Ξεκινά σήμερα ο κρίσιμος γύρος των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση για τους τελικούς όρους της ανακεφαλαιοποίησης της ελληνικών τραπεζών. Και σε λιγότερο από 72 ώρες οι τράπεζες θα πρέπει να γνωρίζουν με πoιον τρόπο θα καλύψουν τα κεφάλαια που χρειάζονται.
Μέχρι τις 20 Απριλίου, δηλαδή την ερχόμενη Παρασκευή, το τοπίο θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει, ενώ την ίδια μέρα οι τράπεζες θα πρέπει να δημοσιεύσουν -αν δεν λάβουν νέα παράταση- τα οικονομικά αποτελέσματα του 2011.
Σε εξέλιξη βρίσκονται κρίσιμα θέματα που αφορούν τους όρους ανακεφαλαιοποίησης και αυτά είναι:
Οι τραπεζίτες ζητούν να μην ανακεφαλαιοποιηθούν με κοινές μετοχές αλλά με άλλες μορφές άντλησης κεφαλαίων, οι ζημιές που προέρχονται από την Blackrock -και υπολογίζονται στα 7 με 8 δισ. ευρώ-, καθώς και από τα νέα ομόλογα τα οποία διαπραγματεύονται στο 20% της αξίας τους.
Επιμένουν
Ακόμη, οι τραπεζίτες επιμένουν στον υπολογισμό του «αναβαλλόμενου» φόρου 20% στα εποπτικά κεφάλαια, κάτι που συνεπάγεται μικρότερες κεφαλαιακές ανάγκες. Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη νομοθετηθεί ο λογιστικός χειρισμός της φορολογικής ζημίας με τη δυνατότητα συμψηφισμού ζημιών από το PSI+ με κέρδη στη διάρκεια της 20ετίας.
Ωστόσο, για τον εποπτικό χειρισμό η Βασιλεία ΙΙΙ επιβάλλει να μην προσμετράται στα εποπτικά κεφάλαια το φορολογικό ενεργητικό, δηλαδή το όφελος από τον «αναβαλλόμενο» φόρο. Αν αυτό συμβεί θα ωφεληθούν οι τράπεζες περίπου 3,5 με 4,5 δισ. ευρώ, δηλαδή περαιτέρω κεφαλαιακή ελάφρυνση.
Ακόμα δεν έχουν καταλήξει και για το πόσα θα είναι τα warrants (τα δικαιώματα επαναγοράς). Η συμμετοχή των ιδιωτών στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου έχει «κλειδώσει» στο 10%. Για τα warrants, οι τραπεζίτες ζητούν για κάθε 1 μετοχή που αποκτά ο ιδιώτης να λαμβάνει 5 warrants, δηλαδή να μπορεί να επαναγοράσει 5 μετοχές του ΤΧΣ. Ωστόσο, δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 3 ή 4 στην καλύτερη περίπτωση.
Επίσης οι τραπεζίτες επιθυμούν το ποσοστό των CoCos (μετατρέψιμα ομολογιακά) στην ανακεφαλαιοποίηση να υπερβεί το 15%.
Η κάθε τράπεζα να έχει τη δυνατότητα μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής της να προχωρά στην επαναγορά των μετοχών της από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ό,τι αφορά τη διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα των τραπεζών και του μάνατζμεντ.
ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Στο τραπέζι τα CoCos
Oπως είναι γνωστό για το 90% των κεφαλαίων που θα βάλει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα πάρει ως αντάλλαγμα κοινές μετοχές και το υπόλοιπο 10% της ανακεφαλαιοποίησης θα διενεργηθεί με Μετατρέψιμα Ομολογιακά Δάνεια, τα γνωστά CoCos (Contingent Convertible). Ωστόσο, κάποιες τράπεζες επιθυμούν μέσω των CoCos να καλυφθεί το 20% των κεφαλαιακών αναγκών και η διάρκειά τους να είναι μεγαλύτερη της 5ετίας. Για να στηρίξουν το αίτημά τους σημειώνουν ότι μέρος της ζημίας προέρχεται από την αποτίμηση των ομολόγων και όχι από το κούρεμα της ονομαστικής αξίας, εφόσον λοιπόν η ζημία αυτή είναι ανακτήσιμη όσο πλησιάζει η λήξη των ομολόγων, πρέπει να καλυφθεί από μεγάλης διάρκειας ΜΟΔ και όχι από κοινές μετοχές.