Tσεκούρι έως και 50% θα "πέσει" στις αποδοχές των υπαλλήλων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα ακόμα και των ΔΕΚΟ, με το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Oικονομικών στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη. Παρά τις αρχικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ότι στόχος θα είναι να εξοικονομηθούν 1,2 δισ. ευρώ από τη μισθολογική δαπάνη το 2012, στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου προϋπολογισμού αναφέρεται ότι το ποσό των περικοπών θα είναι 2 δισ. ευρώ κάθε χρόνο για τα επόμενα 2 χρόνια!
Για τον λόγο αυτό εντάχθηκαν την τελευταία στιγμή με ρύθμιση στο άρθρο 31 και οι 60.000 υπάλληλοι των εισηγμένων στο χρηματιστήριο ΔΕΚΟ όπως είναι η ΔΕΗ, ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ, η ΕΥΔΑΠ ακόμα και τα ΕΛΤΑ, τα ΕΛΠΕ.
Οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ μαζί με τους συναδέλφους τους στα ΝΠΙΔ, στις δημοτικές επιχειρήσεις και στον στενό δημόσιο τομέα θα υποστούν μειώσεις που θα ξεκινούν από 50 ευρώ και θα φτάνουν μέχρι και τα 1.500 ευρώ.
Ελάχιστοι εργαζόμενοι κυρίως στον στενό δημόσιο τομέα θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται οριακά, κυρίως το πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Παιδείας και του πρώην υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας οι οποίοι δεν λαμβάνουν σήμερα επιδόματα. Σημαντικές απώλειες θα δεχτούν όλοι οι εργαζόμενοι από την κατάταξή τους στο νέο βαθμολόγιο.
Το βαθμολόγιο
Οι "χαμένοι" της επανακατάταξης στο νέο βαθμολόγιο, εκτός των εργαζομένων που ανήκουν στις κατηγορίες δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης, είναι οι προσοντούχοι υπάλληλοι του Δημοσίου και οι κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων.
Στο αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης -όπως είχε αποκαλύψει το "Εθνος" από την περασμένη Τετάρτη- οι παραπάνω κατηγορίες υπάλλήλων λάμβαναν ένα "μπόνους" ετών για την κατάταξή τους. Η διάταξη απαλείφθηκε στην τελική ρύθμιση με αποτέλεσμα να εισέρχονται στον βαθμό Δ' (απόφοιτοι σχολής Δημόσιας διοίκησης και κάτοχοι διδακτορικών τίτλων) και στον βαθμό Γ' (κάτοχοι μεταπτυχιακών) χωρίς καμία διαφοροποίηση όμως σε σχέση με συναδέλφους τους χωρίς τα αντίστοιχα προσόντα αλλά με την ίδια προϋπηρεσία. Από την κατάταξη στο νέο βαθμολόγιο οι απώλειες μεσοσταθμικά αγγίζουν το 20% των αποδοχών.
Οι μόνιμοι και αορίστου χρόνου δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούν να μετακινούνται σε υπηρεσίες που έχουν καταγράψει ελλείψεις με κοινή απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του εποπτεύοντος υπουργού.
Οι φαινομενικές αυξήσεις των βασικών μισθών από 7-40% σε συνδυασμό με την κατάργηση όλων των ειδικών επιδομάτων, μέχρι και του επιδόματος γάμου, που φέρνει το νέο μισθολόγιο οδηγoύν σε μειώσεις αποδοχών το σύνολο των υπάλλήλων του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα μέχρι και 50% σε μερικές κατηγορίες εργαζομένων. Παράλληλα καθιερώνεται Κίνητρο Επίτευξης Στόχων που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 25% του μισθού μετά από αξιολόγηση, ενώ τίθεται πλαφόν αμοιβών 3.000 ευρώ τον μήνα μαζί με το σύνολο των επιδομάτων. Οι διατάξεις για το Νέο Μισθολόγιο - Βαθμολόγιο που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών έχουν ως πεδίο εφαρμογής το δημόσιο, τους ΟΤΑ, τα ΝΠΔΔ και τον ΟΓΑ, τους εκπαιδευτικούς, τους υπαλλήλους γραμματειών σε δικαστήρια και εισαγγελίες, υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία, τους κληρικούς, τους αγροτικούς γιατρούς, τους υπάλληλους της Βουλής, τις ανεξάρτητες αρχές, τα ΝΠΙΔ που ανήκουν στο κράτος και τις δημοτικές επιχειρήσεις, στις ΤΕΔΚ στην ΚΕΔΕ και στην ΕΝΠΕ, στους οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων, στις ΔΕΚΟ και στα νομικά πρόσωπα της oρθόδοξης εκκλησίας και των λοιπών δογμάτων.
Με το νέο εξαβάθμιο βαθμολόγιο δεν θα είναι δυνατή η προαγωγή από βαθμό σε βαθμό για όλους, αφού καθορίζονται ποσοστά υπάλληλων ανά βαθμό που θα μπορούν να προάγονται. Για τις θέσεις προϊσταμένων θα γίνεται ανοιχτή προκήρυξη σε όλο το Δημόσιο.
660 ευρώ ο πρώτος μισθός
Ενας νεοδιόριστος εκπαιδευτικός, παρά τη φαινομενική αύξηση του βασικού του μισθού κατά 107 ευρώ, με την κατάργηση των επιδομάτων προετοιμασίας και εξωδιδακτικής απασχόλησης, τα οποία είχαν μειωθεί κατά 20%, καθώς και του κινήτρου απόδοσης που είχε μειωθεί κατά 50%, θα έχει απώλειες στις μεικτές αποδοχές 316 ευρώ. Ουσιαστικά, με την απουσία άλλων επιδομάτων, οι "καθαρές" αποδοχές δεν θα ξεπερνούν τα 660 ευρώ εάν αφαιρεθούν και οι κρατήσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι απώλειες στους εκπαιδευτικούς ξεκινούν από 100 ευρώ και καταλήγουν στα 250 ευρώ.
Μένει χωρίς επιδόματα
Το παράδειγμα αφορά τις αποδοχές εργαζομένου με ένα παιδί το οποίο όμως έχει ενηλικιωθεί. Ο υπάλληλος με το νέο μισθολόγιο θα απολέσει τα έξοδα κίνησης και το ειδικό επίδομα αφού οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου καταργούν ουσιαστικά τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που τα προέβλεπαν. Παράλληλα, καταργείται το "κουτσουρεμένο" κίνητρο απόδοσης, ενώ δεν θα λαμβάνει το νέο επίδομα οικογενειακής παροχής αφού το παιδί του έχει ενηλικιωθεί.
Χάνει έως 1.500 ευρώ
Οι "χαμένοι" του νέου μισθολογίου θα είναι οι υπάλληλοι Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης οι οποίοι εργάζονται σε υπουργεία όπου λάμβαναν υψηλά επιδόματα, καθώς και οι εργαζόμενοι αντίστοιχων προσόντων με συμβάσεις αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου που απασχολούνται σε ΔΕΚΟ, ΝΠΙΔ, δημοτικές επιχειρήσεις και ΑΕ του Δημοσίου. Το παραπάνω παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό για όλες τις παραπάνω κατηγορίες όπου θα υπάρξουν μειώσεις στις αποδοχές μέχρι και 1.500 ευρώ μηνιαίως.
Παραδείγματα
Συνταξιούχος ΔΕΚΟ είναι κάτω των 55 ετών και παίρνει κύρια σύνταξη 2.550 ευρώ. Σε πρώτη φάση θα χάσει 230 ευρώ από την ειδική εισφορά στις συντάξεις. Στη συνέχεια θα έχει μία πρόσθετη επιβάρυνση 185 ευρώ επειδή βγήκε στη σύνταξη πριν από τα 60. Τέλος, θα δει το ποσό που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ να περικόπτεται κατά 40% (μέχρι τη συμπλήρωση του 55ου έτους), δηλαδή θα χάσει άλλα 454 ευρώ.
Συνολικές απώλειες: 1.683 ευρώ τον μήνα.
Δημόσιος υπάλληλος που υπέβαλε αίτηση για εφάπαξ μέσα στο 2011 με 35ετία και είναι στην κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (με μέσο μισθό 5ετίας τα 1.474,6 ευρώ) κανονικά θα έπρεπε να πάρει 59.666,39 ευρώ αλλά από 1ης Νοεμβρίου το ποσό αυτό μειώνεται κατά 20%. Δηλαδή θα εισπράξει τελικά 47.733,11 ευρώ (απώλεια 11.933,3 ευρώ).
Το εφάπαξ θα μειωθεί: 11.933 ευρώ.
Εργαζόμενος στη ΔΕΗ που έχει 30 έτη υπηρεσίας και αποδοχές 3.500 ευρώ. Πριν από την περικοπή το εφάπαξ θα ήταν 105.000, ωστόσο με τα νέα μέτρα θα μειωθεί κατά 30%. Δηλαδή, τελικά θα πάρει 73.500 ευρώ.
Στην πρέσα οι συνταξιούχοι
Κούρεμα σε κύριες, επικουρικές, εφάπαξ
To ποσο του 1,4 δισ. ευρω χάνουν μέσα σε μία νύχτα οι ασφαλισμένοι από το τριπλό χαράτσι σε κύριες συντάξεις, στις επικουρικές, αλλά και στα εφάπαξ. Μεγάλοι χαμένοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ωστόσο δεν σώζονται ούτε οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα. Οι μειώσεις θα γίνουν σε τρία... επίπεδα:
1. Κύριες συντάξεις. Μειώνεται κατά 20% το ποσό της κύριας σύνταξης, που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ. Μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι είναι κάτω των 55 ετών, καθώς η μείωση φτάνει το 40% και αφορά ποσά άνω των 1.000 ευρώ.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως οι νέες περικοπές "συνδυάζονται" και με τις ειδικές εισφορές στις συντάξεις, που τέθηκαν σε ισχύ την 1η Αυγούστου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η απώλεια να φτάνει έως και τις τρεις συντάξεις τον χρόνο.
2. Επικουρικές συντάξεις. Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, οι ασφαλισμένοι στα ταμεία των ΔΕΚΟ και οι τραπεζοϋπάλληλοι θα χάσουν από τις νέες ρυθμίσεις. Παράλληλα ψαλιδίζονται και τα μερίσματα που χορηγεί το μετοχικό ταμείο στους δημοσίους υπαλλήλους. Συγκεκριμένα, στο πολυνομοσχέδιο προβλέπονται:
- Μείωση 30% των επικουρικών συντάξεων που υπερβαίνουν τα 150 ευρώ στο ΕΤΕΑΜ (μισθωτοί ιδιωτικού τομέα).
- Μείωση κατά 15% των επικουρικών συντάξεων που χορηγεί το ΤΑΥΤΕΚΩ. Η περικοπή αφορά όσους εργάζονταν στη ΔΕΗ, στον ΟΤΕ, στα ΕΛΤΑ, στην ΕΤΒΑ αλλά και τους συνταξιούχους του ΕΤΑΤ που λαμβάνουν μόνο επικουρική σύνταξη.
- Μείωση 20% των μερισμάτων του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων. Η μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη για ποσά που ξεπερνούν τα 500 ευρώ. Συγκεκριμένα θα περικοπεί κατά 50% το ποσό που υπερβαίνει τα 500 ευρώ.
3. Εφάπαξ. Μειώσεις δύο "ταχυτήτων" προβλέπονται για το εφάπαξ, με την ημερομηνία υποβολής της αίτησης να παίζει καθοριστικό ρόλο στο τελικό ποσό. Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:
- Μείωση 30% του εφάπαξ που χορηγεί το ταμείο της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα η μέση απώλεια για τους ασφαλισμένους να είναι 26.000 έως 27.000 ευρώ. Για όσους υπέβαλαν αίτηση το 2010 και ακόμα δεν έχουν πάρει το βοήθημα υπάρχει ειδική ρύθμιση. Συγκεκριμένα για τους περίπου 1.000 ασφαλισμένους που ακόμα περιμένουν την έκδοση της πολυπόθητης απόφασης η μείωση θα είναι 25%.
- Μείωση 30% του εφάπαξ που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι στην Εμπορική Τράπεζα. Η ρύθμιση αφορά όσους εξήλθαν ή θα εξέλθουν της υπηρεσίας από 1η Αυγούστου και μετά (εφόσον φυσικά δεν έχει βγει ήδη η σχετική απόφαση).
- Μείωση 20% του εφάπαξ που χορηγεί το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Κατά μέσο όρο το εφάπαξ διαμορφώνεται στα 45.000, με αποτέλεσμα οι απώλειες να είναι της τάξης των 9.000 ευρώ.
Και στην περίπτωση αυτή υπάρχει ειδική ρύθμιση για όσους υπέβαλαν αίτηση το 2010 και ακόμα δεν έχουν πάρει το βοήθημα. Για τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους, η περικοπή στο βοήθημα θα είναι της τάξης του 15%.