Τα διορθωτικά μέτρα δεν τελειώνουν εδώ, καθώς οι στόχοι μείωσης του ελλείμματος φέτος και τα επόμενα χρόνια δεν πρόκειται να αλλάξουν και οι όποιες αποκλίσεις πρέπει να καλύπτονται.
Η βαθιά ύφεση, που προβλέπεται να κινηθεί στο 5,3%, ρίχνοντας το ΑΕΠ κάτω από τα 220 δισ. ευρώ, αλλά και οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων προκάλεσαν απόκλιση της τάξης του 0,5% με 0,7%, ήτοι 1,2 -1,6 δισ. ευρώ, φέρνοντας νέο πακέτο μέτρων περίπου 2,2 δισ. ευρώ ή κοντά 1% του ΑΕΠ. Και αυτό δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα πως θα είναι το τελευταίο, καθώς τα διορθωτικά μέτρα λαμβάνονται για να παραμένουν οι στόχοι σταθεροί, κατά την κυβέρνηση. Χαρακτηριστική ήταν η επισήμανση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ: «Οι διορθώσεις εξυπηρετούν την αξιοπιστία της χώρας γι' αυτά που έχει αποφασίσει να κάνει».
Αμεση ήταν η αντίδραση του επιτρόπου Ολι Ρεν, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να εκπληρώσει πλήρως τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους.
Είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση εισέπραξε την απόρριψη της Ευρώπης στο αίτημα για πολιτική λύση ως προς το επίμαχο ζήτημα της μη επίτευξης του στόχου του ελλείμματος στο 7,6% φέτος. Παραμένουν οι στόχοι του ελλείμματος 17,1 δισ. φέτος και 14,9 δισ. του χρόνου, με το πρωτογενές πλεόνασμα να φτάνει στα 1,8 δισ. το 2011 και 3 δισ. ευρώ το 2012.
Η κυβέρνηση, κατά τις επιταγές της τρόικας, κατέφυγε για άλλη μια φορά στην εύκολη λύση των εισπρακτικών μέτρων επί δικαίους και αδίκους. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισαν με κάθε τρόπο ότι θα υπάρξει πλήρης εφαρμογή του προγράμματος, μετά την ομολογία περί αποτυχίας τού πρόσφατα ψηφισθέντος Μεσοπρόθεσμου. Σε μια προσπάθεια πειθούς, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πάντες «να αναλογιστούν τι κόστος διακυβεύεται και τι κόστος καλούμαστε να επιβάλουμε».
Στην εργασιακή εφεδρεία, που οδηγεί σε απόλυση δημοσίων υπαλλήλων, και στο ενιαίο μισθολόγιο, που εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει ακόμη και 500 εκατ. ευρώ φέτος, αν υλοποιηθεί από 1ης Οκτωβρίου, η κυβέρνηση αποφάσισε χθες να προσθέσει και άλλα τρία μέτρα:
1. Το ειδικό τέλος επί 7,2 εκατ. ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, στοχεύοντας, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών, σε έσοδα 4-6 δισ. ευρώ στη διετία 2011-2012. Θα πληρωθεί άμεσα, μαζί με το τριπλό εκκαθαριστικό του κεφαλικού φόρου, των έκτακτων εισφορών και του τέλους επιτηδεύματος, οδηγώντας σε αρπαγή τουλάχιστον ενός μισθού ακόμα.
2. Στο κόψιμο ενός ολόκληρου μισθού για αιρετούς και μετακλητούς, δηλαδή από Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πρωθυπουργό, υπουργούς, βουλευτές, περιφερειάρχες, δημάρχους, γενικούς γραμματείς κ.ά. Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα αφορά το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών τους ή μόνο τη βουλευτική αποζημίωση ή τη χορηγία.
3. Στην έκκληση προς τους έχοντες να εισφέρουν άμεσα με τον οβολό τους στο κρατικό ταμείο. Η αρχή θα γίνει με τους εφοπλιστές, με τους οποίους θα συζητήσουν τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών τον τρόπο συνεισφοράς τους. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση κάνει έκκληση και στον απανταχού Ελληνισμό της διασποράς να δώσει τη συνεισφορά του.
Από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών έχουν ενδιαφέρον και τα εξής σημεία:
* Συνεχίζεται η περικοπή των δημοσίων δαπανών, που αφορά κυρίως μισθούς, συντάξεις, προνοιακές παροχές και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, που καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των δημοσίων δαπανών, καθώς και λειτουργικές δαπάνες, που έχουν μειωθεί σε 7 δισ. ευρώ.
* Το φετινό ΑΕΠ θα περιοριστεί γύρω στα 218 δισ. ευρώ, έναντι αρχικού στόχου 225,4 δισ. ευρώ ή ύφεσης 3,5%.
* Ο προϋπολογισμός θα ψηφιστεί μέχρι 31 Οκτωβρίου, μετά και τη σύμφωνη γνώμη της Ν.Δ., για την οποία ενημερώθηκε ήδη και ο Ολι Ρεν.
* Η πλήρης εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου θα επιτρέψει και την εξόφληση των χρεών 6,5 δισ. ευρώ του Δημοσίου προς τρίτους.
* Δεν έλειψε και πάλι το κλίμα εκφοβισμού, μέσω των κυβερνητικών διαβεβαιώσεων ότι «προσπάθειά μας είναι να καταβάλλονται μισθοί και συντάξεις, να έχουμε ταμειακά διαθέσιμα»