Όπως αναφέρει το πρακτορείο, που επικαλείται ανώτερους αξιωματούχους, το νέο κούρεμα θα είναι από 70 έως 100 δισ. ευρώ, με στόχο το χρέος να γίνει βιώσιμο φτάνοντας το 100% του ΑΕΠ.\
Νωρίτερα, οι Financial Times μετέδωσαν ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είναι έτοιμος να ζητήσει παράταση 4 ετών από Μέρκελ και Ολάντ.
Ωστόσο, τα μηνύματα από τη Γερμανία δεν είναι καλά, καθώς η καγκελάριος της Γερμανίας δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί παρεκκλίσεις από τα όσα έχουν συμφωνηθεί.
"Δεν πληρώνω" σε όλη την Ευρώπη
Εξάλλου, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ευρωπαϊκών τραπεζών άγγιζαν το 2011 το 1,05 τρισεκατομμύριο ευρώ, υποστηρίζει έρευνα που διεξήγαγε η λογιστική εταιρεία PriceWaterhouseCoopers (PWC) και δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα στη Φρανκφούρτη.
Η έρευνα της PWC αποκαλύπτει ότι πολλοί Ευρωπαίοι καταναλωτές, ιδιοκτήτες κατοικιών αλλά και εταιρείες, αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, ιδίως στις νότιες χώρες- μέλη της ευρωζώνης που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση χρέους.
Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά περίπου 9% σε σχέση με το 2010, κυρίως λόγω της αύξησης των δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Οι γερμανικές και οι βρετανικές τράπεζες έχουν περιορίσει τις απώλειές τους, παρουσιάζοντας πολύ μικρές αλλαγές σε σχέση με το 2010, καθώς καταγράφουν 196 δισ. και 172 δισ. ευρώ, αντίστοιχα, σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Μάλιστα στη Γερμανία τα τελευταία δύο χρόνια το ποσό των επισφαλών δανείων έχει μειωθεί.
Από την άλλη πλευρά, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν αυξηθεί σημαντικά σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία, που "χτυπήθηκαν" από την ύφεση και την ανεργία. Στην Ελλάδα, πάντα σύμφωνα με τη μελέτη της PWC, το ποσό αγγίζει τα 40 δισ. ευρώ (αύξηση 50%), ενώ στην Ισπανία τα δάνεια σε καθυστέρηση αυξήθηκαν κατά 23%, στα 136 δισ. και στην Ιταλία κατά 37%, στα 107 δισ. ευρώ. Μικρότερη ήταν η αύξηση στην Πορτογαλία, 20% ή 12 δισ. ευρώ, ενώ στην Ιρλανδία το 2011 το ποσό έφτασε στα 119 δισ. από 109 δισ. το 2010.
"Η πενιχρή οικονομική ανάπτυξη στη νότια Ευρώπη οδήγησε, όπως ήταν αναμενόμενο, σε μεγαλύτερη αδυναμία πληρωμής από τους οφειλέτες", είπε ο αναλυτής της PWC Μάρκους Μπούργκχαρντ. Σημείωσε πάντως, ότι πρόσφατα παρατηρείται πως ο συνολικός όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν αυξάνεται τόσο δραστικά όσο τα προηγούμενα χρόνια.