Μάλιστα θεωρείται δεδομένο πως το επόμενο διάστημα θα «φουντώσει» ο διάλογος για την... τύχη των μισθών, των επιδομάτων και των δώρων όσων αμείβονται πάνω από την εθνική συλλογική σύμβαση.
Τελεσίγραφο πως δεν πρόκειται να συζητήσει κανένα θέμα που άπτεται της εθνικής συλλογικής σύμβασης στέλνει η ΓΣΕΕ, που προειδοποιεί πως θα απαντήσει με απεργία σε οποιαδήποτε απόπειρα μείωσης των μισθών. Χθες για το θέμα αυτό συνεδρίασε η διοίκηση της ΓΣΕΕ, που αποφάσισε να προσέλθει στον διάλογο με τους εργοδότες -το ραντεβού αναμένεται να γίνει μέσα στην εβδομάδα- για να συζητήσει μόνο το μη μισθολογικό κόστος.
Σημειώνεται πως η τρόικα έχει θέσει μείωση του κατώτερου μισθού, κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, «πάγωμα» αυξήσεων και ωριμάνσεων και μείωση του μισθολογικού κόστους. Ωστόσο για να υπάρξει οποιαδήποτε τροποποίηση θα πρέπει είτε να συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι είτε να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση.
«Για μεγάλες, ακαριαίες απεργιακές κινητοποιήσεις» σε περίπτωση που επιχειρηθεί παραβίαση της εθνικής συλλογικής σύμβασης προειδοποίησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος. Στη χθεσινή συνεδρίαση αποφασίστηκε:
- Να προσέλθει σε διάλογο με τους εργοδοτικούς φορείς, αλλά να μη συζητήσει κανένα θέμα που αφορά στην εθνική συλλογική σύμβαση (μισθούς, αυξήσεις, ωριμάνσεις, δώρα κ.ά.). Θα συζητήσει μόνο θέματα τα οποία σχετίζονται με το μη μισθολογικό κόστος υπό προϋποθέσεις.
- Να προκηρυχτούν απεργιακές κινητοποιήσεις στην περίπτωση που ενταθεί η πίεση για ανατροπή της συλλογικής σύμβασης ή προωθηθεί πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την ακύρωσή της.
- Να ζητηθεί συνάντηση με τους αρχηγούς των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, ώστε να δεσμευθούν ότι δεν θα στηρίξουν νομοθετική παρέμβαση για την καταστρατήγηση της εθνικής συλλογικής σύμβασης.
- Να αναζητηθούν τρόποι -σε συνεργασία με τη νομική υπηρεσία- για τη δικαστική αντιμετώπιση της προσπάθειας κατάργησης της ελευθερίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
ΠΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ
Η ατζέντα των εργοδοτών
Τριετές πάγωμα αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα ζητούν οι εργοδότες, ενώ από την πλευρά των βιομηχάνων μπαίνει στο τραπέζι η επιβολή «πλαφόν» στον 14ο μισθό. Πάντως η μείωση του κατώτερου μισθού -που διαμορφώνεται σήμερα στα 751 ευρώ- δεν φαίνεται να εξετάζεται από τις εργοδοτικές οργανώσεις.
Ουσιαστικά τα θέματα που ανοίγουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο είναι:
- Το «πάγωμα» των αυξήσεων της εθνικής συλλογικής σύμβασης και των ωριμάνσεων. Η πρόταση αυτή βρίσκει σύμφωνες όλες τις εργοδοτικές οργανώσεις.
- Η διασφάλιση του 14ου μισθού για όσους αμείβονται με την εθνική συλλογική σύμβαση αλλά η επανεξέταση του θέματος για τους υψηλόμισθους. Σχετικές προτάσεις διατυπώνονται από την πλευρά των βιομηχάνων.
- Η μείωση των αμοιβών που προβλέπονται στις κλαδικές συμβάσεις εργασίας, ώστε να «πέσουν» στα επίπεδα της εθνικής συλλογικής σύμβασης. Στο θέμα αυτό έχει μεταξύ άλλων αναφερθεί ο ΣΕΤΕ. Το μόνο θέμα στο οποίο εργοδοτικές οργανώσεις και συνδικάτα αναμένεται να βρουν σημεία επαφής είναι το μη μισθολογικό κόστος (εισφορές). Ολες οι πλευρές συμφωνούν ότι πρέπει να μειωθεί και αναμένεται να υπάρξει σχετική παρέμβαση του υπ. Εργασίας.
Αντιδράσεις
Ομοβροντία από την Αριστερά
Την πλήρη αντίθεσή τους στις περικοπές και στην κατάργηση 13ου και 14ου μισθού εξέφρασαν ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά. Το ΚΚΕ επεσήμανε ότι «είναι αδιανόητο η εργατική τάξη να δεχτεί να μπει στο σφαγείο του ''κοινωνικού διαλόγου'' για να παζαρέψει τι θα χάσει ακόμα», προσθέτοντας ότι «η πραγματική άμυνα αρχίζει από την ταξική οργάνωση, ενότητα και αντεπίθεση για να ανατραπούν οι αντεργατικοί νόμου».
Το ΚΚΕ άσκησε κριτική και στη ΓΣΕΕ, καθώς χαρακτήρισε εμπαιγμό τους λεονταρισμούς αφού πρώτα «έβαλαν πλάτη για να περάσουν όλες οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις».
Να μπει φρένο στην πολιτική που διαλύει την κοινωνία πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «δύο χρόνια τώρα καταστρέφουν την κοινωνία, μειώνουν τους μισθούς και συντάξεις και κάνουν τους Ελληνες φτωχότερους». Διαρκώς ζητούν νέες θυσίες χωρίς αντίκρισμα, είπε ο κ. Τσίπρας.
Να αποκρουστεί η κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, καθώς όπως είπε «θα οδηγήσει σε διάλυση της μισθωτής εργασίας». Ο κ. Κουβέλης τόνισε ακόμη ότι «ένα τέτοιο μέτρο, δεν υπηρετεί την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων».