Χθες, ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος και οι πρυτάνεις των οκτώ πανεπιστημίων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων συμφώνησαν ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάθεσης της αξιολόγησης των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ κανένας διοικητικός υπάλληλος δεν χάνει τη δουλειά του.
Όπως έγινε γνωστό, στη συνέχεια, θα τηρηθεί η συμφωνία για την προκήρυξη 600 θέσεων διοικητικών υπαλλήλων που θα μπουν στη διαδικασία της κινητικότητας, δηλαδή δεν θα απολυθούν. Η ανάθεση της αξιολόγησης σε εταιρεία αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί ώς τις 30 Ιουνίου, οπότε θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις επί του θέματος.
«Η διαθεσιμότητα στα ΑΕΙ έγινε χωρίς αξιολόγηση» ανέφερε ο νέος υπουργός Παιδείας και σε αυτό δέχτηκε συγχαρητήρια από την πλευρά των πρυτάνεων.
Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι η αξιολόγηση θα γίνει με βάση διαδικασία του ΕΣΠΑ και με διεθνή στάνταρ και δείκτες, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα πελατειοκρατίας.
Οι πρυτάνεις από την πλευρά τους έθεσαν τα προβλήματα με τα κενά σε διοικητικούς υπαλλήλους. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Πάτρας Γ. Παναγιωτάκης είπε ότι φέτος η φύλαξη του ιδρύματος θα γίνει με εθελοντική εργασία, στην οποία θα συμμετάσχει και ο ίδιος, ενώ ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ Γ. Παντής ανέφερε ότι έχουν καταργηθεί ολόκληροι κλάδοι εργαζόμενων στα ΑΕΙ.
Στο μεταξύ, ένταση επικρατεί στον χώρο των ΑΕΙ, καθώς οι διοικητικοί υπάλληλοι των ιδρυμάτων κρατούν κλειστό το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η διοίκηση της πανελλαδικής ομοσπονδίας τους συνεδριάζει σήμερα, για να λάβει αποφάσεις για το συγκεκριμένο θέμα.
Την ίδια ώρα, την προσήλωσή τους στη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα σχετικά με τις απολύσεις στο Δημόσιο, ως υπουργείο που έχει επιτελικό ρόλο και εφαρμόζει όσα αποφασίζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, εξέφρασαν συνεργάτες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ταυτόχρονα τόνισαν ότι λόγω συνέπειας στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας αποφεύχθηκε η απαίτηση που έθεσαν στην τελευταία διαπραγμάτευση για ακόμη 16.000 διαθεσιμότητες και 8.000 απολύσεις το 2015.
Παράλληλα, δόθηκε λύση και στο πρόβλημα που είχε προκύψει με τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ, που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «είναι απολύτως εναρμονισμένη με τον σχεδιασμό του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που είχε προβλέψει», ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται και η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου για την επανατοποθέτηση 600 διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ.
Την άποψη ότι η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα είναι απαραίτητη, αλλά όχι κατ’ ανάγκη με χρήση ως βασικού μέτρου τις απολύσεις, εξέφρασε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.
Όπως τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης «η διαδικασία των απολύσεων δεν είναι μονόδρομος. Ένας είναι ο μονόδρομος, οι αλλαγές στο Δημόσιο, αλλιώς δεν θα πετύχουμε τους στόχους μας».
Παράλληλα, ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι η ικανοποίηση των προαπαιτούμενων είναι βασική προϋπόθεση για την εκταμίευση των δύο δόσεων που εκκρεμούν προς την Ελλάδα.
Οι δόσεις που εκκρεμούν είναι αυτές του Μαΐου και του Ιουνίου, ύψους 1 δισ. ευρώ εκάστη, και η κάθε μία συνδέεται με την υλοποίηση έξι προαπαιτούμενων δράσεων. «Περιμένουμε να ικανοποιηθούν τα προαπαιτούμενα του Μαΐου. Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει πριν από το τέλος του Ιουνίου», ανέφερε.
Ο ίδιος τόνισε ότι η επόμενη αξιολόγηση της τρόικας, η οποία, όπως είπε, συνδέεται με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, «δεν θα ξεκινήσει, αν προηγουμένως η Ελλάδα δεν έχει ικανοποιήσει τα 12 προαπαιτούμενα».