Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», η πιθανή ένταξη των στρατιωτικών στο Ενιαίο Μισθολόγιο που προβλέπεται να εφαρμοστεί θα οδηγήσει σε μείωση των μισθών έως και 20%, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι το μνημόνιο δε θα τους επηρέαζε. Οι μισθοί των στρατιωτικών βασίζονται κατά μεγάλο μέρος στα επιδόματα και εάν κάποια από αυτά καταργηθούν, οι αποδοχές τους θα μειωθούν σημαντικά, όπως και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, καθώς τίθενται σε κίνδυνο τα ταμεία.
Διαμαρτυρίες έχει προκαλέσει και η προοπτική ένταξης νέου θεσμού επαγγελματικής θητείας με αμοιβή, του «ειδικού έφεδρου οπλίτη». Σύμφωνα με «Τα Νέα», η δυνατότητα αυτή θα παρέχεται σε νέους που έχουν τελειώσει τη θητεία τους μετά από προκήρυξη κενών θέσεων και το ύψος των αμοιβών δεν είναι ακόμα γνωστό. Ωστόσο η χρήση τέτοιων «μισθοφόρων» εφέδρων δημιουργεί ανασφάλεια στους χιλιάδες ΕΠΟΠ που κινδυνεύουν να χάσουν τις θέσεις τους και είναι ήδη υπεράριθμοι.
Το βάρος από την προσπάθεια περικοπής των εξόδων του Στρατού επωμίζονται ακόμα και οι απλοί φαντάροι, στους οποίους δίνονται παραπάνω άδειες για να εξοικονομούνται πόροι που δαπανώνται σε τρόφιμα. Σύμφωνα με «Το Βήμα», διοικητές στρατιωτικών μονάδων αυξάνουν τις εξόδους, τις διανυκτερεύσεις και τις άδειες μικρής διάρκειας των στρατιωτών για να μειώνουν τα έξοδα, κυρίως τα Σαβαβτοκύριακα. Και όλα αυτά ενώ τα χρέη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι κατά κύριο λόγο για καύσιμα και εξοπλισμούς.
Οι στρατιωτικοί έχουν αντιληφθεί πως θεωρούνται αναλώσιμοι από την πολιτεία, η οποία ποτέ δεν αναγνώρισε σε οικονομικό επίπεδο τις υπηρεσίες τους. Εκθειάζονταν στις στρατιωτικές παρελάσεις και έπαιρναν την ευθύνη σε περιπτώσεις αποτυχίας, όπως τα Ίμια. Ωστόσο ανέχονταν τις πολιτικές αυτές με αντάλλαγμα τα επιδόματα, στα οποία τώρα πέφτει χαράτσι, αν και οι περισσότεροι από αυτούς αντιμετωπίζουν συνθήκες πολύ πιο αντίξοες σε σχέση με το μέσο δημόσιο υπάλληλο. Πολλοί αξιωματούχοι έχουν παραιτηθεί εξαιτίας των νέων συνθηκών.
Τα παραπάνω έχουν προκαλέσει δυσαρέσκεια και κινητοποιήσεις σε πολλούς μόνιμους, ΕΠΟΠ και φαντάρους. Πριν από μερικούς μήνες, τον Απρίλιο, οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας είχαν πραγματοποιήσει λευκή απεργία με αίτημα τη διατήρηση της αυτοτελούς φορολόγησης του εξαμηνιαίου πτητικού επιδόματος το οποίο λαμβάνουν, όπως αναφέρεται σε σχετική δημοσίευση του tvxs.
Το Μάιο είχε πραγματοποιηθεί πορεία ενστόλων αξιωματικών και υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων στα στενά της Πλάκας, η οποία, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία» ήταν πρώτη πορεία αξιωματικών στη νεότερη ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων. Η ήρεμη αυτή διαμαρτυρία είχε να κάνει με τις μειώσεις μισθών και τις παραιτήσεις. Σύμφωνα με δηλώσεις τους, η περαιτέρω μείωση των επιδομάτων τους δεν είναι λογική και αυτό διότι η επιδοματική πολιτική ακολουθήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις γιατί δεν μπορούσαν να τους δώσουν αυξήσεις στον μισθό που δεν ξεπερνά τα 1200 ευρώ.
Μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν συμματάσχει έκτοτε και σε άλλες γενικές κινητοποιήσεις για να υποστηρίξουν τις διεκδικήσεις τους. Αναμένεται συνέχεια κινητοποιήσεων όσο το μνημόνιο πιέζει για περικοπές, αν και ένα ελεύθερο συνδικαλιστικό κίνημα στις τάξεις των στρατευμένων και πορείες ενστόλων δεν είναι ότι πιό συνηθισμένο στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.