Με τις νέες ρυθμίσεις, σύμφωνα με "Τα Νέα", οι υποθέσεις διαφθοράς στο Δημόσιο θα περνούν από τον εισαγγελέα, ο οποίος θα ασκεί άμεσα δίωξη και θα πηγαίνουν κατευθείαν σε ανακριτική διαδικασία.
Στο στάδιο αυτό θα αναλαμβάνει ο πρόεδρος Πρωτοδικών και θα πρέπει μέσα σε σύντομο διάστημα, που δεν θα υπερβαίνει τους 6 μήνες, να αποφαίνεται για κάθε υπόθεση.
Στη διάρκεια της διερεύνησης θα μπορεί να διαταχθεί άρση του φορολογικού, τραπεζικού και περιουσιακού απορρήτου καθώς και να ζητηθεί η δέσμευση λογαριασμών.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης ξεκαθάρισε ότι για όσους επίορκους δημόσιους υπαλλήλους αποδειχθεί ότι διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα και το ιδιοποιήθηκαν ή εκμεταλλεύθηκαν τη θέση τους για να πλουτίσουν, η Δικαιοσύνη πρέπει αναμφισβήτητα να έχει σαφή, υπεύθυνο αλλά και γρήγορο λόγο, προσθέτοντας όμως ότι ταυτόχρονα πρέπει να λειτουργήσουν οι διοικητικές υπηρεσίες γρήγορα και αξιόπιστα.
Μιλώντας στον Βήμα FM σημείωσε, πάντως, ότι δεν ταιριάζουν στις δικαιοπολιτικές αντιλήψεις του οι δίκες-εξπρές ούτε οι παραδειγματικές δίκες, αλλά οι δίκες που παράγουν αξιοπιστία.
Συμπλήρωσε ότι η ταχύτητα στην απονομή της Δικαιοσύνης, είναι στοιχείο της αξιοπιστίας και ότι θα πρέπει να πάμε σε δίκες που θα γίνονται με την απαιτούμενη από τη δικονομία ταχύτητα και θα αντιστοιχούν στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, που θα κρίνονται σε γρήγορους ρυθμούς με τη διασφάλιση των δικαιωμάτων όσων κατηγορούνται.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Οικονομικών είχε ζητήσει να τίθενται με διαδικασίες εξπρές εκτός Δημοσίου οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς και να υπάρξει άμεση και παραδειγματική τιμωρία όλων εκείνων των δημοσίων υπαλλήλων που παρανομούν.