Κοινό τόπο θα προσπαθήσουν να βρουν αύριο στη μίνι σύνοδο της Ρώμης οι ηγέτες των τεσσάρων μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης (Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας).
Λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου, που θα έχει ως στόχο την ανάληψη συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης, και ενώ οι αγορές συνεχίζουν να επιτίθενται στην Ισπανία και την Ιταλία, ο Φρανσουά Ολάντ, η Ανγκελα Μέρκελ, ο Μάριο Μόντι και ο Μαριάνο Ραχόι θα προσπαθήσουν να βρουν ορισμένα σημεία σύγκλισης και να αναζητήσουν συμβιβαστικές λύσεις.
Παρά το γεγονός ότι ο Μόντι αναμένεται να προσπαθήσει να παίξει ρόλο «μεσολαβητή» ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο, οι αναλυτές επιμένουν πως η διάσταση απόψεων είναι απίθανο να μπορέσει να αμβλυνθεί μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος του μήνα.
Οπως επισημαίνουν τα ΜΜΕ, πρωταρχικός στόχος του Φρανσουά Ολάντ στην αυριανή συνάντηση θα είναι να παρουσιάσει ένα «ενιαίο μέτωπο» μαζί με τους Μόντι και Ραχόι σε μια σειρά ζητημάτων έναντι της Μέρκελ.
Σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνεται και η στήριξη που αναμένεται να παράσχει ο Γάλλος πρόεδρος στον Ιταλό ηγέτη ο οποίος πρόκειται να καταθέσει στη Γερμανίδα καγκελάριο πρόταση για την ταυτόχρονη χρήση του EFSF και του ESM για την αγορά ομολόγων χωρών όπως η Ισπανία και η Ιταλία στη δευτερογενή αγορά.
Στόχος της πρότασης είναι η μείωση των αποδόσεων των ομολόγων και η σταθεροποίηση του κόστους δανεισμού. Από την πλευρά του το Βερολίνο εξακολουθεί να διατηρεί επιφυλάξεις, ενώ η Κομισιόν έχει επί της ουσίας χαρακτηρίσει την εν λόγω πρόταση ως ημίμετρο.
«Δεν νομίζω ότι είναι ύβρις να βγούμε από το ευρώ, ώστε να προχωρήσουμε σε ανταγωνιστική υποτίμηση» δήλωσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, διερωτώμενος: «Τι θα συμβεί αν Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα επιστρέψουν στο νόμισμά τους; Μπορεί να χαθεί μέρος του πλούτου, αλλά δεν μπορώ να κατανοήσω το γιατί».