Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Στην τελική ευθεία για τη νέα κυβέρνηση

Συγκεχυμένες οι πληροφορίες για το πρόσωπο του Πρωθυπουργού

Ξεκίνησε όπως όλα δείχνουν η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης, η σύνθεση της οποίας ενδέχεται σύμφωνα με πληροφορίες να γίνει γνωστή εντός της ημέρας.

Οπως αναφέρουν συγκεκριμένα πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο θα υποβάλει την παραίτησή του και την παραίτηση της κυβέρνησής του.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τη συμμετοχή όσων επιθυμούν και ακολούθως θα ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Τις ίδιες πληροφορίες επιβεβαίωσε κυβερνητικός αξιωματουχος με δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters.

Μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης, ο κ. Παπανδρέου παρέμεινε στο γραφείο του στην Βουλή, όπου είχε διαβουλεύσεις με στενούς του συνεργάτες, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο και τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου, Νίκο Αθανασάκη.

Στη Βουλή παρέμενε μέχρι αργά τη νύχτα και ο Πρόεδρος του Σώματος, Φίλιππος Πετσάλνικος, ο οποίος διέψευσε πάντως κατηγορηματικά τις φήμες που τον έφεραν να έχει αποδεχτεί πρόταση να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός.

Στη διάρκεια της νύχτας οι πληροφορίες για το πρόσωπο που θα αναλάβει τα ηνία της νέας κυβέρνησης παρέμεναν συγκεχυμένες. Σύμφωνα με το Reuters, πηγές των δύο μεγάλων κομμάτων ανέφεραν πως υπήρξε εμπλοκή στις συζητήσεις για τον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος φερόταν τις δύο τελευταίες ημέρες ως ο επικρατέστερος για τον πρωθυπουργικό θώκο.

«Η υποψηφιότητα του κ. Παπαδήμου συνάντησε προβλήματα που έχουν να κάνουν και με τις δύο πλευρές», ανέφερε χαρακτηριστικά μία από τις πηγές, με αποτέλεσμα να αναζητούνται από τα κόμματα εναλλακτικές επιλογές.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το μεσημέρι της Τρίτης, ο ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι «είμαστε πια κοντά σε συμφωνία με τη Νέα Δημοκρατία», χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στα πρόσωπα με τα οποία γίνονται επαφές για να αναλάβουν κομβικούς ρόλους στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Παράλληλα, εμφανίστηκε ικανοποιημένος με το γεγονός ότι τα δύο κοινοβουλευτικά κόμματα και αυτό της Δημοκρατικής Συμμαχίας προσφέρουν διακομματική στήριξη για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Ζήτησε επιπλέον να είναι στη διάθεσή του οι παραιτήσεις των υπουργών, «ώστε αν προκύψει ένα θετικό αποτέλεσμα, να ακολουθηθεί η συνταγματική διαδικασία της παραίτησης της Κυβέρνησης και να μπορέσει μετά να καλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Συμβούλιο Αρχηγών, όπου θα διαπιστωθεί άμεσα, ότι υπάρχει η δεδηλωμένη για το νέο πρόσωπο του Πρωθυπουργού ο οποίος θα αναλάβει να σχηματίσει μια νέα Κυβέρνηση».

Το απόγευμα μετέβη στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή ο Έλληνας αντιπρόσωπος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, προκειμένου να συναντηθεί με τον κ. Παπανδρέου.

Γραπτές δεσμεύσεις από τα κόμματα ζητεί η Ευρωζώνη

Στο μεταξύ, το αίτημα για γραπτές δεσμεύσεις από τις ηγεσίες των κομμάτων που θα συμμετάσχουν στην υπό συγκρότηση νέα ελληνική κυβέρνηση επανέλαβε την Τρίτη το απόγευμα ο Επίτροπος για την οικονομικές υποθέσεις Όλι Ρεν. Ο πρόεδρος της ΝΔ όμως αντέδρασε έντονα, θέτοντας θέμα εθνικής αξιοπρέπειας, με την επισήμανση πως έχουν δοθεί ήδη προφορικές δεσμεύσεις.

Το ζήτημα με τα συγκεκριμένα πρόσωπα από τα οποία ζητούνται οι γραπτές δεσμεύσεις επί του νέου σχεδίου στήριξης της Ελλάδας που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου ανέκυψε μετά την ενημέρωση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι αναμένουν τις επόμενες ώρες κοινή επιστολή με τις υπογραφές του Γιώργου Παπανδρέου, του Αντώνη Σαμαρά, του νέου πρωθυπουργού, του νέου υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργου Προβόπουλου, με την οποία θα δεσμεύονται ότι θα υλοποιηθεί η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου. Μάλιστα, όπως ανέφερε, οι δεσμεύσεις αυτές τίθενται ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου βάσει του προηγούμενου προγράμματος στήριξης της χώρας μας. Πρόσθεσε πάντως πως δεν έχει τεθεί κάτι άλλο ως προϋπόθεση.

Ακολούθησαν δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος με γραπτή δήλωση τόνιζε ότι δεν επιτρέπει σε κανέναν να θέτει υπό αμφισβήτηση τις δεσμεύσεις του. «Υπάρχει εθνική αξιοπρέπεια. Έχω από καιρού και επανειλημμένα εξηγήσει γιατί, προκειμένου να προστατευτούν η ελληνική οικονομία και το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα έχει γίνει αναπόφευκτη η εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου. Τις δηλώσεις αυτές δεν επιτρέπω σε κανέναν να τις θέτει σε αμφιβολία», διαμήνυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ολι Ρεν: Η νέα κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί εγγράφως

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση αυτή του κ. Σαμαρά, ο Επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις Όλι Ρεν επέμεινε στο αίτημα για έγγραφες δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς. Συγκεκριμένα, επανέλαβε ότι η μονομερής εξαγγελία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, διέρρηξε τις σχέσεις εμπιστοσύνης της Ελλάδας με την ευρωζώνη και η εμπιστοσύνη αυτή πρέπει να αποκατασταθεί. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη αναμένουν όχι μόνο έγγραφες δεσμεύσεις από την κυβέρνηση συνεργασίας και εθνικής ενότητας, αλλά και εκείνες τις δράσεις που αποτελούν προαπαιτούμενο για την 6η δόση, την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την οριστικοποίηση του δεύτερου προγράμματος και τη συμμετοχή των ιδιωτών. «Είναι ουσιαστικό να αποκατασταθεί το κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ της Ελλάδας και της ευρωζώνης» συμπλήρωσε.

Μάλιστα, σε διευκρινιστική ερώτηση αν η Ευρωζώνη ζητεί έγγραφες δεσμεύσεις από το νέο Πρωθυπουργό της υπό συγκρότηση κυβέρνησης ή και από τους αρχηγούς των κομμάτων που θα λάβουν μέρος σε αυτήν, ο εκπρόσωπος του κ. Ρεν ανέφερε πως οι 17 ζητούν γραπτές δεσμεύσεις και από τους αρχηγούς των κομμάτων, όπως συνέβη και στην Πορτογαλία προεκλογικά.

Η ΝΔ επανήλθε με νέα δήλωση, διά του εκπροσώπου της Γιάννη Μιχελάκη, επισημαίνοντας πως το ότι η Ευρώπη έχει χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν σημαίνει ότι μπορεί να προσβάλλει την εθνική μας αξιοπρέπεια.




Share

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)