Από κόσκινο για άλλη μια φορά η ελληνική οικονομία. Στελέχη της τρόικας θα ελέγξουν την πορεία υλοποίησης του Μεσοπρόθεσμου. Πιθανό να ζητηθούν ακόμη πιο σκληρά μέτρα. Αναμένεται σκληρή διαπραγμάτευση
Ξεκινούν τη Δευτέρα, οι έλεγχοι της τρόικας ενόψει της εκταμίευσης της έκτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα.
Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών θα βρεθούν η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, η πορεία του ελλείμματος, οι μεταρρυθμίσεις, αλλά και το ενιαίο μισθολόγιο.
Παράλληλα ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων, στο πλαίσιο του οποίου η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να εμφανίσει έσοδα τουλάχιστον 1,3 δισ. ευρώ έως το τέλος του Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα ανώτατα στελέχη της τρόικας, έχουν στις τσέπες τους πολλές κίτρινες κάρτες, καθώς φέρονται δυσαρεστημένοι με τους ρυθμούς με τους οποίους κινείται η ελληνική κυβέρνηση.
Αυστηρή θα είναι και η επισκόπηση της πορείας υλοποίησης ενός μεγάλου αριθμού μεταρρυθμίσεων, τις οποίες η ελληνική πλευρά έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, με αιχμή τη νέα φορολογική μεταρρύθμιση.
Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, είναι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο έως την κατάθεση του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού, δηλαδή έως την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου.
Εκτός στόχων
Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας στο υπουργικό Συμβούλιο και το ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ, υπαινίχθηκε προσπάθεια της κυβέρνησης για επικαιροποίηση των στόχων για το έλλειμμα, καθώς η ύφεση της ελληνικής οικονομίας ίσως φτάσει το 5% (η πρόβλεψη ήταν για 3,5%).
Το πώς θα γίνει δεκτή μια τέτοια πρόταση, κανείς δεν το γνωρίζει, ενώ είναι πιθανό να ζητηθούν ακόμη πιο σκληρά μέτρα, με ότι αυτό σημαίνει για τον ελληνικό λαό.
Χαρακτηριστικό είναι, εν προκειμένω, τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters,σύμφωνα με το οποίο οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ αναμένεται να είναι σκληρές.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλείται στέλεχος της τρόικας, που φέρεται να αναφέρει ότι "υπάρχει ακόμη έντονη ανησυχία όσον αφορά τους στόχους. Οι Έλληνες υποστηρίζουν ότι φταίει η ύφεση, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες εάν κάτι τέτοιο οφείλεται εξ ολοκλήρου στην ύφεση".
Τηλεδιάσκεψη για τις εγγυήσεις
Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα αναμένεται να επαναληφθεί η τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group (Eurogroup σε επίπεδο των εκπροσώπων των υπουργών, στο οποίο την Ελλάδα εκπροσωπεί ο πρόεδρος του ΣΟΕ, Γιώργος Ζανιάς), για το θέμα των εγγυήσεων που ζητεί η Φινλανδία, προκειμένου να συμμετάσχει στο χρηματοδοτικό σχήμα προς τη χώρα μας.
Στο πλαίσιο, εξάλλου, της ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, απέστειλε επίσημη διερευνητική επιστολή σε περίπου 60 υπουργούς Οικονομικών, αλλά και σε ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων (π.χ. τράπεζες).
Στόχος είναι να αξιολογηθεί η διεθνής συμμετοχή στα ελληνικά ομόλογα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το σχέδιο ανταλλαγής των κρατικών τίτλων, το οποίο περιλαμβάνεται στο δεύτερο χρηματοδοτικό πακέτο προς τη χώρα. Στην επιστολή σημειώνεται ότι θα πρέπει να συμμετάσχει τουλάχιστον το 90% των ιδιωτών κατόχων ελληνικών