Ο Ντέιβιντ Κάμερον προειδοποίησε σήμερα εκ νέου τους Ευρωπαίους ηγέτες για το μέλλον της Ευρωζώνης, καλώντας τους "να συνεννοηθούν" καθώς η Ελλάδα βρίσκεται "σε κρίσιμο σημείο και "διακυβεύεται" η επιβίωση του ευρώ.
"Οι ηγέτες πρέπει να συνεννοηθούν ή να αντιμετωπίσουν μια πιθανή κατάρρευση" της Ευρωζώνης, είπε ο Κάμερον μιλώντας σε επικεφαλής επιχειρήσεων στο Μάντσεστερ, στη βορειοδυτική Βρετανία. "Η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Διακυβεύεται η επιβίωση του ευρώ" πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Ο ίδιος δήλωσε ότι θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να σωθεί η Βρετανία από την "καταιγίδα", κάτι που όμως δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αν δεν τα βρουν και οι υπόλοιποι ηγέτες μεταξύ τους, για το καλό της Ευρωζώνης.
"Γνωρίζω καλά ότι οι χώρες της Ευρωζώνης μπορεί να μην απολαμβάνουν τις συμβουλές των χωρών που δεν ανήκουν σε αυτή, κυρίως χωρών όπως η Βρετανία, οι οποίες έχουν και αυτές προβλήματα χρέους και δυσκολίες. Όμως αυτό μας αφορά όλους" σημείωσε.
Για την υποστήριξη της ανάπτυξης στην Ευρώπη, ο Κάμερον δήλωσε έτοιμος για τη διερεύνηση νέων δρόμων.
Κατά τη γνώμη του, ένας τέτοιος δρόμος είναι η επιλογή των "αναπτυξιακών ομολόγων" του νέου προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, υποστηρικτή των ευρωπαϊκών δανείων για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής.
"Στηρίξτε την Ελλάδα"
Παράλληλα, απεύθυνε έκκληση τους Ευρωπαίους να βοηθήσουν την Ελλάδα και τα ασθενέστερα οικονομικά κράτη της Ευρωζώνης για να μην διακινδυνεύεται περαιτέρω η ασφάλεια της. "Γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι αυτά τα κράτη δεν μπορούν από μόνα τους να προσαρμοστούν οικονομικά και πολιτικά αν η Ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν τους παρέχουν τη δέουσα βοήθεια".
Η Ελλάδα μπορεί να βρίσκεται προ των πυλών νέων εκλογών, κάτι που ανησυχεί ιδιαιτέρως τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο Ντέιβιντ Κάμερον ωστόσο δηλώνει αισιόδοξος ότι η οικονομία της χώρας του αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης θα ανακάμψει αργά και σταθερά.
Παράλληλα συμπλήρωσε, ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα θα μπορούσε να επηρεάσει την Ευρωζώνη, μόνο αν εξαπλωνόταν και σε άλλα οικονομικά ασθενή κράτη - μέλη, κυρίως του Νότου. Η Ελλάδα, όπως ανέφερε, "είναι μόλις το 2% της ευρωπαϊκής οικονομίας".
Πως θα βγει όμως η Ελλάδα από την κρίση;
Η μόνη λύση είναι η ανάπτυξη και όχι το να χτίσουν οι Ευρωπαίοι ένα "τείχος" γύρω από την ελληνική οικονομία προσπαθώντας να μη διαδοθεί η οικονομική κρίση πέραν της Μεσογείου.
Χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε ήδη καλέσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να επιλύσουν το ταχύτερο δυνατό την κρίση χρέους, υπό την απειλή μιας "πιθανής διάλυσης" της Ευρωζώνης.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μέρβιν Κινγκ είχε δηλώσει από την πλευρά του ότι η Ευρωζώνη "βρίσκεται στα πρόθυρα του κατακερματισμού της χωρίς να διαγράφεται καμία σαφής λύση" και αυτή η κρίση συνιστά "τον μεγαλύτερο κίνδυνο" για τη βρετανική ανάκαμψη.