Στην υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας, σε CCC από Β- προηγουμένως προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, επικαλούμενος την αύξηση του κινδύνου η χώρα να μην κατορθώσει να διασφαλίσει την παραμονή της στην Ευρωζώνη και τελικά να αναγκαστεί να αποχωρήσει από το ευρώ.
«Η ισχυρή παρουσία κομμάτων κατά της λιτότητας στις εκλογές της 6ης Μαΐου και η αποτυχία συγκρότησης κυβέρνησης που ακολούθησε υπογραμμίζει την έλλειψη στήριξης στο οικονομικό πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ».
Η Fitch είχε προχωρήσει σε αναβάθμιση της Ελλάδας πριν από δύο μήνες, μετά την την ολοκλήρωση του προγράμματος περικοπής του ελληνικού χρέους, του PSI.
Σε πρόσφατη αναφορά της στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ η Fitch Ratings προειδοποιούσε ότι κάτι τέτοιο θα επέφερε σφοδρό πλήγμα σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Όπως ανέφερε ο διεθνής οίκος, μία άτακτη αποχώρηση της χώρας από την ευρωζώνη θα είχε διευρυμένες επιπτώσεις για την υπόλοιπη Ευρώπη τόσο σε επίπεδο ανάπτυξης όσο και διεθνών κεφαλαιακών ροών.
Ενδεχομένως, εκτιμά, το αποτέλεσμα θα ήταν ένα μπαράζ υποβαθμίσεων των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών, ενώ σε περίπτωση ελεγχόμενης αποχώρησης, ο αντίκτυπος θα είναι περιορισμένος για την περιφέρεια.
Αναφέρει, επίσης, ότι η σφοδρότητα των επιπτώσεων θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής που θα ακολουθήσουν οι ευρωπαϊκές Αρχές για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου ενδεχομένου.
Όσον αφορά στο σενάριο της ελεγχόμενης εξόδου προβλέπει περιορισμένη μετάδοση της κρίσης, ενώ σε περίπτωση ανεξέλεγκτης εξόδου, η αγορά θα δεχθεί πολύ ισχυρότερους κλυδωνισμούς.
Πάντως καταλήγει η Fitch και στις δύο περιπτώσεις, τα κράτη που βρίσκονται σε πρόγραμμα διάσωσης, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα, θα βρεθούν στο χείλος της καταστροφής, ενώ σε καλύτερη μοίρα θα βρίσκονται η Ισπανία και η Ιταλία.