Η εν λόγω φορολογούμενη προσέφυγε στο Συνήγορο του Πολίτη γιατί συμπεριλήφθηκε στο εισόδημά της το ποσό που έλαβε ως υπάλληλος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να συνυπολογιστεί και αυτή η αμοιβή για την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
Αρχικά, η αρμόδια ΔΟΥ απέρριψε προφορικά το αίτημα για επανεκκαθάριση της ειδικής εισφοράς, λόγω της εγκατάστασης της φορολογούμενης στην Ελλάδα και ενημερώθηκε ότι θα ήταν διαφορετική η αντιμετώπιση αυτού του εισοδήματος, εφόσον εκείνη υπηρετούσε στο εξωτερικό.Όπως αναφέρει η ανεξάρτητη αρχή, η νομοθεσία (ν. 3986/2011) προβλέπει ότι επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ των φυσικών προσώπων, που προέκυψαν κατά τις διαχειριστικές χρήσεις 2010 έως και 2014. Εντούτοις, βάσει της Σύμβασης «Περί Προνομίων και Ασυλιών των Ηνωμένων Εθνών» που κυρώθηκε από την Ελλάδα, ο μισθός των υπαλλήλων του ΟΗΕ απαλλάσσεται παντός εθνικού φόρου, άρα και από την ειδική εισφορά. Γενικότερα, απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά συγκεκριμένες απολαβές που αποκτούν οι κάτοικοι Ελλάδος από οργανισμούς της αλλοδαπής, εφόσον αυτές απαλλάσσονται κάθε εθνικού φόρου, βάσει ρητών διατάξεων αυξημένης τυπικής ισχύος, σε σχέση με την ελληνική νομοθεσία.
Ο Συνήγορος του Πολίτη επισήμανε ότι η εγκατάσταση της φορολογούμενης στην ημεδαπή δεν δικαιολογεί διαφορετική μεταχείριση σε σχέση με τους λοιπούς υπαλλήλους του ΟΗΕ, αφού όλοι απασχολούνται με το ίδιο υπηρεσιακό καθεστώς. Επίσης, πρότεινε στην αρμόδια υπηρεσία να προχωρήσει στην επανεκκαθάριση της εν λόγω εισφοράς, με έκπτωση αυτού του ποσού από το εισόδημα του αντίστοιχου έτους.
Μετά την παρέμβαση της Αρχής, η αρμόδια ΔΟΥ, κατόπιν οδηγιών που έλαβε και από τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, έκανε δεκτό το σχετικό αίτημα της φορολογούμενης για νέα εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2011.