προβλήματα εφαρμογής της νομοθεσίας.
Σύμφωνα με το νόμο 4052/2012, που ψηφίστηκε πέρυσι το Μάρτιο, ο εργοδότης που «απασχολεί εκ προθέσεως παράνομα διαμένοντες πολίτες τρίτων χωρών, των οποίων η απασχόληση συνοδεύεται με ιδιαίτερα καταχρηστικούς όρους εργασίας, τιμωρείται, ανεξάρτητα από την επιβολή διοικητικών κυρώσεων, με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 5 μηνών ή 6 μηνών, εάν οι απασχολούμενοι είναι ανήλικοι».
Ο νόμος αυτός που ψηφίστηκε παρέμενε μέχρι σήμερα ανεφάρμοστος αφού οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Εργασίας δεν είχαν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε συλλήψεις.
Τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι μετά την πρόσφατη ψήφιση του νόμου 4144/2013 «Αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση και στην αγορά εργασίας» του υπουργείου Εργασίας, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Α-88/18-4-2013 και προβλέπει τη συνεργασία οικονομικής αστυνομίας με το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας και τους επιθεωρητές του ΙΚΑ, φαινόμενα σαν αυτό της Μανωλάδας θα αντιμετωπισθούν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.

'


Οκτώ χρόνια youtube: Δείτε το πρώτο βίντεο που «ανέβηκε» το 2005 Πηγή: Οκτώ χρόνια youtube: Δείτε το πρώτο βίντεο που «ανέβηκε» το 2005 | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/102007#ixzz2RSv4zD4L

Τα οκτώ χρόνια λειτουργίας συμπλήρωσε η δημοφιλής πλατφόρμα του youtube, η οποία φιλοξενεί εκατομμύρια βίντεο για όλους τους σκοπούς και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά δίκτυα στον κόσμο.
Ηταν 23 Απριλίου του 2005 όταν έκανε την εμφάνισή του στο youtube ένα σχετικά αδιάφορο βίντεο από τον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο το οποίο έμελλε να αποκτήσει ιστορική σημασία.
Για την ιστορία το εν λόγω βίντεο έχει περισσότερα από δέκα εκατομμύρια views αριθμός σχετικά μικρός για το αρχαιότερο στην ιστορία του δικτύου και βέβαια ισχνός σε σχέση με τα περισσότερα από 1,5 δισ. views του Gangnam Style του PSY.
Υπολογίζεται πλέον ότι κάθε μήνα στο youtube παρακολουθούνται περισσότερα από 4 δισ. βίντεο

Μετά την αναψηλάφιση της "δίκης των έξι"...

Το εδώλιο των κατηγορουμένων στην "δίκη των έξι"
γράφει ο κ. Μίκης Πρωτοπαπαδάκης 
Η προσφυγή στον Άρειο Πάγο για αναψηλάφηση (στην δικαστική γλώσσα ‘‘επανάληψη’’ ή ‘‘επανεξέταση’’) μιας δίκης είναι δικαίωμα που παρέχεται στον πολίτη από τον Ποινικό Κώδικα. Η ενεργοποίηση της διαδικασίας γίνεται μόνον αν ζητηθεί από ενδιαφερόμενο πολίτη, με τις προϋποθέσεις που ορίζει ο Νόμος, δηλαδή: Ο προσφεύγων να είναι εκείνος, που πιστεύει ότι έχει καταδικασθεί άδικα ή συγγενής του μέχρι Β’ βαθμού, και να προσκομίζει στοιχεία που δεν γνώριζαν οι δικαστές, όταν είχε γίνει η δίκη. Το δικαίωμα προσφυγής επεκτάθηκε στους συγγενείς του καταδικασμένου με πρόσφατη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα. Η γνώση και η εμπειρία σχετικά με το θέμα είναι ακόμη σήμερα περιορισμένη, επειδή σχετική προσφυγή έτυχε να γίνει για μία μόνον δίκη πριν από την υπόψη περίπτωση της Δίκης των Έξι. Είναι, λοιπόν, φυσικό να έχουν δημιουργηθεί απορίες, ακόμη και αμφισβητήσεις για την πρόσφατη αναψηλάφηση που έγινε για την Δίκη αυτήν. Στις γραμμές που ακολουθούν παρουσιάζονται απόψεις και γεγονότα, που ελπίζεται ότι θα βοηθήσουν να λυθούν οι απορίες και να αναιρεθούν οι αμφισβητήσεις, που έχουν διατυπωθεί μετά την δημοσίευση των υπόψη αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΨΗΛΑΦΗΣΗ

Στοιχεία που, σύμφωνα με τα παραπάνω, προσκομίσθηκαν στο Δικαστήριο του Αρείου Πάγου, ήσαν, μεταξύ άλλων, οι μεταγενέστερες επίσημες δηλώσεις 1) του Βενιζέλου, ότι οι καταδικασθέντες δεν είχαν διαπράξει προδοσία και 2) του Πάγκαλου με το ίδιο περιεχόμενο, παρ’ όλο που ο ίδιος, ως Πρόεδρος της Ανακριτικής Επιτροπής είχε υποστηρίξει το αντίθετο. Οι δηλώσεις αυτές είναι καταγραμμένες στα Επίσημα Πρακτικά της Βουλής. Η ουσία της αναψηλάφησης έγκειται στο να πεισθούν οι Δικαστές ότι, αν ο Βενιζέλος και ο Πάγκαλος είχαν καταθέσει αυτά τα στοιχεία στην δίκη του 1922, δεν θα ήταν δυνατόν να προκύψει η γνωστή καταδικαστική απόφαση και να γίνει η εκτέλεση με την δικαστική διαδικασία. Στην προκείμενη περίπτωση, τα στοιχεία ήσαν αδιάσειστα με συνέπεια να γίνει δεκτό κατά πλειοψηφία ότι οι Στρατοδίκες οδηγήθηκαν σε ‘‘πλάνη περί τα πράγματα’’. Οι Δικαστές που μειοψήφησαν, δεν αμφισβήτησαν την αθωότητα των καταδικασθέντων. Οι αντιρρήσεις τους, τις οποίες αναφέρουμε παρακάτω, αναφέρονταν σε διαδικαστικά θέματα, δεν έπεισαν, όμως, το Δικαστήριο ότι ήσαν έγκυρες. Αυτά αναφέρονται εκτενώς στις 60 σελίδες της απόφασης 1533/2009 του Αρείου Πάγου. Άλλα θέματα, όπως το γεγονός ότι το Στρατοδικείο είχε συγκροτηθεί παράνομα, ότι η καταδίκη ήταν προαποφασισμένη κλπ, δεν εμπίπτουν στην έννοια της δικαστικής αναψηλάφησης. Είναι, όμως, δυνατόν να γίνει γι’ αυτές αναψηλάφηση στην Βουλή ή σε συνέδρια. Σε τέτοιες περιπτώσεις η τυχόν άδικες αποφάσεις παραμένουν σε ισχύ. Τέτοιες αναψηλαφήσεις έχουν μόνον ακαδημαϊκό χαρακτήρα..

Για τo παράνομο της συγκρότησης του Στρατοδικείου παρατηρούμε πως η παρανομία έγκειται στο γεγονός ότι συγκροτήθηκε ‘‘επαναστατικώ δικαίω’’, ενώ η ‘‘Επανάσταση’’ είχε παραδώσει την εξουσία σε πολιτική κυβέρνηση, την Κυβέρνηση Κροκιδά. Για να είναι νόμιμη η δίκη, έπρεπε οι πολιτικοί να δικασθούν από την Βουλή και οι στρατιωτικοί, από Στρατοδικείο με Πρόεδρο βαθμού ανώτερου από τους δικαζόμενους. Παρ’ όλα αυτά, η πράξη του 1922 είναι δίκη. Έτσι αναφέρεται σε ολόκληρη την βιβλιογραφία καθώς και στην κοινωνία: όταν αναφερόμαστε σ’ αυτήν, την ονομάζουμε ‘‘Δίκη των Έξι’’. Επομένως, η αναψηλάφησή της ανήκει στην δικαιοδοσία της Δικαιοσύνης.
επιστολή Βενιζέλου για την "δίκη των έξι"
Αντίστοιχα, αν ένα κτίριο οικοδομηθεί με άτεχνο τρόπο και αργότερα διαπιστωθεί πως πρέπει να κατεδαφισθεί, η κατασκευή που κατεδαφίσθηκε δεν θα παύει να λέγεται πως ήταν ‘‘κτίριο’’ και η δικαιοδοσία για την κατεδάφισή του θα ανήκει στους τεχνικούς. Τέλος, αν θέλουμε να ελέγξουμε τους Στρατοδίκες, αυτό δεν μπορεί να γίνει δικαστικά, διότι η πράξη έχει παραγραφεί.

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΣΤΟ Ζ’ ΠΟΙΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

Οι απόψεις της μειοψηφίας του Δικαστηρίου αφορούσαν, όπως είπαμε, μόνον σε διαδικαστικά θέματα. Δεν αμφισβήτησαν την αθωότητα των άδικα καταδικασθέντων. Οι αντιρρήσεις που πρόβαλαν ήσαν:
α. Αφού δεν υπάρχουν τα επίσημα πρακτικά της προσβαλλόμενης δίκης, δεν είναι δυνατόν να γίνει αναψηλάφηση. Ας με συγχωρήσουν οι μειοψηφίσαντες Αρεοπαγίτες, αλλά η απαράδεκτη αμέλεια του Δημοσίου να φυλάξει οποιαδήποτε έγγραφα, δεν επιτρέπεται να στερεί τον πολίτη οποιουδήποτε δικαιώματός του.
β. Έχει παρέλθει πολύς χρόνος από την διεξαγωγή της προσβαλλόμενης δίκης. Ναι, αλλά ο Νομοθέτης έδωσε το δικαίωμα της προσφυγής για Αναψηλάφηση στους συγγενείς μέχρι Β’ βαθμού των καταδικασθέντων, δηλαδή περιθώριο χρόνου δύο γενεών, πράγμα με το οποίο συμφωνεί ο χρόνος της υπόψη προσφυγής.
γ. Οι δηλώσεις Βενιζέλου κλπ. δεν αποτελούν ‘‘νέα στοιχεία’’, αλλά είναι απλές εκτιμήσεις. Η άποψη αυτή μπορούσε να είναι αποδεκτή, αν οι δηλώσεις είχαν γίνει από τυχαία πρόσωπα σε τυχαίες περιστάσεις. Στην προκείμενη περίπτωση, όμως, έγιναν από επίσημα πρόσωπα, πρόσωπα που ήσαν σε θέση να γνωρίζουν καλά τα πράγματα και είναι καταγραμμένες σε επίσημα έγγραφα.


Η ΑΝΑΨΗΛΑΦΗΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Όπως έχουμε αναφέρει, η απόφαση του Στρατοδικείου ακυρώθηκε, ’’εξαφανίσθηκε’’ από την Δικαιοσύνη. Παραμένει, όμως, ανεξίτηλη στην Ιστορία, αφού έχει καταγραφεί σε Ιστορικά κείμενα ως ιστορικό γεγονός.. Έχει λεχθεί ότι με την Αναψηλάφηση της Δίκης των Έξι, ο Άρειος Πάγος ανέτρεψε την Ιστορία, ενώ δεν είχε αρμοδιότητα να το πράξει. Η άποψη αυτή έρχεται σε αντίθεση με απόψεις Ιστορικών επιστημόνων, που είδαν την Δίκη του Στρατοδικείου ως παρωδία δίκης ή δίκη σκοπιμότητας. Η απόφαση του Αρείου Πάγου ενισχύει την άποψη αυτήν των επιστημόνων, δεν την ανατρέπει.  Σχετικά έγραψε η Ιστορικός Κατερίνα Δέδε στην εφημερίδα ΑΥΓΗ (31/10/2010): «Οι επιστήμονες ιστορικοί δεν υιοθέτησαν την εκδοχή ότι οι Έξι εκτελέστηκαν επειδή ήσαν προδότες. Η όλη διαδικασία καταγράφηκε κυρίως ως μια δίκη σκοπιμότητας, στηριγμένη στη σαθρή κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, η οποία οδήγησε στην προαποφασισμένη εκτέλεση των Έξι». Ανάλογα έχουν αναφερθεί από την καθηγήτρια κυρία Χριστίνα Κουλούρη και από άλλους Ιστορικούς σε πλήθος δημοσιευμάτων. Εκείνο που ανέτρεψε ο Άρειος Πάγος είναι η εκδοχή της ιστορίας, η οποία επιμένει ότι η απόφαση του Στρατοδικείου του 1922 ήταν ορθή. Αυτή έχει χρησιμοποιηθεί ως θεμέλιο για να οικοδομηθεί μια παραποιημένη ‘‘Ιστορία’’ Το γκρέμισμα του θεμελίου παρέσυρε προς κατεδάφιση ολόκληρο το οικοδόμημα της αντίστοιχης ‘‘Ιστορίας’’.

Στην υπόψη περίπτωση η Δικαιοσύνη απλώς τακτοποίησε ‘‘τα του οίκου της’’. Διόρθωσε ένα λάθος της, με την διαδικασία που ορίζουν οι νόμοι. Η διαδικασία της Αναψηλάφησης ενεργοποιήθηκε με αίτηση πολίτη, που συγκέντρωνε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να το ζητήσει. Το Δικαστήριο εξέτασε την απόφαση του Στρατοδικείου του 1922 σε συνδυασμό με τα νεότερα στοιχεία που

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Σε άρθρο με τον παραπάνω τίτλο, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Η ΤΟΛΜΗ της Κρήτης στις 14/2/2010, ο Λευτέρης Συμβουλάκης εκθέτει τους προβληματισμούς του – που είναι και προβληματισμοί της κοινωνίας γενικότερα - σχετικά με την Αναψηλάφηση της Δίκης των Έξι.
προσκομίσθηκαν, και μόνον αυτά, και έκρινε ότι η πρώτη έπασχε νομικά από ‘‘πλάνη περί τα πράγματα’’, γι’ αυτό και την ακύρωσε. Η χρήση της υπόψη δικαστικής απόφασης, ή οποιωνδήποτε άλλων δικαστικών αποφάσεων, για την υποστήριξη απόψεων ή θεμάτων που ανήκουν σε άλλους χώρους, αποτελεί αντικείμενο εκείνων που τις χρησιμοποιούν, όχι της Δικαιοσύνης.

« Με αφορμή την απόφαση του Αρείου Πάγου για αναψηλάφηση μιας υπόθεσης ύστερα από 88 χρόνια της δίκης που άλλαξε την ιστορία της Ελλάδας, ο έντυπος Τύπος σε όλη την Ελλάδα, ακόμη και οι πιο μικρές επαρχιακές εφημερίδες, φιλοξενούσαν έναν τίτλο που ‘‘γυάλιζε’’ περισσότερο από όλους τους άλλους που ‘‘πνιγόντουσαν’’ από το μελάνι και θόλωναν το χαρτί με τα θέματα της καθημερινότητας.
Ο Άρειος Πάγος είχε λάβει μια απόφαση με εξαιρετικά μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον, για όλους εκείνους που ακόμη νιώθουν Έλληνες. Για το νομικό κόσμο της χώρας η απόφαση ήταν πρωτόγνωρη αν και το ποινικό ενδιαφέρον μηδαμινό! ‘‘Αναψηλάφηση της δίκης των Εξ’’, αναρωτήθηκα και αυτόματα σκέφτηκα: ‘‘Μα είναι δυνατό να ανοίγει το ποινικό μέρος μιας εθνικής υπόθεσης, που άλλαξε το ρου της ιστορίας; Και οι κατηγορούμενοι; Δεν ζουν’’. Σε ελάχιστα λεπτά διάβασα το ρεπορτάζ και δε σας κρύβω ότι χρειάστηκε και δεύτερη ανάγνωση. Χρειαζόμουν περισσότερα στοιχεία και λεπτομέρειες για την υπόθεση αυτή. Την υπόθεση που όλοι έχουμε στο μυαλό μας ως εθνική προδοσία, έτσι τη διδαχθήκαμε στο σχολείο, και που αφορά στην καταδίκη και την εκτέλεση των υπαιτίων της Μικρασιατικής Καταστροφής με συνοπτικές διαδικασίες. Λίγο πολύ ιστορικά γνώριζα τι είχε μεσολαβήσει από το 1914 και μετά. Δεν γνώριζα όμως περισσότερα, ούτε για τους υπαίτιους, ούτε για το παρασκήνιο της δίκης, ούτε για το κατηγορητήριο και την απόφαση του έκτακτου Στρατοδικείου ούτε για την εκτέλεση των Έξι καταδικασθέντων εις θάνατο. Ήταν πραγματικά προδότες οι τρεις πρωθυπουργοί, οι δύο υπουργοί και ο ένας στρατηγός που καταδικάσθηκαν στην εσχάτη των ποινών για εθνική προδοσία; Ή μήπως δεν ήταν;» «Όχι, δεν πιστεύω ότι υπήρξαν προδότες της πατρίδας τους. Υπήρξαν τραγικά θύματα, εξίσου τραγικά με τους πρόσφυγες, αλλά θύματα, όχι θύτες», επιβεβαιώνει ο Βασίλης Τζανακάρης – ΔΑΚΡΥΣΜΕΝΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑ, σελ.728.
Η Αλήθεια, που αναζητά το παραπάνω δημοσίευμα, αναζητήθηκε, βρέθηκε και επικυρώθηκε με τις πρόσφατες αποφάσεις του Αρείου Πάγου, που ακύρωσαν την άδικη απόφαση του δικτατορικού Στρατοδικείου του 1922. Με την πράξη αυτήν του Ανωτάτου Δικαστηρίου επουλώθηκε ένα βαρύ τραύμα που πλήγωνε τον θεσμό της Ελληνικής Δικαιοσύνης και την ευνομία της Ελλάδας. Η Δικαίωση των εκτελεσθέντων υπήρξε πράξη εθνική. Γι’ αυτό και έγινε δεκτή, όπως αναφέρεται στο παραπάνω δημοσίευμα, «με εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον, για όσους νιώθουν ακόμη ότι είναι Έλληνες». Γι’ αυτό και ένας Έλληνας, την ημέρα που ανακοινώθηκε από τα μέσα ενημέρωσης η απόφαση, είπε με ενθουσιασμό: «Σήμερα ο Θεός μίλησε Ελληνικά!»

Την θεσμική αξία της ακύρωσης της άδικης πράξης του Στρατοδικείου ένιωσαν περισσότερο οι Δικαστικοί και οι Νομικοί επιστήμονες γενικότερα. Χαρακτηριστικά, ένας Δικαστής μου έλεγε: «Ως Δικαστής, είμαι ικανοποιημένος από την απόφαση του Α.Π., επειδή δεν μπορούσα να ανεχθώ να υπάρχει στην Ιστορία της Δικαιοσύνης μια τέτοια άδικη Δίκη. Ήμασταν συνένοχοι, ενόσω δεν την είχαμε αποκηρύξει». Ένας Αμερικανός Νομικός, εξάλλου, μου είπε: «Είναι κρίμα, που στην ιστορία της Ελληνικής Δικαιοσύνης υπήρξε μια δίκη άδικη, όπως εκείνη του 1922! Και να σκεφθείτε, ότι εμείς στηρίζουμε την απονομή της Δικαιοσύνης στα ελληνικά πρότυπα (εννοούσε, φυσικά, τα αρχαία). Ευτυχώς που η ίδια η ελληνική Δικαιοσύνη είχε την σύνεση να ακυρώσει την απαράδεκτη αυτήν δίκη».

ΤΟΛΜΗ

Πριν λίγες μέρες έλαβα ένα γράμμα από το Παρίσι, στο οποίο ο συντάκτης έγραφε, μεταξύ άλλων: «Πετύχατε την δικαίωση και την δικαστική ανατροπή. Μπράβο σας, για το θάρρος σας, την τόλμη». Ευχαριστώ τον συντάκτη της επιστολής για τα καλά του λόγια. Οφείλω εδώ να παρατηρήσω, ότι τα ίδια επαινετικά λόγια ταιριάζουν και στους εκλεκτούς φίλους, ένθερμους θιασώτες του Δικαίου και της Δημοκρατίας, που έδωσαν το έναυσμα και στήριξαν τον ιερό αυτόν αγώνα. Κρατώ την λέξη ‘‘τόλμη’’, που χρησιμοποίησε ο παραπάνω επιστολογράφος, και υπενθυμίζω πως όταν το 2007 ο Απεραθίτικος Σύλλογος έφερε, εκείνος πρώτος, το θέμα της Δικαίωσης των Έξι στην δημοσιότητα, ένας δημοσιογράφος είπε: «Ποιός είναι αυτός ο σύλλογος, που τόλμησε να κάνει κάτι τέτοιο;» Και ερωτώ: Γιατί σε μια ευνομούμενη Δημοκρατία θεωρείται τόλμη, το να εκφράσει κανείς την γνώμη του;

ΟΤΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ


Πέρα από την θεσμική αξία που έχει η ακύρωση της άδικης Δίκης του 1922, υπάρχει και η ηθική αξία της αθωωτικής πράξης: ¨Έσβησε το στίγμα της βαρβαρότητας, που βάραινε το ελληνικό Έθνος. Το γεγονός ότι οι Έξι υπήρξαν θύματα, όχι της τουρκικής θηριωδίας, αλλά της ελληνικής, ότι σκοτώθηκαν Έλληνες με τουφέκια Ελλήνων στρατιωτών, χαρακτήρισε, τότε, την Ελλάδα ως μια
χώρα βάρβαρη. Το περίεργο είναι, ότι υπάρχουν ακόμη σήμερα Έλληνες(;) που, όπως έγραψε κάποιος στο διαδίκτυο, «λες και θέλουν να τους αναστήσουν, για να τους ξανασκοτώσουν».

ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

 Την διχαστική παραπάνω στάση καταδίκασε ο Βενιζέλος με ιστορικές αγορεύσεις του στην Βουλή το 1929 και το 1932. Με αυτές χάραξε μια πολιτική ενότητας. Συγκεκριμένα, σε αγόρευσή του στην Βουλή στην συνεδρίαση της 17ης Δεκεμβρίου 1929, ο Βενιζέλος είπε, μεταξύ άλλων τα εξής:

«.Θέλετε να αναλάβω την ευθύνην δια την διαίρεσιν του λαού; Την αναλαμβάνω. Αλλά πρέπει να εύρωμεν τρόπους, δια να τελειώσει το ζήτημα αυτό.»...Και πρέπει να γνωρίζετε, ότι εκείνο το οποίον με απησχόλησε και με απασχολεί και αποτελεί τον διάπυρον πόθον μου και θα με κάμη ευτυχή είναι,πριν κλείσω τα μάτια μου, να ίδω ότι αυτό το χάσμα εγεφυρώθη. »...Κανείς δεν θα μπορεί να με κατηγορήσει, ότι πριν το μεγάλο ταξίδι, δεν έκανα ό,τι μου ήτο δυνατόν δια να εξαλειφθεί η διαίρεσις».
Στην ίδια αγόρευση ο Βενιζέλος έδειξε τον σεβασμό του προς τον θεσμό της Βασιλείας, όταν είπε: «Δεν συνειθίζω να ομιλώ ανευλαβώς περί ανθρώπων, οι οποίοι τοιαύτην θέσιν κατέλαβον εις τον τόπον (εννοεί τον Κωνσταντίνο) και προς τους οποίους συνδέεται ψυχικώς μία μεγάλη μερίς του
Ελληνικού Έθνους, και ιδίως αν είναι αποθανώντες».  Σε άλλο απόσπασμα από την ίδια παραπάνω αγόρευση του Βενιζέλου: διαβάζουμε: «Ποία θαύματα θα επετύγχανεν ο Ελληνικός λαός κατά τον Μεγάλον Πόλεμον (εννοεί τον Α’ Παγκόσμιο) εαν έμενεν ηνωμένος!» Μεγάλη αλήθεια! Θυμίζει εκείνο, που είπε ο Κολοκοτρώνης, ότι «εάν η ομόνοια που είχαμε τον πρώτο χρόνο της Επανάστασης διαρκούσε δύο χρόνια ακόμη, θα είχαμε φθάσει μέχρι την Κωνσταντινούπολη».

Τον ενωτικό προσανατολισμό που πρόβαλε την εποχή εκείνη, επιβεβαίωσε ο Βενιζέλος και με επιστολή που έστειλε προς τον Αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος, στην οποία γράφει, όπως έχουμε ήδη αναφέρει: «Σας διαβεβαιώνω με τον πλέον κατηγορηματικόν τρόπον, ότι ουδείς εκ των ηγετών της δημοκρατικής (εννοεί αντιβασιλικής) παράταξης επίστευσεν ότι οι Έξι ήσαν προδόται». Σε άλλη αγόρευσή του, το 1932, έδειξε την ιδιαίτερη εκτίμησή του για τον Πρωτοπαπαδάκη. Τις απόψεις αυτές του Βενιζέλου επανέλαβε σε υπερθετικό βαθμό ο στηλοβάτης, τότε, του κόμματος των Φιλελευθέρων Στρατηγός Θ. Πάγκαλος. Για τις δηλώσεις αυτές του Βενιζέλου και του Πάγκαλου έχουν διατυπωθεί αμφισβητήσεις, ως προς το αν ήσαν ειλικρινείς. Το γεγονός, πάντως, ότι δηλώσεις με το ίδιο παραπάνω ενωτικό περιεχόμενο επαναλήφθηκαν πολλές φορές σε χρονικές στιγμές που απέχουν μεταξύ τους τρία ή περισσότερα χρόνια, και μάλιστα από θέσεως ισχύος - πράγμα που δίνει στον κάθε άνθρωπο την ευχέρεια να εκφράζεται ελεύθερα - πείθει ότι η προτροπή για ενότητα ήταν, στην εποχή εκείνη, σοβαρή πολιτική πράξη.

Παρ’ όλα αυτά, οι συντηρητές του Διχασμού επιμένουν στις απόψεις τους. «Όχι», λένε, «ο Βενιζέλος δεν ήθελε την ενότητα, δεν πίστευε στην αθωότητα των Έξι, δεν εκτιμούσε ιδιαίτερα τον Πρωτοπαπαδάκη». Αρνούνται, ακόμη, την Δικαίωση των Έξι, η οποία, όπως επισημαίνει ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ.Νίκος Τσάγγας στην εισήγησή του προς το Ζ’ Ποινικό Τμήμα, «αποτελεί ένα βήμα προς την Εθνική Συμφιλίωση και οδηγεί προς το οριστικό κλείσιμο αυτής της πληγής, που καταταλαιπώρησε στο παρελθόν το έθνος». Αν οι σημερινοί τιμητές της μνήμης του Βενιζέλου διαφωνούν με την πολιτική ενότητας που εκείνος χάραξε, ας δικαιολογήσουν την διαφωνία τους. Αν, πάλι, συμφωνούν, ας γίνουν και αυτοί ‘‘ενωτικοί’’.

ΔΙΣΤΑΓΜΟΙ ΚΑΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΙΣ


Η άποψη, ότι η εκτέλεση των Έξι ήταν πράξη, που αναμφισβήτητα έπρεπε να γίνει, διαψεύδεται από την στάση στενών συνεργατών του Βενιζέλου. Έχουν καταγραφεί κινήσεις που έγιναν πριν την εκτέλεση με σκοπό να αποτραπεί η αποτρόπαια πράξη, καθώς και άλλες, μετά την εκτέλεση, που πρόβαλαν το άστοχο, το άδικο και το άνομο της. Εντύπωση προκαλεί η διάθεση των Στρατοδικών.
Γεώργιος Μπαλτατζής
Έχω πληροφορηθεί από προσωπικές μαρτυρίες, ότι κάποιοι από αυτούς είχαν εκφράσει την επιθυμία να μην συμμετάσχουν στο Στρατοδικείο. Υπερίσχυσε, όμως, ο θεσμός της στρατιωτικής πειθαρχίας, και τελικά υπάκουσαν στην εντολή που είχαν λάβει. Παρόμοια ήταν η θέση τους στην ψηφοφορία για την έκδοση της άδικης καταδικαστικής απόφασης. Φαίνεται από τα πράγματα, ότι χρειάσθηκε πίεση προς αυτούς, για να υπάρξει ομοφωνία.

Η βαριά διάθεση των Στρατοδικών ήταν φανερή στην πορεία της διεξαγωγής της Δίκης. Δεν μπόρεσαν να κρύψουν την ταραχή τους για το απάνθρωπο έργο που επιτελούσαν, να καταδικάζουν ανθρώπους, την στιγμή που γνώριζαν, ότι ήσαν αθώοι. Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου έχασε την φωνή του, όταν διάβαζε από την έδρα την καταδικαστική απόφαση. Ο Επαναστατικός Επίτροπος, ο φανατικότερος από τους κατηγόρους, έπεσε χάμω λιπόθυμος, όταν ανακοίνωνε την καταδικαστική απόφαση στους μελλοθάνατους. Χαρακτηριστικό είναι, ότι απόγονος του Οθωναίου μου ζήτησε δημόσια συγγνώμη γι' αυτό που έγινε. Άλλη αξιοσημείωτη αντίδραση ήταν εκείνη του Στυλιανού Γονατά, ο οποίος ήταν, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, συναρχηγός με τον Πλαστήρα στην ‘‘Επανάσταση’’. Όταν έγινε Πρωθυπουργός, λίγες μέρες πριν την εκτέλεση, είχε εκδώσει, όπως διαβάζουμε στις Εγκυκλοπαίδειες, πράξη απονομής χάριτος για τους μελλοθάνατους, στην οποία, όμως, δεν πειθάρχησε ο Πλαστήρας. Δεν ταιριάζει, φυσικά, να απονέμεται χάρις σε αθώους. Όμως, στα πλαίσια της δικαστικής διαδικασίας που είχε εφαρμοσθεί, αυτός ήταν, τυπικά, ο τρόπος, με τον οποίο ο Πρωθυπουργός μπορούσε να ασκήσει την εξουσία του για να σταματήσει τις εκτελέσεις.

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα γράφει για το θέμα ο Δ. Μπαγιώργας στο βιβλίο του ‘‘Ακμή και παρακμή του πολιτικού ήθους’’ οι στενοί συνεργάτες του Βενιζέλου Διομήδης και Ρέπουλης αντιτάχθηκαν στην εκτέλεση. Για τον σκοπό αυτόν ο πρώτος πήγε στην Λωζάνη για να μεταφέρει την άποψή του στον Βενιζέλο και να τον πείσει, να ενεργήσει, για να ματαιωθεί η εκτέλεση. Ο Βενιζέλος, σύμφωνα με τον συγγραφέα, απάντησε: «Αυτό θα ισοδυναμούσε με τον πολιτικό μου θάνατο», εννοώντας, όπως προκύπτει από την συνέχεια του διαλόγου, ότι μια τέτοια κίνηση θα τον έφερνε σε αντίθεση με τα πιο δυναμικά στελέχη του Κόμματος. Επιστρέφοντας στην Αθήνα, ο Διομήδης είπε στον Ρέπουλη, ότι ήταν άσκοπο να μεταβεί και αυτός στην Λωζάνη, διότι ο Βενιζέλος δεν επρόκειτο να πεισθεί. Μετά την εκτέλεση, πρώτος από τους βενιζελικούς, που μίλησε για αναθεώρηση της Δίκης, ήταν ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου. Ως Πρωθυπουργός, το 1924, είχε πει στον Βενιζέλο: «Άν θέλετε, κύριε Πρόεδρε, να επανέλθωμεν εις την Συνταγματικήν ομαλότητα, το πρώτον που πρέπει να κάμωμε, είναι να αναθεωρήσωμε την Δίκη των Έξι». Δεν υπήρξε, όμως, τότε, συνέχεια στο θέμα. Η μόνη σχετική παρατήρηση του Βενιζέλου ήταν: « Δεν μπορώ να τους ξαναφέρω στην ζωή». Ο Πάγκαλος εξ άλλου, καταδίκασε, όπως είδαμε την εκτέλεση, όχι μόνον ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής, αλλά και σε πολλές άλλες περιστάσεις. Ειδικότερα, εκφράσθηκε με επαινετικά λόγια για τον Χατζανέστη και πρόσθεσε ότι ήθελε να τον σώσει με προφορική επέμβαση την τελευταία στιγμή. Για τον Αρχιστράτηγο είχε μιλήσει επαινετικά και ο Στρατηγός Κοιμίσης κατά την αγόρευσή του στην Δίκη, όπου είχε παρουσιασθεί ως κατήγορος (Ο κατήγορος υποστήριξε τον κατηγορούμενο!).

Διερωτάται κανείς, γιατί, αφού υπήρχαν αντιρρήσεις από ανώτερα στελέχη των Φιλελευθέρων, πραγματοποιήθηκε τελικά η Δίκη και η εκτέλεση; Ακόμη, γιατί, όταν ηρέμησαν τα πράγματα, ο Βενιζέλος και οι συνεργάτες του δεν έφεραν πρόταση ψηφίσματος στην Βουλή, για να κηρυχθούν αθώοι, εκείνοι που καταδικάσθηκαν και εκτελέσθηκαν άδικα; Μήπως έλειπε η τόλμη;  Τόλμη να έρθει η ηγεσία του Κόμματος των Φιλελευθέρων σε αντίθεση με τα φανατικά στελέχη του που προκάλεσαν το έγκλημα – αυτοί, όχι οι δυστυχείς πρόσφυγες -,με ό,τι συνέπειες θα είχε μια τέτοια αντίθεση;

Υπολογισμός Σύνταξης


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ -Ο.Τ.Α.-Ν.Π.Δ.Δ.-ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ-ΙΕΡΕΙΣ
ΜΕΛΗ Δ.Ε.Π.-Α.Ε.Ι.ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ - ΜΕΛΗ Ε.Ε.ΔΙ.Π.-Α.Ε.Ι
ΜΕΛΗ Ε.Π.-Τ.Ε.Ι. - ΜΕΛΗ Ε.ΔΙ.Π
ΓΙΑΤΡΟΙ Ε.Σ.Υ. ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ
ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ
ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ
Ι.Κ.Α

Τα όρια ηλικίας στο Δημόσιο

Tα νέα όρια ηλικίας σε ΙΚΑ-ΟΑΕΕ








Ι  Κ  Α   -   Ε  Τ  Α  Μ
ΠΑΛΑΙΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ
υπαχθέντες πρώτη φορά στην ασφάλιση έως 31.12.1992
ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΜΕ 35 ΕΤΙΑ
ΕΤΟΣ συµπλήρωσης
10500 ηµερών ασφάλισης
ΗΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
που απαιτούνται για
τη συνταξιοδότηση
ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ
που απαιτείται για τη
συνταξιοδότηση
2010
10.500
58
2011
10.800
58
2012
11.100
59
2013
12.000
62
ΑΝΔΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΜΕ 10.000 ΗΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΕΤΟΣ συµπλήρωσης 10.000 ηµερών ασφάλισης
ΗΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
που απαιτούνται για
τη συνταξιοδότηση
ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ για πλήρη σύνταξη
ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ για
µειωµένη σύνταξη
2010
10.000
62
60
2011
10.000
63
60
2012
10.000
63,5
60
2013
10.000
67
62
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΕΣ ΜΕ 10.000 ΗΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΕΤΟΣ συµπλήρωσης 10.000 ηµερών ασφάλισης
ΗΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
που απαιτούνται για
τη συνταξιοδότηση
ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ για πλήρη σύνταξη
ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ για
µειωµένη σύνταξη (μεταβατικό)
2010
10.000
57
55
2011
10.400
58
56
2012
10.800
58,5
56,5
2013
12.000
62
60
2014
12.000
62
60,5
2015
12.000
62
61
2016
12.000
62
61,5
2017
12.000
62
-
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΕΣ ΜΕ 4.500 ΗΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΕΤΟΣ συµπλήρωσης  4.500.000 ηµερών ασφάλισης
ΗΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
που απαιτούνται για
τη συνταξιοδότηση
ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ πλήρης
σύνταξη
ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ
µειωµένη σύνταξη
2010
4.500
60
55
2011
4.500
61
56
2012
4.500
62
57
2013
4.500
67
62
ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΤΑΞΗ
ΕΤΟΣ συµπλήρωσης δεύτερης σύνταξης
ΗΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
για  δεύτερη µειωµένη 50% σύνταξη
ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ
ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ
2010
4.800
60
2011
4.800
61
2012
4.800
62
2013
4.800
67
ΜΗΤΕΡΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΕΤΟΣ συµπλήρωσης
ΗΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
που απαιτούνται για
τη συνταξιοδότηση
ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ για πλήρη
σύνταξη
ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ για
µειωµένη σύνταξη
2010
5.500
55
50
2011
5.500
57
52
2012
5.500
60
55
2013
5.500
67
62
ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ  (7.500 ΗΜΕΡΕΣ ΣΕ ΑΥΤΑ)
ΕΤΟΣ συµπλήρωσης
ΗΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
που απαιτούνται για
τη συνταξιοδότηση
ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ για πλήρη
σύνταξη
ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ για
µειωµένη σύνταξη
2010
10.500
55
53
2011
10.500
55&9 μήνες
53&9 μήνες
2012
10.500
56&6 μήνες
54&6 μήνες
2013
10.500
60&9μήνες
58&9μήνες
2014
10.500
61&6 μήνες
59&6 μήνες
2015
10.500
62
60
ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ - ΑΝΔΡΕΣ (3.600 ΗΜΕΡΕΣ ΣΕ ΑΥΤΑ) 1.000 ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 13 ΧΡΟΝΙΑ  ΠΡΙΝ ΤΟ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ
ΕΤΟΣ συµπλήρωσης
ΗΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
που απαιτούνται για
τη συνταξιοδότηση
ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ
2012
4.500
60
2013
4.500
62
ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ - ΓΥΝΑΙΚΕΣ (3.600 ΗΜΕΡΕΣ ΣΕ ΑΥΤΑ 1.000 ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 13 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ
ΕΤΟΣ συµπλήρωσης
ΗΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
που απαιτούνται για
τη συνταξιοδότηση
ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ
2010
4.500
55
2011
4.500
56
2012
4.500
57
2013
4.500
62
ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ με 4.500 ΗΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΕΤΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ
ΗΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
που απαιτούνται για
τη συνταξιοδότηση
ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ  πλήρης
σύνταξη
ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ
µειωµένη σύνταξη
2012
4.500
65
60
2013
4.500
67
62
ΝΕΟΙ AΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ
υπαχθέντες  πρώτη φορά στην ασφάλιση από 1/1/1993 και μετά
ΑΝ∆ΡΕΣ / ΓΥΝΑΙΚΕΣ
ΕΤΟΣ
ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ
1/1/2011 - 31/12/2012
40
60
από 1/1/2013 και µετά
40
62
ΜΗΤΕΡΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ – ΧΗΡΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ
ΕΤΟΣ συµπλήρωσης
ΗΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
που απαιτούνται για
τη συνταξιοδότηση
ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ για πλήρη
σύνταξη
ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ για
µειωµένη σύνταξη
2010
6.000
55
50
2011
6.000
55
50
2012
6.000
55
50
2013
6.000
67
62






Ο. Α. Ε. Ε.
Ο.Α.Ε.Ε. - ΠΑΛΑΙΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ
υπαχθέντες πρώτη φορά στην ασφάλιση έως 31.12.1992
ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕ 37 ΕΤΙΑ
Οι ασφαλισµένοι που µέχρι 31.12.2010  είχαν συµπληρώσει 37  έτη
πραγµατικής ασφάλισης σε φορείς αυτοαπασχολούµενων,
συνταξιοδοτούνται και µετά την 01.01.2013  χωρίς όριο ηλικίας.
ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕ 35 ΕΤΙΑ
ν. 3863/2010 αρθ. 10
ν. 4093/2012
ΕΤΟΣ
ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΗΛΙΚΙΑ
ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΗΛΙΚΙΑ
2010
35
60
35
60
2011
36
60
36
60
2012
37
60
37
60
2013
38
60
38
62
2014
39
60
39
62
2015
40
60
40
62
ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕ 15 ΕΤΙΑ
Οι ασφαλισµένοι που µέχρι 31.12.2012  συµπληρώνουν 15  έτη ασφάλισης και 65ο έτος της ηλικίας,  έχουν θεµελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωµα,  και µπορούν να συνταξιοδοτηθούν µε τις ανωτέρω προϋποθέσεις και µετά την 01.01.2013.
ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕ 15 ΕΤΙΑ
ν. 3863/2010 αρθ. 10
ν. 4093/2012
ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΗΛΙΚΙΑ
ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΗΛΙΚΙΑ
15
65
15
67
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ 25 ΕΤΙΑ
άρ. 10 ν.3863/2010  + άρ. 54 ν. 3996/11
ν. 4093/2012
ΕΤΟΣ
ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΗΛΙΚΙΑ
ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΗΛΙΚΙΑ
2010
25
60
25
60
2011
25
61
25
61
2012
25
62
25
62
2013
25
63
25
67
2014
25
64
25
67
2015
25
65
25
67
Ο.Α.Ε.Ε. - ΜΗΤΕΡΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
1.  Οι µητέρες ανηλίκων τέκνων που µέχρι 31.12.2010  είχαν συµπληρώσει 25  έτη ασφάλισης, διατηρούν το δικαίωµα να συνταξιοδοτηθούν και µετά την 01.01.2013 µε τη συµπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας,  ανεξάρτητα εάν κατά την συµπλήρωση του ορίου ηλικίας συντρέχει η ανηλικότητα του τέκνου.
2.  Οι µητέρες ανηλίκων τέκνων που συµπλήρωσαν ή συµπληρώνουν 25  έτη ασφάλισης µέχρι 31.12.2012, διατηρούν το δικαίωµα να συνταξιοδοτηθούν και µετά την 01.01.2013, µε τη συµπλήρωση του 55ου ή του 58ου έτους της ηλικίας αντίστοιχα, ανεξάρτητα εάν κατά την συµπλήρωση του ορίου ηλικίας συντρέχει η ανηλικότητα του τέκνου.
ν. 3863/2010 αρ. 10
ν. 4093/2012
ΕΤΟΣ
ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΗΛΙΚΙΑ
ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΗΛΙΚΙΑ
2010
25
55
25
55
2011
25
55
25
55
2012
25
58
25
58
2013
25
65
25
67
2014
25
65
25
67
2015
25
65
25
67
Ο.Α.Ε.Ε. - ΝΕΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ
υπαχθέντες πρώτη φορά στην ασφάλιση μετα τις 1.1.1993

Οι ασφαλισµένοι (άνδρες και γυναίκες)  από 01.01.2013  και µετά
συνταξιοδοτούνται µε τη συµπλήρωση 40 ετών ασφάλισης και ηλικία 62  ετών.
Οι ασφαλισµένοι που µέχρι 31.12.2012  συµπληρώνουν 15  έτη ασφάλισης και το 65ο έτος της ηλικίας τους (ή το 60ο έτος για µειωµένη σύνταξη),  έχουν θεµελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωµα,  και µπορούν να συνταξιοδοτηθούν µε τις ανωτέρω προϋποθέσεις και µετά την 01.01.2013.
Οι ασφαλισµένοι (άνδρες και γυναίκες) που συµπληρώνουν 15 έτη ασφάλισης ή το 65ο έτος της ηλικίας τους (ή το 60ο έτος της ηλικίας για µειωµένη σύνταξη),  από 01.01.2013 και µετά, δικαιούνται σύνταξη µε τη συµπλήρωση 15 ετών ασφάλισης και ηλικία 67 ετών (ή ηλικία 62 ετών για µειωµένη σύνταξη).
Οι µητέρες ανηλίκων τέκνων (καθώς και οι χήροι πατέρες ανηλίκων τέκνων) που µέχρι 31.12.2012 συµπληρώνουν 20 έτη ασφάλισης, και ηλικία 55 ετών (ή ηλικία 50 ετών για µειωµένη σύνταξη),  έχουν θεµελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωµα και συνταξιοδοτούνται µε τις ανωτέρω προϋποθέσεις και µετά την 01.01.2013.
Οι µητέρες ανηλίκων τέκνων (καθώς και οι χήροι πατέρες ανηλίκων τέκνων) που συµπληρώνουν 20  έτη ασφάλισης ή το 55ο έτος της ηλικίας (ή το 50ο για µειωµένη σύνταξη) από 01.01.2013 και µετά δικαιούνται σύνταξη µε τη συµπλήρωση 20 ετών ασφάλισης και ηλικία 67 ετών (ή 62 ετών για µειωµένη).














Ε Ι Δ Ι Κ Α   Τ Α Μ Ε Ι Α
ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ 35 ΕΤΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ
1-1-1983
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΕΣ ΕΩΣ  31/12/1992  ΜΕ 25 ΕΤΙΑ
ΕΤΟΣ
ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ
ΓΙΑ ΠΛΗΡΗ ΣΥΝΤΑΞΗ
ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ
ΓΙΑ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΞΗ
2010
25
60
55
2011
25
61
56
2012
25
62
57
2013
25
67
62
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΕΣ ΕΩΣ  31/12/1992  ΜΕ 15 ΕΤΙΑ
ΕΤΟΣ
ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ
2010
15
60
2011
15
61
2012
15
62
2013
15
67
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΔΡΕΣ  ΜΕ 35 ΕΤΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1983-1992
ΕΤΟΣ
ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ
2010
35
58
2011
36
58
2012
37
59
2013
40
62
ΑΝΔΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΠΡΙΝ ΤΟ 1983
ΕΤΟΣ
ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ
ΠΛΗΡΗ ΣΥΝΤΑΞΗ
ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ
ΜΕΙΩΜ. ΣΥΝΤΑΞΗ
µέχρι 31/12/2012
25
65
     60
από 1/1/2013 και µετά
25
67
62
µέχρι 31/12/2012
15
65
από 1/1/2013 και µετά
15
67
ΜΗΤΕΡΕΣ / ΧΗΡΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ  ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΕΤΟΣ
ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ
ΓΙΑ ΠΛΗΡΗ ΣΥΝΤΑΞΗ
ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ
ΓΙΑ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΞΗ
2010
25
50
-
2011
25
52
50
2012
25
55
53
2013
25
67
62
ΜΗΤΕΡΕΣ / ΧΗΡΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ  ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
ΕΤΟΣ
ΗΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
για συνταξιοδότηση
ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ
πλήρης σύνταξη
ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ
µειωµ. σύνταξη
2010
5.500
55
50
2011
5.500
57
52
2012
5.500
60
55
2013
5.500
67
62
ΜΗΤΕΡΕΣ 3 ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΑΙΔΙΩΝ (Η ΠΑΤΕΡΕΣ 3 ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΧΗΡΟΙ Η ΔΙΑΖΕΥΓΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ Η ΑΝΙΚΑΝΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ)  ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΜΕΧΡΙ 31/12/1992.
ΕΤΟΣ
ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ
2010
20
Α..Ο.Η.
2011
20
52
2012
20
55
2013
20
67
ΜΗΤΕΡΕΣ / ΧΗΡΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ 1/1/1993 ΚΑΙ ΜΕΤΑ.
ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΑ ΤΟ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΝΗΛΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
ΕΤΟΣ
ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ
πλήρης σύνταξη
ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ
µειωµ. σύνταξη
2010
20
55
50
2011
20
55
50
2012
20
55
50
2013
20
67
63
ΑΝΔΡΕΣ / ΓΥΝΑΙΚΕΣ  ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ 1/1/1993 ΚΑΙ ΜΕΤΑ.
ΕΤΟΣ
ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ πλήρης σύνταξη
ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ
µειωµ. σύνταξη
µέχρι 31/12/2012
15
65
60
από 1/1/2013 και µετά
15
67
62
1/1/2011 έως 31/12/2012
40
60
από 1/1/2013 και µετά
40
62

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)