Η Ευρώπη χρωστά στην Ελλάδα μια «συγνώμη» για τη ζημιά που της έκανε με τη σκληρή λιτότητα. Αυτό υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα «The Independent» σε άρθρο της, βάσει του οποίου η χώρα μας πληρώνει το τίμημα για «το πιο ηλίθιο οικονομικό πείραμα στη σύγχρονη ιστορία»!
Την ίδια ώρα εκδηλώνεται ομοβροντία κατά της λιτότητας που απαιτούν και τελικά επιβάλλουν οι ηγέτες της ΕΕ στην Ελλάδα και στους υπόλοιπους «αδύναμους κρίκους» του ευρώ.
Δριμεία κριτική στη διαχείριση της κρίσης από τους Ευρωπαίους άσκησε χθες ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Τζόζεφ Στίγκλιτς, επισημαίνοντας ότι «η υπερβολική δόση λιτότητας απλώς χειροτερεύει τα πάντα».
Δημοσίευμα των «Financial Times» αποκάλυψε, στο μεταξύ, ότι η αντίδραση των αγορών στα σκληρά μέτρα που έχουν ανακοινώσει πως θα λάβουν οι κυβερνήσεις της Μαδρίτης και της Ρώμης έχει κινητοποιήσει τους αξιωματούχους σε Βρυξέλλες, Παρίσι και Βερολίνο, που εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να παρουσιάσουν -ενδεχομένως ακόμη και μέσα στην επόμενη εβδομάδα- ένα αναπτυξιακό σχέδιο.
Ιδιαίτερα καυστικός έναντι των Ευρωπαίων εμφανίστηκε εξάλλου ο αρθρογράφος της «Independent», Amol Rajan, κατά τον οποίο πάνω στους Ελληνες έχει πέσει μια τρομερή δυστυχία ως αποτέλεσμα της κρίσης του ευρώ και της δημοσιονομικής ανικανότητας και διαφθοράς της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης. Οι ηγέτες των πιο πλούσιων, πιο ισχυρών ευρωπαϊκών κρατών, ιδιαίτερα της Γαλλίας και της Γερμανίας, απαίτησαν από μια «σπασμένη χώρα» περικοπές στις δημόσιες δαπάνες. Οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν πετσοκοπεί και οι φόροι έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.
Η Ελλάδα, αναφέρει το άρθρο, εισέρχεται στην πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ύφεσης. Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Υφεσης της δεκαετίας του '30, το βρετανικό ΑΕΠ έπεσε κατά περίπου 10% συνολικά.
Από το 2008 το ΑΕΠ της Ελλάδας έχει μειωθεί κατά 13%. Ορισμένοι προβλέπουν ότι θα μπορούσε να μειωθεί κατά επιπλέον 10% φέτος. Κάπου 100.000 επιχειρήσεις έχουν πάψει να υφίστανται. Τα κόμματα της άκρας Δεξιάς και της άκρας Αριστεράς συγκεντρώνουν δημοσκοπικά ένα τρομακτικό 50% ή και παραπάνω.
«Ζητιάνοι, άστεγοι»
Η δυστυχία, συνεχίζει ο αρθρογράφος, είναι ορατή παντού. Δεν μπορείς να γευματίσεις έξω χωρίς να σε κατακλύσουν οι ζητιάνοι, οι άστεγοι ζαρώνουν στις γωνιές σχεδόν κάθε δρόμου, το εμπόριο ναρκωτικών γίνεται μέρα μεσημέρι, και οι φοιτητές και οι αναρχικοί έχουν κηρύξει τις βίαιες, εκδικητικές προθέσεις τους σε γκράφιτι σε όλη την πόλη.
Η ειρωνεία είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν στη σκιά της Ακρόπολης, αυτού του διαβρωμένου ναού ενός πολιτισμού που διαβρώνεται.
Ο αρθρογράφος συνεχίζει λέγοντας: «Τι χρωστάμε στους Ελληνες; Συμπαράσταση, αλληλεγγύη και στήριξη - και μια συγνώμη, από όσους ήταν υπέρ του ευρώ. Μπροστά στην πόρτα μας, στην Ευρώπη, η χώρα που γέννησε την ήπειρο πληρώνει το τίμημα του πιο ηλίθιου οικονομικού πειράματος της σύγχρονης Ιστορίας». Και καταλήγει υποστηρίζοντας πως η επαναφορά της δραχμής θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομικό όλεθρο, καθώς και άλλες χώρες επίσης θα έφευγαν από το ενιαίο νόμισμα - και αυτό το ενδεχόμενο είναι που σταματάει τους ευρωσκεπτικιστές από το να θριαμβολογούν... για τώρα τουλάχιστον.
Κατερίνα Κοσμά
kosma@pegasus.gr
Αποκάλυψη των Financial Times
Ευρωπαϊκό σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης
Τις τελευταίες... πινελιές σε ένα λεπτομερές σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης, το οποίο ελπίζουν να παρουσιάσουν την επόμενη εβδομάδα, βάζουν οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. Αυτό αποκαλύπτουν οι Financial Times που εξασφάλισαν προσχέδιο 28 σελίδων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η κίνηση των Ευρωπαίων, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, πραγματοποιείται την ώρα που οι επενδυτές, τρομοκρατημένοι από το ενδεχόμενο επιδείνωσης της ύφεσης στον ευρωπαϊκό Νότο, έχουν ανεβάσει το κόστος δανεισμού της Ισπανίας στα υψηλότερα επίπεδα τετραμήνου.
Στο προσχέδιο ζητείται, μεταξύ άλλων, από τις εθνικές κυβερνήσεις να εφαρμόσουν σειρά μέτρων δημιουργίας θέσεων εργασίας, όπως μείωση των φόρων που σχετίζονται με την απασχόληση και μετατόπιση του βάρους στα ακίνητα, στην ενέργεια και στους δασμούς ρύπων.
Ζητείται επίσης από τις χώρες να άρουν τους περιορισμούς στην κίνηση εργαζομένων εντός της Ε.Ε., οι οποίοι εμφανίζονται να αποτρέπουν τη μετακίνηση καταρτισμένων ανέργων σε χώρες με έλλειψη δυναμικού. Πάντως, η πρόταση του σχεδίου να αρθούν όλοι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί για τους Βούλγαρους και τους Ρουμάνους εργαζομένους, εκτιμάται πως θα προκαλέσει αντιπαλότητες στη Γαλλία, όπου υπάρχουν τέτοιοι περιορισμοί και το ζήτημα των μεταναστών είναι κεντρικό στην προεκλογική εκστρατεία του προέδρου Σαρκοζί.
Η μετατόπιση του επίκεντρου στην οικονομική ανάπτυξη γίνεται εν μέσω αυξανόμενων εκκλήσεων από αξιωματούχους εκτός Ευρώπης να υποχωρήσει η Ευρωζώνη στις απαιτήσεις για λιτότητα στις προβληματικές χώρες του Νότου, που διολισθαίνουν σε ύφεση. Οι αξιωματούχοι σημειώνουν ωστόσο ότι το προσχέδιο παραμένει υπό διαπραγμάτευση και μπορεί να αλλάξει. Πάντως, συνολικά, τα μέτρα είναι σημαντική ενίσχυση στην προσπάθεια των Βρυξελλών να παρακολουθήσουν και να σχηματοποιήσουν τις εθνικές πολιτικές απασχόλησης και απηχούν τις προσπάθειες του περασμένου έτους να επιβληθεί μεγαλύτερος έλεγχος στους εθνικούς προϋπολογισμούς.
Στο προσχέδιο αναφέρεται ότι «η κρίση έχει αποκαλύψει περαιτέρω την αλληλεξάρτηση των οικονομιών και των αγορών εργασίας της Ε.Ε., υπογραμμίζοντας την ανάγκη να συνοδευτεί η νέα οικονομική διακυβέρνηση από ενισχυμένη συνεργασία στην απασχόληση και στις κοινωνικές πολιτικές». Προτείνεται, τέλος, να υπάρχει «πίνακας βαθμολογίας» που θα μετράει τις επιδόσεις κάθε χώρας στις στρατηγικές απασχόλησης.
Τζόζεφ Στίγκλιτς: Ελλάδα και Πορτογαλία χρειάζονται αξιόπιστη προοπτική ανάπτυξης
Τέλος στα σκληρά μέτρα στον ευρωπαϊκό Νότο
Εκκληση να σταματήσει η επιβολή μέτρων λιτότητας στον ευρωπαϊκό Νότο απευθύνει με συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung» ο πρώην επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζόζεφ Στίγκλιτς. Σύμφωνα με τον νομπελίστα οικονομολόγο, τα σκληρά μέτρα λιτότητας στις χώρες που αντιμετωπίζουν αδυναμία δανεισμού ή αυξημένο δημόσιο χρέος επιτείνουν τον κίνδυνο της οικονομικής επιβράδυνσης που απειλεί την Ευρώπη, δηλαδή μία δεύτερη ύφεση μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Ειδικά για τους «αδύναμους κρίκους» του ευρώ ο κ. Στίγκλιτς σημειώνει ότι «οι πολιτικοί επικεντρώθηκαν στο να πιέσουν τη Νότια Ευρώπη να εφαρμόσει μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεις. Τα δημοκρατικά καθεστώτα, όμως, μπορούν να αντέξουν μόνο ένα περιορισμένο φάσμα περικοπών, χωρίς να διακρίνουν επιτυχή αποτελέσματα. Χώρες σαν την Ελλάδα και την Πορτογαλία χρειάζονται αξιόπιστη προοπτική ανάπτυξης».
Για τα ακόμη πιο επώδυνα μέτρα που προωθούν οι Βρυξέλλες επιμένει πως «αυτή η τακτική θα αποτύχει. Δεν υπάρχει κανένα παράδειγμα παγκοσμίως που να δείχνει ότι οι μειώσεις μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών βοηθούν μία ασθενή χώρα να ανακάμψει». Εκτιμά, τέλος, ότι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερο.