Το δημοσίευμα αναφέρεται στην αγορά του επιπλέον 10% του ΟΤΕ από την Deutsche Telekom για περίπου 400 εκατ. ευρώ. «Η αγορά του ΟΤΕ αποτελεί κλοπή συγκριτικά με τα σχεδόν 4 δισ ευρώ που έδωσε η γερμανική εταιρεία το 2008 για να συγκεντρώσει μερίδιο 30%» αναφέρει η Wall Street Journal.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως και άλλες γερμανικές εταιρείες ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν στην Ελλάδα, όπως η Fraport η διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου της Φραγκφούρτης, η οποία έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά του 55% του Διεθνούς Αεροδρομίου των Αθηνών.
Και δεν είναι μόνο οι γερμανικές εταιρείες που ενδιαφέρονται για τοποθετήσεις στην Ελλάδα. Η WSJ αναφέρεται και στην περίπτωση της τσεχικής εταιρείας παροχής ενέργειας CEZ AS, η οποία θέλει να τοποθετηθεί στην Ελλάδα.
Η "επιθετική εξαγορά" της Ελλάδας από τη Γερμανία άρχισε. Με αυτόν τον τίτλο το "Business Insider" σχολιάζει τις εξελίξεις. Τα φιλέτα που θέλουν οι ξένοι, ο ΟΤΕ και το παιχνίδι που έστησαν παίζοντας σε διπλό ταμπλό.
Με την αγορά επιπλέον 10% του ΟΤΕ ο γερμανικός κολοσσός θα κατέχει πλέον το 40%, ενώ το ελληνικό κράτος μόλις 10% του -πάλαι ποτέ- εθνικού παρόχου.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, εν είδει επιχειρηματικής "επιθετικής εξαγοράς" θα ακολουθήσουν πωλήσεις κι άλλων... ασημικών και οι Έλληνες "Αγανακτισμένοι" θα γίνουν "Εξοργισμένοι" με την Ευρώπη και ειδικά με τη Γερμανία, που πιέζει αφόρητα την Ελλάδα να θυσιάσει την εθνική κυριαρχία της για να πάρει οικονομική βοήθεια.
Και μιας και θέλουμε επειγόντως κεφάλαια και οι ξένοι επειγόντως φιλέτα, έρχονται και οι επιτηρητές εξ Εσπερίας για να τρέξουν γρήγορα οι αποκρατικοποιήσεις αλλά και οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το μνημόνιο.
Οι κομισάριοι εξ Εσπερίας και τα κυβερνητικά "όχι"
Για το θέμα των ξένων που θα αναλάβουν θέσεις-κλειδιά ακούστηκαν πολλά. Την Κυριακή το βράδυ η κυβέρνηση έσπευσε να απορρίψει κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα του Τύπου και να κάνει λόγο για "επικίνδυνη παραπληροφόρηση". Ωστόσο, επικοινωνήσαμε με αξιωματούχους της τρόικας που μας είπαν ότι αυτού του είδους η επιτήρηση, με μόνιμους ελεγκτές, εμπεριέχεται στην αρχική δανειακή συμφωνία που υπογράφηκε τον Μάιο του 2010 (η οποία βεβαίως ουδέποτε είδε το φως της δημοσιότητας στην ολότητά της).
Η τρόικα δεν προχώρησε στην άμεση εφαρμογή του όρου για να μην προκαλέσει αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό και περιορίστηκε σε κλιμάκια και σε ανά μήνα επιθεωρήσεις. Όμως, όπως ισχυρίζονται τουλάχιστον στις Βρυξέλλες, ο όρος για μόνιμη παρουσία "δεν σηκώνει και πολλές αναβολές". Απλώς θα γίνει σιγά-σιγά και μετά την ψήφιση του νέου μνημονίου-πακέτου διάσωσης.
Να υποθέσουμε ότι η ανακοίνωση της κυβέρνησης έγινε μόνο και μόνο για να ησυχάσουν κάποιοι υπουργοί και να ψηφίσουν το πακέτο, πριν δουν την πόρτα της εξόδου στον επικείμενο ανασχηματισμό; Γιατί ο πρωθυπουργός θέλει να προχωρήσει μόνο με αυτούς που δεν θα σηκώνουν κεφάλι.