"Tο μέτρο αποτελεί απλώς την κορυφή της πυραμίδας των δημευτικού πλέον χαρακτήρα επιβαρύνσεων που έχουν επιβληθεί την τελευταία διετία στην ακίνητη ιδιοκτησία", αναφέρει σε της ανακοίνωση η Πανελλήνιος Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), με αφορμή την ανακοίνωση για την επιβολή τέλους στην ακίνητη ιδιοκτησία.
Και συνεχίζει η ανακοίνωση:
"Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό, για ποιο λόγο, ενώ αρνείται να πουλήσει δημόσια περιουσία, για την οποία είναι δεδομένη η αδυναμία διαχείρισής της, ούτε ανακοινώνει μέτρα περιστολής του παμφάγου δημόσιου τομέα, εν τούτοις εξαγγέλλει ένα μέτρο πραγματικού «ξεπουλήματος» της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας στη χώρα μας, όπως το νέο διετές τέλος στα κτίρια που ανακοίνωσε σήμερα".
Επίσης επισημαίνεται ότι η "συγκεκριμένη εισφορά επί των ακινήτων θα μπορούσε να γίνει ανεκτή και να πληρωθεί από τους φορολογούμενους, εν όψει των σημερινών δραματικών συνθηκών της χώρας, μόνον αν ήταν χαμηλή και επίπεδη, και αν ήταν η μόνη.
Όμως σε συνδυασμό με τις ισχύουσες δεκάδες άλλων φόρων, τελών και εισφορών την κατεδάφιση της μισθωτικής αξίας των ακινήτων που μαρτυρούν τα χιλιάδες ξενοίκιαστα σε όλη τη χώρα και τις συνεχώς επαπειλούμενες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες, καθιστά την ιδιωτική ακίνητη περιουσία στη χώρα μας μια "τελειωμένη υπόθεση", και το τέλος αυτό, το πραγματικό «τέλος» της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, της οικοδομής και της οικονομίας μας", καταλήγει η ανακοίνωση.
Υπενθυμίζεται πως το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την επιβολή ειδικού τέλους στη χτισμένη επιφάνεια, μεσοσταθμικής επιβάρυνσης 4 ευρώ/τ.μ. και διετούς διάρκειας, το οποίο θα υπολογιστεί με βάση κοινωνικά και άλλα κριτήρια.
Τι σημαίνει όμως αυτή η αύξηση της τάξης των τεσσάρων ευρώ, μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ;
Μερικά παραδείγματα θα βοηθήσουν να σχηματιστεί καλύτερα η εικόνα.
Έτσι, στη Φιλοθέη ας πούμε, με την αντικειμενική αξία να φτάνει τα 10.000 ευρώ το τ.μ για ένα σπίτι 120 τ.μ ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει:
120Χ10=1.200 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 2.400 ευρώ στα 2 χρόνια.
Στη Μεταμόρφωση ας πούμε από την άλλη, όπου η αντικειμενική είναι πολύ χαμηλότερη, στα 1.000 ευρώ το τ.μ και θα το τιμολογήσει με 4 ευρώ το τ.μ (κατά μέσο όρο), για ένα σπίτι 120 τ.μ ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει:
120Χ4=480 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 960 ευρώ στα 2 χρόνια.
Τέλος, στο Νέο Ηράκλειο που η αντικειμενική αγγίζει τα 6.000 ευρώ το τ.μ για ένα σπίτι 120 τ.μ ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει:
120Χ6=720 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 1.440 ευρώ στα 2 χρόνια.
Το νέο μέτρο θα πλήξει, για δύο χρόνια, περίπου 5.000.000 ακίνητα, χωρίς να έχει διευκρινιστεί τι θα γίνει στην περίπτωση των ενοικιαστών.
Όσο το γιατί επιλέχθηκε η επιβολή του τέλους να γίνει μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, η απάντηση είναι διότι πρέπει η επεξεργασία της οφειλής να γίνει με βάση τα στοιχεία του ακινήτου που έχει στην διάθεση της η ΔΕΗ αντί της εφορίας.
Υπολογίζεται ότι κατά μέσον όρο η επιβάρυνση για κάθε νοικοκυριό θα είναι 300 ευρώ και ο στόχος είναι να εισπραχθούν 2 δισ. ευρώ φέτος και άλλα 2 δισ. ευρώ το 2012.
Το νέο ειδικό τέλος θα επιβληθεί σε κάθε είδους κτίσμα που ηλεκτροδοτείται ακόμη και αν πρόκειται για πρώτη κατοικία ή δευτερεύουσα, ή εξοχική που χρησιμοποιείται για 1 μήνα τον χρόνο ή κενά διαμερίσματα, ακόμα και αγροτικά κτίσματα. Θα είναι κλιμακωτό και θα κυμαίνεται από 0,5 έως 10 ευρώ ανά τ.μ. και θα βεβαιωθεί μέσω των εκκαθαριστικών λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ στους χρήστες των κτισμάτων, είτε αυτοί είναι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων είτε είναι ενοικιαστές.
Το ύψος του τέλους θα διαμορφώνεται ανάλογα με την τιμή ζώνης που ισχύει στην περιοχή κάθε ακινήτου, καθώς και με κριτήριο τη χρήση του ακινήτου, δηλαδή το εάν αυτό χρησιμοποιείται ως κατοικία, επαγγελματική στέγη, αποθηκευτικός χώρος κ.λπ. Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τους ανέργους, ανάπηρους, τρίτεκνους, πολύτεκνους και όσους έχουν ενταχθεί στα κοινωνικά τιμολόγια της ΔΕΗ, για τους οποίους το τέλος θα είναι αισθητά μειωμένο σε σχέση με τους υπόλοιπους.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου και με πληροφορίες από τους αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών το ειδικό τέλος στα ακίνητα θα επιβληθεί στη "δομημένη ηλεκτροδοτούμενη επιφάνεια" των ακινήτων όλης της χώρας (οι συνδέσεις της ΔΕΗ υπολογίζονται σε περίπου 7.000.000).
Επιβολή
Θα επιβληθεί σε κύριες, δευτερεύουσες και εξοχικές κατοικίες, αυθαίρετα κτίσματα, γραφεία, καταστήματα, αγροτικά κτίρια, αποθήκες, στους κύριους χώρους της κατοικίας όσο και τους βοηθητικούς όπως γκαράζ και αποθήκες, ενώ θα εξαιρούνται οι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων που βρίσκονται σε πιλοτή. Στο νέο τέλος θα υπαχθούν και οι κοινόχρηστοι ηλεκτροδοτούμενοι χώροι των πολυκατοικιών.
Οπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος μεσοσταθμικά το νέο τέλος θα διαμορφωθεί στα 4 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, πράγμα που σημαίνει ότι για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. μεσαίας αντικειμενικής αξίας το τέλος θα ανέλθει στα 400 ευρώ. Ωστόσο στα ακριβά προάστια θα είναι 10 ευρώ το τ.μ και έτσι για κατοικία 150 τ.μ θα διαμορφωθεί στα 1.500 ευρώ.
Το τέλος θα επιβληθεί και θα εισπραχθεί μέσω των εκκαθαριστικών λογαριασμών της ΔΕΗ που θα εκδοθούν μέχρι το τέλος του έτους και θα καταβληθεί εφάπαξ μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2012, ενώ για το επόμενο έτος θα καταβληθεί σε πολλές δόσεις.
ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
Οι παράγοντες που θα προσδιορίζουν το ύψος του ειδικού τέλους θα είναι:
- Η τιμή ζώνης: Το τέλος θα κλιμακώνεται ανάλογα με την αντικειμενική αξία των ακινήτων κάθε περιοχής. Θα ξεκινάει από 0,5 ευρώ για τις φθηνές περιοχές και τα χωριά και θα φθάνει μέχρι 10 ευρώ το τετραγωνικό για τις ακριβές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με μια ενδεικτική κλίμακα που εξετάζουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, το τέλος θα είναι 0,5 ευρώ/τ.μ. για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης έως 500 ευρώ, 1 ευρώ/τ.μ. για τιμή ζώνης 500-1.000 ευρώ, 2 ευρώ/τ.μ. για τιμή ζώνης 1.000-1.500 ευρώ, 3 ευρώ/τ.μ. για αντικειμενική αξία 1.500-2.000 ευρώ, 4 ευρώ/τ.μ. για τιμή ζώνης 2.000-4.000 ευρώ, 5 ευρώ/τ.μ. για ακίνητα με τιμή ζώνης 2.500-3.000 ευρώ, 6 ευρώ/τ.μ. για τιμή ζώνης 3.000-4.000 ευρώ, 8 ευρώ/τ.μ. για τιμή ζώνης από 4.000-6.000 ευρώ και 10 ευρώ/τ.μ. για ακίνητα που βρίσκονται σε ακριβές περιοχές με αντικειμενική αξία άνω των 6.000 ευρώ.
- Η επιφάνεια του κτίσματος.
- Η παλαιότητα του ακινήτου.
- Η χρήση του κτίσματος: Με την εφαρμογή ειδικών συντελεστών το τέλος θα διαφοροποιείται ανάλογα με τη χρήση του κτίσματος. Δηλαδή τα κτίσματα επαγγελματικής στέγης θα επιβαρύνονται περισσότερο από τις κατοικίες και οι κατοικίες περισσότερο από τους αποθηκευτικούς χώρους.
- Κοινωνικά κριτήρια: Θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους ανέργους, ανάπηρους, τρίτεκνους και πολύτεκνους και όσους έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.Το τέλος θα είναι διετούς διάρκειας. Την πρώτη χρονιά το ποσό αυτό θα πρέπει να εξοφληθεί εφάπαξ έως και τον Φεβρουάριο, ενώ το 2012 οι φορολογούμενοι θα το εξοφλήσουν σε δόσεις.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
Από 0,5 έως 10 ευρώ η επιβάρυνση ανάλογα με την τιμή ζώνης
Με εξαίρεση τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όσους έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ και τις φτωχές περιοχές της χώρας, το ποσό του τέλους θα κυμαίνεται από 0,5 ευρώ μέχρι και 10 ευρώ το τ.μ. ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής που βρίσκεται το κτίσμα.
Ετσι για παράδειγμα στη Νέα Ιωνία, όπου η τιμή ζώνης είναι κάτω από 1.000 ευρώ το τ.μ., το τέλος υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί στο 1 ευρώ το τ.μ. και συνεπώς ο ιδιοκτήτης κατοικίας 60 τ.μ. θα κληθεί να καταβάλει για το 2011 ποσό 60 ευρώ. Στο Αιγάλεω και το Περιστέρι το τέλος ανά τ.μ. εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 2 ευρώ και έτσι για κατοικία 80 τ.μ. θα ανέλθει στα 160 ευρώ. Στην Αγία Παρασκευή το τέλος αναμένεται να διαμορφωθεί στα 4 ευρώ ανά τ.μ. και έτσι για διαμέρισμα 80 τ.μ. θα είναι 320 ευρώ, ενώ στα ακριβά σημεία του Χαλανδρίου θα είναι 5 ευρώ το τ.μ. και συνεπώς για διαμέρισμα 150 τ.μ. θα ανέρχεται στα 750 ευρώ.
Στις ακριβές περιοχές με τιμή ζώνης πάνω από 3.500 ευρώ το τ.μ., το τέλος θα είναι 10 ευρώ το τ.μ. Για παράδειγμα για κατοικία 150 τ.μ. στο Παλαιό Ψυχικό το τέλος θα ανέρχεται σε 1.500 ευρώ τον χρόνο και για κατοικία 100 τ.μ. στο Κολωνάκι στα 1.000 ευρώ
Το ποσό του τέλους στα κτίσματα θα βεβαιωθεί στο όνομα που εμφανίζεται στον λογαριασμό της ΔΕΗ και κατά συνέπεια θα κληθούν να το πληρώσουν οι χρήστες του ακινήτου ανεξάρτητα αν είναι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές. Οπως λένε αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ο ιδιοκτήτης και ο ενοικιαστής θα διαπραγματευτούν για το ποιος τελικά θα επιβαρυνθεί με το τέλος.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ
ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ
40 φόροι και τέλη επιβαρύνουν τα ακίνητα
Το πραγματικό... τέλος της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, της οικοδομής και της οικονομίας έρχεται με το νέο ειδικό τέλος και σε συνδυασμό με άλλους 40 φόρους που επιβαρύνουν τα κτίρια και τη γη.
Αυτά υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Σ. Παραδιάς, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση για μη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και μη περιστολή των κρατικών δαπανών. Και λέει χαρακτηριστικά:
"Η κυβέρνηση που δεν θέλει ή αδυνατεί να περιορίσει τη σπατάλη στο Δημόσιο και τη φοροδιαφυγή, επιλέγει και πάλι την ''εύκολη λύση'' της υπερφορολόγησης των ''συνήθων κορόιδων'' που δεν μπορούν να κρύψουν, ούτε να μεταφέρουν την περιουσία τους στο εξωτερικό".
Σημειώνεται ότι τα ακίνητα επιβαρύνονται με 40 φόρους και τέλη, εκ των οποίων οκτώ αφορούν την ανέγερση κτιρίων και τα αυθαίρετα. Δηλαδή 32 φόρους και τέλη πληρώνουν όσοι έχουν εισόδημα ή απλώς είναι ιδιοκτήτες.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ:
Κολασμένοι μήνες Σεπτέμβρης και Οκτώβρης
Την ανακοίνωση της επιβολής τέλους στα ακίνητα για το 2011 και το 2012 ανακοίνωσε ο Ευ. Βενιζέλος αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης του άτυπου υπουργικού συμβουλίου, ο οποίος θέλοντας να δώσει τον δραματικό τόνο των αποφάσεων, τόνισε πως "οι δύο μήνες, Σεπτέμβριος και Οκτώβριος, είναι δύο κολασμένοι μήνες".
Πρόκειται, όπως είπε, για ένα "μέτρο άμεσης καθολικής εφαρμογής, αλλά κλιμακωμένο δίκαια με κοινωνικά χαρακτηριστικά". Απέδωσε, μάλιστα, την επιβολή του μέτρου στην αδυναμία είσπραξης του ΕΤΑΚ (το οποίο πάντως δεν καταργείται).
Παράλληλα, ανακοίνωσε την περικοπή ενός μισθού για τους αιρετούς και μετακλητούς λειτουργούς του Δημοσίου (Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πρωθυπουργό, πρόεδρο της Βουλής, υπουργούς, βουλευτές, περιφερειάρχες, δημάρχους, γ.γραμματείς). Τέλος, έκανε γνωστό πως θα καλέσει το εφοπλιστικό κεφάλαιο να συμβάλει στη δημοσιονομική προσπάθεια.