Το θέμα τέθηκε κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα υπό τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και στην οποία εξετάστηκαν το σύνολο των λεπτομερειών και τεχνικά θέματα που αφορούν το "κούρεμα" των ομολόγων.
Στη σύσκεψη, συμμετείχαν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης και οι διοικητές όλων των ασφαλιστικών Ταμείων.
Στα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών Ταμείων, βρίσκονται ελληνικά ομόλογα αξίας 21 δισ. ευρώ, των οποίων η αξία μετά την απομείωση θα υπολογίζεται στα 11 δισ.
Ομόλογα αξίας 7 δισ. ευρώ αγοράστηκαν απευθείας από τα Ταμεία, ενώ τα υπόλοιπα 14 δισ. ευρώ είναι καταθέσεις των Ταμείων στη Τράπεζα της Ελλάδος τα οποία επενδύθηκαν εν συνεχεία σε ομόλογα.
Ακόμη, για όσα ασφαλιστικά Ταμεία χρησιμοποιήσουν στο εξής ομόλογα του Δημοσίου σαν εγγύηση για το δανεισμό τους από τις Τράπεζες, (ρέπος), η αξία των ομολόγων αυτών θα υπολογίζεται στο 25% της ονομαστικής τους αξίας.
Για την αναπλήρωση των απωλειών των Ταμείων έχει προβλεφθεί στο νόμο του Μνημονίου η αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, με συνδυασμό ακίνητης περιουσίας, μετοχών καταθέσεων και άλλων πόρων.
Ομόλογα διαθέτουν όλα τα Ταμεία εκτός από το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) και τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ).
Θετικά αντέδρασαν στη ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από συνεδριάσεις των Διοικητικών τους Συμβουλίων, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων και το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.