Αυτό ενώ μέχρι τώρα ξεπέρασαν τις 8.500 οι περιπτώσεις συνταξιούχων που δεν έχουν απογραφεί. Τα στοιχεία αυτά αφορούν στα τρία μεγαλύτερα Ταμεία της χώρας (ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ) και είναι ενδεικτικά για τις διαστάσεις που είχε πάρει για δεκαετίες η λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων.
Μέχρι αύριο, σύμφωνα με το "Έθνος", οι διοικήσεις όλων των Ταμείων πρέπει με εντολή του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση να παραδώσουν το σύνολο των εκκρεμών υποθέσεων στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Στόχος είναι να διαπιστωθεί ποιοι είναι αυτοί που εισέπρατταν για χρόνια τις συντάξεις νεκρών ασφαλισμένων, ενώ θα ζητηθούν πίσω τα χρήματα που έχουν καταβληθεί.
Το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου θα ανακοινωθούν νέες παρεμβάσεις προς αυτή την κατεύθυνση από το υπουργείο Εργασίας.
Οι έλεγχοι επεκτείνονται σε δύο ακόμα κατηγορίες: στους υγιέστατους ασφαλισμένους που παίρνουν αναπηρική σύνταξη και σε όσους έχουν... ξεχάσει να δηλώσουν τα χρήματα που παίρνουν από τις συντάξεις στην Εφορία.
Όσον αφορά στην καταβολή συντάξεων σε ασφαλισμένους-φαντάσματα, αποκαλυπτικά είναι τα μέχρι τώρα στοιχεία.
Σημειώνεται πως τα στοιχεία των συνταξιούχων που έχουν πεθάνει έχουν σταλεί στα κατά τόπους υποκαταστήματα, ώστε να εντοπιστούν τα πρόσωπα που εισέπραξαν παράνομα τις συντάξεις και να υποβληθούν μηνυτήριες αναφορές.
ΟΓΑ. Η διοίκηση του Ταμείου έστειλε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου αρχείο με 1.014 περιπτώσεις μη απογραφέντων συνταξιούχων. Το Ταμείο διενεργεί τους αναγκαίους ελέγχους για την πορεία των... ύποπτων συντάξεων.
ΙΚΑ. Οι συνταξιούχοι που δεν έχουν απογραφεί υπολογίζονται σε 7.500 και έχει ήδη ανασταλεί η καταβολή των συντάξεων. Μάλιστα έχει ήδη διαπιστωθεί πως 2.500 έχουν πεθάνει, ενώ συνεχίζονται οι έλεγχοι για τις υπόλοιπες 5.000 περιπτώσεις. Ηδη 58 υποθέσεις έχουν παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη και έπεται συνέχεια.
ΟΑΕΕ. Στη δικαιοσύνη έχουν παραπεμφθεί 80 υποθέσεις, ενώ συνολικά υπάρχουν 150 περιπτώσεις συνταξιούχων που δεν έχουν απογραφεί.
Η προσπάθεια εντοπισμού των ασφαλισμένων "μαϊμού" είναι σε εξέλιξη από πέρυσι, οπότε και έγινε απογραφή όλων των συνταξιούχων. Μάλιστα απογραφή γίνεται και φέτος για να διαπιστωθεί ποιοι είναι αυτοί που εισπράττουν παράνομα συντάξεις και άλλες παροχές από τα Ταμεία.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Εργασίας είχε συνάντηση με τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και συμφωνήθηκε η κατά προτεραιότητα διεκπεραίωση -και ως προς το ποινικό μέρος- των υποθέσεων που αφορούν σε καταχρηστικές περιπτώσεις είσπραξης επιδομάτων, συντάξεων και άλλων παροχών.
Σημειώνεται πως μέχρι τις αρχές Αυγούστου μόνο 13 υποθέσεις είχαν φτάσει στον οικονομικό εισαγγελέα και γι' αυτό δόθηκε εντολή στα Ταμεία να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.
Κάθε νέα υπόθεση που θα προκύπτει από τη διαδικασία ελέγχου (π.χ. απογραφές, ηλεκτρονικές διασταυρώσεις) θα αποστέλλεται και στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Με τον τρόπο αυτόν θα δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός ελέγχου των υποθέσεων παράνομης χορήγησης και είσπραξης κοινωνικών παροχών.
"Ξέχασαν" να δηλώσουν εισοδήματα σε ΕΤΑΑ και ΟΑΕΕ
Σημαντικές φορολογικές παραβάσεις από συνταξιούχους που ξεχνούσαν να δηλώσουν τα εισοδήματά τους στην εφορία δείχνουν τα πρώτα στοιχεία. Από τον έλεγχο των συνταξιούχων μέσω του ΚΕΠΥΟ εκτιμάται πως το όφελος για τα Ταμεία μπορεί να φτάσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
Το μέτρο εφαρμόζεται ήδη με εντυπωσιακά αποτελέσματα στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) και στον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ) και μέχρι το τέλος του έτους θα επεκταθεί και στο ΙΚΑ.
Έλεγχοι για τις αναπηρικές
Να σημειωθεί πως τον τελευταίο χρόνο σχεδόν το 30% όσων περνούν από επιτροπές αναπηρίας (ΚΕΠΑ) είτε κόβεται είτε παίρνει χαμηλότερο ποσοστό, γεγονός που πιστοποιεί τις διαστάσεις που είχε πάρει στο παρελθόν το φαινόμενο χορήγησης αναπηρικών συντάξεων.
Οι έλεγχοι σε πρώτη φάση γίνονται σε περιοχές με υψηλά ποσοστά αναπηρικών συντάξεων, όπως είναι η Κρήτη.