Μπαράζ θετικών δηλώσεων υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη περιελάμβανε το «μενού» της Δευτέρας για τη χώρα μας. Με τον εκπρόσωπο της Ανγκελα Μέρκελ να διαβεβαιώνει ότι το Βερολίνο δεν ανησυχεί για τις ενστάσεις της τρόικας και τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Ολι Ρεν, να διαπιστώνει «σημαντικά βήματα προόδου» από την ελληνική κυβέρνηση.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο CNBC ο Ολι Ρεν εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου, τα οποία όμως υποτιμούνται, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι η συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από το ευρώ αποτελεί σπατάλη χρόνου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, επεσήμανε από την πλευρά του ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν ανησυχεί για τις αμφιβολίες της τρόικας σχετικά με κάποια σημεία του ελληνικού προγράμματος» και πρόσθεσε ότι ήταν πάντα σαφές ότι η δουλειά της τρόικας στην Αθήνα δεν θα ήταν υπόθεση λίγων ημερών.
Οπως ανέφερε ο κ. Ζάιμπερτ, μέχρι να απαντηθούν ικανοποιητικά όλες οι ερωτήσεις και να είναι διαθέσιμοι όλοι οι αριθμοί, θα χρειαστεί κάποιος χρόνος. Είναι ωστόσο εξίσου σαφές ότι η τρόικα στο τέλος θα πρέπει να υποβάλει μια έκθεση, η οποία θα περιγράφει αληθώς την κατάσταση της Ελλάδας και το επίπεδο εφαρμογής των υποχρεώσεων, τόνισε.
Η συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ δεν οδηγεί πουθενά, χρειάζεται σαφήνεια και να ξεκαθαριστεί τώρα η πορεία της χώρας. Το σαφές αυτό μήνυμα προς τους πολιτικούς έστειλε εξάλλου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών, Χ. Π. Κάιτελ, ζητώντας να δοθεί χρόνος και βοήθεια στη χώρα για να εξυγιανθεί, ενώ πρότεινε να κηρυχθεί η Ελλάδα σε ένα είδος οικονομικής ζώνης «θωρακισμένης και με την παροχή της αναγκαίας βοήθειας».
Ο Μοσκοβισί
«H έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν είναι αποδεκτή», δήλωσε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος θα επισκεφτεί μεθαύριο την Αθήνα. Υπογράμμισε, πάντως, ότι τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ευρώπη πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.
Το γεγονός πως «στην Ελλάδα γίνονται περισσότερα από όσα αντιλαμβανόμαστε εμείς από έξω» παραδέχτηκε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, διαφοροποιούμενη για μια ακόμη φορά από τη γνωστή μέχρι πρόσφατα σκληρή στάση της απέναντι στη χώρα μας.
Αλλά και ο Αυστριακός καγκελάριος επανέλαβε ότι θα πρέπει να δοθεί μια «ανάσα» στους Ελληνες, αν τηρήσουν τα συμφωνηθέντα ως προς τις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική εξυγίανση και αυτό θα το διαπιστώσει η τρόικα έως τον Οκτώβριο. «Ανάσα», εξήγησε, σημαίνει περισσότερος χρόνος για την αποπληρωμή των δανείων, προκειμένου οι Ελληνες να μπορούν να ξανακάνουν επενδύσεις.
Την αντίθεσή του σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων που προωθούνται στην Ελλάδα, όπως η εισαγωγή μεγαλύτερης ευελιξίας στα εργασιακά, το σύστημα κατώτατων αμοιβών ή η μείωση μισθών προκειμένου να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα, εξέφρασε ο νέος διευθυντής του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, Γκι Ριντέρ, κατά τον οποίο, εάν η Ελλάδα έπρεπε να φύγει από την Ευρωζώνη, αυτό θα είχε σημαντική αρνητική επίπτωση στην απασχόληση όχι μόνο για την ίδια τη χώρα, αλλά για ολόκληρη την Ευρωζώνη.