Σχέδιο «σκούπα» στο δημόσιο τομέα θέτει σε εφαρμογή η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να βρει 1,2 δισ. που ζητούν οι δανειστές από την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης.
Το σενάριο για τη μορφή της εφεδρείας δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί καθώς εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις με αύξηση της προβλεπόμενης διάρκειας σε 2 ή 3 χρόνια, σε συνδυασμό με διαφορετικά ποσοστά αναπλήρωσης.
Αντιδράσεις από τους τροϊκανούς
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών διατυπώνουν την άποψη ότι η αποζημίωση, σε περίπτωση εφαρμογής του μέτρου της εφεδρείας, πρέπει να είναι ανάλογη με αυτή που παίρνουν οι απολυμένοι στον ιδιωτικό τομέα.
Βέβαια όλα αυτά είναι σενάρια τα οποία επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο και θα πρέπει να λάβουν το πράσινο φως της τρόικας.
Την περασμένη εβδομάδα πάντως, οι επικεφαλής των δανειστών απέρριψαν την πρόβλεψη της κυβέρνησης για εξοικονόμηση 1,2 δισ. ευρώ από την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, τονίζοντας πως το ποσό αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με απολύσεις.
Το θέμα επομένως είναι αν η κυβέρνηση θα θελήσει να προχωρήσει σε απολύσεις ή θα παραμείνει πιστή στην προγραμματική συμφωνία των πολιτικών αρχηγών που ξεκαθάριζε ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση στο δημόσιο. Όποια και αν είναι πάντως η απόφαση, θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις.
«Ψαλίδισμα» και στα ειδικά μισθολόγια
Η τρόικα ζητεί περικοπές στα ειδικά μισθολόγια 200.000 ένστολων, γιατρών του ΕΣΥ, δικαστικών, αρχιερέων, πανεπιστημιακών και διπλωματικών υπαλλήλων.
Η κυβέρνηση για να αποφύγει να περικόψει τα ειδικά μισθολόγια (ακόμη και έως 20%) θα πρέπει να διασφαλίσει ισοδύναμα μέτρα ύψους 600 εκατ. ευρώ, κάτι το οποίο θεωρείται σε αυτή τη φάση τουλάχιστον εξαιρετικά δύσκολο.
Για κυβερνητική μέριμνα ώστε να διασωθούν από τις περικοπές των ειδικών μισθολογίων οι αμοιβές ειδικών κατηγοριών ένστολων, ειδικά των πλέον μάχιμων, καθώς και το επίδομα επικινδυνότητας, έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου.
Πληροφορίες κάνουν λόγο ότι πιθανότατα φέτος το μέτρο θα αποφευχθεί, ωστόσο προβλέπεται εφαρμογή του από του χρόνου καθώς αφορά ποσό άνω των 500 εκατ. ευρώ.
Πάντως γίνεται προσπάθεια να διασωθεί το επίδομα επικινδυνότητας των μάχιμων ενστόλων.