Στην περίοδο των αρχών του 1997 επέστρεψε ο Γενικός Δείκτης. Το σερί των 11 πτωτικών συνεδριάσεων με απώλειες-μαμούθ 22,5% θύμισε εποχές 1990
Αρνητικό ρεκόρ των τελευταίων 21 ετών κατέγραψε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο γενικός δείκτης συμπλήρωσε σερί έντεκα πτωτικών συνεδριάσεων και οι συνολικές του απώλειες "άγγιξαν" το 22,5%. Το προηγούμενο αρνητικό σερί είχε πραγματοποιηθεί το 1990.
Ο γενικός δείκτης της Σοφοκλέους έπεσε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων με αποτέλεσμα η τρέχουσα αξία του να αποτυπώνεται σε τριψήφιο αριθμό.
Εκλεισε στις 998,21 μονάδες καταγράφοντας βουτιά 6%. Το Χρηματιστήριο Αθηνών επέστρεψε στον Ιανουάριο του 1997 εξαιτίας των έντονων πιέσεων που ασκήθηκαν σε μετοχές εταιρειών blue chips. Ο τίτλος του ΟΤΕ έκανε βουτιά 10,85%, ο ΟΠΑΠ 8,89%, η ΔΕΗ 8,09%.
Οι αθρόες πωλήσεις στα "βαριά" χαρτιά του ελληνικού χρηματιστηρίου ήταν έργο των κερδοσκόπων, ανέφεραν εγχώρια στελέχη της αγοράς. Πρόσθεσαν ότι οι επιδιώξεις τους δεν έχουν όρια και τόνισαν ότι μπορούν να τις πραγματοποιήσουν χάρη στη δύναμη του χρήματος που διαθέτουν.
Αρκετά στελέχη ανέφεραν ότι τα πρόσφατα δεινά του "ναού του χρήματος" προήλθαν κι από τη χρήση του short selling, το οποίο αρκετές φορές είχε γίνει ένα "φονικό" εργαλείο στα χέρια των κερδοσκόπων.
Πάντως χθες το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε την απαγόρευση του short selling, δηλαδή την πώληση τίτλων από τους διαχειριστές χωρίς να τους έχουν στην κατοχή τους. Η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τίθεται σε ισχύ από σήμερα και λήγει την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απαγόρευση περιλαμβάνει και τις καλυμμένες ανοικτές πωλήσεις, καθώς και τις πωλήσεις που πρόκειται να διακανονιστούν με αγορά εντός της ίδιας ημέρας. Το διοικητικό συμβούλιο έκανε λόγο για έκτακτες συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική κεφαλαιαγορά και για τους λόγους αυτούς αποφάσισε την απαγόρευση.
Πάντως οι επενδυτές νιώθουν παγιδευμένοι μέσα σε ένα κλίμα πρωτόγνωρο για τα χρηματιστήρια, αφού η καθίζησή τους οφείλεται στην κρίση χρέους των χωρών. Χρηματιστές έκαναν λόγο για "μαύρη" Δευτέρα στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο πανικός κυρίευσε του πωλητές εξαιτίας των έντονων ρευστοποιήσεων που επικρατούσαν και στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη έκανε βουτιά 5,02%.
Το ηλεκτρονικό ταμπλό βάφτηκε στο βαθύ "κόκκινο". Στο σύνολο της αγοράς με ζημιές έκλεισαν 140 μετοχές. Οι ημερήσιες απώλειες "άγγιξαν" το 19%. Ο δείκτης FTSE-20 έπεσε 5,85% στις 432 μονάδες.
Το σφυροκόπημα ήταν εστιασμένο σε μετοχές των εταιρειών ΔΕΚΟ. Μικρότερες αλλά αρκετά υψηλές ήταν οι απώλειες των μετοχών του τραπεζικού κλάδου. Η Alpha Bank έπεσε 5,76%, η EFG Eurobank 4,96%, η Εθνική Τράπεζα 4,02% κλπ. Η συνολική αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 84,6 εκατ. ευρώ.
ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ
Εγιναν αέρας 9 δισ. ευρώ από το ΧΑ
Εννέα δισεκατομμύρια ευρώ εξανεμίστηκαν τις τελευταίες ένδεκα πτωτικές συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Από τα 48,09 δισ. ευρώ που παρουσίαζε η συνολική του αξία στις 22 Ιουλίου 2011, χθες έπεσε στα 39,7 δισ. Η κατακόρυφη βουτιά της κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών συμπαρέσυρε και τις μεγάλες εταιρείες. Ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας έχασε το ποσό του 1,4 δισ. ευρώ, με τη χρηματιστηριακή της αξία να διαμορφώνεται πλέον στα 3,88 δισ. ευρώ από 5,36 δισ. που ήταν στις 22 Ιουλίου. Ο ΟΤΕ εμφάνισε απώλειες 1,37 δισ. ευρώ. Πρόσφατα ο βασικός μέτοχος του Οργανισμού πλήρωσε 6,99 ευρώ ανά μετοχή για την απόκτηση επιπλέον ποσοστού. Χθες η τιμή της έκλεισε στα 4,19 ευρώ και η κεφαλαιοποίησή του έπεσε στα 2,05 δισ. ευρώ. Η ΔΕΗ έχασε 750 εκατ. ευρώ από την κεφαλαιοποίησή της, η οποία υποχώρησε στο 1,45 δισ. ευρώ.