Με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί όχι απλώς για το μέλλον της πολιτικής τάξης, αλλά για την ίδια την τύχη της χώρας, βαδίζουμε προς τις κάλπες της 6ης Μαΐου - των πιο κρίσιμων και πιο ρευστών εκλογών της μεταπολίτευσης.
Το στοίχημα της αυτοδυναμίας στην παρούσα τουλάχιστον στιγμή φαντάζει ανέφικτο, ενώ πολύ δύσκολη, σύμφωνα με τις μετρήσεις, μοιάζει η δυνατότητα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να ξεπεράσουν αθροιστικά το 51% ώστε να διαθέτουν την πολιτική νομιμοποίηση να σχηματίσουν κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού. Η διάρκεια ζωής της νέας κυβέρνησης, άλλωστε, δεν δείχνει να είναι τετραετής, με την πιθανότητα οι κάλπες να ξαναστηθούν έως τον Ιούνιο του 2014, μαζί με τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές, να φαντάζει… αισιόδοξη! Την ίδια στιγμή στην αριστερά κυριαρχεί εμφύλιος, μ’ αφορμή την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για κοινή κάθοδο ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ-ΔΗΜΑΡ, ενώ για πρώτη φορά εδώ και πολλές δεκαετίες η ναζιστική δεξιά διαθέτει αυξημένες πιθανότητες εισόδου στο Κοινοβούλιο.
Η κατάσταση μοιάζει εκρηκτική, με τη νέα πλειοψηφία να καλείται να ψηφίσει μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ, το πρόγραμμα που επιβάλλει η τρόικα να ομολογείται ότι δεν μπορεί να αποτελεί διέξοδο αλλά οι δανειστές να επιμένουν δογματικά σ’ αυτό, τη χώρα να βουλιάζει στην ύφεση και ευρύτερα στρώματα του ελληνικού λαού να μην μπορούν να επιβιώσουν αξιοπρεπώς - ή και… κυριολεκτικώς! Ουδείς μπορεί να αποκλείσει εκ νέου εκλογές λόγω αδιεξόδων, εκλογές όμως που δεν επιθυμούν με κανένα τρόπο οι δανειστές, που θα επιχειρήσουν - εκμεταλλευόμενοι και τις αδυναμίες και τα αδιέξοδα της πολιτικής τάξης-να επιβάλλουν εκ νέου κυβέρνηση τεχνοκρατών. Τα σενάρια χάους είναι ήδη παρόντα…
Φόβοι για την προεκλογική περίοδο
Το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και η τρόικα, πάντως, εκφράζουν έντονες ανησυχίες για τη χαλαρότητα που επικρατεί στην κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό την προεκλογική περίοδο και τις υποσχέσεις των κομμάτων εξουσίας. Τυχόν υστέρηση των στόχων άλλωστε θα οδηγήσει σε επιπρόσθετα μέτρα αμέσως μετά τις εκλογές, με την έλευση της τρόικα…