Η υστέρηση των καθαρών εσόδων του Τακτικού Προϋπολογισμού κατά 2,24 δισ. ευρώ, που σημειώθηκε στο επτάμηνο του 2012, μπορεί να καλυφθεί πλήρως στο τελευταίο πεντάμηνο της χρονιάς, υποστηρίζει η Αlpha Bank σε χθεσινή της ανάλυση.
Την άποψη αυτή τη στηρίζει στο πλήθος των εκκαθαριστικών που έχουν σταλεί εντός του Αυγούστου, αλλά και στο ότι προωθείται ήδη η πληρωμή του ειδικού φόρου επί των ακινήτων μέσω της ΔΕΗ για το 2012, αλλά και η αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης από τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Στη μελέτη της τράπεζας, αναφέρεται μεταξύ άλλων πως, με τα δεδομένα αυτά, φαίνεται ήδη ότι η υλοποίηση του φετινού προϋπολογισμού θα είναι καλύτερη απ' ό,τι έχει σχεδιαστεί κι αν εισπραχθούν και τα έσοδα του ΠΔΕ, όπως έχει προγραμματιστεί, τότε είναι εφικτή η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 0,5% του ΑΕΠ από φέτος κιόλας.
Αν γίνει πραγματικότητα αυτό, θα έχει ήδη συντελεστεί η μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή σε παγκόσμιο επίπεδο έως σήμερα, με τη μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος κατά 10,7% του ΑΕΠ από το 2009 μέχρι σήμερα, παρά τη δραματική πτώση του ΑΕΠ της χώρας κατά -6,9% το 2011 και κατά -6% το 2012.
Ανταγωνιστικότητα
Επιπλέον των ανωτέρω, η Ελλάδα έχει βελτιώσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της. Εχει επιτύχει σημαντική πραγματική εσωτερική υποτίμηση με βάση το σχετικό κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, η οποία (σύμφωνα και με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) θα ανέλθει στο 23% στο τέλος του 2012 και στο 26% στο τέλος του 2013, έναντι του δ΄ τριμήνου του 2009.
Οπως αναφέρεται στη μελέτη, η κατακόρυφη πτώση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων της χώρας, έχουν συμβάλει και στη μείωση του εμπορικού της ελλείμματος εκτός καυσίμων και πλοίων κατά -19,1% το 2010, κατά -20% το 2011 και κατά -29,5% στο α΄ 6μηνο του 2012.
Αναφορικά με την επιμήκυνση της περιόδου προσαρμογής, η Alpha Bank σημειώνει ότι θα έχει αρνητική επίπτωση στην ελληνική οικονομία, αν δεν ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό της ύφεσης στην οικονομία στο δεύτερο μισό του 2012 και για την πλήρη αποτροπή μιας νέας υποχώρησης του ΑΕΠ το 2013. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η μόνη πραγματική ελπίδα της χώρας για ανάπτυξη στην σημερινή συγκυρία είναι οι ιδιωτικοποιήσεις.
Η έγκαιρη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας προϋποθέτει, βεβαίως, ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας θα προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις και θα είναι επαρκώς εμπλουτισμένο με επενδυτικά χαρτοφυλάκια ικανά να προσελκύσουν ξένα κεφάλαια σημαντικού ύψους.
Παράλληλα, η «εξασφάλιση» ευρωπαϊκών πόρων και εγγυήσεων για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ή των μεγάλων έργων υποδομής ή του ΕΣΠΑ, μπορεί να δράσει επιβοηθητικά.