Δύο ρυθμίσεις -τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και την αλλαγή του τρόπου καθορισμού του κατώτατου μισθού- θα παρουσιάσει ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, στη σημερινή συνάντηση με την τρόικα.
Οι δύο αυτές πρωτοβουλίες θα αποτελέσουν τα «ατού» της ελληνικής πλευράς για να περιοριστούν οι πιέσεις των δανειστών για μείωση των αποζημιώσεων και ελαστικοποίηση του ωραρίου εργασίας.
Χθες, ο υπουργός Εργασίας σε συνάντηση με εκπροσώπους του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου ανακοίνωσε την περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους μέσω της περικοπής των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες. Μάλιστα, έχει ήδη προωθεί νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1,1 μονάδα, οι οποίες αφορούσαν τους Οργανισμούς Εργατικής Εστίας και Κατοικίας.
Σημειώνεται πως η τρόικα έχει ζητήσει τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες και υπήρχε σχετική πρόβλεψη και στο Μνημόνιο. Το μεγάλο στοίχημα του υπουργείου Εργασίας είναι η μείωση των εισφορών να γίνει με τρόπο που να μην επηρεάζει τα Ταμεία (π.χ. από περικοπές που πάνε σε αδρανείς παροχές του ΟΑΕΔ, από καταπολέμηση της μαύρης εργασίας).
Η δεύτερη πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας αφορά τον τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού, θέμα που επίσης έχει θέσει η τρόικα. Για τον σκοπό αυτόν θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, η οποία πάντως -με βάση πηγές του υπουργείου- δεν επηρεάζει το ύψος του κατώτατου μισθού.
Με το νέο σύστημα ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται με νομοθετική ρύθμιση έπειτα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Στις εξελίξεις αναφέρθηκε χθες η ΓΣΕΕ κάνοντας λόγο για «πραξικοπηματική νομοθετική παρέμβαση στον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού». Η Συνομοσπονδία κάνει λόγο για «άδικες και αναποτελεσματικές πολιτικές», ενώ μεταξύ άλλων αναφέρει πως «ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας προαναγγέλλει μειώσεις μισθών και εργοδοτικών εισφορών, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σχέδιο για την κάλυψη των απωλειών των ασφαλιστικών ταμείων που βουλιάζουν μέρα με την ημέρα».
Στόχος του υπουργείου είναι να παρουσιάσει αυτές τις ρυθμίσεις στην τρόικα και να μην προχωρήσει στη λήψη μέτρων σε δύο «καυτά» θέματα:
- Στις αποζημιώσεις. Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να κάνουν αναφορά στον χρόνο προειδοποίησης -που σήμερα φτάνει τους έξι μήνες- για την καταβολή μειωμένης αποζημίωσης. Για παράδειγμα, μπορεί να προταθεί στην ελληνική πλευρά ο χρόνος προειδοποίησης να μειωθεί στο μισό, δηλαδή να μην ξεπερνά τους τρεις μήνες. Στο «επίκεντρο» θα βρεθεί και το θέμα της αποζημίωσης που καταβάλλεται σε όσους συνταξιοδοτούνται.
- Στο ωράριο εργασίας. Το θέμα που ανοίγει, αφορά την αύξηση των ημερών από πέντε σε έξι με ελάχιστο χρόνο ανάπαυσης τις 11 ώρες.