Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Οι ευθύνες Βενιζέλου στη δήμευση της περιουσίας των ομολογιούχων φυσικών προσώπων: “Πολιτική γκάφα ή πολιτικός τυχοδιωκτισμός”;




Με την ολοκλήρωση του PSI, όσοι ιδιώτες κατείχαν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, αρχίζουν να συνειδητοποιούν το τεράστιο μέγεθος της καταστροφής: Η περιουσία τους κουρεύτηκε κατά 53,5% σε ονομαστικές τιμές και 80% σε σημερινές τιμές, ενώ το εισόδημά τους πρακτικά μηδενίσθηκε. Και με τα νέα ομόλογα που τους δίνει η κυβέρνηση να λήγουν μέχρι και το 2042, πολλοί άνθρωποι ίσως να μη ζήσουν αρκετά χρόνια για να πάρουν πίσω έστω ένα μικρό μέρος των χρημάτων τους.
Διαβουλεύτηκαν με τράπεζες, διεθνείς οργανισμούς και κολοσσιαίους επενδυτικούς ομίλους, αγνοώντας τον απλό πολίτη, τον οποίο εξαπάτησαν ασύστολα. Έδωσαν κοινή “λύση” σε όλους, λες και ο απλός ιδιώτης έχει τα ίδια κεφάλαια – εισοδήματα - περιουσιακά στοιχεία - κέρδη, αλλά και χρόνια ζωής, με την Εθνική τράπεζα ή την Deutsche Bank.
Τα φυσικά πρόσωπα κάτοχοι ομολόγων, δεν είναι ούτε τράπεζες για να δανείζονται με μηδενικά επιτόκια και να επανα-κεφαλαιοποιούνται, ούτε θεσμικοί επενδυτές που καλούνται να κάνουν διασπορά επενδύσεων για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο των χαρτοφυλακίων τους. Δεν έχουν πρόσβαση στην αγορά των CDS για να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο χρεοκοπίας, ούτε μπορούν να συμψηφίσουν ζημιές με μελλοντικά κέρδη στον φόρο εισοδήματος, όπως κάνουν τα νομικά πρόσωπα. Τα χρήματα
με τα οποία έχουν αγοράσει ομόλογα είναι σε πολλές περιπτώσεις κόποι μιας ζωής, από το εισόδημα των οποίων συνήθως καλούνται να ζήσουν τις οικογένειές τους. Συνήθως μάλιστα είναι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, στους οποίους φυσικά είναι αδιανόητο να δοθούν “κουρεμένα” ομόλογα διάρκειας 30 ετών. Είναι λοιπό κατάφωρα άδικο να μπαίνουν τα φυσικά πρόσωπα στην ίδια κατηγορία με τις τράπεζες, τους θεσμικούς επενδυτές και τα λοιπά νομικά πρόσωπα.
Όταν στις 23-2-2012 από το πλέον επίσημο βήμα …αυτό της Βουλής, ο τότε υπουργός οικονομικών και νυν αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος πρωθυπουργός της χώρας καθησύχαζε τους ομολογιούχους φυσικά πρόσωπα, δεν αντιλαμβανόταν τις επικείμενες αντιδράσεις και επιταγές του Eurogroup έναντι των φυσικών προσώπων;

Στις 7-3-2012 στο Real FM στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου και ενώ το PSI είχε σχεδόν ολοκληρωθεί, διαβεβαίωνε πως "θα υπάρξει μηχανισμός αναπλήρωσης απωλειών" για τους πολίτες που αντί να καταθέσουν τα λεφτά τους στις τράπεζες, είχαν πάρει ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, συνέχιζε να αγνοεί την αντίδραση που θα δημιουργούσε μια τέτοια μονομερής απόφασή του  στο
Eurogroup;

Τι άλλαξε λοιπόν μέχρι τις 13-3-2012 ημέρα που έγιναν οι περίφημες δηλώσεις Γιούνκερ: “Λάβαμε διαβεβαιώσεις από την Ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή απ΄ τον υπουργό Οικονομικών που είναι μέλος της, ότι δε θα αποζημιωθεί άμεσα ή έμμεσα κανένα φυσικό πρόσωπο”.
Τι περίμενε δηλαδή να του πουν; Ναι σε όλα…για κάτι που ποτέ δε δρομολόγησε σοβαρά τη λύση του, αλλά και ποτέ δεν έθεσε ως αδιαπραγμάτευτη  προτεραιότητα;
Αποδεικνύεται πως ουδέποτε πάτησε πόδι για τους ομολογιούχους φυσικά πρόσωπα και ουδέποτε απαίτησε ή μεθόδευσε την εξαίρεσή τους με οποιοδήποτε τρόπο από το PSI ή την με οποιοδήποτε τρόπο αποκατάσταση της απολεσθείσας περιουσίας τους. Αυτά αποδείχθηκαν πως ήταν μόνο για εσωτερική κατανάλωση!!!
Θα πρέπει λοιπόν αξιολογώντας τον με βάση τη χρονολογική ροή των γεγονότων, να δεχθούμε την πράξη του είτε ως πολιτική γκάφα, είτε ως πολιτικό τυχοδιωκτισμό…..Δεν υπάρχει άλλη επιλογή.
Τα γεγονότα αποδεικνύουν  πως στα πλαίσια της άκρατης υποτέλειας που υπέδειξε έναντι των δανειστών της χώρας και για να ικανοποιήσει και την τελευταία απαίτησή των, που υποτίθεται πως τους θωρακίζει έναντι διεκδικήσεων δικών τους υπηκόων ομολογιούχων, παγίδεψε τους εγχώριους αποταμιευτές, τούς έβαλε σαν τα γουρούνια στο σακί του θανάτου, για να υποστούν τη σφαγή του PSI!!! Με λίγα λόγια γίνανε βορά και θυσία, προκειμένου να εξευμενιστεί το θηρίο που λέγεται
Eurogroup και κατ’ επέκταση το μόρφωμα της Τρόικα!!!

Στις 10-4-2012 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε στο γραφείο του στη Βουλή με το προεδρείο του Συλλόγου Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων του Ελληνικού Δημοσίου Ο κ. Βενιζέλος «δεσμεύτηκε» ότι θα θέσει το θέμα στα ευρωπαϊκά όργανα λήψης αποφάσεων (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και Eurogroup) αμέσως μετά την ολοκλήρωση του PSI και έκανε λόγο για τη δυνατότητα ειδικής φορολογικής μεταχείρισης ή την υπαγωγή κάποιων από τις περιπτώσεις αυτές στη ρύθμιση του ΤΕΚΕ.
Αυτά δηλαδή που δεν έκανε με την ιδιότητα του υπουργού οικονομικών, υπόσχεται εκ νέου ανεύθυνα και ανυπόστατα να τα πραγματοποιήσει με απροσδιόριστη προς το παρόν ιδιότητα, επιτείνοντας την αναξιοπιστία, την αμετροέπεια και την αλαζονεία του!!!
Στις 11-4-2012 στη διαδικτυακή συνέντευξη του Νίκου Χατζηνικολάου(στο enikos.gr) ο κ. Βενιζέλος ούτε λίγο ούτε πολύ απέδωσε τη σκληρή στάση του Eurogroup στην πολύ συζήτηση και προβολή του θέματος στο εσωτερικό της χώρας, με αποτέλεσμα όπως ισχυρίσθηκε να προκληθούν φόβοι γενικευμένης καταφυγής ξένων υπηκόων και μάλιστα Γερμανών, σε δικαστικές διεκδικήσεις και αγωγές κατά της Γερμανικής κυβέρνησης, γιατί ψήφισε το  PSI. Με λίγα λόγια δηλαδή υπεύθυνοι υποδείχθηκαν εμμέσως πλην σαφώς οι αποκεφαλισθέντες ομολογιούχοι(αφού στην ουσία πρόκειται για headcut και όχι haircut), που τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν για την πρωτοφανή εν μια νυκτί δήμευση της περιουσίας τους καθώς και οι δημοσιογράφοι που ανέδειξαν το θέμα!!!
Θέλει να μας πείσει λοιπόν ο κ. Βενιζέλος ότι θα έδινε λύση στη ζούλα; Ότι δρομολογούσε την επιστροφή των αποταμιεύσεων στους ομολογιούχους εν αγνοία των Ευρωπαίων εταίρων; Ότι θα κρατούσε μυστική την οικονομική αποκατάσταση των ομολογιούχων; Αλήθεια μήπως ο ίδιος θεωρεί τόσο ηλίθιο και αφελή τον Ελληνικό λαό; Μετά την καταλήστευση ο εμπαιγμός κ. πρόεδρε; Αυτή είναι η επίδειξη ευθύνης που με στόμφο και άκρατη αλαζονεία επικαλείστε; Πρωτότυπος και πρωτοφανής πράγματι ο σκοπός και ο στόχος του “συνεργείου διάσωσης”, όπως προσδιορίσατε το ρόλο σας ως υπουργός οικονομικών!!!
Συνεχίζετε δυστυχώς ακόμη και σήμερα να υποκρίνεστε, να “αναζητάτε” τον τρόπο και να ζητάτε επιπλέον χρόνο και πρόσθετη πολιτική δύναμη για να κάνετε το αυτονόητο…. “Πολύ κο-κο και κανένα αβγό κ. Βενιζέλο”!!!
Επιχειρείτε  χωρίς ντροπή να κρατήσετε σε ομηρία και προς όφελός σας όλους αυτούς τους καταλεηλατημένους πολίτες μέχρι να ολοκληρωθούν οι εκλογές… Πλανάσθε πλάνην οικτράν κ. πρόεδρε του ΠΑ-ΣΟΚ, Οι τακτικές και οι μέθοδοι των μυθικών Σειρήνων της Οδύσσειας του Ομήρου που πλάνευαν με το σαγηνευτικό τους τραγούδι τους ανυποψίαστους ταξιδιώτες δεν έχουν θέση στη σύγχρονη πολιτική σκηνή…. αφού σε τελική ανάλυση οι Σειρήνες αντιπροσώπευαν την απόλυτη καταστροφή. Είναι κρίμα για σας να διεκδικείτε τον άχαρο τίτλο της σύγχρονης εκδοχής της πολιτικής Σειρήνας!!!

Ένας άνθρωπος κ. πρόεδρε δεν είναι ποτέ πολύ έξυπνος, αν χρειάζεται να ξεγελάει τους άλλους.
Χρήσιμο θα ήταν να έχετε υπόψη σας πως “Τη μέρα που ο οίκτος γίνεται εμπαιγμός, αρχίζει μια εποχή βαρβαρότητος”.
Δυστυχώς κ. Βενιζέλο οδηγείτε τους λεηλατημένους ομολογιούχους στη μοναδική επιλογή “Παίρνεις τη ζωή σου στα χέρια σου και συμβαίνει κάτι φοβερό: Δεν έχεις κανέναν να ρίξεις το φταίξιμο”.
Όσο για τη στείρα συγνώμη που απευθύνετε στον Ελληνικό λαό θα πρέπει να γνωρίζετε πως αν δε συμπλέει με συντριβή και ταπείνωση, αλλά και από επανόρθωση και αποκατάσταση των θιγόμενων τότε εκ του ασφαλούς χαρακτηρίζεται ως υποκριτική, προσχηματική και κίβδηλη.
Η ειλικρινής συγνώμη συνοδεύεται από πράξεις μετανοίας, κύριε Βενιζέλο, τέτοιες που εσείς και οι αμετανόητοι συνένοχοί σας δεν έχετε επιδείξει, και, το χειρότερο, ούτε καν φαντάζεστε ποιες θα μπορούσαν να είναι...
Κατόπιν, αυτός που ζητά συγνώμη σπεύδει να κάνει ό,τι μπορεί για να επανορθώσει, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό, το κακό που προκάλεσε στο θύμα του. Βέβαια, όταν πρόκειται για τραγικά θύματα που αυτοκτόνησαν(δυστυχώς το φαινόμενο κλιμακώνεται επικίνδυνα) από την απόγνωση που τους προκάλεσε η βάρβαρη πολιτική σας, η επανόρθωση είναι αδύνατη…
Στην περίπτωσή σας, αληθινή συγνώμη θα σήμαινε να παραχωρήσετε ό,τι έχετε και δεν έχετε, δηλαδή προσωπική κινητή και ακίνητη περιουσία, στoυς λεηλατημένους, μήπως και καταφέρετε να σας συγχωρήσουν για το κακό που τους κάνατε. Να παραιτηθείτε από κάθε πρόσθετη και προκλητική χρηματοδότηση του κόμματός σας για την εφήμερη και άνευ ουσίας διαφήμισή σας. Η αλαζονική σας στάση δυστυχώς δεν αποδεικνύει σε καμία περίπτωση τη μεταμέλεια σας. Έχετε το θράσος να αυτοαναγορεύεστε εσείς και οι όμοιοι σας σωτήρες της χώρας και να ξαναζητάτε την ψήφο μας, ώστε να έχετε την ευκαιρία να συνεχίσετε το ανηλεές μαστίγωμα στο κορμί μας μέχρι να ξεπουλήσετε ολοκληρωτικά τη χώρα μας για ψίχουλα, ενώ έχετε παραδώσει ήδη την εθνική κυριαρχία!!! Όμως δυστυχώς για σας δεν μας επιτρέπετε επ’ ουδενί να ξεχνούμε ποτέ, πως “αν κάποιος μας ξεγελάσει μια φορά, πρέπει να ντρέπεται. Αν μας ξεγελάσει δυο φορές, πρέπει να ντρεπόμαστε πλέον εμείς.
Θα καταχωρηθείτε  στην ιστορία σαν ο μοναδικός υπουργός που επί θητείας του καταληστεύθηκαν και εξαπατήθηκαν ιδιώτες για να χρηματοδοτηθούν και να επιβιώσουν οι τράπεζες. Σαν ο υπουργός που προχώρησε σε πρωτοφανή και απροκάλυπτη δήμευση των περιουσιών τους. Δεν πρέπει όμως να σας διαφεύγει ποτέ από τη σκέψη πως “Μπορείτε…(και σε κάποιο βαθμό βεβαίως το πετυχαίνετε) να αποφύγετε τις ευθύνες σας, δε μπορείτε όμως να αποφύγετε τις συνέπειες, επειδή αποφύγατε τις ευθύνες σας”. Το στίγμα της συμβολής σας στην εξαπάτηση των ομολογιούχων θα σας ακολουθεί μονίμως. Είναι τόσο ανήθικο αυτό που έγινε που δεν είναι δυνατόν να ξεχασθεί ποτέ….Ξεπερνά κατά πολύ τα όποια “ανεκτά όρια” πολιτικού αμοραλισμού…
Η αδίστακτη και πρωτοφανής δήμευση της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών σε καιρό ειρήνης, που όμοιά της δεν έχει συμβεί παγκοσμίως, πέραν από κραυγαλέα αδικία είναι πολιτική και αστική απάτη - Είναι η απόλυτη κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών στο κράτος. Η μέγιστη αναξιοπιστία και ανηθικότητα μιας ανυπόληπτης πολιτείας που παραπαίει…. Πρόκειται για την απόλυτη ξεφτίλα και ατιμία μιας κατά τα άλλα ευνομούμενης πολιτείας, που αυτοαναιρείται και δε σέβεται ούτε τον υπέρτατο θεμελιώδη νόμο του κράτους, δηλαδή το Σύνταγμα!!! Δε πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι η υπαγωγή των ατυχών ομολογιούχων στο κούρεμα στηρίχθηκε στην ενεργοποίηση των Ρητρών Συλλογικής Δράσης, των περίφημων CACs(Collective Action Clauses), που δεν προβλέπονταν στο νομικό καθεστώς του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά θεσπίσθηκαν μονομερώς το 2012 και είναι αντίθετες στο Σύνταγμα!!!

Το γεγονός της χρεοκοπίας κράτους στους εγχώριους μικροαποταμιευτές συμβαίνει για πρώτη φορά στα  μεταπολεμικά χρόνια, καθώς καμία χώρα  σε συνθήκες ειρήνης δεν αθέτησε χρέος σε εθνικό νόμισμα παρά μόνο σε ξένο*  Ούτε στη χρεοκοπία της Αργεντινής, όταν το τελικό «κούρεμα» άγγιξε το 99% (!) δεν αποτολμήθηκε “φάγωμα” των ομολόγων  των ιδιωτών φυσικών προσώπων. 

Όσο για τον πρωθυπουργεύοντα κ.Παπαδήμο γνωρίζαμε εξαρχής ότι ο ρόλος του ως ηγέτη της βραχύβιας αυτής κυβέρνησης (των 50+ υπουργών και υφυπουργών) θα ήταν διεκπεραιωτικός, εκείνο που δε γνωρίζαμε αλλά μάθαμε προσφάτως, είναι ότι ο τίτλος του τραπεζίτη προηγείται της έννοιας Άνθρωπος. Κρίμα.......

Με πιο κουράγιο κ. πρόεδρε του ΠΑΣΟΚ θα  εμπιστευτεί ο ιδιώτης-αποταμιευτής τα χρήματα του στο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όταν το Ελληνικό κράτος υλοποιεί  χωρίς ίχνος ντροπής τη δήμευση της ιδιωτικής περιουσίας των απευθείας πιστωτών του;
Όταν το κράτος απροκάλυπτα και  ανερυθρίαστα κλέβει τις αποταμιεύσεις 12.000 τουλάχιστον ιδιωτών ομολογιούχων, περιμένετε οι υπόλοιποι καταθέτες να εμπιστευτούν ποτέ ξανά αυτό το κράτος;;; Ή μήπως θα σεβαστείτε περισσότερο τους αποταμιευτές καταθέτες των Ελληνικών τραπεζών; Νομοτελειακά έρχεται η σειρά τους!!!
Πως είναι δυνατόν το χρεοκοπημένο Ελληνικό Δημόσιο να εγγυάται το αξιόχρεο του τραπεζικού συστήματος και να περιμένει  να επαναπατρισθούν οι καταθέσεις που διέφυγαν στο εξωτερικό, όταν δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί το δικό του αξιόχρεο; Πως είναι δυνατόν  ως διαπραγματευτής της «εθελοντικής συμμετοχής στη χρεοκοπία» να μην αντιλαμβάνεστε, ότι με τους χειρισμούς σας αποκλείετε κάθε πιθανότητα  χρηματοδότησης των μελλοντικών δημόσιων αναγκών της χώρας από την εγχώρια αποταμίευση στο μέλλον;
Δυστυχώς ενταφιάσατε δια παντός με συνοπτικές διαδικασίες τη λαϊκή αποταμίευση…..τους αποταμιευτές ομολογιούχους και το χειρότερο… την αξιοπιστία της χώρας.
Είναι γεγονός απόλυτα φυσιολογικό ότι τα φυσικά πρόσωπα ήδη ξεκίνησαν μαζικά το δρόμο των αγωγών κατά του Ελληνικού Δημοσίου. Και είναι τόσο κραυγαλέα η αδικία και η ανηθικότητα, που στο τέλος όλα τα φυσικά πρόσωπα θα αποζημιωθούν, έστω κι αν περάσουν πολλά χρόνια. Ας βρει επιτέλους τρόπο επειγόντως να το κάνει η πολιτεία, θα γλιτώσει και τις αγωγές, αλλά και τα όποια ψήγματα αξιοπιστίας της έχουν απομείνει.
Πρόκειται για θέμα υψίστης ηθικής τάξεως…που άπτεται αυτής καθαυτής της ύπαρξης αξιόπιστου κράτους.
*Η μόνη χώρα που χρεοκόπησε στο εθνικό της νόμισμα, ήταν η Ρωσία υπό τον πρόεδρο Β.Υieltsin το 1998.  Αφορούσε κάποιες μικρές εκδόσεις εντόκων γραμματίων, τα οποία δεν είχαν όμως στη κατοχή τους Ρώσοι καθώς τότε δεν είχαν καθόλου αποταμιεύσεις, αλλά είχαν σχεδόν αποκλειστικά ξένοι
                                                                          
                                                  Λαφτσόπουλος Σταύρος                              
                                                    Οικονομολόγος







Share

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)