Με νέες αλλαγές καθ’ υπόδειξη της τρόικας και ιδίως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα κατατεθεί το «μίνι» φορολογικό νομοσχέδιο.
Ο εξονυχιστικός έλεγχος των διατάξεων από την τρόικα, έβγαλε νέες ενστάσεις της τελευταίας στιγμής και απαίτηση προσαρμογών. Ειδικότερα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα ζήτησε αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας μισθωτών και συνταξιούχων, με οριακές προσαρμογές σε κλιμάκια και συντελεστές ώστε να γίνει πιο προοδευτική.
Η τελευταία εκδοχή κλίμακας καθιέρωνε συντελεστές φόρου 21% για τα πρώτα 25.000 ευρώ εισοδήματος, 36% για τα επόμενα 15.000 ευρώ και 40% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ. Η τρόικα, ζητά μεταξύ άλλων ο ανώτατος συντελεστής 40% να επιβάλλεται σε εισοδήματα άνω των 43.000 ευρώ.
Βελτιώσεις ζητούνται, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, και αναφορικά με τη φορολογία κεφαλαίου όπου προκρίνεται από την πλευρά της τρόικας ενιαία αντιμετώπιση με εξαίρεση τη φορολογία των τόκων καταθέσεων και ενοικίων.
Μετά τις νέες απαιτήσεις διορθώσεων – την ώρα που η εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών ήταν ότι το φορολογικό νομοσχέδιο πέρασε τις εξετάσεις της τρόικας- σήμαναν συναγερμό και έκτακτη σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών με τη συμμετοχή συνεργατών του Πρωθυπουργού.
Αντιδράσεις και στα κόμματα
Ενστάσεις όμως με τις εξελίξεις στο φορολογικό διατύπωσε και η… τρόικα εσωτερικού. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται ενοχλημένοι για το γεγονός ότι το νομοσχέδιο θα φτάσει στη Βουλή τελευταία στιγμή και χωρίς να έχει προηγηθεί συνάντηση των αρχηγών για να αρθούν οι τελευταίες ενστάσεις που είχαν διατυπωθεί.
Σε ανάλογο μήκος κύματος και η ΔΗΜΑΡ η οποία επίσης είχε εκφράσει ορισμένες αντιρρήσεις και είχε καταθέσει δικές της προτάσεις.
Σε κάθε περίπτωση, αμφότερα τα κόμματα θα επιδιώξουν να περάσουν κάποιες αλλαγές κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή.