Διάσωση της Ελλάδας με μόνιμη εγκατάσταση στην Αθήνα κλιμακίου της τρόικας και τοποθέτηση στα βασικά υπουργεία επιτρόπων που θα παρακολουθούν την πορεία των μεταρρυθμίσεων και την εξέλιξη του δημοσίου χρέους προωθεί η Ανγκελα Μέρκελ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, μιλώντας το Σάββατο στο Μπράουνσβαϊκ προς τα μέλη της κομματικής νεολαίας, αφού πρώτα απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, επέμεινε -φωτογραφίζοντας τη χώρα μας- ότι στο άμεσο μέλλον θα πρέπει να κυριαρχήσουν στην Ευρωζώνη η μεγαλύτερη εποπτεία στους κρατικούς προϋπολογισμούς και η μεγαλύτερη δημοσιονομική λιτότητα προκειμένου να ξεπεραστεί η σημερινή κρίση.
"Διαπράχθηκαν τόσο πολλά αμαρτήματα στο οικονομικό πεδίο, ώστε τώρα πρέπει να εξετάσουμε πώς αυτά θα αντιμετωπιστούν" επισήμανε σχετικά, συμπληρώνοντας: "Θέλουμε περισσότερη Ευρώπη και μεγαλύτερη πρόσβαση σε αυτήν".
Αναφερόμενη ειδικά στην ανάγκη στο άμεσο μέλλον οι θεσμοί της ΕΕ να καταστούν ισχυρότεροι, τόνισε ότι "κάθε χώρα θα πρέπει να τάσσεται με πρωτοβουλία της υπέρ της μεταρρύθμισης των συνθηκών της Ενωσης την ώρα που ο κόσμος αλλάζει".
Στο σημείο αυτό, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε μάλιστα λύπη που κατά το παρελθόν με δημοψηφίσματα λαοί κρατών-μελών της Ενωσης απέρριψαν προτεινόμενες τότε μεταρρυθμίσεις στις συνθήκες της.
Ταυτόχρονα αντέκρουσε τις πληροφορίες ότι, επειδή επιμένει η δημοσιονομικού χαρακτήρα κρίση στην ευρωπαϊκή οικονομία, είναι πιθανό μια χώρα, όπως η Ελλάδα, σύμφωνα με την ερμηνεία γερμανικών μέσων ενημέρωσης, να φύγει από την ΕΕ.
"Θα προειδοποιήσω σχετικά εναντίον του ενδεχόμενου να διατυπωθεί το πολιτικό αίτημα να εγκαταλείψει μια χώρα-μέλος την Ευρωζώνη".
Πρώτον, εξήγησε αμέσως η κ. Μέρκελ, κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει επιπλέον αποχωρήσεις μελών. Δεύτερον, "ο στόχος μας τώρα πρέπει να είναι να ξανακερδηθεί η εμπιστοσύνη των χρηματαγορών μέσω της δημιουργίας ασπίδας προστασίας της Ευρώπης από τους κερδοσκόπους".
Σημειώνεται πως η πρωτοβουλία για ασφυκτική εποπτεία των δημοσιονομικά άσωτων χωρών θα απαιτούσε τροποποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών. Οπως, πάντως, ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι (που θα συντάξει σύντομα έκθεση για το θέμα), τα κράτη-μέλη συμφώνησαν στις Βρυξέλλες να μελετήσουν ενδεχόμενες αλλά μη εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις της Συνθήκης της ΕΕ με στόχους να βελτιωθεί η λειτουργία της Ευρωζώνης και να ενισχυθεί στα όριά της η δημοσιονομική πειθαρχία.
Η ΙΤΑΛΙΑ
Την εφαρμογή μέτρων για τη μείωση του χρέους ζήτησαν υπό μορφή τελεσιγράφου από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, δίνοντας περιθώριο έως τη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης για να αποφευχθεί ένα "σενάριο ελληνικού τύπου". "Θεωρούμε την Ιταλία μεγάλο και σπουδαίο εταίρο της Ευρωζώνης. Θεωρούμε λοιπόν ότι θα κάνει ό,τι πρέπει ώστε να σταθεί στο ύψος των ευθυνών της" σημείωσε η Μέρκελ, ενώ ο Σαρκοζί δήλωσε: "Εχουμε εμπιστοσύνη στις ιταλικές αρχές, τους πολιτικούς και οικονομικούς θεσμούς της Ιταλίας". Στο ίδιο μοτίβο ο Χέρμαν βαν Ρομπάι, επισήμανε πως από την Ιταλία "ζητήθηκαν διαβεβαιώσεις ότι θα κάνει πράξη όσα έχει υποσχεθεί".