Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Για την ανεργία συναντήθηκαν, λιτότητα αποφάσισαν

Πετώντας στο μπαλάκι στην Κομισιόν
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ ΣΠΥΡΟΣ
Σε εποχή σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας (που εκ των πραγμάτων εξουδετερώνει την επικοινωνιακή συζήτηση περί τοποθέτησης Επιτρόπου για την Ελλάδα) μπαίνει η Ευρώπη.

Η συμφωνία για την επιβολή του περίφημου «χρυσού κανόνα» θα επικυρωθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου, ενώ αυτό υπήρξε το σημαντικότερο συμπέρασμα της προχθεσινής συνόδου, η οποία υποτίθεται πως συγκλήθηκε εκτάκτως για να αντιμετωπίσει θέματα ανάπτυξης και απασχόλησης.

Οι αποφάσεις για το νέο σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας συνέπεσαν με τις ανακοινώσεις της Eurostat για άνοδο-ρεκόρ της ανεργίας στην Ευρώπη, αλλά οι ηγέτες της ΕΕ προτίμησαν να πετάξουν το μπαλάκι στην Κομισιόν, η οποία με τη σειρά της ανακοίνωσε τη δημιουργία και νέων Ομάδων Δράσης – με αμφίβολα αποτελέσματα, καθώς είναι βέβαιο πως η νέα δημοσιονομική σκληρότητα θα βαθύνει την ύφεση και επομένως την ανεργία.

Έτσι, η (υποτιθέμενη) συζήτηση για την αντιμετώπιση θεμάτων ανάπτυξης και ανεργίας, κατέληξε σε αποφάσεις που... θα εμποδίσουν την ανάπτυξη και θα αυξήσουν την ανεργία!

Βρετανία και Τσεχία ήσαν οι μόνες χώρες που αρνήθηκαν να αποδεχθούν το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να ξεκαθαρίζει πως η ΕΕ οφείλει να βάλει τάξη «στο χάος που λέγεται ευρωζώνη», ενώ αντίθετα ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, χαιρέτισε την απόφαση ως «πρώτο βήμα προς τη δημοσιονομική ένωση».

Η νέα συμφωνία διατηρεί την αποδοχή ελλείμματος της τάξης του 3% του ΑΕΠ και προβλέπει έναρξη κυρώσεων με πρόστιμο της τάξης του 0,2% του ΑΕΠ σε όσες χώρες ξεπερνούν το 3,5%.

Ως «αντίδωρο» αποφασίσθηκε να συσταθεί και να λειτουργήσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας έναν χρόνο νωρίτερα, δηλαδή από την 1η του προσεχούς Ιουλίου.

Η ισχύς του νέου μηχανισμού θα φτάνει τα 500 δις ευρώ, με ρευστότητα της τάξης των 80 δις, ενώ τον Μάρτιο θα συζητηθεί περαιτέρω αύξηση των πόρων του, προκειμένου να είναι σε θέση να στηρίξει μεγάλες χώρες όπως, για παράδειγμα, η Ιταλία.

Σημειώνεται επίσης ότι στον μηχανισμό θα μπορούν να προστρέχουν μόνο οι χώρες που θα εισαγάγουν στα εθνικά τους Δίκαια τον «χρυσό κανόνα».

Η Ελλάδα, αν και είναι άγνωστο με ποιον τρόπο και υπό τις παρούσες συνθήκες θα βρεθεί σε θέση να εφαρμόσει έναν τέτοιο κανόνα, δεν προέβαλε, όπως ήταν αναμενόμενο, καμιά αντίσταση, αρκούμενη στην «απόσυρση» της πρότασης για ορισμό Επιτρόπου, που μέσα σε δυο μέρες φούσκωσε και ξεφούσκωσε αυτόματα.

Άλλωστε, η χώρα βρίσκεται ήδη υπό αυστηρό έλεγχο, κάτι που ξεκαθάρισε μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο και ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γκιουνκέρ.

«Η Ελλάδα βρίσκεται υπό αυστηρή επιτήρηση και οι εταίροι της περιμένουν πλέον πράξεις», είπε. Και συνέχισε:

«Καταστήσαμε σαφές στον Έλληνα συνάδελφό μας ότι οι εταίροι απαιτούμε πλέον πράξεις σε ό,τι αφορά τη σταθεροποίηση προϋπολογισμού», είπε, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής και των κρατών στην απομείωση του ελληνικού χρέους, αφού ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους ιδιώτες.

Ο κ. Γιουνκέρ, αν και απέρριψε την γερμανική πρόταση περί επιτροπείας, έσπευσε να δικαιολογήσει την «γερμανική ανησυχία», όπως την αποκάλεσε, λέγοντας πως «η γερμανική ανησυχία -και δεν πρόκειται μόνο για γερμανική ανησυχία- να βρίσκεται η Ελλάδα υπό αυστηρή παρακολούθηση κινείται στο πλαίσιο της κοινής λογικής».

Και συνέχισε: «Όλοι γνωρίζουν ότι το πρόγραμμα σταθεροποίησης στην Ελλάδα βρίσκεται έκτος τροχιάς και όλοι γνωρίζουν ότι χρειάζεται η στήριξη των εταίρων προκειμένου η Ελλάδα να επανέλθει στην τροχιά του πρώτου προγράμματος. Δεν βλέπω την ανάγκη ενός δημοσιονομικού επιτρόπου ειδικά για την Ελλάδα.
Ωστόσο οι Έλληνες φίλοι μας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι βρίσκονται υπό αυξημένη επιτήρηση».

Από την πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι αποκάλεσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την πρόταση «ευφάνταστη και δυσάρεστη», ενώ δικαιολόγησε και αυτός τη Γερμανία όταν, κληθείς να σχολιάσει τη «δίψα» της για δημοσιονομική πειθαρχία, δήλωσε πως «τη δίψα αυτή τη βιώνουν όλοι στην Ευρώπη», καθώς οι κυβερνήσεις των χωρών του Βορρά θα πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες τους ότι οι χώρες της Μεσογείου κάνουν προόδους».

«Παράλογο, μη δημοκρατικό και αναποτελεσματικό», χαρακτήρισε το μέτρο τοποθέτησης Επιτρόπου και ο Γάλλος Πρόεδρος Σαρκοζί, προσθέτοντας όμως πως πρέπει να βρεθεί λύση για το ελληνικό πρόβλημα, καθώς, όπως είπε, «δηλητηριάζει την όλη κατάσταση».

Σύμφωνα άλλωστε με όσα είπε και ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί από τα ελληνικά κόμματα να δεσμευτούν αμετάκλητα στην τήρηση του νέου προγράμματος, διευκρινίζοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο θα εκφραστεί αυτή η δέσμευση θα προσδιοριστεί εν καιρώ…

Ενόψει νέων δεσμεύσεων, ο κ. Παπαδήμος εκτίμησε επίσης ότι τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση «θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων» και υπογράμμισε ότι προσδοκά από τους Έλληνες βουλευτές «να πράξουν το καθήκον τους με γνώμονα το συμφέρον της χώρας».

Όσο για την ύφεση και την ανεργία, κατά την άποψή του είναι το τίμημα που υποχρεώνεται να πληρώσει η Ελλάδα…

Κίνηση σωτηρίας από Βενιζέλο και Λοβέρδο

Και αφού όλα... τακτοποιήθηκαν, με τη λήξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μια κίνηση-έκπληξη ήλθε από την πλευρά δύο εκ των δελφίνων του ΠΑΣΟΚ και πρωτοκλασάτων υπουργών, που αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για τη σωτηρία του Κινήματος.

Οι υπουργοί Οικονομικών και Υγείας έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να ανακοινώσουν τη... συμπόρευσή τους για την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ, με τον κ. Λοβέρδο να υποχωρεί υπέρ του κ. Βενιζέλου και να σφραγίζουν τη συνεργασία τους με θερμό εναγκαλισμό.

Όπως είπαν, μπορούν με αυτή τη συμπόρευση να εγγυηθούν την ενότητα του κινήματος.

«Θα πορευθούμε μαζί με τον Βαγγέλη, θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσω τις προτάσεις μου για τη νέα φιλοσοφία που πρέπει να έχει το κόμμα», είπε ο υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κίνημα που πρέπει να μείνει όρθιο και να δώσει μάχες για να μη γονατίσει η χώρα».

Με τη σειρά του, ο υπουργός Οικονομικών παρατήρησε ότι «μια νέα διαίρεση θα πήγαινε πολύ πίσω το ΠΑΣΟΚ», ευχόμενος να αποτελέσει αυτή η κοινή πρωτοβουλία το έναυσμα για να μπει τέλος στην εσωστρέφεια.

«Είναι υποχρέωσή μας να πορευτούμε μαζί για το ΠΑΣΟΚ, τη χώρα και τους πολίτες», υπογράμμισε.

«Η παράταξή μας δεν αντέχει νέες διαιρέσεις. Η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα και η σταθερότητα, τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές, προϋποθέτει την ενότητα της δημοκρατικής παράταξης, την ενότητα του ΠΑΣΟΚ Kαι εμείς αυτή την ενότητα μπορούμε να την εγγυηθούμε»,δήλωσε ο κ. Λοβέρδος, προσθέτοντας πως έχουν ενημερώσει γι' αυτή τους την κίνηση πολλούς συναδέλφους τους, καθώς στόχος τους είναι «να αγκαλιάσει αυτή η ενωτική πρωτοβουλία όλη την παράταξη».

Και οικονομική τακτοποίηση

Μέσα στις γενικές «τακτοποιήσεις», τακτοποιείται και το ζήτημα της χρηματοδότησης των κομμάτων, που απασχολεί αυτόν τον καιρό την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Όλα τα κόμματα τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης της κρατικής χρηματοδότησής τους, υπό όρους και προϋποθέσεις, ενώ το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ συμφώνησαν στη δυνατότητα από 1/1/2012 να επιχορηγούνται με το 60% και το υπόλοιπο 40% να παρακρατείται από τις τράπεζες για την εξόφληση των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, υπογράμμισε την ανάγκη να παραμείνει το υφιστάμενο ύψος και ποσοστό της κρατικής χρηματοδότησης, που θα πρέπει όπως να ανατρέχει στα έσοδα του προηγούμενου έτους και όχι στα προβλεπόμενα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά του κ. Σπυρόπουλου στο γεγονός ότι «ηλεκτρονική κάρτα μέλους του ΠΑΣΟΚ το 2009 απέδωσε πάνω από 4,5 εκατ. ευρώ, όμως η παθογένεια των πολιτικών κομμάτων και του συστήματος αποδυνάμωσε τη βάση με αποτέλεσμα το 2011 να μειωθεί στο ένα εκατ. ευρώ».

Υποστηρίζει δηλαδή πως για τα μειωμένα έσοδα του 2011 φταίει η… παθογένεια του συστήματος και όχι η πολιτεία του ΠΑΣΟΚ.

Ως γνωστόν, το 2009 το ΠΑΣΟΚ είχε τον αέρα της νίκης, ενώ όσον αφορά στο 2011 και… πολύ είναι το ένα εκατομμύριο!

Ο γενικός διευθυντής της ΝΔ Αθανάσιος Σκορδάς συμφώνησε με την πρόταση του κ. Σπυρόπουλου για παρακράτηση του 40% της χρηματοδότησης για την εξόφληση των δανειακών οφειλών, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «μη διαχειρίσιμη την κατάσταση στα δάνεια λόγω εκτόξευσης των επιτοκίων».

«Τα κόμματα έπαιρναν δάνεια με επιτόκια 2%, ενώ από το καλοκαίρι του 2010 τα επιτόκια της ΑΤΕ πήγαν στο 8,65%. Το 2009 η ΝΔ όφειλε 3,5 εκατ. ευρώ τόκους και το 2011 πήγαν στα 9,2 εκατ. λόγω της αύξησης του επιτοκίου», είπε.

Στη Βουλή η ΕΛΣΤΑΤ

Πάντως, παρά τις περί του αντιθέτου διαρροές, σήμερα διαβιβάζεται στη Βουλή η δικογραφία για την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία.

Έτσι αποφάσισε ο αντεισαγγελέας του Α.Π, Ν. Παντελής, στον οποίο ο εισαγγελέας του Α.Π, Ι. Τέντες, είχε αναθέσει την μελέτη της υπόθεσης, που χειρίστηκε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης και ο οποίος είχε ζητήσει την διαβίβασή της στη Βουλή, διότι προέκυψε εμπλοκή πολιτικών προσώπων.

Για τα πολιτικά πρόσωπα τον λόγο έχει τώρα (βάσει του άρθρου 86 του Συντάγματος και το νόμο περί ευθύνης υπουργών) η Βουλή, ενώ θα συνεχιστεί η έρευνα για τα μη πολιτικά πρόσωπα, οπότε και θα καταθέσει και ο πρόεδρος της Αρχής Α. Γεωργίου.

Πρόκειται για μια υπόθεση που θα οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα και για όσα επιβάλλονται σήμερα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη…



Share

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)