Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Στρατιωτικοί : Οι προϋποθέσεις για να βγείτε πιο γρήγορα στη σύνταξη - Περικοπές έως και 70% στους συνταξιούχους που εργάζονται


ΠΩΣ ΘΑ ΓΛΙΤΩΣΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης για τους «ένστολους» παρουσιάζονται στο ειδικό ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις». Εν αναμονή των τελικών ρυθμίσεων στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, χιλιάδες ασφαλισμένοι κάνουν τους λογαριασμούς υπολογίζοντας αν τους συμφέρει να παραμείνουν στο «χακί» ή αν θα πρέπει να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες για συνταξιοδότηση.

Η κύρια προϋπόθεση για τη θεμελίωση του δικαιώματος σύνταξης των στρατιωτικών είναι... η συμπλήρωση του απαραίτητου χρόνου υπηρεσίας. Με τα σημερινά δεδομένα, που θα ισχύουν ακόμη για δύο μήνες (31-12-2012), τα όρια του χρόνου υπηρεσίας διαφοροποιούνται για τις ακόλουθες κατηγορίες:

Ασφαλισμένοι έως την 31η/12/1992
Ασφαλισμένοι μετά την 1η/1/1993 Ας δούμε αναλυτικά τι ισχύει σε κάθε κατηγορία:

1. Ασφαλισμένοι έως την 31η/12/1992 που έχουν θεμελιώσει μέχρι την 31η/12/2010 (κάντε κλικ)

Στην περίπτωση παραίτησης, ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται για θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης είναι 24½ έτη υπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένης και της στρατιωτικής θητείας, καθώς και ο χρόνος ασφάλισης που έχει διανυθεί σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό κύριας ασφάλισης.

Στην περίπτωση που ο στρατιωτικός έχει πραγματοποιήσει πτητικά εξάμηνα προκειμένου να προσμετρηθεί ο χρόνος των εξαμήνων ως διπλάσιος χρόνος υπηρεσίας, απαιτείται 18ετής πλήρης στρατιωτική υπηρεσία.

Στην περίπτωση που ο στρατιωτικός έχει πραγματοποιήσει εξάμηνα καταδυτικά, αλεξιπτωτιστή, υποβρύχιου καταστροφέα, σε μονάδες εκκαθάρισης ναρκοπεδίων, στα ΕΚΑΜ, σε υποβρύχιες αποστολές προκειμένου να προσμετρηθεί ο χρόνος των εξαμήνων ως διπλάσιος χρόνος υπηρεσίας, απαιτείται 20ετής πλήρης στρατιωτική υπηρεσία.

Για τις μητέρες στρατιωτικούς και τους χήρους ή διαζευγμένους στρατιωτικούς με τρία παιδιά, εφόσον οι τελευταίοι έχουν την επιμέλεια των ανήλικων ή ανίκανων παιδιών, αρκεί 20ετής πλήρης πραγματική συντάξιμη υπηρεσία.

Στην περίπτωση παραίτησης θεμελιώνεται δικαίωμα σύνταξης εφόσον έχει συμπληρωθεί 15ετής πλήρης συντάξιμη υπηρεσία και έχουν συμπληρωθεί το 65ο έτος της ηλικίας για τους άνδρες και το 60ό έτος για τις γυναίκες. Επίσης, στην περίπτωση ακούσιας απομάκρυνσης ή λόγω κατάληψης από το όριο ηλικίας απαιτείται 15ετής πλήρης συντάξιμη υπηρεσία.

Στην περίπτωση απόλυσης λόγω ανικανότητας που δεν οφείλεται στην υπηρεσία απαιτείται ελάχιστος χρόνος 4½ ετών.

Στην περίπτωση ανικανότητας που οφείλεται στην υπηρεσία, δεν απαιτείται ελάχιστος χρόνος.

2. Στρατιωτικοί που θεμελιώνουν από την 1η/1/2011 μέχρι την 31η/12/2014 (κάντε κλικ)

Από την 1η/1/2011 (με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 20 του Ν.3865/2010) αυξάνονται, σταδιακά, τα έτη συνολικής συντάξιμης υπηρεσίας που απαιτούνται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος των στρατιωτικών (νέοι και παλαιοί ασφαλισμένοι), οι οποίοι συμπληρώνουν από την 1η/1/2011 και μετά 24½ έτη συντάξιμης υπηρεσίας. Έτσι, για τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης των στρατιωτικών, που συμπληρώνουν τα 24½ έτη συντάξιμης υπηρεσίας:

το 2011, απαιτούνται 26 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας
το 2012, απαιτούνται 27έτη
το 2013, απαιτούνται 29 έτη
το 2014, απαιτούνται 30½ έτη

Για όσους θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι και το έτος 2014 (συμπλήρωση 24½ ετών συντάξιμης υπηρεσίας), ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξής τους δεν επηρεάζεται από τις μεταβολές που επέρχονται με τις λοιπές διατάξεις του νόμου αυτού.

Όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1η/1/2015 και μετά θα συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση είτε του 60ού έτους της ηλικίας τους είτε 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας.

Ειδικά για τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης των στρατιωτικών, γενικά, ανδρών και γυναικών με τρία (3) τουλάχιστον παιδιά, από την 1η/1/2011 και μετά αυξάνεται ο ελάχιστα απαιτούμενος για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος χρόνος συντάξιμης υπηρεσίας ή ασφάλισης (κατά περίπτωση) σε 21, 23 και 25 έτη για όσους συμπληρώνουν την 20ετία τα έτη 2011, 2012 και 2013, αντίστοιχα.

Το δικαίωμα συνταξιοδότησης με βάση τις προαναφερόμενες ευνοϊκές διατάξεις για όσους έχουν τρία (3) τουλάχιστον παιδιά μπορεί να ασκηθεί και από τους δύο γονείς.

Τα πειθαρχικά παραπτώματα «ξηλώνουν» γαλόνια και κόβουν συντάξεις

Προσοχή: Για τους στρατιωτικούς, που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από την 1η/1/2015 και μετά και οι οποίοι απομακρύνονται αυτεπαγγέλτως από την υπηρεσία λόγω πειθαρχικού παραπτώματος, με εξαίρεση τις περιπτώσεις επιβολής καταστατικής ποινής που συνεπάγεται απώλεια του δικαιώματος καταβολής της σύνταξης, η οποία καταβάλλεται με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας τους ή την ημεροχρονολογία κατά την οποία εάν ο στρατιωτικός δεν είχε απομακρυνθεί από την υπηρεσία θα συμπλήρωνε 35ετή πραγματική υπηρεσία. Εξυπακούεται ότι η σύνταξη θα υπολογισθεί με βάση τα έτη της πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας και όχι με βάση τα 35 έτη. Δηλαδή, εάν στρατιωτικός ο οποίος απομακρύνεται από την υπηρεσία, σύμφωνα με τα ανωτέρω έχει συμπληρώσει κατά την απομάκρυνσή του 30 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας, η σύνταξή του θα του καταβληθεί μετά την παρέλευση 5 ετών, ημεροχρονολογία που θα συμπλήρωνε 35 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας, αν είχε παραμείνει στην υπηρεσία και δεν είχε μεσολαβήσει η απομάκρυνσή του από αυτή. Η σύνταξη του θα υπολογισθεί με βάση τα 30 έτη της πραγματικής υπηρεσίας του. Εάν ο ανωτέρω στρατιωτικός κατά την απομάκρυνσή του από την υπηρεσία έχει συμπληρώσει το 58ο έτος της ηλικίας του, η σύνταξη θα του καταβληθεί μετά την παρέλευση 2 ετών, που θα συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας του. Εξυπακούεται ότι εάν κατά την απομάκρυνσή του από την υπηρεσία έχει συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας του, η σύνταξη θα του καταβληθεί άμεσα.

Υπηρεσίες που συνυπολογίζονται για τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης

Στον απαιτούμενο χρόνο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λαμβάνονται υπόψη οι ακόλουθοι χρόνοι υπηρεσίας:

α) Ο χρόνος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας.
β) Ο χρόνος συντάξιμης υπηρεσίας που λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 40 και 41 του Π.Δ. 169/2007, καθώς και του άρθρου 8 του Ν.2084/1992 και υπό τις προϋποθέσεις των διατάξεων αυτών.
γ) Ο χρόνος διαδοχικής ασφάλισης (αφορά μόνον σε όσους έχουν καταταγεί για πρώτη φορά από την 1η/1/1983 και μετά, χωρίς καμία προϋπηρεσία στο Δημόσιο πριν από την ημερομηνία αυτή).

Διπλασιασμός χρόνου υπηρεσίας

α) Για τον υπολογισμό του χρόνου υπηρεσίας στο διπλάσιο του άρθρου 40 του Π.Δ. 169/2007 (μονάδες εκστρατείας) απαιτείται για τους άνδρες 24½ χρόνια πραγματικής υπηρεσίας και για τις τρίτεκνες γυναίκες, όταν θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα τριτεκνίας.
β) Στην περίπτωση που ο στρατιωτικός έχει πραγματοποιήσει πτητικά εξάμηνα προκειμένου να προσμετρηθεί ο χρόνος των εξαμήνων ως διπλάσιος χρόνος υπηρεσίας, απαιτείται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 8α του άρθρου 1 του Ν. 4002/2011:

Για όσους συμπληρώνουν 18ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία το 2011 για την προσμέτρηση των πτητικών απαιτούνται 1½ χρόνια επιπλέον στρατιωτική υπηρεσία ήτοι να συμπληρώσουν 19½ χρόνια πλήρη στρατιωτική υπηρεσία.
Για όσους συμπληρώνουν 18ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία το 2012 για την προσμέτρηση των πτητικών απαιτούνται 3 χρόνια επιπλέον στρατιωτική υπηρεσία, ήτοι να συμπληρώσουν 21 χρόνια πλήρη στρατιωτική υπηρεσία.
Για όσους συμπληρώνουν 18ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία το 2013 για την προσμέτρηση των πτητικών απαιτούνται 4½ χρόνια επιπλέον στρατιωτική υπηρεσία, ήτοι να συμπληρώσουν 22½ χρόνια πλήρη στρατιωτική υπηρεσία.
Για όσους συμπληρώνουν 18ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία το 2014 για την προσμέτρηση των πτητικών απαιτούνται 6 χρόνια επιπλέον στρατιωτική υπηρεσία, ήτοι να συμπληρώσουν 24 χρόνια πλήρη στρατιωτική υπηρεσία.
Για όσους συμπληρώνουν 18ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία το 2015 και μετά για την προσμέτρηση των πτητικών απαιτείται να συμπληρώσουν 25 χρόνια πλήρη στρατιωτική υπηρεσία,

γ) Στην περίπτωση που ο στρατιωτικός έχει πραγματοποιήσει εξάμηνα καταδυτικά, αλεξιπτωτιστή, υποβρύχιου καταστροφέα, σε μονάδες εκκαθάρισης ναρκοπεδίων, στα ΕΚΑΜ, σε υποβρύχιες αποστολές προκειμένου να προσμετρηθεί ο χρόνος των εξαμήνων ως διπλάσιος χρόνος υπηρεσίας, απαιτείται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 8α του άρθρου 1 του Ν. 4002/2011:

Για όσους συμπληρώνουν 20ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία το 2011 για την προσμέτρηση των παραπάνω εξαμήνων απαιτείται ένας χρόνος επιπλέον στρατιωτική υπηρεσία, ήτοι να συμπληρώσουν 21 χρόνια πλήρη στρατιωτική υπηρεσία.
Για όσους συμπληρώνουν 20ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία το 2012 για την προσμέτρηση των παραπάνω εξαμήνων απαιτούνται 2 χρόνια επιπλέον στρατιωτική υπηρεσία, ήτοι να συμπληρώσουν 22 χρόνια πλήρη στρατιωτική υπηρεσία.
Για όσους συμπληρώνουν 20ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία το 2013 για την προσμέτρηση των παραπάνω εξαμήνων απαιτείται 3 χρόνια επιπλέον στρατιωτική υπηρεσία, ήτοι να συμπληρώσουν 23 χρόνια πλήρη στρατιωτική υπηρεσία.
Για όσους συμπληρώνουν 20ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία το 2014 για την προσμέτρηση των παραπάνω εξαμήνων απαιτείται 4 χρόνια επιπλέον στρατιωτική υπηρεσία, ήτοι να συμπληρώσουν 24 χρόνια πλήρη στρατιωτική υπηρεσία.
Για όσους συμπληρώνουν 20ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία το 2015 και μετά για την προσμέτρηση των παραπάνω εξαμήνων απαιτείται να συμπληρώσουν 25 χρόνια πλήρη στρατιωτική υπηρεσία.

Αναγνώριση χρόνου σπουδών

Με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 22 του Ν.3865/2010 καταργείται για όσους στρατιωτικούς, γενικά, θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1η/1/2011 και μετά η προϋπόθεση της συμπλήρωσης 25 ετών συντάξιμης υπηρεσίας (περ. ιβ' παρ. 1 άρθρου 37 του Π.Δ. 169/2007), προκειμένου αυτοί να προσμετρήσουν στη λοιπή συντάξιμη υπηρεσία τους το χρόνο σπουδών τους για την απόκτηση ενός μόνο πτυχίου σχολής ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της ημεδαπής ή της αλλοδαπής. Έτσι, τα ανωτέρω πρόσωπα, ανεξαρτήτως του χρόνου της κατάταξής τους και των ετών συντάξιμης υπηρεσίας τους, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το χρόνο αυτό τόσο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για την προσαύξηση της σύνταξής τους. Εξυπακούεται ότι ο χρόνος αυτός αναγνωρίζεται ως συντάξιμος υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπολογίζεται ως συντάξιμος με βάση άλλες διατάξεις.

Διαδικασία αναγνώρισης

Η αναγνώριση του χρόνου σπουδών απαιτεί την καταβολή εκ μέρους του ενδιαφερομένου εισφοράς εξαγοράς με ασφάλιστρο 6,67% (όση είναι και η εισφορά του στρατιωτικού για την κύρια σύνταξη) που υπολογίζεται επί των συντάξιμων αποδοχών του, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί κατά το χρόνο υποβολής της σχετικής αίτησης. Ως συντάξιμες αποδοχές λαμβάνονται υπόψη εκείνες επί των οποίων διενεργείται κράτηση για κύρια σύνταξη.

Το ποσό της εισφοράς εξαγοράς προκύπτει από τη σχέση: Εισφορά εξαγοράς = (Συντάξιμες αποδοχές) Χ 6,67% Χ μήνες (που θα αναγνωρισθούν).

Αναγνώριση λοιπών χρόνων

α) Με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 22 του Ν.3865/2010 ορίζεται ότι προκειμένου για τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος η αναγνώριση ως συνταξίμου του χρόνου υπηρεσίας τους (5 έτη), που λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 40 του Π.Δ. 169/2007, γίνεται με καταβολή από τους ίδιους των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη (ποσοστό 20%). Οι εισφορές αυτές υπολογίζονται επί της αποζημίωσης που λαμβάνουν για εργασία πέραν του πενθημέρου και μέχρι τη συμπλήρωση ποσού που αναλογεί σε αποζημιώσεις 60 πλήρων μηνών, παρακρατούμενες κατά την καταβολή της. Για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων η παραπάνω αναγνώριση γίνεται επί των ασφαλιστέων αποδοχών επί 6,67% επί τους μήνες αναγνώρισης,

β) Με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 22 του Ν.3865/2010 προσαυξάνεται κατά τρία (3) έτη η συντάξιμη υπηρεσία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, που έχουν καταταγεί μέχρι 31/12/1995, υπό την προϋπόθεση ότι, με βάση τις οικείες συνταξιοδοτικές διατάξεις που ίσχυαν κατά την ημερομηνία ισχύος του νόμου αυτού (21/7/2010), συμπληρώνουν τον απαραίτητο χρόνο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος (24½ έτη) από 1/1/2015 και μετά. Ο χρόνος αυτός (3 έτη) λαμβάνεται υπόψη για τη συμπλήρωση των ετών υπηρεσίας που απαιτούνται για τη συνταξιοδότηση των ανωτέρω προσώπων (40 έτη).

Ο χρόνος αυτός αναγνωρίζεται σύμφωνα με την προαναφερόμενη διαδικασία αναγνώρισης του χρόνου σπουδών.





Αποστρατεία για λόγους υγείας
Οι μόνιμοι στρατιωτικοί δικαιούνται σύνταξη εάν αποστρατευθούν για σωματική ή διανοητική ανικανότητα, με τις προϋποθέσεις που ορίζονται στα εδάφια (δ) και (ε) της παρ.1 του άρθρου 26 του ΠΔ 169/2007.
Σύμφωνα με τα άρθρα 14 και 14α του ΝΔ 1400/1973, εάν το Ανώτατο Συμβούλιο κάθε κλάδου αποφανθεί ότι δεν υπάρχουν υπηρεσιακές ανάγκες για την παραμονή του αξιωματικού στο στράτευμα, αυτός αποστρατεύεται αυτεπάγγελτα εφόσον έχει συμπληρώσει 15ετή συντάξιμη υπηρεσία, διαφορετικά με τη συμπλήρωση αυτής.

Η παραπάνω διάταξη ισχύει και για τους ανθυπασπιστές-υπαξιωματικούς, σύμφωνα με το άρθρο 6 του Ν.2109/1992.
Στις διοικητικές πράξεις απόλυσης για λόγους υγείας σύμφωνα με τα παραπάνω, τίθεται ο χαρακτηρισμός «Αυτεπάγγελτη αποστρατεία για λόγους υγείας (σωματική ανικανότητα)».

Περικοπές έως και 70% στους συνταξιούχους που εργάζονται

ΑΠΟ 1-1-2013 ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 991 ΕΥΡΩ

Νέες περικοπές για τους συνταξιούχους που εργάζονται, εφόσον η απασχόλησή τους είναι φανερή και όχι αδήλωτη, φέρνει η ενεργοποίηση των διατάξεων που προβλέπουν είτε την αναστολή είτε τη μείωση του τμήματος της σύνταξης που υπερβαίνει τα 991 ευρώ.

Η αρχή γίνεται από το Δημόσιο καθώς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αποστέλλει ήδη «ραβασάκια» σε περίπου 400.000 συνταξιούχους του Δημοσίου (πολιτικούς και στρατιωτικούς) ζητώντας τους να δηλώσουν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2012 το αν έχουν απασχόληση με σύμβαση εργασίας είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα καθώς και το αν είναι μέτοχοι σε εταιρίες.

Από τη στιγμή που διαπιστωθεί ότι έχουν σχέση εργασίας καίτοι συνταξιούχοι, τότε αυτόματα από την 1η-1-2013 η σύνταξή τους θα μειωθεί κατά 70% για το τμήμα που υπερβαίνει τα 30 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη. Για τον υπολογισμό του ορίου αυτού λαμβάνεται υπόψη το ημερομίσθιο των 33,05 ευρώ, που ίσχυε τον περασμένο Δεκέμβριο (2011), πριν δηλαδή εφαρμοστεί η μείωση του δεύτερου Μνημονίου κατά 22% που κατέβασε το μεροκάματο στα 26 ευρώ.

Έτσι, το όριο της σύνταξης πάνω από το οποίο θα επιβάλλεται η περικοπή κατά 70% διαμορφώνεται στα 991 ευρώ (30 Χ 33,05= 991).

Η διάταξη για τον περιορισμό της απασχόλησης των συνταξιούχων ισχύει για όλα τα Ταμεία και όχι μόνο για το Δημόσιο. Προβλέπεται δε (όσον αφορά στο Δημόσιο) στο νόμο 3865/10 και οι περικοπές επιβάλλονται μόνο για την κύρια σύνταξη Η επικουρική και τυχόν μερίσματα συνεχίζουν να καταβάλλονται χωρίς μειώσεις.

Στα «ραβασάκια» που έχουν ταχυδρομηθεί στους συνταξιούχους του Δημοσίου (κάντε κλικ)

αφενός περιγράφονται οι περιορισμοί του νόμου και, αφετέρου, οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι καλούνται να ακολουθήσουν τις παρακάτω οδηγίες:

1. Αν είναι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει να προσκομίσουν έως την 30ή Νοεμβρίου 2012 αντίγραφο της σύμβασής τους (επικυρωμένης από τον ασφαλιστικό φορέα) από την οποία να προκύπτουν η ημερομηνία έναρξης και ο εβδομαδιαίος αριθμός ωρών εργασίας τους. «Στην περίπτωση που απασχολείσθε ως μισθωτός με μειωμένο ωράριο εργασίας και μέχρι 10 ώρες την εβδομάδα δεν θα έχετε καμία συνέπεια», αναφέρει η επιστολή.

2. Αν είναι αυτοαπασχολούμενοι, είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα είτε ως ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ είτε ως ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ, με την υποχρέωση τήρησης βιβλίου και έκδοσης στοιχείων με βάση τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, θα πρέπει να προσκομίσουν βεβαίωση της ΔΟΥ από την οποία να προκύπτει η ημερομηνία έναρξης της δραστηριότητάς τους.

3. Όποιοι μετέχουν σε εταιρία και έχουν οποιαδήποτε ιδιότητα πέραν του απλού μέλους θα πρέπει επίσης να προσκομίσουν έως 30-11-2012 φωτοαντίγραφο του καταστατικού της εταιρίας από την οποία να προκύπτει η ιδιότητα τους.

Οι περιορισμοί είναι οι εξής:

Μέχρι τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας των συνταξιούχων αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης που λαμβάνουν, εφόσον οι συνταξιούχοι αυτοί εργάζονται ως μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα ή αυτοαπασχολούνται (είτε στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα). Μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους ηλικίας, το ποσό της μηνιαίας ακαθάριστης κύριας σύνταξης (πλην της επικουρικής και του οικογενειακού επιδόματος), που υπερβαίνει τα 30 ημερομίσθια του άγαμου ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, καταβάλλεται μειωμένο κατά 70%. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά έξι ημερομίσθια για κάθε παιδί που δικαιούται οικογενειακή παροχή. Δηλαδή, αν συνταξιούχος εργάζεται και έχει ξεπεράσει το 55ο έτος της ηλικίας του, θα χάνει το 70% του τμήματος της σύνταξης που υπερβαίνει:

1. τα 990 ευρώ αν δεν έχει παιδιά,
2. τα 1.188 ευρώ αν έχει δύο παιδιά

Παραδείγματα

Ας δούμε όμως τι επιπτώσεις θα έχουν όσοι συνταξιούχοι εργάζονται και προχωρήσουν στη δήλωση μέχρι τις 30 Νοεμβρίου:

1. Συνταξιούχος που είναι μέχρι 55 ετών, θα σταματήσει να παίρνει σύνταξη έως ότου διακόψει την απασχόλησή του.
2. Συνταξιούχος άνω των 55 ετών, έστω 56 ετών με αποδοχές (κύρια σύνταξη) 1.100 ευρώ, αν εργάζεται και το δηλώσει τότε θα ανασταλεί το 70% για το τμήμα σύνταξης πάνω από τα 30 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη. Δηλαδή, θα μειωθεί κατά 70% το τμήμα σύνταξης πάνω από τα 991 ευρώ. (30 Χ 33,05 = 991 ευρώ). Συνεπώς, από την 1η-1-2013 η σύνταξή του θα μειωθεί κατά 76,3 ευρώ και η σύνταξή του πέφτει στα 1.023 ευρώ.
3. Συνταξιούχος 58 ετών με κύρια σύνταξη 1.500 ευρώ θα έχει μείωση κατά 70% για το ποσό των 509 ευρώ που υπερβαίνει τα 991 ευρώ (1.500-991 = 509 ευρώ). Επομένως, η σύνταξή του θα μειωθεί κατά 356 ευρώ και θα διαμορφωθεί στα 1.143 ευρώ.



Share

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)