Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Αντίστροφη μέτρηση για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών

Εως τις 20 Απριλίου το τοπίο θα πρέπει να ξεκαθαρίσει, ενώ την ίδια ημέρα θα πρέπει να δημοσιευτούν τα οικονομικά αποτελέσματα του 2011

Ξεκινά σήμερα ο κρίσιμος γύρος των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση για τους τελικούς όρους της ανακεφαλαιοποίησης της ελληνικών τραπεζών. Και σε λιγότερο από 72 ώρες οι τράπεζες θα πρέπει να γνωρίζουν με πoιον τρόπο θα καλύψουν τα κεφάλαια που χρειάζονται.

Μέχρι τις 20 Απριλίου, δηλαδή την ερχόμενη Παρασκευή, το τοπίο θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει, ενώ την ίδια μέρα οι τράπεζες θα πρέπει να δημοσιεύσουν -αν δεν λάβουν νέα παράταση- τα οικονομικά αποτελέσματα του 2011.

Σε εξέλιξη βρίσκονται κρίσιμα θέματα που αφορούν τους όρους ανακεφαλαιοποίησης και αυτά είναι:

Οι τραπεζίτες ζητούν να μην ανακεφαλαιοποιηθούν με κοινές μετοχές αλλά με άλλες μορφές άντλησης κεφαλαίων, οι ζημιές που προέρχονται από την Blackrock -και υπολογίζονται στα 7 με 8 δισ. ευρώ-, καθώς και από τα νέα ομόλογα τα οποία διαπραγματεύονται στο 20% της αξίας τους.

Επιμένουν
Ακόμη, οι τραπεζίτες επιμένουν στον υπολογισμό του «αναβαλλόμενου» φόρου 20% στα εποπτικά κεφάλαια, κάτι που συνεπάγεται μικρότερες κεφαλαιακές ανάγκες. Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη νομοθετηθεί ο λογιστικός χειρισμός της φορολογικής ζημίας με τη δυνατότητα συμψηφισμού ζημιών από το PSI+ με κέρδη στη διάρκεια της 20ετίας.

Ωστόσο, για τον εποπτικό χειρισμό η Βασιλεία ΙΙΙ επιβάλλει να μην προσμετράται στα εποπτικά κεφάλαια το φορολογικό ενεργητικό, δηλαδή το όφελος από τον «αναβαλλόμενο» φόρο. Αν αυτό συμβεί θα ωφεληθούν οι τράπεζες περίπου 3,5 με 4,5 δισ. ευρώ, δηλαδή περαιτέρω κεφαλαιακή ελάφρυνση.

Ακόμα δεν έχουν καταλήξει και για το πόσα θα είναι τα warrants (τα δικαιώματα επαναγοράς). Η συμμετοχή των ιδιωτών στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου έχει «κλειδώσει» στο 10%. Για τα warrants, οι τραπεζίτες ζητούν για κάθε 1 μετοχή που αποκτά ο ιδιώτης να λαμβάνει 5 warrants, δηλαδή να μπορεί να επαναγοράσει 5 μετοχές του ΤΧΣ. Ωστόσο, δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 3 ή 4 στην καλύτερη περίπτωση.

Επίσης οι τραπεζίτες επιθυμούν το ποσοστό των CoCos (μετατρέψιμα ομολογιακά) στην ανακεφαλαιοποίηση να υπερβεί το 15%.

Η κάθε τράπεζα να έχει τη δυνατότητα μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής της να προχωρά στην επαναγορά των μετοχών της από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ό,τι αφορά τη διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα των τραπεζών και του μάνατζμεντ.

ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Στο τραπέζι τα CoCos

Oπως είναι γνωστό για το 90% των κεφαλαίων που θα βάλει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα πάρει ως αντάλλαγμα κοινές μετοχές και το υπόλοιπο 10% της ανακεφαλαιοποίησης θα διενεργηθεί με Μετατρέψιμα Ομολογιακά Δάνεια, τα γνωστά CoCos (Contingent Convertible). Ωστόσο, κάποιες τράπεζες επιθυμούν μέσω των CoCos να καλυφθεί το 20% των κεφαλαιακών αναγκών και η διάρκειά τους να είναι μεγαλύτερη της 5ετίας. Για να στηρίξουν το αίτημά τους σημειώνουν ότι μέρος της ζημίας προέρχεται από την αποτίμηση των ομολόγων και όχι από το κούρεμα της ονομαστικής αξίας, εφόσον λοιπόν η ζημία αυτή είναι ανακτήσιμη όσο πλησιάζει η λήξη των ομολόγων, πρέπει να καλυφθεί από μεγάλης διάρκειας ΜΟΔ και όχι από κοινές μετοχές.

«Ψαλίδι» σε ΟΤΑ, Ταμεία, ΔΕΚΟ, νοσοκομεία

Από τη συνολική εξοικονόμηση ύψους 5,5% του ΑΕΠ το 3% προβλέπεται να κοπεί από τη γενική κυβέρνηση

Οι φορείς της γενικής κυβέρνησης (ΟΤΑ, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ) θα υποστούν τις μεγαλύτερες περικοπές δαπανών τη διετία 2013-2014. Από τη συνολική εξοικονόμηση ύψους 5,5% του ΑΕΠ ή 11,5 δισ. ευρώ το 3% του ΑΕΠ ή 6,3 δισ. ευρώ θα κοπούν από τη γενική κυβέρνηση.

Τα μεγέθη του προϋπολογισμού για το σκέλος των δαπανών και τη διαχρονική τους εξέλιξη όπως αποτυπώνονται στην καταγραφή που ετοίμασε το ΚΕΠΕ για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών (η σχετική έκθεση βρίσκεται στο γραφείο του Φίλιππου Σαχινίδη) δείχνουν ότι δεν μπορεί να προκύψουν οι τόσο υψηλές περικοπές που έχουν συμφωνηθεί στο Μνημόνιο χωρίς να... πειραχτούν αποδοχές και συντάξεις.

Ετσι αναμένεται να έχουμε νέο «ψαλίδισμα» συντάξεων, κύριων και επικουρικών, κατάργηση προνοιακών επιδομάτων και αντικατάστασή τους από ένα για το 20% του φτωχού πληθυσμού όπως έχει προτείνει το ΔΝΤ, κλείσιμο φορέων με απολύσεις προσωπικού, ενώ δεν αποκλείονται και περαιτέρω οριζόντιες μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Τα στοιχεία δείχνουν πως οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις στην κεντρική διοίκηση φθάνουν στο 10% του ΑΕΠ και αν συμπεριληφθούν οι φορείς της γενικής κυβέρνησης οι δαπάνες αυτές ανεβαίνουν στο 25% περίπου του ΑΕΠ ή κοντά στα 50 δισ. ευρώ.

Η μελέτη του ΚΕΠΕ στην αρχική της μορφή (καταγραφή δαπανών) είναι έτοιμη και σε δεύτερη φάση η έκθεση με τις προτάσεις για τους τομείς όπου μπορεί να γίνουν οι εξοικονομήσεις θα πρέπει να δοθεί στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ 15 και 31 Μαΐου, ώστε να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Η νέα κυβέρνηση θα έχει περιορισμένα χρονικά περιθώρια καθώς, σύμφωνα με τις επιταγές του Μνημονίου, οφείλει να περιλάβει το πρόγραμμα μείωσης δαπανών ύψους 5,5% του ΑΕΠ για τη διετία 2013-2014 στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2016, το οποίο θα παρουσιαστεί το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου.

Τριβές
Οπως γίνεται αντιληπτό, πρόκειται για το σοβαρότερο ζήτημα που θα κληθεί να διευθετήσει η νέα κυβέρνηση αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της και θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει τριβές και αντιδράσεις με το... καλημέρα.

Αρκεί να αναφέρουμε πως, όπως προκύπτει από τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, οι περικοπές δαπανών 11,5 δισ. ευρώ θα πρέπει να γίνουν ως εξής:

  • 3% του ΑΕΠ ή 6,3 δισ. ευρώ από τις δαπάνες της γενικής κυβέρνησης.
  • 1,5% του ΑΕΠ ή 3,1 δισ. ευρώ από τις κοινωνικές μεταβιβάσεις (επιδόματα και συντάξεις).
  • 1% του ΑΕΠ ή 2,1 δισ. ευρώ από τη διοικητική μεταρρύθμιση (π.χ. μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων).

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ
Νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις

Ερχεται νέος γύρος μειώσεων σε συντάξεις, μισθούς και επιδόματα. Φέτος οι δαπάνες για συντάξεις αναμένεται να διαμορφωθούν στα 31,2 δισ. από 3,16 δισ. ευρώ πέρυσι. Αντιπροσωπεύουν το 31% των συνολικών κρατικών δαπανών για το τρέχον έτος και θεωρείται βέβαιο ότι η τρόικα θα απαιτήσει «γενναίες» περικοπές στη διετία 2013?2014.

Μάλιστα για το συγκεκριμένο διάστημα το ΔΝΤ έχει ζητήσει να μπει μαχαίρι στις υψηλές συντάξεις ώστε να προκύψει εξοικονόμηση από 2,1 έως και 4,2 δισ. ευρώ.

Για τις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων φέτος έχει προϋπολογιστεί κονδύλι 17,9 δισ. ευρώ (από 19,6 δισ. ευρώ πέρυσι). Με το ενιαίο μισθολόγιο τα περιθώρια για περαιτέρω «ψαλίδισμα» των αμοιβών είναι περιορισμένα. Οπως σημειώνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, περιθώρια υπάρχουν σε ορισμένες ΔEKO και νομικά πρόσωπα του Δημοσίου.

Σημαντικές περικοπές θα γίνουν και στα προνοιακά - κοινωνικά επιδόματα, για τα οποία εφέτος έχουν προϋπολογιστεί 14,1 δισ. ευρώ.

Το ψαλίδισμα είναι αναμενόμενο, όπως προκύπτει από τις εκθέσεις του ΔNT και της Kομισιόν. Σε αυτές σημειώνεται πως υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες εξοικονομήσεων μέσω της αντικατάστασης των περισσότερων από τα υπάρχοντα προγράμματα κοινωνικών παροχών με ένα ενιαίο σύστημα χορήγησης ενός ελάχιστου επιδόματος. Το επίδομα αυτό θα χορηγείται στο 20% του πληθυσμού με τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Η ΕΚΤ πρέπει να είναι ανεξάρτητη

«Η γερμανική κυβέρνηση διατηρεί την πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να ασκεί το έργο της ''ανεξάρτητη'', μια άποψη που είναι γνωστή στο Παρίσι», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τις δηλώσεις που έκανε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί την Κυριακή.

«Η γερμανική κυβέρνηση διατηρεί την πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να ασκεί το έργο της ''ανεξάρτητη'', μια άποψη που είναι γνωστή στο Παρίσι», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τις δηλώσεις που έκανε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί την Κυριακή.

Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στην Πλατεία Κονκόρντ του Παρισιού, ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας είπε ότι όταν επανεκλεγεί στη θέση αυτή σκοπεύει να ξεκινήσει διάλογο για την ΕΚΤ και τον ρόλο της όσον αφορά το θέμα της ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Ο κ. Ζάιμπερτ σημείωσε ότι τόσο ο Ν. Σαρκοζί όσο και η Α. Μέρκελ έχουν κατ' επανάληψη εκφράσει τη δέσμευσή τους στην ανεξαρτησία της ΕΚΤ.

60.000 θέσεις εργασίας από το πρόγραμμα «Ηλιος»

Πεπεισμένος ότι από το πρόγραμμα ηλιακής ενέργειας «Ηλιος» θα προέλθουν περίπου 60.000 νέες θέσεις εργασίας και κρατικά έσοδα ύψους έως και 15 δισ. ευρώ εμφανίζεται με δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Πεπεισμένος ότι από το πρόγραμμα ηλιακής ενέργειας «Ηλιος» θα προέλθουν περίπου 60.000 νέες θέσεις εργασίας και κρατικά έσοδα ύψους έως και 15 δισ. ευρώ εμφανίζεται με δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Οπως τονίζεται στο δημοσίευμα, η Ελλάδα επιδιώκει να πάρει η ίδια στα χέρια της το βιομηχανικό της μέλλον και να σταθεί και πάλι στα πόδια της μετά το τέλος του προγράμματος ευρωπαϊκής βοήθειας, το 2015. Ο κ. Παπακωνσταντίνου δηλώνει άλλωστε ότι το «Ηλιος» θα στηριχθεί σε κρατικά κεφάλαια μόνο στην αρχική φάση της εφαρμογής του, για τα πρώτα 2000 Μεγαβάτ που πρέπει να παραχθούν ως το 2016-2017.

«Μετά η ελληνική ηλιακή ενέργεια θα είναι διαθέσιμη σε τιμές αγοράς υπολογισμένες με μια κανονική αύξηση έναντι των σημερινών τιμών», επισημαίνει.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος αναφέρεται ακόμη στη «στατιστική εξαγωγή», η οποία προβλέπεται σε διάταξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το 2009.

«Είναι η πρώτη φορά που κάποιος κάνει χρήση της δυνατότητας εικονικής εξαγωγής. Η ενέργεια θα καταναλώνεται στην Ελλάδα, αλλά θα υπολογίζεται στον ενεργειακό απολογισμό των χωρών-αγοραστών», εξηγεί ο κ. Παπακωνσταντίνου και προσθέτει ότι αυτό συνάδει με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενέργεια από ανανεώσιμες πήγες, η οποία προβλέπει τη δημιουργία ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας.

Η Ελλάδα, όπως λέει ο υπουργός, βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με την Ιταλία και το Λουξεμβούργο, οι οποίες δεν μπορούν να πετύχουν τον φιλόδοξο στόχο της Ε.Ε. για αύξηση της ενέργειας από ανανεώσιμες πήγες στο 20% ως το 2020.

Θα... βρέξει φόρο-ραβασάκια από το Μάιο – Τι μας περιμένει

Έρχεται η λυπητερή για τους φορολογούμενους, αφού μετά τις εκλογές μας περιμένει ο φορολογικός «Γολγοθάς».

Ειδοποιητήρια εκτάκτων εισφορών, φόροι ακινήτων, φόρος εισοδήματος έρχονται αμέσως μετά τις εκλογές. Μεταθέτοντας την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, το υπουργείο Οικονομικών εξασφάλισε ότι κανένα εκκαθαριστικό δε θα σταλεί πριν από τις εκλογές. Μοιραία, τα... καλά, έρχονται μετά!

Από τις 9 Μαΐου, τρεις μέρες μετά τις εκλογές δηλαδή, θα ξεκινήσουν οι φορολογούμενοι να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιουνίου. Φέτος, θα τις υποβάλουν ηλεκτρονικά, υποχρεωτικά, και οι μισθωτοί με εισόδημα από 12.000€ και πάνω.

Μετά τις εκλογές λοιπόν έρχονται συνολικά 8 ραβασάκια από την εφορία

1. Φόρος εισοδήματος

2. Έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης

3. Τέλος επιτηδεύματος

4. ΕΤΑΚ 2009

5. Έκτακτη εισφορά ακινήτων

6. ΦΑΠ 2010

7. ΦΑΠ 2011

8. Ειδικό τέλος ακινήτων (χαράτσι) για το 2012

Φέτος, η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης θα είναι διπλή. Μια θα αφορά στα εισοδήματα του 2012, η οποία, από τον Ιανουάριο, παρακρατείται κάθε μήνα από το μισθό και άλλη μια θα αφορά τα εισοδήματα του 2011 και θα μας έρθει με το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης. Η εξόφλησή της θα γίνει με τον φόρο εισοδήματος και μπορεί να καταβληθεί έως και σε 3 δόσεις.

Αυξημένος είναι φέτος το φόρος επιτηδεύματος, αφού σχεδόν 1 εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώσουν 500€ (από 300 πέρυσι). Το τέλος επιτηδεύματος συνοδεύει το... εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης.

Τα σημειώματα του ΕΤΑΚ είναι εδώ και καιρό έτοιμα, αλλά 270.000 πολίτες θα τα παραλάβουν μετά τις εκλογές, αφού ακόμη δεν έχει δοθεί εντολή αποστολής τους. Από το ΕΤΑΚ του 2009, η κυβέρνηση ελπίζει να βάλει στα ταμεία της 100 εκατ. ευρώ.

Θα το πληρώσουν και οι άγαμοι που από την 1η Ιανουαρίου του 2009 είχαν ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 100.000€ και οι έγγαμοι που η αξία των ακινήτων τους ξεπερνά τις 200.000€.

Όσοι από τον Ιανουάριο του 2009 είχαν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 400.000€, με το ΕΤΑΚ του 2009 θα πληρώσουν και έκτακτη εισφορά μεγάλης ακίνητης περιουσίας (κλιμακωτά, με συντελεστές από 0,1% έως 0,9%).

Πάνω από 100.000 φορολογούμενοι που η ακίνητη περιουσία τους ξεπερνούσε τον Ιανουάριο του 2010 στις 400.000€, θα λάβουν και τη... λυπητερή του φόρου ακίνητης περιουσίας για το 2010, ενώ ο ΦΑΠ του 2011 απευθύνεται σε 600.000 φορολογούμενους, με περιουσία άνω των 200.000€.

Μην ξεχνάμε και το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ που ήρθε για να... μείνει! Θα ενσωματωθεί στους λογαριασμούς και η εξόφλησή του θα γίνει σε διμηνιαίες δόσεις (μάξιμουμ πέντε).

Με τράπεζες και νοικοκυριά το... φίνις Παπαδήμου

Δύο υπουργικά συμβούλια πρόκειται να συγκαλέσει ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος εντός της εβδομάδας προκειμένου να τακτοποιηθούν ισάριθμα θέματα που αφορούν τράπεζες και νοικοκυριά. Έτσι, εισέρχεται και τυπικά στην τελική ευθεία το έργο της κυβέρνησης Παπαδήμου που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2011, με σκοπό την ολοκλήρωση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων που οδήγησε στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αποτελεί ένα από τα τελευταία θέματα της κυβέρνησης Παπαδήμου και θα απασχολήσει το ένα από τα δύο υπουργικά συμβούλια. Το υπουργικό συμβούλιο που θα συγκληθεί κατά πάσα πιθανότητα την Τετάρτη θα εγκρίνει το σχετικό σχέδιο της ανακεφαλαιοποίησης, με νομοθετική ρύθμιση. Την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργικό συμβούλιο είχε συνεδριάσει και εγκρίνει προπαρασκευαστικού χαρακτήρα πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Μετά την έγκριση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου την περασμένη εβδομάδα η Ελλάδα μπορεί «να αποδεχτεί τα 25 δισ. ευρώ της πρώτης δόσης των κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών», όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Οι τράπεζες έχουν λάβει παράταση για τρη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2011 έως την ερχόμενη Παρασκευή και το θέμα θα πρέπει να έχει λυθεί.

Στο δεύτερο υπουργικό συμβούλιο να συζητηθούν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά του υπουργού Εργασίας κ. Γιώργου Κουτρουμάνη.

Οι ρυθμίσεις είχαν ενταχθεί στο νομοσχέδιο για την ανάπτυξη, όμως μετά από αντίδραση της Τρόικας είχαν αποσυρθεί. Τελικά, μετά από διαβουλεύσεις των τεχνικών κλιμακίων ο κ. Κουτρουμάνης ανακοίνωσε ότι τελικά θα εγκριθούν και θα εφαρμοστούν.

Οι ρυθμίσεις, ανάμεσα σε άλλα, αφορούν την καθιέρωση «ακατάσχετου» τραπεζικού λογαριασμού μέχρι 2000 ευρώ και την ένταξη των εμπόρων σε δικαστικές ρυθμίσεις των τραπεζικών χρεών.

Ρύθμιση... χωρίς τέλος για όσους έχουν αυθαίρετα

Παρατείνεται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου -αντί για τις 30 Ιουνίου που έληγε κανονικά- η προθεσμία για την ένταξη των ενδιαφερομένων στην ρύθμιση των αυθαιρέτων, σύμφωνα εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Η διαδικασία είσπραξης όμως των προστίμων όσων έσπευσαν ήδη να ... αυτοκαταγγελθούν βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα, αφού στις 8 Ιουνίου θα συζητηθεί ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας τι μέλλει γενέσθαι με όσους ιδιοκτήτες -αν και έχουν πληρώσει ήδη τα πρόστιμα- δεν μπορούν να αποδείξουν με αεροφωτογραφίες ή άλλα δημόσια έγγραφα το χρόνο αποπεράτωσής τους και επικαλούνται μόνον ιδιωτικά έγγραφα ή χρησιμοποιούν απλές υπεύθυνες δηλώσεις.

Καθώς μετά από 3 νόμους που εκδόθηκαν σε έναν χρόνο, ουδείς μπορεί πλέον με ασφάλεια να γνωρίζει αν μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση ή ποιες θα είναι οι συνέπειες από τυχόν απόρριψη της αιτήσεώς του για ελλειπή δικαιολογητικά, με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών παρατάθηκε τυπικά έως 30/9/2012 η προθεσμία για την υποβολή των "γνωστών" ως σήμερα δικαιολογητικών, δηλαδή:

1- Αίτηση

2- Παράβολο υπέρ του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο ξεκινά από τα 500 ευρώ και κλιμακώνεται στα 1.000 ευρώ ή 2.000 ευρώ, ανάλογα με το είδος της αυθαίρετης κατασκευής.

3- Υπεύθυνη δήλωση του νόμου 1599/86 με τα στοιχεία της αυθαίρετης κατασκευής.

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν πάντως πως όσο οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα ενδιαφέρονται να πληρώσουν για να υπαχθούν στη ρύθμιση, η συγκεκριμένη διορία θα παίρνει διαρκώς παρατάσεις, "ίσως ακόμα και ... μέχρι το 2020" όπως χαρακτηριστικά λέγεται.

Η αφήγηση ενός ελληνικού μυθιστορήματος στο BBC

Κάθε βράδυ από σήμερα Δευτέρα 16 Απιλίου, εκατομμύρια ακροατών του ΒΒC-Radio 4 σε όλον το κόσμο, θα ακούνε ένα ελληνικό μυθιστόρημα.

Στην πασίγνωστη εκπομπή "Book at Bedtime", δύο ηθοποιοί θα διαβάζουν για δύο εβδομάδες 15λεπτα αποσπάσματα από το βιβλίο της Sofka Zinovieff, "The House on Paradise street" ("Tο σπίτι στην οδό Παραδείσου''- στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός).

Το βιβλίο που κυκλοφόρησε στην Αγγλία αρχές Μαρτίου, αναπαράγει με την μορφή μυθιστορήματος την σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, από τα Δεκεμβριανά του 44 τον εμφύλιο και την χούντα, μέχρι και τον Δεκέμβρη του 2008 όταν ξέσπασαν οι μεγάλες καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας.

Η ιστορία εκτυλίσσεται μέσα από το δράμα μιας διχασμένης πολιτικά οικογένειας. Δύο αγαπημένες αδελφές, η Αντιγόνη και η Αλεξάνδρα θα πάρουν διαφορετικούς δρόμους στην ζωή, όταν η Αντιγόνη μετά την κατοχή θα ακολουθήσει τους αντάρτες στα βουνά αλλά στην συνέχεια θα συλληφθεί και θα φυλακισθεί, για να πάρει τελικά τον δρόμο της προσφυγιάς για την Τασκένδη και την Μόσχα. Στις φυλακές Αβέρωφ, λίγο πριν φύγει από την Ελλάδα, θα γεννηθεί ο γιος της ο Νικήτας τον οποίο υιοθετεί η αδελφή της η Αλεξάνδρα.

Ο Νικήτας θα μεγαλώσει στην "δεξιά" οικογένεια της θείας Αλεξάνδρας. Εχοντας όμως επίγνωση της προσωπικής του ιστορίας, τα αριστερά φρονήματα του καταλήγουν να είναι στοιχείο από το DNA του. Αυτό βέβαια δεν θα τον εμποδίσει αργότερα όταν μεγαλώσει, να εξελιχθεί σε έναν πετυχημένο δημοσιογράφο τον οποίον εκτιμά και κυρίως υπολογίζει όλο το φάσμα της εγχώριας πολιτικής τάξης. Ο ''συμβιβασμός'' όμως του Νικήτα με το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο της Ελλάδας -παρόλο που καμιά φορά ο ίδιος το ψιλοκαταγγέλλει μέσα από κάποια πύρινα άρθρα του- κάνει έξαλλο τον 24χρονο αναρχικό γιο του.

O Ορέστης, ο γιος του Νικήτα, πρωταγωνιστεί σε όλες τις συγκρούσεις με την Αστυνομία, με αποκορύφωμα το κάψιμο της Αθήνας, τον Δεκέμβριο του 2008.

O Νικήτας θα χάσει την ζωή του σε ένα περίεργο τροχαίο στα λιμανάκια της Βουλιαγμένης το 2008. Η τελευταία συζυγός του, η Μοντ, βρετανίδα ανθρωπολόγος, προσπαθεί να ξετυλίξει το κουβάρι του μυστηρίου του θανάτου του. Η μητέρα του η Αντιγόνη, επιστρέφει από την Μόσχα για πρώτη φορά ύστερα από πενήντα και πλέον χρόνια για να παραστεί στην κηδεία του. Συναντάται με την Μοντ αλλά και με την αδελφή της την Αλεξάνδρα...

''Το σπίτι στην οδό Παραδείσου'' έχει γίνει αντικείμενο πολλών θετικών κριτικών στον αγγλικό τύπο. Η επιλογή του για την παρουσίαση από το BBC, εγινε ανάμεσα από εκατοντάδες άλλα υποψήφια βιβλία. Προφανώς το αυξημένο ενδιαφέρον για την χώρα μας μέτρησε στην διαδικασία επιλογής. Οι πωλήσεις του βιβλίου μετά την ανακοίνωση της παροσυσίασης απο την επίσημη σελίδα του BBC, έχουν απογειωθεί.

Το περιοδικό Economist χαρακτήρισε το βιβλίο σαν ''ενα εντυπωσιακό μυθιστόρημα που μας βοηθάει να καταλάβουμε γιατί οι Έλληνες δεν ανέχονται τις έξωθεν παρεμβάσεις.

Το ενδιαφέρον του βρετανικού τύπου εστιάζεται επίσης και στις αποκαλύψεις γύρω από τον όχι και τόσο κολακευτικό ρόλο των Άγγλων, στην διαμάχη του ελληνικού εμφυλίου, μια άγνωστη πτυχή της ιστορίας τους.

Σχετικές κριτικές έχουν δημοσιευθεί στις εφημερίδες, The Guardian,The Independent, The Observer, The Spectator, Daily Mail, κ.α.

Η Sofka Zinovieff (www.sofkazinovieff.com) είναι Βρετανίδα, ρωσικής καταγωγής. Zει στην Ελλάδα από το 2001 και έχει πάρει και την ελληνική υπηκοότητα.

Είναι η συγγραφέας των βιβλίων ''Οδός Ευρυδίκης'' (Διόπτρα 2005) και ''Η Κόκκινη πριγκίπισσα'' (Λιβάνης 2007)

Κυκλώματα διαφθοράς στο ΙΚΑ

Διαστάσεις παίρνουν οι αποκαλύψεις για τη δράση κυκλωμάτων στο ΙΚΑ καθώς μετά το ΙΚΑ της Καλλιθέας σειρά είχε το ΙΚΑ Πατησίων ενώ συνολικά στο μικροσκόπιο βρίσκονται εννέα υποκαταστήματα σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με το "Έθνος", στο ΙΚΑ Πατησίων εντοπίστηκε σκάνδαλο κατά το πρότυπο Καλλιθέας ενώ πρωταγωνίστριες είναι και πάλι γυναίκες υπάλληλοι.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, μετά τις αποκαλύψεις για χορήγηση συντάξεων και επιδομάτων σε ασφαλισμένους μαϊμού, οι έρευνες δείχνουν πως σημαντικός αριθμός εργαζομένων λάμβανε επίδομα ασθενείας το οποίο άγγιξε συχνά τον μισό μισθό ενώ παράλληλα δούλευε και κολλούσε κανονικά ένσημα!

Και αυτό γιατί μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε διασταύρωση των στοιχείων ημερομισθίων και αδείας από το ασφαλιστικό ταμείο και έτσι ενώ δούλευαν κανονικά μπορούσαν και προσκόμιζαν βεβαιώσεις ότι ήταν άρρωστοι.

Από τα υποκαταστήματα που ελέγχονται αυστηρά, τρία βρίσκονται στην Αττική, ένα στην Κρήτη και άλλο ένα στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης, ενώ σε άλλα τέσσερα υποκαταστήματα στην Αθήνα και στην Κρήτη γίνονται έλεγχοι για χορήγηση συντάξεων σε ασφαλισμένους-"φαντάσματα".

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)