Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Μείωση των συνολικών αποδοχών


Μείωση των τελικών αποδοχών όλων των δημοσίων υπαλλήλων, συνολικά κατά 2,8 δισ. ευρώ, επιφέρει το νέο μισθολόγιο, καθώς καταργούνται 100 από τα 104 υφιστάμενα επιδόματα, που εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο και, την επόμενη εβδομάδα, η τελική ρύθμιση κατατίθεται στη Βουλή.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις των τελικών αποδοχών έως και 1.600 ευρώ αφορά στους υπαλλήλους των υπουργείων Οικονομικών, Δικαιοσύνης ΠΕΚΑ, Εσωτερικών, την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ΥΠΑ, στους οποίους καταργούνται τα επιδόματα που προσαύξαναν το τελικό ύψος των αποδοχών τους, ενώ λιγότερες απώλειες θα έχουν οι υπάλληλοι των υπουργείων Εθνικής Αμυνας (πολιτικό προσωπικό), Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας και Παιδείας (διοικητικοί υπάλληλοι).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών, οι νέοι βασικοί μισθοί στο Δημόσιο θα κυμαίνονται από 780 έως 2.200 ευρώ, έναντι 711 - 1.666 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Η σημαντική διαφορά είναι ότι, σήμερα, πέραν των βασικών μισθών, υπάρχουν και τα επιδόματα που προσαυξάνουν τις τελικές αποδοχές των υπαλλήλων, ενώ, με το νέο μισθολόγιο που θα εφαρμοστεί από το Νοέμβριο, παύουν να υφίστανται και, πλέον, οι τελικές αποδοχές θα είναι κοντά στο βασικό μισθό.


Οι βασικοί μισθοί αναπροσαρμόζονται και αυξάνονται, με τη μερική ενσωμάτωση ορισμένων από τα επιδόματα. Ωστόσο, το άθροισμα σημερινών βασικών μισθών και επιδομάτων θα είναι αισθητά μικρότερο. Σήμερα, ο βασικός μισθός για την κατηγορία της υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΥΕ) είναι 711 ευρώ, για την κατηγορία δευτεροβάθμιας (ΔΕ) είναι 830 ευρώ, για τους απόφοιτους ΤΕΙ (ΤΕ) 938 ευρώ και για τους αποφοίτους ΑΕΙ (ΠΕ) 984 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο ΥΠΟΙΚ, ο βασικός μισθός για τον πρωτοδιόριστο υποχρεωτικής εκπαίδευσης, από 711 ευρώ, θα αυξηθεί σε 780 ευρώ. Δεδομένου ότι ο υπάλληλος αυτός λαμβάνει σήμερα και την προσωπική διαφορά των 142 ευρώ από το παλαιό επίδομα των 176 ευρώ, οι βασικές του αποδοχές διαμορφώνονται σε 853 ευρώ. Καθώς δεν θα υπάρχει η «προσωπική διαφορά» στο νέο μισθολόγιο, το τελικό ύψος των αποδοχών του, από 853 ευρώ, θα μειωθεί σε 780 ευρώ.

Αντίστοιχες αναπροσαρμογές προβλέπονται και για τους βασικούς μισθούς των υπόλοιπων κατηγοριών υπαλλήλων.

Κατάσχεση μισθών για χρέη

Η αδυναμία σύλληψης της φοροδιαφυγής, αλλά και είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών από τους μεγαλοοφειλέτες, οδήγησε για μια ακόμη φορά την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στην εύκολη λύση και στην κατάσχεση μισθών από όλους όσοι έχουν κάποιο χρέος προς την εφορία.

Το οικονομικό επιτελείο, που το τελευταίο διάστημα έχει επιδοθεί σε ένα άνευ προηγουμένου «φορο-σαφάρι», καλύπτοντας τις όποιες αδυναμίες του μηχανισμού είσπραξης, προχώρησε στην αναβίωση του εν λόγω αναγκαστικού μέτρου είσπραξης, που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Ετσι, ενώ ακόμη παραμένουν «άγνωστοι» οι μεγαλοοφειλέτες με χρέη άνω των 150.000 ευρώ, αφού μέχρι σήμερα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί οι κατάλογοι με τα ονόματά τους -με εξαίρεση φυσικά τα 6.000 νομικά πρόσωπα, τα περισσότερα των οποίων όμως είτε είχαν πτωχεύσει είτε δεν υπάρχουν σήμερα στον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας ή είναι κρατικές επιχειρήσεις και άρα στο απυρόβλητο-, αρχίζει το «κυνήγι» των φορολογουμένων που οφείλουν μικροποσά στην εφορία, με την κατάσχεση μισθών, υπό την προϋπόθεση ότι το εναπομείναν υπόλοιπο δεν θα είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, εάν ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ μηνιαίως, επιτρέπεται η κατάσχεση μέχρι του 25% αυτών, όμως σε κάθε περίπτωση το εναπομένον ποσό δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 1.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι, στις περιπτώσεις που το ποσό της οφειλής υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ και το χρέος έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο, για περισσότερους από τέσσερις μήνες, τότε μπορεί να ζητηθεί από τον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ η άσκηση ποινικής δίωξης και η παραπομπή του οφειλέτη στη δικαιοσύνη με τη διαδικασία του αυτόφωρου.

Βέβαια, και στην περίπτωση αυτή, το οικονομικό επιτελείο έχει δεσμευτεί ότι πρώτοι θα περάσουν την «πόρτα» της δικαιοσύνης όσοι έχουν χρέη που ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ.

Τεκμηρίωση εισοδήματος

Την πλήρη τεκμηρίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των φορολογουμένων, τόσο ως προς το μέρος της κατανάλωσης όσο και ως προς το μέρος της αποταμίευσης, σχεδιάζει μέσα από ένα νέο «γρίφο» διασταυρώσεων και αλγοριθμικών κριτηρίων το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Αυτό προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλου, κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, στο οποίο επιχείρησε να περιορίσει τις αντιδράσεις των υπουργών. Οσον αφορά στο θόρυβο που προκλήθηκε με τις παλινωδίες του υπουργείου στο θέμα των αποδείξεων, έριξε τις ευθύνες στα μέσα ενημέρωσης, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «αδιανόητο τον ισχυρισμό ορισμένων μέσων, ότι πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών ήταν να επιβληθεί το νέο μέτρο για τις αποδείξεις αναδρομικά για το 2011».

Προφανώς, είχε ξεχάσει ο κ. Βενιζέλος ότι, στην τελευταία συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο ίδιος είχε αναρωτηθεί: «Πότε θα αρχίσει να ισχύει το μέτρο αυτό; Αυτό το μέτρο θα ισχύσει με τη φορολογική δήλωση του 2012 για τα εισοδήματα του 2011. Ολα τα μέτρα αυτά, προκειμένου να αποδώσουν το 2012, πρέπει εφόσον αφορούν τη φορολογική δήλωση του '12, να αφορούν τα εισοδήματα του 2011».

Μόνο τέσσερα επιδόματα θα μείνουν

Το μέγιστο ύψος των νέων βασικών μισθών θα είναι 2.200 ευρώ, από 1.666 ευρώ που είναι σήμερα, και αφορά στους πτυχιούχους ΠΕ. Με την προσθήκη και των επιδομάτων, οι ανώτατες τελικές αποδοχές στο Δημόσιο θα είναι κάτω των 3.000 ευρώ μηνιαίως.

Οι βασικοί αυτοί μισθοί θα προσαυξάνονται με την προσθήκη των ακόλουθων επιδομάτων:

* Ειδικών συνθηκών, που θα απορροφήσει και το ανθυγιεινό επίδομα, που χορηγείται σήμερα.

* Το οικογενειακό επίδομα, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση των υπαλλήλων.

* Θέσης ευθύνης, που θα το λαμβάνουν μόνο οι προϊστάμενοι.

* Παραγωγικότητας, που θα καταβάλλεται μόνο στα τμήματα που αποδίδουν και εκπληρώνουν τους στόχους του «συμβολαίου αποτελεσματικότητας» που θα υπογράφουν.

Με βάση την ενημέρωση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών στο Υπουργικό Συμβούλιο, από τις ρυθμίσεις αυτές:

* Το 14,5% των υπαλλήλων θα υποστεί μεγάλες μειώσεις.

* Δεν αλλάζει η μισθολογική κατάσταση για το 78% των υπαλλήλων.

* Θα υπάρξει μικρή αύξηση για το 7,5% των υπαλλήλων.

Επίσης, έγινε γνωστό ότι τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξετάζουν το ενδεχόμενο σταδιακής εφαρμογής των μέτρων, σε μια διετία και όχι εφάπαξ, ώστε να μετριαστούν οι αντιδράσεις των θιγόμενων υπαλλήλων.

Ακόμα, στο Υπουργικό Συμβούλιο συζητήθηκε το ενδεχόμενο να υπάρξει ανώτατο επίπεδο στις αποδοχές των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, όπως προβλέπεται στο βαθμολόγιο, θα επανακαθοριστούν και οι αποδοχές των συμβασιούχων στο Δημόσιο.

Η διαδικασία

Με βάση τη διαδικασία που ακολουθούν οι εφορίες, μια οφειλή (φόρος, τέλος ή εισφορά) καθίσταται ληξιπρόθεσμο χρέος την αμέσως επόμενη ημέρα που λήγει η προθεσμία καταβολής της, οπότε και αμέσως επιβαρύνεται με προσαύξηση 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης με ανώτατο ποσοστό προσαύξησης 200% της αρχικής οφειλής.

Στη συνέχεια, το τμήμα εσόδων της αρμόδιας ΔΟΥ καλεί το φορολογούμενο, με ειδικό ειδοποιητήριο, να προσέλθει για να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει την οφειλή του και, μόνο εάν ο υπόχρεος δεν ανταποκριθεί, βρίσκεται αντιμέτωπος με τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατασχέσεις κινητών και ακινήτων, πλειστηριασμοί ακινήτων κ.λπ.




Share

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)