Ο πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, είναι αποφασισμένος να ανοίξει «μέτωπο» με τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ που δεν θα συμμορφωθούν. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η χθεσινή αποπομπή του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΛΑΡΚΟ, κ. Αναστάσιου Μπαράκου, αφού η εταιρεία όχι μόνο δεν εφήρμοσε τη νομοθεσία για τις περικοπές, αλλά προχώρησε σε αυξήσεις στις αμοιβές του προσωπικού, επικαλούμενη τη σύνδεση των μισθών με την παραγωγή.
Παρά τις προειδοποιήσεις, ο κ. Μπαράκος αρνήθηκε να τηρήσει τη νομοθεσία, με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί από τη θέση του.
Ο κ. Σαμαράς έχει δώσει εντολή στο οικονομικό επιτελείο να εντείνει τους ελέγχους προς τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ, για να εντοπίσει περιπτώσεις που οι διοικήσεις δεν έχουν εφαρμόσει τη νομοθεσία για τις μειώσεις μισθών.
Την ίδια ώρα, δόθηκε εντολή στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και το Γ.Γ. του υπουργείου κ. Γιώργο Μέργο να καταγράψουν το μισθολογικό κόστος στις εποπτευόμενες ΔΕΚΟ και να εντοπίσουν ποιοι οργανισμοί δεν έχουν εφαρμόσει τη νομοθεσία που έχει ψηφιστεί από τον περασμένο Μάρτιο.
Στις περιπτώσεις αυτές, οι μισθοί θα κοπούν αναδρομικά από τις αρχές του έτους, ενώ οι διοικήσεις θα απομακρύνονται. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», έχει εντοπιστεί δημόσια επιχείρηση που καταγράφει ζημίες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, αλλά έδωσε αυξήσεις πάνω από 60% στα μέλη τις διοίκησης για συνεδριάσεις και άλλες δαπάνες.
«Μαχαίρι» στις αποδοχές
Επίσης, μέσω του πακέτου μέτρων ύψους 11,6 δισ. ευρώ προωθείται η εξομοίωση των μισθολογίων με αυτά του στενού δημόσιου τομέα, κάτι που σημαίνει «μαχαίρι» μέχρι και 35%. Το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα αποδώσει 350 εκατ. ευρώ μέχρι το 2015.
Το οικονομικό επιτελείο έχει εντοπίσει ζημιογόνες ΔΕΚΟ που αν και κατέγραψαν μισθολογικές υπερβάσεις, όπως μέσω υπερωριών, τα ποσά αυτά δεν δικαιολογούνται από τα οικονομικά τους δεδομένα.
Ο κ. Σταϊκούρας αναμένεται ότι θα ενεργοποιήσει εκ νέου το Σώμα Δημοσιονομικού Ελέγχου για να εντοπίσει τους παραβάτες των ΔΕΚΟ. Οι επιθεωρητές θα κάνουν εξονυχιστικούς ελέγχους στα οικονομικά στοιχεία των Οργανισμών, για να εντοπίσουν πιθανές παρατυπίες.