Τις δραματικές επιδόσεις του εισπρακτικού μηχανισμού ξεγυμνώνουν τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων που αποκαλύπτουν την επιβολή βουνού προστίμων για φορολογικές παραβάσεις τα οποία συνοδεύονται από ψίχουλα εισπράξεων στα ταμεία του Δημοσίου.
Το 2011, τα στοιχεία της ΓΓΠΣ δείχνουν ότι επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 1,572 δισ. ευρώ. Από αυτά όμως ούτε το 2% δεν έφτασε στα ταμεία του Δημοσίου. Οι συνολικές εισπράξεις στο σύνολο του έτους, μετά βίας άγγιξαν τα 29,055 εκατ. ευρώ, φορτώνοντας περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ στον σωρό των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, ενώ την ίδια ώρα για διάφορες αιτίες (συμβιβασμοί και δικαστικές διαφορές) διαγράφηκαν 22,9 εκατ. ευρώ προστίμων.
Μεγάλη πληγή για την είσπραξη προστίμων αποτελεί η προσφιλής πρακτική των φορολογουμένων να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη, πρακτική η οποία μέχρι το 2011 απαιτούσε την καταβολή ισχνής προκαταβολής φόρου. Από το 2012, η προκαταβολή φόρου αυξήθηκε στο 50%, αλλά η ουσιαστική βελτίωση στους εισπρακτικούς μηχανισμούς ακόμα αναζητείται.
Πέρυσι, τα περισσότερα πρόστιμα επιβλήθηκαν στην Αττική και έφτασαν τα 750 εκατ. ευρώ. Από αυτά, εισπράχθηκαν τελικά 12,8 εκατ. ευρώ και διαγράφηκαν 13,6 εκατ. ευρώ! Οι διαγραφές προστίμων ήταν μεγαλύτερες δηλαδή από τις εισπράξεις.