Η Ε.Ε. πρέπει όχι μόνο να επιλύσει τα οξυμμένα οικονομικά της προβλήματα, αλλά και να ενωθεί για να διασώσει όλες τις χώρες-μέλη της που κινδυνεύουν, όπως η Ελλάδα, διαφορετικά, αν επιδείξει αδυναμία ή «δώσει» κάποια από τις χώρες αυτές, θα γεννηθούν νέοι συστημικοί κίνδυνοι και η παγκόσμια οικονομία θα κινδυνεύσει με την επόμενη βαθιά κρίση της.
Αυτό εκτίμησε ο αναπληρωτής του πρωθυπουργού και υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Αλεξέι Κούντριν, ο οποίος φέρεται και ως ο πιθανότερος αντικαταστάτης του Βλαντίμιρ Πούτιν στην πρωθυπουργία, εάν τελικά εκείνος επανεκλεγεί πρόεδρος της χώρας τον Μάρτιο του 2012.
Αναφερόμενος σε παλαιότερη, σχετικά πιο αισιόδοξη πρόβλεψή του στις αρχές του καλοκαιριού, περί 25% πιθανότητας να ξεσπάσει ένα νέο δεύτερο κύμα κρίσης, ο κ. Κούντριν διαπίστωσε ότι σήμερα η κατάσταση χειροτέρευσε αρκετά, γι' αυτό και ο κίνδυνος για μια νέα κρίση έχει αυξηθεί, καθώς «τα παλαιά προβλήματα δεν επιλύθηκαν πλήρως, αλλά εκδηλώθηκαν τώρα πολύ οξύτερα και ο κινητήρας της αμερικανικής οικονομίας δεν δούλεψε»· Αντιθέτως οι ΗΠΑ δεν άλλαξαν το οικονομικό τους μοντέλο και θυμίζουν «διασωληνωμένο άρρωστο με ορό».
Οπως επιβεβαίωσε ο κ. Κούντριν, βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την Κύπρο για τη χορήγηση δανείου, σε απάντηση σχετικής αίτησης της κυπριακής κυβέρνησης, απέφυγε ωστόσο να αναφερθεί στο μέγεθος του ρωσικού δανείου, το οποίο ρωσικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι θα έχει μέγεθος 2-2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ με επιτόκιο 4,5% για διάρκεια πενταετίας.