Σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο", η εκπαίδευση τους περιελάμβανε υποβρύχια εκπαίδευση, ισορροπία σε στύλο, προσομοιωτή μηδενικής βαρύτητας, διεύθυνση και συντονισμό αίθουσας ελέγχου εκτόξευσης.
Οι δύο Έλληνες μαθητές φόρεσαν στολές αστροναυτών και έκαναν υποτιθέμενες εργασίες στον διεθνή διαστημικό σταθμό, ενώ συμμετείχαν και σε ομαδικές δραστηριότητες, μαζί με άλλα παιδιά από όλο τον κόσμο. Η εκπαίδευση τους έγινε δίπλα σε έμπειρους και εν ενεργεία αστροναύτες.
"Ήταν πραγματικά ένα ταξίδι ζωής. Κάναμε πράγματα που σε καμιά περίπτωση δεν μπορούσαμε να φανταστούμε" δήλωσε ο Νίκος Κουκουφίλιππας ενώ η Ιωάννα Κούρκουλου ανέφερε πως "η εκπαίδευση ήταν απίστευτη. Νιώσαμε ως αστροναύτες. Ακολουθούσαμε το πρόγραμμα εκπαίδευσής τους και γενικότερα ζούσαμε σαν να επρόκειτο να πάμε σε αποστολή σε λίγες ημέρες".
"Όλα αυτά συνηγορούν στο διαρκές αίτημα των πολυάριθμων αστρονομικών συλλόγων να επανέλθει το μάθημα της Αστρονομίας στα Λύκεια της χώρας, όπως ήταν παλιότερα", τόνισε ο πρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, Κωνσταντίνος Μαυρομάτης.
Ο Νίκος και η Ιωάννα ήταν οι πρώτοι στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής που έγινε σε τρεις φάσεις. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε μέσω διαδικτύου, η δεύτερη σε όλα τα Λύκεια της χώρας και η τρίτη φάση έλαβε χώρα στο Βόλο τον περασμένο Μάρτιο. Οι σαράντα επιτυχόντες έδωσαν εξετάσεις πάνω σε θέματα αστρονομίας και διαστημικής.
Τα ελληνόπουλα στην 6η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας - Αστροφυσικής
Σημειώνεται ότι η 17χρονη μαζί με τους Ευθύμιο Αλκιβιάδη Πράπα, Κρινιώ Μαρούδα, Παρασκευά Τζιτζιμπάση και Εμμανουήλ Βουρλιώτη απαρτίζουν την Ολυμπιακή Ομάδα Αστρονομίας - Αστροφυσικής και θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην 6η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας - Αστροφυσικής που θα πραγματοποιηθεί από 4 έως 14 Αυγούστου στο Ρίο της Βραζιλίας.
Μάλιστα, ο Εμμανουήλ Βουρλιώτης, συμμετείχε πρόσφατα και στην Ολυμπιάδα Φυσικής στο Ταλίν της Εσθονίας, όπου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.
Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων (7-12 Αυγούστου) οι μαθητές θα διαγωνίζονται σε τρεις κατηγορίες των θεωρητικών εξετάσεων, της ανάλυσης αστρονομικών φαινομένων και των παρατηρήσεων του ουρανού.
Στην Ολυμπιάδα θα συμμετάσχουν συνολικά 150 μαθητές από 30 χώρες του κόσμου.
Η επόμενη Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής (2013) θα φιλοξενηθεί στην χώρα μας και συγκεκριμένα στην πόλη του Βόλου, στις 27 Ιουλίου – 5 Αυγούστου.