Σημαντικές εκκρεμότητες φαίνεται να αφήνει το νέο "ρετούς" του νόμου που ψήφισε το 2008 η κυβέρνηση Ερντογάν και προβλέπει βελτιώσεις στη διαδικασία επιστροφής των περιουσιών των μειονοτικών βακουφικών ιδρυμάτων, τα οποία είχαν κατασχεθεί από το τουρκικό κράτος.
Η τροποποίηση του νόμου, που δημοσιεύθηκε το Σάββατο στην τουρκική εφημερίδα της κυβέρνησης, έρχεται σε μια στιγμή που η κυβέρνηση Ερντογάν θέλει να στείλει μηνύματα τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και προς την Ευρώπη για άρση των διακρίσεων εις βάρος των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων. Η κίνηση αυτή ήρθε την παραμονή της συνάντησης που επρόκειτο να έχει χθες βράδυ ο Τ. Ερντογάν με τους θρησκευτικούς ηγέτες των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων με την ευκαιρία του Ραμαζανιού.
Η νέα ρύθμιση προβλέπει την επιστροφή:
- των ακίνητων περιουσιών, των οποίων δεν αναφέρεται ο κάτοχος του τίτλου ιδιοκτησίας
- ακινήτων που έχουν περιέλθει στο τουρκικό κράτος με άλλους τρόπους πέραν της απαλλοτρίωσης, της πώλησης και της ανταλλαγής
- των νεκροταφείων και των βρυσών, η διαχείριση των οποίων έχει περιέλθει στους Δήμους.
Προβλέπεται επίσης η καταβολή αποζημίωσης (που θα υπολογιστεί από το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών) για τις περιουσίες που έχουν μεταπωληθεί από το τουρκικό κράτος σε τρίτους.
Οι θετικές αυτές βελτιώσεις όμως αφορούν μόνο τις περιουσίες οι οποίες έχουν καταγραφεί στο "Δηλωτικό του 1936" και δεν καλύπτεται ο μεγάλος αριθμός βακουφικών ακινήτων που αποκτήθηκαν από δωρεές ή κληροδοτήματα μετά το 1936 και κυρίως κατά την περίοδο των δεκαετιών '50 και '60. Επίσης, ερωτηματικό παραμένει η τύχη των λεγόμενων "κατειλημμένων Βακουφίων" (Mazbut), των οποίων η περιουσία έχει περιέλθει στο τουρκικό δημόσιο, το οποίο έχει αναλάβει και τη διοίκησή τους. Ασαφής παραμένει επίσης και η τύχη παλαιών νεκροταφείων σημαντικότατης οικονομικής αξίας, μια και σήμερα βρίσκονται στο κέντρο ανεπτυγμένων συνοικιών της Κωνσταντινούπολης και σημαντικά τμήματά τους έχουν διατεθεί για άλλες χρήσεις από τους Δήμους που είχαν τη διαχείρισή τους.