Μετά τις κινδυνολογίες λοιπόν και τις προειδοποιήσεις, τα σενάρια πλέον αποκτούν και "τιμή". Και πόσο κοστίζει μια αρνητική εξέλιξη σύμφωνα με την Societe Generale; 360 δις.
Στην έκθεσή της η τράπεζα λέει πως η έξοδος θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία "εξάντληση των επίσημων πηγών χρηματοδότησης". Την έκθεση την υπογράφουν 13 οικονομολόγοι οι οποίοι επισημαίνουν πως το "GRexit" θα δημιουργούσε ανεξέλεγκτους κινδύνους διάχυσης της κρίσης,
Συγκεκριμένα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα ντόμινο σε Ισπανία και Ιταλία και πάντως θα δημιουργούσε αμφιβολίες στις αγορές αναφορικά με το μέλλον της Ευρωζώνης.
Στην συνέχεια σε μία προσπάθεια αποτίμησης μίας τέτοιας εξέλιξης, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, υπολογίστηκε στα 360 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό το 3,8% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.
"Είναι δύσκολο να προβλεφθεί μια κατάσταση όπου οι διαθέσιμες επίσημες πηγές χρηματοδότησης θα εξαντληθούν αμέσως", αναφέρεται στην έκθεση, και υποστηρίζεται πως η διάχυση θα πραγματοποιηθεί μέσω τριών βασικών "οδών":
-Της εκροής καταθέσεων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες
-Της σημαντικής αύξησης του κόστους δανεισμού των τραπεζών
-Της ανόδου των spreads.
Σε μια τέτοια περίπτωση οι επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές αγορές θα ήταν καταστροφικές, αφού θα μπορούσαν να τις οδηγήσουν σε απομείωση της αξίας τους έως και κατά 50%.
Το ΔΝΤ εξετάζει το κόστος της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, το ΔΝΤ υπολογίζει το κόστος της Ελλάδας από το ευρώ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίσει κυβέρνηση, θα πρέπει οι αγορές να ετοιμάζονται και για τα χειρότερα σενάρια. Ακόμα όμως και αν τελικά σχηματιστεί συγκυβέρνηση από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, και πάλι θα υπάρξουν καθυστερήσεις στις αποπληρωμές, που μπορούν να έχουν δυσάρεστες συνέπειες καθώς σύμφωνα με ΔΝΤ και ΕΚΤ, δεν υπάρχουν περιθώρια αλλαγών στο χρονοδιάγραμμα.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η κυβέρνηση Ομπάμα παρακολουθεί με ανησυχία την κατάσταση, καθώς μια διακοπή του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας και μια έξοδός της από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να προκαλέσει ένα κύμα αναταράξεων σε όλη την Ευρώπη ή και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η αγωνία επικεντρώνεται στο γεγονός ότι, εάν η Ελλάδα δεν ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, οι επενδυτές θα χάσουν την εμπιστοσύνη τους και για τις άλλες προβληματικές χώρες, όπως για την Ισπανία και την Ιταλία που ακολουθούν παρόμοια πορεία.