Απώλειες της τάξης των 172 δισ. ευρώ μετράει το Χρηματιστήριο Αθηνών από το ξέσπασμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης μέχρι σήμερα, ενώ ο Γενικός Δείκτης έχει επιστρέψει στα επίπεδα της άνοιξης του 1993. Από την πτώση αυτή, περίπου 78 δισ. ευρώ έχει χάσει η αγορά από τότε που άρχισε να βγαίνει στην επιφάνεια η κρίση της ελληνικής οικονομίας.
Οι υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας που ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 2009 και η μετέπειτα προσφυγή της χώρας στην "αγκαλιά" της τρόικας (ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ) οδήγησαν μέσα σε δύο χρόνια σχεδόν όλες τις εισηγμένες εταιρείες σε κατάσταση χρηματιστηριακής (και όχι μόνο)... απαξίωσης. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον 20άρη, δηλαδή τις εταιρείες που απαρτίζουν σήμερα τον κορυφαίο χρηματιστηριακό δείκτη FTSE ASE 20, οι απώλειες από τον Οκτώβριο του 2009 φθάνουν τα 56,5 δισ. ευρώ.
Θεωρητικά δηλαδή, κάποιος ξένος μεγαλοεπενδυτής θα μπορούσε να αγοράσει όλο το Χρηματιστήριο με 30 δισ. και τον 20άρη με περίπου... 20 δισ., όταν προ ελληνικής κρίσης η αξία του άγγιζε τα 77 δισ. ευρώ και προ της διεθνούς κρίσης τα 135 δισ. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι μόλις έξι εισηγμένες εμφανίζουν κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ., εκ των οποίων μόλις μία τράπεζα (η Εθνική).
Ανθεκτικές
Πιο ανθεκτικές στην κρίση έχουν αναδειχθεί οι δύο εταιρείες διύλισης (Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil), η Coca Cola 3E, η Τιτάν, η Βιοχάλκο και η Folli Follie. Στον αντίποδα, "πρωταθλήτριες" σε απώλειες είναι οι τράπεζες (Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς) ενώ για τις μετοχές τους η υποχώρηση από τα υψηλά του Οκτωβρίου του 2007 κυμαίνεται από 92% μέχρι και 97%.
Οι μετοχές στη δίνη του κυκλώνα
Τέσσερις ημερομηνίες "τροχιοδρομούν" τη μεγάλη πτώση.
1. Τον Οκτώβριο του 2007 η χρηματοπιστωτική κρίση σαρώνει τις αγορές.
2. H κατάρρευση της Lehman Brothers στις 15/9 σπέρνει τον πανικό.
3. Ενώ οι αγορές ανακάμπτουν, η ελληνική οικονομία "βυθίζεται" στην κρίση, λόγω των υποβαθμίσεων από τους διεθνείς οίκους.
4. Η υπογραφή του Μνημονίου τον Μάιο "φρενάρει" προσωρινά την πτώση.