Στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγ. Πεπόνη βρίσκεται πλέον η λίστα του υπουργείου Οικονομικών με τους (περίπου) 14.700 οφειλέτες του Δημοσίου που έχουν βεβαιωμένα χρέη άνω των 150.000 ευρώ.
Τα χρέη τα οποία συγκεντρώνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, φτάνουν τα 37 δισ. ευρώ (από το σύνολο των 41 δισ. ευρώ που είναι όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα δημόσια ταμεία). Αυτό σημαίνει ότι οι 14.700 που περιλαμβάνονται στη λίστα του εισαγγελέα, αν και αποτελούν μόνο το 1,6% του συνόλου των φοροφυγάδων, εντούτοις οφείλουν τη... μερίδα του λέοντος και συγκεκριμένα το 90% των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Αυτό οφείλεται στο ότι οι οφειλές τους είναι μεγάλες (άνω των 150.000 ευρώ). Υπενθυμίζεται ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ανέρχονται συνολικά σε 41 δισ. ευρώ και οφείλονται από 900.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα, η πλειονότητα των οποίων χρωστά ποσά μέχρι 150 χιλιάδες ευρώ, ανά περίπτωση.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από τους 14.700 οφειλέτες, οι 6.500 είναι φυσικά πρόσωπα, ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, και 8.200 νομικά πρόσωπα (εταιρείες κ.λπ.).
Ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Πεπόνης στις 13 Οκτωβρίου με έγγραφη παραγγελία του προς το υπουργείο Οικονομικών είχε ζητήσει να του διαβιβαστεί λίστα με τα ονόματα όλων των οφειλετών του Δημοσίου "τα χρέη των οποίων είναι άνω των 150.000 ευρώ, ληξιπρόθεσμα και απαιτητά", προκειμένου να προχωρήσει στις νόμιμες ενέργειες.
Ωστόσο, για μέρες υπήρξε... σιγή ασυρμάτου. Χρειάστηκαν τουλάχιστον δύο υπομνήσεις του κ. Πεπόνη προς το υπουργείο Οικονομικών για την επίσπευση του θέματος.
Η τελευταία αυστηρή προειδοποίηση του εισαγγελέα προς το ΥΠΟΙΚ έγινε περί τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, με την επισήμανση προς τους αρμοδίους ότι μια περαιτέρω αργοπορία μπορεί να σημάνει την ενεργοποίηση ποινικών κυρώσεων. Εντέλει η λίστα με τους μεγάλους οφειλέτες έφτασε (κατά τις πληροφορίες) στο Εφετείο την περασμένη Παρασκευή.
Φοροφυγάδες
Υστερα από αυτό, ο οικονομικός εισαγγελέας μελετά όλα τα στοιχεία και όπως όλα δείχνουν, μέσα στις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν επ' αυτοφώρω συλλήψεις για φοροφυγάδες, σε εφαρμογή της σχετικής εγκυκλίου του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ν. Παντελή.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παντελής στην εν λόγω εγκύκλιό του (τον περασμένο Αύγουστο) είχε επισημάνει την αναγκαιότητα τήρησης της αυτόφωρης διαδικασίας για "προκλητικές περιπτώσεις φοροδιαφυγής", στις οποίες το βεβαιωμένο χρέος ξεπερνά τις 150.000 ευρώ.
Παράλληλα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου με την εν λόγω εγκύκλιο-οδηγία του προς όλους τους προϊσταμένους των Εισαγγελιών της χώρας είχε χαρακτηρίσει "νόμιμη" και "επιβεβλημένη" την εφαρμογή του αυτοφώρου για τις περιπτώσεις οφειλετών που "προτιμούν να διατηρούν σε υψηλά επίπεδα τις τραπεζικές τους καταθέσεις, παρά να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο, εμπαίζοντας τους συνεπείς φορολογουμένους".
Επιπροσθέτως, οι εισαγγελικές και δικαστικές αρχές, βάσει της προαναφερόμενης εγκυκλίου, έχουν την εντολή να διαβιβάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου πίνακες με ονοματεπώνυμα κατηγορουμένων για φοροδιαφυγή, τις σχετικές υποθέσεις που παρέπεμψαν στο ακροατήριο, τον αριθμό (και τους λόγους) των αναβολών, των ματαιώσεων κ.λπ.
42 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΧΡΩΣΤΑΝΕ 10,6 εκ. €
Ερχονται νέες συλλήψεις για ΦΠΑ
Μορφή... χιονοστιβάδας αναμένεται να λάβουν τις επόμενες ημέρες οι συλλήψεις για οφειλές ΦΠΑ προς το Δημόσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έχει ήδη ελέγξει και προωθεί στους οικονομικούς εισαγγελείς 42 υποθέσεις επιχειρηματιών, οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ και δεν έχουν αποδώσει στο Δημόσιο φόρο άνω των 75.000 ευρώ ο καθένας.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, συνολικά και οι 42 επιχειρήσεις έχουν χρέη ύψους 10,6 εκατ. ευρώ περίπου.
Οι οικονομικοί εισαγγελείς αναμένεται να προχωρήσουν άμεσα σε συλλήψεις με τη διαδικασία του αυτόφωρου.
"Το αυτόφωρο φαίνεται να αποτελεί το μοναδικό όπλο φορολογικής συμμόρφωσης που άρχισε να αποδίδει έσοδα στα δημόσια ταμεία", σημειώνει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΔΟΕ. Μάλιστα, η πρώτη επιχειρηματίας που συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη πλήρωσε εγγύηση 50.000 ευρώ και αφέθηκε ελεύθερη, ενώ χθες επιχειρηματίας στη συμπρωτεύουσα για να αποφύγει τη σύλληψη έσπευσε να πληρώσει στην εφορία 220.000 ευρώ. Τις τελευταίες ημέρες έγιναν έξι παραπομπές επιχειρηματιών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Αστρος Κυνουρίας για τη μη απόδοση ΦΠΑ και στο υπουργείο Οικονομικών τονίζουν ότι οι έρευνες του ΣΔΟΕ στην αγορά θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς. Αρκετοί επιχειρηματίες απέφυγαν τη σύλληψη την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, καθώς προχώρησαν σε ρύθμιση του χρέους τους.
Επίσης στο στόχαστρο των ελεγκτών του ΣΔΟΕ βρίσκονται περίπου 1.000 φυσικά πρόσωπα κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες που είναι ύποπτοι για φοροδιαφυγή φόρου εισοδήματος άνω των 150.000 ευρώ, καθώς τα ποσά που βρέθηκαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που δήλωναν τα τελευταία χρόνια στην εφορία.